tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > GÖRSEL SANATLAR > Görsel Sanatlar / Dökümanlar / Planlar > Sanatta Görsel Tasarım Öğeleri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Sanatta Görsel Tasarım Öğeleri Sanatta görsel tasarım ögeleri hakkında bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
TEKNİK BİLGİ-Boya
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1114

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 02.11.08, 04:15   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Administrator
 
tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.920
Konular: 3793
Puan Grafiği
Rep Puanı:22454
Rep Gücü:20
RD:tualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 125
207 Mesajına 2.102 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow TEKNİK BİLGİ-Boya

Boya


Boya (ayrıca pastel ya da mürekkep) genellikle renk-veren maddelerden ve birleştiricilerden yapılır. Ayrıca yayıcılar, çözünürler ve katkılar boyaya katılabilir. Bazı birleştiriciler sıvı formunda olabilir, bazıları da sıvı birleştirici elde etmek için bir çözücü (su veya tiner gibi) ile karıştırılması gereken kati maddelerdir. Çözücüler (solvents) kurutma esnasında boyadan buharlaşıp gider. Belli renk-veren maddeler boyanin sivi birleştiricide ya da birleştiriciye sıvı formu veren solventte çözünürler. Bu maddelere dye- boya denir. Çözünmeyen renk-veren maddelere pigment denir.
Yayıcılar, eğer pigmentin renk verme gücü çok yüke kısmen onun yerine başka bir pigmentle, ya da pigmentlerin belli bir oranını daha ucuz bir yayıcıyla yer değiştirmek için kullanılır. Bununla beraber, bu boya yüzeyinin dayanıklılığını azaltmaz. Katkıların kalıcılığı ve kullanım kolaylığını arttırmak için ilave edilen herhangi bir madde demek olduğunu biliyoruz. Bu kurutucuları, koruyucuları, sıvılaştırma ve katılaştırma maddelerini içerebilir.

PİGMENT

Pigmentler renkli zerreciklerdir, sıvı içinde çözünemezler ama sıvı ile karıştırılabilirler. Boyanın rengi,renk tonunun yoğunluğa bağlı gücü,şeffaflığı (Transparency)veya örtücülüğü (opacity) ışık haslığı (lightfastness) bütün diğer unsurların yanında kullanılan pigmentin türü ıle ilgilidir. Boyanın kendine has ismiyle tanımlanan rengi kullanılan pigment türü Ya da pigment kombinasyonları ile elde edilir (deep yellow,ultramarıne,carmıne vs)

RENK TONU (Tinting Strenght)

Boyanın yoğunluğuna bağlı renk tonu pigment turu, kullanılan pigment miktarı ve pigmentin ezilerek öğütülme inceliğine göre belirlenir. Ezilerek öğütülen pigmentin renk tonu ve yoğunluğu yükselir , renk yoğunluğu yüksek olan boya ise beyaz boyayla karıştırıldığında kendine has tonunu daha uzun sure muhafaza eder.

IŞIK HASLIGI (Lightfastness)

Işık haslığı; Bir rengin ve o rengi oluşturan ham maddenin ultraviole ışık karşısında uğrayacağı zararın derecesidir. Ultraviole ısın gün ışığı veya yapay ışık Ya da her ikisininde karışımı olabilir ve renk bileşenlerinin yapısını bozabilecek güçtedir. Renk bozulma ve solmalarının hızı, rengin ışık haslığı derecesi ve ultraviole ışığın miktarıyla orantılıdır. Bazı renkler uygulamadan sonraki birkaç gün içinde solmaya baslarken, bazılarında bu süre uzun yıllardır Ya da asla solmaz.
İsik haslıgı derecesini belirlemede iki temel yöntem vardır

1.Blue wool scale : 8 parça kumaşın mavinin degişik tonlarıyla boyanması ve ulraviole ışığa belli sürelerle maruz bırakılması temeline dayanan bir metoddur. Işık Haslığını belirlemede 20 sene önce terkedilen geleneksel yöntemdir

2 ASTM (American Society For Testing And Materials) Bu yöntemde de temelde renkler belli oranlarla beyaz boya eklenir ve ultraviole ışığa maruz bırakılırlar .

Işık haslığı derecesinde birim olarak kullanılan Museum Conditioons ibaresi Londra Tate Museum Gallery ışıklandırması baz alınarak oluşturulmuştur.


ORGANİK PİGMENTLER

Organik pigmentler karbon bileşenlerden oluşur. Sentetik olarak üretilmeye baslamadan önce genellikle hayvan Ya da bitki orijinliydiler. Sentetik pigmentlere örnek,Alizarin Azo pigmentler (sarı,turuncu,kırmızı ve tonları) Phtholocyanine (mavı yesil ve tonları)

İNORGANİK PİGMENTLER

İnorganik pigmentler mineral kaynaklı *Sansür**Sansür**Sansür**Sansür*l bilesenlerdir. Örnegin Oxides. Organik pigmentlere oranla daha az sayıdadırlar Doğal inorganik pigmentler Umbers (kırmızı ile koyu kahve arası) Ochres (kırmızımsı toprak rengi) Siennas (pas, boz toprak rengi) aynı pigmentler sentetik olarak ta elde edilebilirler. İnorganik diğer pigmentler
Cadminium yellow\orange\red (sarı turuncu kırmızı )
Cobalt blue (mavi)
Titanıum whıte (beyaz)


TRANSPARENCY \ OPACİTY (Seffaflık \ örtücülük)

Pigmetlerin bu özellikleri sadece, boya eğer örtücü (opak) katkı malzemesi içermiyorsa gözlenebilir. Örtücülük derecesi Ya da şeffaflık pigmentten pigmente çeşitlilik gösterir Transparency ve opacity sabit kalınlıklı boya katmanlarıyla ölçülebilir.

WATERCOLOURS ( SULUBOYA)

Suluboya transparan bir boya tekniğidir. Boyanın transparanlığı kullanılan pigmentin turu ile ilgilidir buna rağmen suluboyalar mumkun oldugunca transparan üretilir Rembrant Sulu boya kataloğunda daha az transparan olan renkler sembollerle gösterilır.

GOUACHE ( GUAJ )

Guaj boya içeriğinde örtücü katkı malzemeleri vardır. Bu bütün guaj renklerini opak yapar buna rağmen yine opacity kullanılan pigment türünden etkilenir.

DYES (BOYA)

Eğer rengini veren ham madde sıvı içinde eriyorsa (şekerin suyun içinde erimesi gibi) biz renk veren bu maddeyi pigment olarak değil DYE olarak adlandırırız. Bunların ışık haslığı boya içinde Ya da mürekkepte zayıftır Bu boyalar bu yüzden sanatçılar tarafından kullanılmazlar . Bir resim görülebilir olmalıdır bu sebeple de renklerin dayanıklı ve mukavim olması şarttır. İllistratörler grafikerler ve hobi amaçlı resimle uğraşanlar için ilk etapda ki kriter ışık haslığı değildir, bir illistrasyon basıldıktan sonra karanlık biryerde saklanır. Çocukların ve hobi olarak resmi seçenlerin boya nitelikleri konusundaki ihtiyaçları ve öncelikleri profesyonel sanatçılardan elbet deki farklıdır.
Çözünebilirlikleri sebebiyle boyalar ince sıvıları boyamada son derece elverişlidirler örneğin limon asidinin şeffaf mürekkep olarak kullanılması gibi.


KATKI MADDELERİ

Katkı maddeleri kullanım kolaylığını ve stabilizasyonu arttırmak amacıyla kullanılır. Örnegın siccatives:kurumayı kolaylaştırır
prezervatıves:bozulmayı önler ve koruyucudur
anti oxidants ksitlenmeyı önler


SOLVENT (CÖZÜCÜLER)

Solventler likittirler (akıcı) Katı olanları da bulunabilecegi gibi yine bunlarında özleri cozulebılır olmalıdır. Solventler ornegın katı baglayıcıları sıvı hale donusturmek ıcın sıvılasan baglacıları ınceltmek ıcın Ya da malzemem temızlıgınde kullanılır.Solventler havayla temas ettıklerınde ucucudurlar. Sanatcılar tarafından en cok kullanılan solvent Whıte Spırıt (beyaz ispirto) ve Turpentine (terebentin)dir.




SAGLIK,GUVENLIK,CEVRE

Modern ve kendine saygi duyan bir organizasyon olarak Royal Talens, faaliyetlerinin saglik, guvenlik, ve cevresel boyutlarinin akilci bir yaklasimina buyuk bir onem verir. Talens bu yuzden, toplumsal sorumlulugunun bir parcasi olarak saglik, guvenlik, ve cevrenin onemine saygi duymayi gorev bilir. Bu da organizasyonun faaliyetlerinin, calisanlarinin ve Talens kullanicilarinin saglik ve guvenligi ayni zamanda cevrenin korunmasi konularindaki karar verme surecinde gittikce artan bir rol oynamaktadir

Agir l pigmentlerin insan sagligina riski genellikle biyolojik acidan bozulabilen icereni tarafindan belirlenir. Bazlı pigmentler örnegin cadmınıum,cobalt,chrome hidroklorik asit simulatöründe test edilirler Buna bagli olarak, Royal talenslerin sadece saglik ve cevre ile ilgili olarak en kati kriterleri yerine getiren cadmium pigmentlerini kullandigini teyit edebiliriz. Talens kesinlikle pastellerinde agir l icerikli pigmentler kullanmaz. Pasteller elle uygulanmaktadir ve partiküller cilt tarafindan emilip kan akimina girer. Sindirim sistemine kontrast olarak, dolasım kapali bir sistemdir ve tekrarlanan uygulamalarda zararli elemanlarin birikmesiyle organlara da zarar verir.


ÜRÜN GELİŞTİRME

Avrupa yasalarına gore bu tur zararlı maddeler ıceren urunler bu maddelerın fızıksel Ya da kımyasal ıcerıklerıne gore sınıflandırılırlar örnegin :
İnlammable( yanıcı) Ya da highly ınflammable (cok yanıcı)
Poısonous or hazardousnfor the environment: Cevre icin zararlı ve zehırlı


Bu sembol ``Flammable`` F (YANICI) Ya da ``Hıghly flammable`` F+(cok yanıcı,parlayıcı) ürünler için kullanılır

Bu sembol ``Toxıc`` T (Toksit iceren) Ya da ``Very Toxic`` T+(yüksek mıktarda toksıt) iceren ürünler icin kullanılır .Talens grubu 2003 yılından bu yana bu kategorıde ürün üretmemektedir


Bu sembol ``Harmful`` XN ( ZARARLI) Ya da ``Causing İrritation``Xİ (Tahris eder) urunler ıcın kullanılır




Bu sembol ``Envirionmentally harmful`` N (cevreye zararlı) bu sembol ıse ıcerdıgı toksıt oranı sebebıyle cevreye zararlı urunler ıcın kullanılır.



Alıntıdır
--------------Tualimforum İmzam--------------
TUALİM



Tualimforum kurallarını okuyunuz Lütfen.
Forum kullanımı hakkında bilgi için TIKLAYINIZ%TIKLAYINIZ.
Soru ve sorunlarınızı BURADAN bize yazabilirsiniz.
Kurallara uymayan kişilerin tualimforum'a girişleri yasaklanacaktır.
Lütfen imzanıza site adı, link içeren resimler koymayınız sorgusuz silinecektir.
tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bİlgİboya, teknİk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Sarı Boya Görmek - Rüyada Sarı Boya Görmek Açıklaması ve Yorumu - Sarı Boya Tarot N-O-Ö-P-R-S-Ş ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 16.03.13 22:24
Rüyada Beyaz Boya Görmek - Rüyada Beyaz Boya Görmek Açıklaması ve Yorumu - Beyaz Boya Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 16.03.13 22:18
Rüyada Boya Görmek - Rüyada Boya Görmek Açıklaması ve Yorumu - Boya Rüya Tabiri Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 16.03.13 22:07
Rüyada Kızıl Boya Görmek - Rüyada Kızıl Boya Görmek Açıklaması ve Yorumu - Kızıl Boya Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 29.10.12 00:56
AÇELYA GENEL BİLGİ (Rhododendron) Fenci Salon Çiçekleri 0 04.04.08 09:20


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:54 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2