2004 KPSS COĞRAFYA SORULARI
 
 
 
 1) Aşağıdaki bölümlerden hangisinde en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki sıcaklık farkı en fazladır? 
Cevap: Yukarı Murat - Van Bölümü (Bu bölümde şiddetli karasal iklim görülür)
 
 2) Verilen demiryolu haritasından aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Demiryolları bütün komşularımızla olan sınırlarımıza kadar ulaşır (Haritada ulaşmıyordu) 
 
 3) Hangisi Güneydoğu Anadolu Bölgesinin özelliklerinden değildir? 
a. Kuzeyden güneye doğru yükselti azalır 
b. Nüfus dağılışı dengelidir 
Cevap: B (Nüfus dağılışı dengeli değildir. Yükselti ise kuzeyden güneye doğru gerçekten azalıyormuş. Kuzeyde=Diyarbakır: 660 - Adıyaman: 669 Güneyde: Şanlıurfa: 600) 
 
 4) Pamuk ve tütün en çok hangi bölgede yetişir? 
Cevap: Ege Bölgesi (Pamuk %42 - Tütün %61) 
 
 5) Marmara Bölgesi hangi alanda ekonomimize en az katkıyı sağlamaktadır. 
Cevap: Hidroelektrik enerjisi üretiminde (Baraj neredeyse yoktur. En az üreten en çok tüketen bölgemizdir) 
 
 6) Ürgüp, Göreme ve Avanostaki taşların türü nedir? 
Cevap: Volkanik Tüf 
 
 7) Hangisi Ege Bölgesindeki delta ovalarının özelliklerinden değildir? 
Cevap: Kıyılarında büyük göller vardır. (Delta ovalarının kıyılarında göl yoktur) 
 
 8) Verilen nüfusla ilgili grafikten hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Nüfus yoğunluğu 
 
 9) Ege Bölgesinde kıyı ile iç kesimler arasında ürün çeşidi açısından farklılıklar fazla görülmemesine rağmen Doğu Karadenizde böyle değildir? Bunun sebebi nedir? 
Cevap: Dağların uzanış yönü 
 
 10) Doğal yöntemlerle küçükbaş hayvancılık yapılan iki yerin ortak özelliği hangisidir? 
Cevap: Doğal bitki örtüsü 
 
 11) Aşağıdaki akarsulardan hangisi yakınında sanayi bulunmaması nedeniyle daha temizdir? 
Cevap: Zap 
 
 12) Türkiye'ye gelen turistler neden hava yolunu seçer? 
Cevap: Daha kısa sürdüğü için. 
 
 13) Aşağıdakilerden hangisi bir bölgede sanayinin gelişmiş olduğunu kanıtlar? 
Cevap: Enerji tüketiminin fazla olması (Nüfus başka nedenlerlede oluşabilir. Türkiye'de nüfus sadece sanayinin yoğun olduğu yerlerde yoğunlaşmamıştır.) 
 
 14) Türkiyenin iki ucu arasındaki 76 dakikalık zaman farkı hangisiyle açıklanabilir? 
Cevap: Meridyen sayısı 
 
 15) Hangileri yetiştirilen ürünlerin çeşitliliğinde etkilidir? 
Denize uzaklık - Yer şekilleri - Unuttum 
 
 16) Dış ticaret açığını kapatmak için hangisi yapılmaz. 
Cevap: Dış alımı artırmak 
 
 17) Petrolle ilgili bir soru
 
 18) Buğday ve yükseklikle ilgili bir soru.
 
 19) Hangisi sosyoekonomik açıdan en gelişmiş bölgemizdir? 
Cevap: Marmara Bölgesi 
 20) Aşağıdaki bölümlerden hangisinde en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki sıcaklık farkı en fazladır? 
Cevap: Yukarı Murat - Van Bölümü 
 21) Verilen demiryolu haritasından aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Demiryolları bütün komşularımızla olan sınırlarımıza kadar ulaşır 
 22) Hangisi Güneydoğu Anadolu Bölgesinin özelliklerinden değildir? 
a. Kuzeyden güneye doğru yükselti azalır 
b. Nüfus dağılışı dengelidir 
Cevap: B 
 23) Pamuk ve tütün en çok hangi bölgede yetişir? 
Cevap: Ege Bölgesi (Pamuk %42 - Tütün %61) 
 24) Marmara Bölgesi hangi alanda ekonomimize en az katkıyı sağlamaktadır. 
Cevap: Hidroelektrik enerjisi üretiminde 
 25) Ürgüp, Göreme ve Avanos'taki taşların türü nedir? 
Cevap: Volkanik Tüf 
 26) Hangisi Ege Bölgesindeki delta ovalarının özelliklerinden değildir? 
Cevap: Kıyılarında büyük göller vardır. 
 27) Verilen nüfusla ilgili grafikten hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Nüfus yoğunluğu 
 28) Ege Bölgesinde kıyı ile iç kesimler arasında ürün çeşidi açısından farklılıklar fazla görülmemesine rağmen Doğu Karadeniz de böyle değildir? Bunun sebebi nedir? 
Cevap: Dağların uzanış yönü 
 29) Doğal yöntemlerle küçükbaş h_ayvancılık yapılan iki yerin ortak özelliği hangisidir? 
Cevap: Doğal bitki örtüsü 
 30) Aşağıdaki akarsulardan hangisi yakınında sanayi bulunmaması nedeniyle daha temizdir? 
Cevap: Zap 
 31) Aşağıdakilerden hangisi bir bölgede sanayinin gelişmiş olduğunu kanıtlar? 
Cevap: Enerji tüketiminin fazla olması 
 32) Türkiye'ye gelen turistler neden hava yolunu seçer? 
Cevap: Daha kısa sürdüğü için. 
 33) Türkiyenin iki ucu arasındaki 76 dakikalık zaman farkı hangisiyle açıklanabilir? 
Cevap: Meridyen sayısı 
 34) Hangileri yetiştirilen ürünlerin çeşitliliğinde etkilidir? 
Denize uzaklık - Yer şekilleri - Unuttum 
 35) grafiğe göre hangisine ulaşılamaz. 
cevap: balık cinsi 
 36) bölgeler arasında gelişmişlik düzeyine göre bir sıralama yapacak olsak hangi bölge ilk sırada yer alır 
cevap: marmara 
 37) Hangisi sosyoekonomik açıdan en gelişmiş bölgemizdir? 
Cevap: Marmara Bölgesi 
 38) Aşağıdaki bölümlerden hangisinde en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki sıcaklık farkı en fazladır? 
Cevap: Yukarı Murat - Van Bölümü 
 39) Verilen demiryolu haritasından aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Demiryolları bütün komşularımızla olan sınırlarımıza kadar ulaşır 
 40) Hangisi Güneydoğu Anadolu Bölgesinin özelliklerinden değildir? 
a. Kuzeyden güneye doğru yükselti azalır 
b. Nüfus dağılışı dengelidir 
Cevap: B 
 41) Pamuk ve tütün en çok hangi bölgede yetişir? 
Cevap: Ege Bölgesi (Pamuk %42 - Tütün %61) 
 42) Marmara Bölgesi hangi alanda ekonomimize en az katkıyı sağlamaktadır. 
Cevap: Hidroelektrik enerjisi üretiminde 
 43) Ürgüp, Göreme ve Avanostaki taşların türü nedir? 
Cevap: Volkanik Tüf 
 44) Hangisi Ege Bölgesindeki delta ovalarının özelliklerinden değildir? 
Cevap: Kıyılarında büyük göller vardır. 
 45) Verilen nüfusla ilgili grafikten hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Nüfus yoğunluğu 
 46) Ege Bölgesinde kıyı ile iç kesimler arasında ürün çeşidi açısından farklılıklar fazla görülmemesine rağmen Doğu Karadeniz de böyle değildir? Bunun sebebi nedir? 
Cevap: Dağların uzanış yönü 
 47) Doğal yöntemlerle küçükbaş h_ayvancılık yapılan iki yerin ortak özelliği hangisidir? 
Cevap: Doğal bitki örtüsü 
 48) Aşağıdaki akarsulardan hangisi yakınında sanayi bulunmaması nedeniyle daha temizdir? 
Cevap: Zap 
 48) Aşağıdakilerden hangisi bir bölgede sanayinin gelişmiş olduğunu kanıtlar? 
Cevap: Enerji tüketiminin fazla olması 
 49) Türkiye'ye gelen turistler neden hava yolunu seçer? 
Cevap: Daha kısa sürdüğü için. 
 50) Türkiyenin iki ucu arasındaki 76 dakikalık zaman farkı hangisiyle açıklanabilir? 
Cevap: Meridyen sayısı 
 51) Hangileri yetiştirilen ürünlerin çeşitliliğinde etkilidir? 
Denize uzaklık - Yer şekilleri - Unuttum 
 52) grafiğe göre hangisine ulaşılamaz. 
cevap: balık cinsi 
 53) bölgeler arasında gelişmişlik düzeyine göre bir sıralama yapacak olsak hangi bölge ilk sırada yer alır 
cevap: marmara 
 54) Aşağıdaki bölümlerden hangisinde en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki sıcaklık farkı en fazladır? 
Cevap: Yukarı Murat - Van Bölümü (Bu bölümde şiddetli karasal iklim görülür) 
 55) Verilen demiryolu haritasından aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Demiryolları bütün komşularımızla olan sınırlarımıza kadar ulaşır (Haritada ulaşmıyordu) 
 56) Hangisi Güneydoğu Anadolu Bölgesinin özelliklerinden değildir? 
a. Kuzayden güneye doğru yükselti azalır 
b. Nüfus dağılışı dengelidir 
Cevap: B (Nüfus dağılışı dengeli değildir. Yükselti ise kuzeyden güneye doğru gerçekten azalıyormuş. Kuzeyde=Diyarbakır: 660 - Adıyaman: 669 Güneyde: Şanlıurfa: 600) 
 57) Pamuk ve tütün en çok hangi bölgede yetişir? 
Cevap: Ege Bölgesi (Pamuk %42 - Tütün %61) 
 58) Marmara Bölgesi hangi alanda ekonomimize en az katkıyı sağlamaktadır. 
Cevap: Hidroelektrik enerjisi üretiminde (Baraj neredeyse yoktur. En az üreten en çok tüketen bölgemizdir) 
 59) Ürgüp, Göreme ve Avanostaki taşların türü nedir? 
Cevap: Volkanik Tüf 
 60) Hangisi Ege Bölgesindeki delta ovalarının özelliklerinden değildir? 
Cevap: Kıyılarında büyük göller vardır. (Delta ovalarının kıyılarında göl yoktur) 
 61) Verilen nüfusla ilgili grafikten hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Nüfus yoğunluğu 
 62) Ege Bölgesinde kıyı ile iç kesimler arasında ürün çeşidi açısından farklılıklar fazla görülmemesine rağmen Doğu Karadenizde böyle değildir? Bunun sebebi nedir? 
Cevap: Dağların uzanış yönü 
 63) Doğal yöntemlerle küçükbaş hyvancılık yapılan iki yerin ortak özelliği hangisidir? 
Cevap: Doğal bitki örtüsü 
 64) Aşağıdaki akarsulardan hangisi yakınında sanayi bulunmaması nedeniyle daha temizdir? 
Cevap: Zap 
 65) Türkiye'ye gelen turistler neden hava yolunu seçer? 
Cevap: Daha kısa sürdüğü için. 
 66) Aşağıdakilerden hangisi bir bölgede sanayinin gelişmiş olduğunu kanıtlar? 
Cevap: Enerji tüketiminin fazla olması (Nüfus başka nedenlerlede oluşabilir. Türkiye'de nüfus sadece sanayinin yoğun olduğu yerlerde yoğunlaşmamıştır.) 
 67) Türkiyenin iki ucu arasındaki 76 dakikalık zaman farkı hangisiyle açıklanabilir? 
Cevap: Meridyen sayısı 
 68) Hangileri yetiştirilen ürünlerin çeşitliliğinde etkilidir? 
Denize uzaklık - Yer şekilleri - Unuttum 
 69) Dış ticaret açığını kapatmak için hangisi yapılmaz. 
Cevap: Dış alımı artırmak 
 70) Petrolle ilgiliydi galiba hatırlayan yazsın. 
 71) Buğday ve yükseklikle ilgiliydi 
 72) Hangisi sosyoekonomik açıdan en gelişmiş bölgemizdir? 
Cevap: Marmara Bölgesi 
 73) Hangisi Türkiye'deki çarpık kentleşme hakkında doğru değildir? 
Cevap: Çarpık kentleşme sadece belli yerlerde olduğu için diğer bölgelere ulaşım (? Altyapı) hizmetleri kolay gtürülmektedir? 
 74) Çocuk Ölümleriyle ilgili hangisi doğrudur? 
Cevap1: Çocuk ölümleri genellikle çiçek hastalığından kaynaklanmaktadır. 
Cevap2: Çocuk ölümleri Türkiye'de azdır.
 75)NEVŞEHİR-ÜRGÜP(VOLKAN TÜFÜ) 
 76)TÜTÜN-PAMUK ÜRETİMİ(EGE BÖL.) 
 77)en temiz nehir(zap) 
 78)güneydoğu(nüfusun düzgün dağılması) 
 79)çocuk ölümler(çiçek hastalığı) 
 80)endüstride gelişmişlik(enerji tüketimi) 
 81)ege-karadeniz iklim farkı(dağların uzanış yönü) 
 82)demiryolları grafiği(bütün komşularla bağlantı-gürcistan ve irakla yoktur) 
 83)havancılık(bitki örtüsü) 
 84)havayolu tercihi(süre) 
 85)sıcaklık farkı(murat-van bölümü) 
 86)nüfus grafiği(nüfus yoğunluğu bulunamaz) 
 87)tatlı su balıkçılığı(hatırlamıyorum) 
 88)marmara bölgesi(hidroelektrik santrali yoktur) 
 89)göçün olumsuz sonuçlerı(hatırlamıyorum) 
 90)ege bölgesi(delta ovalarının kenarında göl yoktur)
 91) Aşağıdaki bölümlerden hangisinde en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki sıcaklık farkı en fazladır? 
Cevap: Yukarı Murat - Van Bölümü (Bu bölümde şiddetli karasal iklim görülür) 
 92) Verilen demiryolu haritasından aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Demiryolları bütün komşularımızla olan sınırlarımıza kadar ulaşır (Haritada ulaşmıyordu) 
 93) Hangisi Güneydoğu Anadolu Bölgesinin özelliklerinden değildir? 
a. Kuzayden güneye doğru yükselti azalır 
b. Nüfus dağılışı dengelidir 
Cevap: Bilmiyorum 
 94) Pamuk ve tütün en çok hangi bölgede yetişir? 
Cevap: Ege Bölgesi (Pamuk %42 - Tütün %61) 
 95) Marmara Bölgesi hangi alanda ekonomimize en az katkıyı sağlamaktadır. 
Cevap: Hidroelektrik enerjisi üretiminde (Baraj neredeyse yoktur. En az üreten en çok tüketen bölgemizdir) 
 96) Ürgüp, Göreme ve Avanostaki taşların türü nedir? 
Cevap: Volkanik Tüf 
 97) Hangisi Ege Bölgesindeki delta ovalarının özelliklerinden değildir? 
Cevap: Kıyılarında büyük göller vardır. (Delta ovalarının kıyılarında göl yoktur) 
 98) Verilen nüfusla ilgili grafikten hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Nüfus yoğunluğu 
 99) Ege Bölgesinde kıyı ile iç kesimler arasında ürün çeşidi açısından farklılıklar fazla görülmemesine rağmen Doğu Karadenizde böyle değildir? Bunun sebebi nedir? 
Cevap: Dağların uzanış yönü 
 100) Doğal yöntemlerle küçükbaş hayvncılık yapılan iki yerin ortak özelliği hangisidir? 
Cevap: Doğal bitki örtüsü 
 101) Aşağıdaki akarsulardan hangisi yakınında sanayi bulunmaması nedeniyle daha temizdir? 
Cevap: Zap
 102) Hangisi Güneydoğu Anadolu Bölgesinin özelliklerinden değildir? 
a. Kuzeyden güneye doğru yükselti azalır 
b. Nüfus dağılışı dengelidir 
Cevap: B (Nüfus dağılışı dengeli değildir. Yükselti ise kuzeyden güneye doğru gerçekten azalıyormuş. Kuzeyde=Diyarbakır: 660 - Adıyaman: 669 Güneyde: Şanlıurfa: 600)
 103) Türkiye'ye gelen turistler neden hava yolunu seçer? 
Cevap: Daha kısa sürdüğü için. 
 104) Aşağıdakilerden hangisi bir bölgede sanayinin gelişmiş olduğunu kanıtlar? 
Cevap: Enerji tüketiminin fazla olması (Nüfus başka nedenlerlede oluşabilir. Türkiye'de nüfus sadece sanayinin yoğun olduğu yerlerde yoğunlaşmamıştır.) 
 
 105) Hangileri yetiştirilen ürünlerin çeşitliliğinde etkilidir? 
Denize uzaklık - Yer şekilleri - Unuttum 
 106) Dış ticaret açığını kapatmak için hangisi yapılmaz. 
Cevap: Dış alımı artırmak
 107) Türkiyenin iki ucu arasındaki 76 dakikalık zaman farkı hangisiyle açıklanabilir? 
Cevap: Meridyen sayısı 
 108) Tatlı su balıkları ile üretilen miktar hakkında bir grafik verilmiş 
Bu grafikten hangisi öğrenilemez diye sorulmuş: 
En fazla üretimin yapıldığı yıl... Kaç ton yapıldığı .. 
Doğru cevap: Üretilen tatlı su balıklarının hangi türden olduğu
 109- Çanakkale ile İstanbul arasında olmayan özellik (yerel saat) 
 110- Tütünün kıyı kesimi olduğu gibi karasal yerlerde de yetişmesi 
 111- Atatürk barajında olmayan özellik turizm yapılamaması 
 112- Akdeniz ikliminde yayvan yapraklı ormanlar rastlanmaz Akdeniz bölgesinin özelliklerinden değildir 
 113- Erezyonla ilgili soruda da şiddetli yağış ve bitki örtüsünün tahribi 
 114- Rüzgar gücünden yararlanılmaz 
 115- Sanayi nüfusu fazla oluşu 
 116- Antalyanın kıyı ile iç kesimi arasında yetişen ürün farklılığı (antalya bölümünün tarım arazilerinin parçalı ve dağınık olması) 
 117- Turizm nedeniyle nüfusu yaz aylarında artan il Muğla 
 118- Yat limanı bulunmayan ilimiz Trabzon 
 119- Osmanlıdan bu yana olan uğraş konusu seramik ve çinicilik fatih dönemine kadar gitmektedir 
 120- Sadece karadeniz bölgesi ile ilgili bir soruda da 2300 mm üzerinde Rizede yağış görüldüğünden 2300mm üzerinde yağış görülür seçeneği 
 121- Bir siyasi haritada il sayısı hakkında bilgi alınabilir 
 122- Türkiyede çöl bulunması ile ilgili bir seçenek vardı 
 123) Aşağıdaki bölümlerden hangisinde en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki sıcaklık farkı en fazladır? 
Cevap: Yukarı Murat - Van Bölümü (Bu bölümde şiddetli karasal iklim görülür) 
 124) Verilen demiryolu haritasından aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Demiryolları bütün komşularımızla olan sınırlarımıza kadar ulaşır (Haritada ulaşmıyordu) 
 125) Hangisi Güneydoğu Anadolu Bölgesinin özelliklerinden değildir? 
a. Kuzayden güneye doğru yükselti azalır 
b. Nüfus dağılışı dengelidir 
Cevap: Bilmiyorum 
 126) Pamuk ve tütün en çok hangi bölgede yetişir? 
Cevap: Ege Bölgesi (Pamuk %42 - Tütün %61) 
 127) Marmara Bölgesi hangi alanda ekonomimize en az katkıyı sağlamaktadır. 
Cevap: Hidroelektrik enerjisi üretiminde (Baraj neredeyse yoktur. En az üreten en çok tüketen bölgemizdir) 
 128) Ürgüp, Göreme ve Avanostaki taşların türü nedir? 
Cevap: Volkanik Tüf 
 129) Hangisi Ege Bölgesindeki delta ovalarının özelliklerinden değildir? 
Cevap: Kıyılarında büyük göller vardır. (Delta ovalarının kıyılarında göl yoktur) 
 130) Verilen nüfusla ilgili grafikten hangisine ulaşılamaz? 
Cevap: Nüfus yoğunluğu 
 131) Ege Bölgesinde kıyı ile iç kesimler arasında ürün çeşidi açısından farklılıklar fazla görülmemesine rağmen Doğu Karadenizde böyle değildir? Bunun sebebi nedir? 
Cevap: Dağların uzanış yönü 
 132) Doğal yöntemlerle küçükbaş hayvncılık yapılan iki yerin ortak özelliği hangisidir? 
Cevap: Doğal bitki örtüsü 
 133) Aşağıdaki akarsulardan hangisi yakınında sanayi bulunmaması nedeniyle daha temizdir? 
Cevap: Zap