tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Biyografiler > Siyasetçilerin Hayatı ( Biyografisi )
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Siyasetçilerin Hayatı ( Biyografisi ) Türk ve yabancı siyasetçilerin hayatları ( Biyografileri )


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Richard Nixon Biyografisi - Richard Nixon Kimdir - Richard Nixon Hayatı - Richard Nix
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1473

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 10.05.13, 23:05   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Ankara
Mesajlar: 9.368
Konular: 7178
Puan Grafiği
Rep Puanı:10540
Rep Gücü:131
RD:Kartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 2.018
642 Mesajına 953 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Richard Nixon Biyografisi - Richard Nixon Kimdir - Richard Nixon Hayatı - Richard Nix

Richard Nixon Biyografisi - Richard Nixon Kimdir - Richard Nixon Hayatı - Richard Nixon Yaşamı

Richard Milhous Nixon (D. 9 Ocak 1913, Ö. 22 Nisan 1994), 1969-1974 yılları arasında görev yapan 37. ABD başkanı. Aynı zamanda, Dwight D. Eisenhower'ın başkanlığı sırasında 36. başkan yardımcısı (1953-1961). İki dönem başkan yardımcılığı (1953-61) ve iki dönem de başkanlık (1969-74) yapan Nixon, görevinden istifa ederek ayrılan tek ABD Başkanıdır. İstifası, Watergate skandalının ortaya çıkışından sonra olmuştur.



Yaşamı

Yorba Linda, California'da dünyaya gelen Nixon, ailesinin beş çocuğundan ikincisiydi. Durham'daki Duke Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördükten sonra Whittier'da avukatlık yapmaya başladı. II. Dünya Savaşı'nın başlamasından hemen sonra, kısa bir süre için Washington D.C.'deki Fiyat Denetim Dairesi'nde çalıştı. Ağustos 1942'de donanmaya katıldı ve Pasifik Cephesi'nde görev yaptı. Terhis olduktan sonra Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak katıldığı 1947 seçimlerini kazanarak Temsilciler Meclisi'ne California temsilcisi olarak girdi ve bu görevini 1950'ye değin sürdürdü.

Aşırı bir anti-komünist olan Nixon, çok geçmeden McCarthyciliğe varan "büyücü avı" akımına katıldı ve New Deal Amerikası ile liberalizmin simgesi Alger Hiss'in mahkum edilmesini sağlayarak en önemli başarılarından birini kazandı (1948). 1950-52 arasında California Senatörlüğü yaptı. Cumhuriyetçi Parti sağ kanadının gözde adamı durumuna gelen Nixon, bu kanadın baskısıyla başkan adayı Dwight D. Eisenhower ile aynı listeye girmeyi başardı. Eisenhower'ın başkan seçildiği 1952 seçimlerinin sonunda başkan yardımcısı oldu. 1953-61 arasında yürüttüğü başkan yardımcılığı görevi, Demokratik Parti adayı John F. Kennedy karşısında kıl payı yitirdiği 1960 başkanlık seçimlerinden sonra Nixon'a bir devlet adamı kimliği kazandırdı. 1960 başkanlık seçimlerinde yenilgiye uğraması ve 1962'deki Kaliforniya valilik seçimlerini yitirmesi üzerine siyasetten çekildiğini açıklayarak avukatlık yapmak üzere New York kenti'ne yerleşti.

Başkanlığı

1968'de Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak başkanlık seçimlerine katılarak yeniden siyasete atılan Nixon, rakibi Hubert H. Humphrey'yi yenilgiye uğratarak başkan seçildi. ABD Başkanı olduğunda, ülke Vietnam Savaşı'na gömülmüş bulunuyordu ve kentlerdeki gettolarda yaşayan siyahların çıkardıkları ayaklanmalardan daha yeni çıkmıştı. Nixon, bir bakıma, yurttaşlarınınbarış ve asgari toplumsal uzlaşma isteğini temsil ediyordu. Netekim kasım 1972'de George McGovern karşısında hiç zorlanmadan yeniden başkanlığa seçildi.

Dış Politika

Ocak 1969'da göreve başladıktan hemen sonra yabancı ülkelerdeki ABD birliklerinin sayısını azaltıp, bunun yerine küçük devletlere yapılan ekonomik ve askeri yardımları arttırmayı öngören Nixon Doktrini'ni açıkladı. 1969 Temmuz ayında ilan ettiği ve kendi adıyla anılacak bu doktrine göre ABD gelecekte Vietnam gibi bağlantılara girmeyecek ve yerel savaşlara savaşkan askerlerle katılmaktansa ekonomik ve askeri yardım verecekti.

Dış politikada Henry Kissinger'dan destek gören Richard Nixon, dört yıl daha Vietnamlı Komünistlerle savaştıktan, milyonlarca ton bomba yağdırdıktan ve Kampuçya'yı istilayı kararlaştırdıktan sonra, Nixon Doktrini uyarınca bir süre sonra Vietnam'daki ABD askerlerini geri çekmeye başlayarak ülkesini Çinhindi batağından çıkarmayı başardı. Paris antlaşmaları ocak 1973'te imzalandı.



Nixon tarihi Çin gezisi sırasında Mao Zedong'la

Antikomünist kişiliğine rağmen, Nixon, Sovyetler Birliği ile tatminkar ilişkiler sürdürdü, aynı zamandabu ülkeyi ziyaret eden ilk ABD başkanı oldu. Mayıs 1972'de yapılan bu ziyeretin sonunda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında nükleer silahların üretiminin sınırlandırılmasını öngören bir antlaşma imzalandı.

Şubat 1972'de Pekin'i ziyaret ederek yirmibir yıl aradan sonra Çin Halk Cumhuriyeti ile ABD arasındaki diplomatik ilişkileri yeniden başlattı.

Kendinden önceki Başkan Lyndon B. Johnson'un ihmal ettiği Batı Avrupa ile ilişkilere her zaman önem verdi. Dördüncü Arap-İsrail Savaşı (Yom Kippur Savaşı) patlak verdiğinde (1973), Kissinger'ın giriştiği görüşmeler çatışmaların durmasına, sonra da İsrail ve Mısır arasında görüşmelerin başlamasına olanak verdi.

İç Politika

Nixon iç politikada aynı başarıyı gösteremedi. İç politikada karşı karşıya kaldığı en önemli sorun enflasyon oldu. Nixon, Ağustos 1971'de enflasyonu denetim altına almak amacıyla uygulamaya koyacağı yeni ekonomik politikaları açıkladı. Fiyat ve ücretlerin sıkı bir biçimde denetlenmesini öngörenbu politikaların yanı sıra ABD Doları'nın altına çevrilebilirliğini (konvertibiletisini) durdurmak zorunda kaldı. ABD Doları'nın iki kez devalüe edilmesi ve devlet harcamalarının kısılmaya çalışılmasına rağmen, enflasyon denetim altına alınamadı ve bütçe açıkları ABD tarihindeki en yüksek düzeye ulaştı.

Bu iktisadi güçlükler (özellikle de artan enflasyon) ve ülkede gelişen toplumsal çalkantı karşısında Nixon, muhafazakar güçlere ve artık sokakta karışıklık istemeyen, siyahlara ve öbür etnik azınlıklara geçmişteki haksızlıklar yüzünden ödün verilmesine yanaşmayan ve "yoksulluğa karşı" mücadeleye karşı çıkan "sessiz çoğunluk"a dayandı.

18 Aralık 1971 tarihinde imzaladığı Alaska Yerli Talepleri Çözümleme Yasası da dönemindeki en önemli ekonomik ve toplumsal olaylardan biridir.

Watergate Skandalı

1972'de rakibi Senatör George S. McGovern'ı yenilgiye uğratarak yeniden başkan seçilen Nixon'ın ikinci başkanlık döneminin en önemli olayı Watergate Skandalı oldu. Başkanın Yeniden Seçilmesi Komitesi (CRP) tarafından kiralanmış beş kişinin Demokratik Parti'nin Watergate adlı binadaki genel merkezindeyakalanmasıyla başlayan bu skandal olayların araştırılması sırasında büyüdü. Olayı meydana çıkaran Washington Post, Cumhuriyetçi Parti'yi, ocak 1973'ten itibaren de Başkanın çevresini ve bizzat kendisini suçlamaya başladı.

Suçlamalar karşısında Nixon, hem Senato ile işbirliği yapmayı, ham ilk zamanlarda olayla ilgili görüşmeleri kaydettiği teyp bantlarını adalete teslim etmeyi reddetti. Bunun üzerine Kongre, bir Impeachment (yargı yoluyla görevden alma) davası açmayı kararlaştırdı. Nisan 1974'te, Başkanın nihayet izin vermesi üzerine kayıtların yayımlanması, Nixon'ın sonu oldu. Başkanın yakın çalışma arkadaşlarından bazıları da olayla ilgili suçlu bulunup mahkûm olunca, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, Temmuz 1974'te Nixon'ın yargılanmasına karar verdi.

Mahkeme üyelerinin çoğunun kendisine karşı oy kullanacağını anlayan Nixon, 4 Ağustos'ta Watergate olayının gizlenmesi için çaba gösterdiği ve olayda sonraki birkaç günde içinde, FBI'nin (Federal Soruşturma Bürosu) olayı araştırmasını önlediğini itiraf etti. Bu açıklama nedeniyle hem Kongre, hem de parti içindeki desteğini yitirince, 8 Ağustos akşamı başkanlıktan çekildiğini açıkladı. Yardımcısı Gerald R. Ford 9 Ağustos'ta başkanlığı devraldı. Ford'un Eylül 1974'te Nixon'ı bağışladığını açıklaması kamuoyunda sert tepkilere yolaçtı.



Richard Nixon'un istifa mektubu

Ölümü

1993 yılında eşi Pat Nixon'ı akciğer kanseri nedeniyle kaybeden Nixon, geçirdiği beyin kanaması nedeniyle yatırıldığı hastanede 22 Nisan 1994 tarihinde yaşamını yitirdi. Doğum yeri olan California eyaletinin Yorba Linda kasabasında eşi Pat Nixon'ın yanında toprağa verildi.

Popüler Kültürde Richard Nixon

Frost/Nixon (oyun), İngiliz Peter Morgan'ın yazdığı oyunda Nixon'u Frank Langella canlandırmıştı. Oyun ilk kez 2006'da Londra'da sahnelendi.
Frost/Nixon (film), Yukarıdaki oyundan uyarlanmış 2008 tarihli filmi Ron Howard yönetmiş, Nixon'u yine Frank Langella canlandırmıştı.
Nixon (film), 1995 tarihli ABD yapımı bu biyografik filmi Oliver Stone yönetmiş, Nixon'u Anthony Hopkins canlandırmıştı.
Nixon Çin'de, ABD'li JohnAdams'ın bestelediği 1987 tarihli opera. Librettosunu Alice Goodman yazmıştır.
Nixon, Futurama adlı çizgi dizide kompleksi bir devlet başkanı olarak gösterildi.
Richard Nixon Doctor Who'da The Impossible Astronaut ve Day of the Moon bölümlerinde gösterildi.Day of the Moon bölümünün sonunda Başkan Doctor'a Hatırlanacak mıyım? diye sordu.

Kaynak: wikipedia
--------------Tualimforum İmzam--------------
Kartal
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
biyografisi, hayati, kimdir, nix, nixon, richard, richard nixon, richard nixon biyografi, richard nixon biyografisi, richard nixon hakkında, richard nixon hakkında genel bilgi, richard nixon hayatı, richard nixon kim, richard nixon kimdir, richard nixon özgeçmişi, richard nixon yaşamı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Richard Kiel Biyografisi - Richard Kiel Kimdir - Richard Kiel Hayatı - Richard Kiel Y Kartal Yabancı Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri ) 0 11.09.14 15:46
Richard Bremmer Biyografisi - Richard Bremmer Kimdir - Richard Bremmer Hayatı İpek Yabancı Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri ) 0 04.01.11 15:41
Cynthia Nixon Biyografisi - Cynthia Nixon Kimdir - Cynthia Nixon Hayatı İpek Yabancı Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri ) 0 23.12.10 23:28
Richard Stallman Kimdir-Richard Stallman Biyografisi-Richard Stallman Hayatı Falcon Diger Ünlülerin Biyografileri 0 25.10.09 13:41
Richard Wagner Biyografisi-Richard Wagner Hayatı-Richard Wagner Kimdir? Kartal Diger Ünlülerin Biyografileri 0 19.08.09 14:37


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:49 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2