tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi Türkçe ödevleri,Edebiyat ödevleri,Dil Bilgisi ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Servet-i Fünun Edebiyatı Konu Testi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
684

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 07.10.10, 03:16   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.685
Konular: 6909
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Servet-i Fünun Edebiyatı Konu Testi

Servet-i Fünun Edebiyatı Konu Testi


1. (I) Servet-i Fünûn şiiri dil, şekil ve anlayış bakımından Tanzimat şiiriyle aynıdır. (II) Servet-i Fünûn şiirinde güçlü bir musiki, biçim kusursuzluğu vardır. (III) Biçim mükemmelliği daha çok, Tevfik Fikret'in manzumelerinde görülür. (IV) İç musikiye ise oldukça ileri bir söyleyişle Cenap Şehabettin'in şiirlerinde ulaşılmıştır. (V) Bu dönemin sanatçıları, aruzun, Türk dilinin musikisine en uygun kalıplarını zevkle ve özenle seçerek kullanmış; Türkçeyi bu ölçüye uydurmakta ustalık göstermişlerdir.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgi yanlışı yapılmıştır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

E) V.



2. Servet-i Fünûn edebiyatının şiir anlayışı ile ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi söylenemez?

A) Anlamın bir mısra ya da bir beyitte tamamlanması anlayışı terk edilmiştir.

B) Divan edebiyatının gelenekleri, dönemin Fransız yazını örnek alınarak yıkılmıştır.

C) Uyağın kulak için değil, göz için olduğu savunulmuştur.

D) Genelde bireysel konular işlenmiş; aşk, tabiat, düş kırıklıkları tema olarak seçilmiştir.

E) Parnasizm ve sembolizm akımının niteliklerine uygun eserler verilmiştir.



3. ---döneminde dergiler önemli bir yer tutmuştur. Bu dönemde Servet-i Fünûn dergisinin yanında "Malûmat", "Mekteb", "Musavver Malûmat" gibi dergiler çıkarılmıştır. Bu dergilerde edebiyat, sanat konularında öğretici yazılar yayımlanmıştır. Eleştirilere yer verilmiş ve tartışmalar yapılmıştır.

Bu parçanın başına aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?

A) Tanzimat

B) Edebiyat-ı Cedîde

C) Millî Edebiyat

D) Divan edebiyatı

E) Halk edebiyatı

4. Bu dönem şairleri eserlerinde duygu ve hayal unsurlarını kullanmayı gerçeklere tercih ettiler. Aşk ve doğa gibi bireysel konuları işlediler. Genel anlamda, toplumsal sorunların ve güncel siyasetin dışında kaldılar. Parnasizm ve sembolizm akımlarının etkisinde kalarak "sanat için sanat" anlayışını benimsediler.

Bu parçada şiirlerinin ortak özelliklerinden söz edilen şairler aşağıdakilerin hangisiyle adlandırılır?

A) Tanzimatçılar

B) Beş Hececiler

C) Millî Edebiyatçılar

D) Yedi Meşaleciler

E) Servet-i Fünûncular



5. Servet-i Fünûn şiirinde --- ve ---; romanında ise --- ve --- akımlarının etkisi görülür.

Bu cümlede yer alan boşluklara sırasıyla aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?

A) realizm - romantizm - klasisizm - fütürizm

B) sembolizm - parnasizm - realizm - natüralizm

C) dadaizm - sürrealizm - romantizm - realizm

D) romantizm - realizm - natüralizm - dadaizm

E) sembolizm - sürrealizm - romantizm - klasisizm



6. Aşağıdakilerden hangisi Servet-i Fünûn şiiriyle Divan şiirinin ortak özelliğidir?

A) Beyit güzelliği yerine konu bütünlüğüne önem verme

B) "Sone, terzarima" gibi Batı edebiyatından alınan biçimleri kullanma

C) Kulak için kafiye anlayışını benimseme

D) Nazmı nesre yaklaştırma

E) Arapça ve Farsça sözlerin yoğun olduğu ağır bir dil kullanma

7. Serveti-i Fünûn romanı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Batılı roman tekniğine uygun ilk eserler verilmiştir.

B) Söyleyişe önem verilmiş, sanatlı sözlerle örülmüş geniş tasvirler yapılmıştır.

C) Arapça ve Farsça tamlamalardan oluşan ağır bir dil kullanılmıştır.

D) Fransız romantizminin etkisiyle gerçeklikten uzak karakterler yaratılmıştır.

E) İstanbul ve çevresinde yaşanan olaylar konu edilmiştir.

8. Fransız edebiyatının özelliklerini Türk edebiyatına adapte etmeye çalışmışlardır. Fransız realizmini örnek almışlardır. Tanzimat'ın ikinci dönemindeki sanatçılar gibi "Sanat, sanat içindir." prensibi ile hareket etmişlerdir. Bu topluluğun üslûbu süslü ve sanatlı; ruh ve ifade tarzı ise Avrupai'dir. Şiirde aruz veznini kullanmakla birlikte, nazım şekillerinde ve konularda büyük yenilikler yapmışlardır. Nazmı nesre yaklaştırmışlar, beyit bütünlüğü yerine konu bütünlüğünü esas almışlardır.

Bu parçada sözü edilen edebî grup aşağıdakilerin hangisidir?

A) Servet-i Fünûncular

B) Fecr-i Aticiler

C) Millî Edebiyatçılar

D) Beş Hececiler

E) Yedi Meşaleciler



9. (I) Servet-i Fünûn sanatçılarının eserlerinde klasisizm ve romantizm akımlarının etkisi görülmektedir. (II) Gözlemlerle ortaya konan kişilerin, özellikle ruhsal durumları incelenmiştir. (III) Geniş çevre betimlemeleri yapılarak, çevre ile kişiler arasında bağlantılar kurulmuştur. (IV) Bu dönemde yazılan romanlarda kişiler ve olaylar çoğunlukla İstanbul'dan ve aydın çevrelerden seçilmiştir. (V) Öykülerde ise az da olsa halktan kişilere ve bunların sorunlarına yer verilmiştir.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı yapılmıştır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

E) V.



10. Servet-i Fünûn Dönemi, --- etkisinde gelişen Türk edebiyatının 19. yüzyıl sonlarında kısa; fakat yoğun bir değişim yaşadığı dönemdir.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?

A) İslamiyet

B) Divan edebiyatı

C) Halk edebiyatı

D) Batı edebiyatı

E) Tanzimat edebiyatı


Cevap Anahtarı:

1-A 2-C 3-B 4-E 5-B 6-E 7-D 8-A 9-A 10-D


alıntı
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
edebiyati, funun, konu, serveti, testi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Servet Görmek - Rüyada Servet Görmek Açıklaması ve Yorumu - Servet Rüya Tabiri Tarot N-O-Ö-P-R-S-Ş ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 24.12.12 22:00
Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati Edebiyatı Konu Testi SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 07.10.10 03:14
Servet-i Fünûn ile Tanzimat Edebiyatı Arasındaki Farklar SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 23.08.09 19:18
Servet-i Fünun Edebiyatı SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 25.08.08 10:18
Edebiyat-ı cedide (Servet-i fünun edebiyatı) SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 12.04.08 21:37


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:41 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2