tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Üroloji Hastalıkları ( Bevliye )
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Üroloji Hastalıkları ( Bevliye ) Üroloji hastalıkları ( Bevliye ) tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
ürogenital Tüberküloz
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1150

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 21.10.08, 20:51   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Güllü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.538
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:Güllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart ürogenital Tüberküloz

ÜROGENİTAL TÜBERKÜLOZ
( Ürogenital TBC )



Mycobacterium tuberculosis adlı bakteri ile oluşan enfeksiyondur. Esas olarak akçiğerleri tuttuğu düşünülen bu hastalık ya akçiğerlerle aynı anda yada daha sonra bu enfeksiyonun reaktif duruma gecmesi ile vücudun tüm organlarına yayılabilir. Özellikle ürogenital sistemi enfekte edebilir.
Halsizlik, güçten düşme, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş ve gece terlemeleri genel belirtilerdir. Ürogenital sistem belirtileri bazen yan ağrıları, hematüri( idrarda kanama ), dizüri( idrarda yanma ), testislerde şişme ve skrotal fistül oluşumudur.
Böbrekler enfekte olduğunda enfeksiyonun şiddetine göre çeşitli derecelerde hasar oluşabilir, hatta böbreğin tamamının fonksiyon dışı kalmasına kadar giden bir tablo oluşabilir, üreter dediğimiz idrar yolu üzerinde darlıklar gelişebilir, ilk dönemde mesanede ( idrar torbası )enfekte idrar ile sistite sebeb olur, daha geç dönemde ise mesane büzüşür ve küçülür, sık idrara çıkma, idrarını yapamama gibi durumlar gelişebilir. Bazende mesanedeki idrar yukarı ya böbreklere reflü( yukarı kaçması ) olabilir, buda böbrek fonksiyonlarını bozabilir. Prostatta bu enfeksiyon tablosuna katılır ve şiddetli prostatit (prostat iltihabı) gelişir. Bubakteriler aşağıya inerek testisleri (yumurtalar) ve sperm kanallarınıda enfekte eder, kanallar daralabilir, infertiliteye( kısırlık) ve ayrıca idrar yolunda darlık geliştirerek idrarını yapamama durumuna da sebeb olabilir.
TANI da idrar sedimenti, idrar kültürü, EZN boyama, PCR gibi değerlendirmeler kullanılır, Akçiğer filmi değerlendirilir, İVP ( infizyon ürogramı ) ile ürogenital sistemdeki yukarda ifade ettiğimiz tüm patolojik durumları görebilir ve değerlendirebiliriz.
( Afonksiyone böbrek, kalikslerin görülmemesi, subpelvik darlık, hidronefroz ile üreter darlıklarının görülmesi, büzüşmüş mesane) Retrograd üretrogram, renal sintigrafi, sistoskopi, üriner BT gibi tanı yöntemleri ile durumun tanımlanması ve değerlendirilmesinde bize yardımcı olur.

TEDAVİDE hasta bilmelidir ki ancak düzenli ilaç tedavisi ile tüberkülozun tam tedavisi mümkündür. Cerrahi olarak gerekli rekonstriktif ( düzeltme) tedavi ise ilaç tedavisinden 12 hafta sonra yapılabilir.
( Böbrekler için öncelikle idrar drenajı sağlanır, gerekirse kısmi rezeksiyon, nefrektomi uygulanır, üreterdeki dar alan çıkarılarak yolun devamlılığı sağlanır,meane genişletme plastisi, üretraplasti uygulanır ). Uygun tedavi hemen hemen daima ürogenital TBC' nin yapmış olduğu defektin evresine bağlıdır ve bu
nedenle ayrıntılı bir değerlendirme gerektirir. Ürogenital TBC' nin yapabileceği problemlerin erken tanısı için hastaların düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları, problem olduğu veya durumun ilerlediği gözlendiğinde ise zaman yitirmeden Üroloji polikliniklerine başvurmaları önerilir.



OPR. DR. ARMAN ÇEKMEN-ÜROLOJİ UZMANI


almanhastanesi.com
Güllü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
tuberkuloz, urogenital


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Tüberküloz Görmek - Rüyada Tüberküloz Görmek Açıklaması ve Yorumu - Tüberküloz Tarot T-U-Ü-V-Y-Z ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 15.08.12 21:38
Genital Tüberküloz Güllü Cinsel Sağlık 0 14.10.09 19:08
Tüberküloz Hastalığı Hakkında Genel Bilgi Fenci Gögüs Hastalıkları 0 30.06.08 21:39


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:29 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2