tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Biyografiler > Yabancı Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri )
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Yabancı Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri ) Yabancı sinema sanatçılarının hayatları ( Biyografileri )


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Alfred Joseph Hitchcock Hayatı(Biyografisi)
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
5573

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 23.10.08, 22:36   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 7.449
Konular: 6324
Puan Grafiği
Rep Puanı:14360
Rep Gücü:167
RD:Başak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 53
719 Mesajına 1.316 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Alfred Joseph Hitchcock Hayatı(Biyografisi)

Alfred Joseph Hitchcock
Gerilim filmlerinin ustası olan Alfred Hitchcock, 13 Ağustos 1899’da Leytonstone, İngiltere’de doğdu. 1919 yılında film yapımına başlayan Hitchcock’un babası kümes hayvanları ticaretiyle uğraşırdı. Hitchcock, Londra’daki Ignatius Collage adlı Cizvit okulunda öğrenim gördü. Ardından da Londra Universitesi’nde mühendislik eğitimi aldı.
Sinema hayatına ilk adımını, 1920 yılında Famous Player Lasky adlı Amerikan şirketinin Londra şubesinde sessiz filmlerin ara yazı tasarımlarını yaparak attı. 1922 yılında çektiği ilk filmi tamamlanmadı. Bunun ardından 1923 yılında ilk kısa filmini çekti, Always Tell Your Husband. Ancak kendini ilk gösterdiği, tüm Hitchcock özelliklerini taşıyan filmi The Lodger'ı 1926 yılında çekti. 1929 yılına kadar çektiği sessiz filmlerinde çeşitli efektler kullanarak seyircilerini etkilemeyi başaran Hitchcock, ilk sesli İngiliz filmi olan Blackmail’ı 1929 yılında izleyicilerine sundu.
1934 yılından itibren yaptığı filmleriyle ününü dünya çapına yayan Hithcock, 1939 yılında İngiltere’den ayrıldı ve Hollywood’a yerleşti. Hollywood’daki ilk filmi Rebecca ile 1940 yılında "En iyi film" dalında Oscar’ı kazandı.
1946 yılında çektiği Notorious adlı filmi Hithcock'un o dönemine ait en etkili filmdi. 1948 yılında çekilen, sahneler arası geçişlerin ustaca yapıldığı film olan The Rope, Hitchcock'un ilk renkli filmiydi. North by Northwest ve Psycho geç dönem filmlerinin en ünlüleri olmakla birlikte, Psycho filminde banyodaki kadının bıçaklanma sahnesi hafızalara kazındı.
John Russell Taylor'ın "Hitch: The Life and Times of Alfred Hitchcock" (1978; Hitch: Alfred Hitchcock'ın Yaşamı ve Dönemi) ile Fransız sinemacı François Truffaut'un Hitchcock'la yaptığı bir söyleşiyi kaleme aldığı Le Cinema Selon Hitchcock (1966; Hitchcock, 1987) adlı eserleri Hithcock'un ününün pekişmesinde büyük rol oynadı.
19 Nisan 1980'de Los Angeles, Amerika'da sinema dünyasına ve hayata veda eden Alfred Hitchcock, gerilim filmlerine mizahi anlar da kattı. Kaçakların çan kulesinde saklandığı vakit çanın çalması, katilin düğmesinin düşmesi... Her filminde kendisine de mutlaka bir gözükme şansı veren Hitchcock (dükkanın kapısının önünde bekleyen adam, meydanda yürüyen adam gibi) sinema hayatı boyunca birçok ödüle layık görüldü.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Yeniden gülmem için
Beni baştan sevmen lazım.......
Başak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Başak Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Alt 21.08.09, 16:59   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Ankara
Mesajlar: 9.368
Konular: 7178
Puan Grafiği
Rep Puanı:10540
Rep Gücü:131
RD:Kartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 2.018
642 Mesajına 953 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Alfred Hitchcock Yaşamı-Alfred Hitchcock Kimdir?

Alfred Hitchcock Yaşamı-Alfred Hitchcock Kimdir?



“Gerilim ve korku türünün en büyük ustası sayılan yönetmen Hitchcock, 13 Ağustos 1899’da İngiltere’de dünyaya geldi, 19 Nisan 1980’de ABD’de hayata veda etti. Mizahi tatlar kattığı gerilim filmleri olağanüstü ilgi görmüş, Hitchcock adı ortalama izleyici için bir yıldızın adı kadar büyük önem kazanmıştır. Kendisi, eğlendirmenin ötesinde bir amaç taşımadığını ısrarla belirtmesine karşın, eleştirmenler filmlerinde derin felsefi boyutlar bulmuş, onu sinema sanatının büyük ustaları arasına sokmuşlardır. Genç sinemacıları da önemli ölçüde etkilemiş olan Hitchcock, 1979'da Amerikan Sinema Enstitüsü'nün Yaşamsal Başarı Ödülü'nü almış, ertesi yıl da Kraliçe II. Elizabeth kendisine "sir" unvanı vermiştir.”

Babası kümes hayvanları ticaretiyle uğraşan Hitchcock, Londra'da, St. Ignatius College adlı Cizvit okulunda okudu. Daha sonra Londra Üniversitesi'nde mühendislik öğrenimi gördü. 1920'de, Famous Players Lasky adlı ABD şirketinin Londra şubesinde sessiz filmlerin ara yazı tasarımlarını hazırlayarak sinema dünyasına girdi. İlk filmini 1925'te çekti. Ertesi yıl yönettiği The Lodger (Kiracı), daha sonra Hitchcock adıyla özdeşleyecek olan gerilim türündeki ilk yapıtıydı. Blackmail (1929; Şantaj) ise ilk sesli İngiliz filmi oldu. The Thirty-nine Steps (1935; 39 Basamak) ve The Lady Vanishes (1938; Bir Kadın Kayboldu), gibi klasikleşmiş filmlerinin ardından İngiltere'den ayrılarak Hollywood'a yerleşti. Oradaki ilk filmi Rebecca (1940; Rebecca), en iyi film dalında Oscar kazandı.

Hitchcock, bundan sonraki 30 yıl boyunca ortalama olarak yılda bir film yaptı. Bu dönemde, gerilim yaratmadaki teknik ustalığını çarpıcı biçimde gözler önüne serdi. Örneğin Notorious'ta (1946; Aşktan da Üstün), kalabalık bir salonun yüksek tavanına yerleştirdiği kamera, bütün salonu gösterdikten sonra görkemli bir inişe geçiyor, bu kamera hareketi ev sahibesinin avucunda tuttuğu ve öyküdeki gerilimin en önemli öğelerinden biri olan anahtarın yakın plana girmesine değin sürüyordu. Rope (1948; Ölüm Kararı) adlı ilk renkli filmiyse, Hitchcock'ın başka düzeyde giriştiği bir teknik gösteriydi. Bir apartman dairesinde geçen ve bazılarının süresi 10 dakikaya varan toplam 11 çekimden oluşan film, çekimler arasındaki ustaca geçişlerle, kesintisiz tek bir çekimden oluşuyor izlenimi veriyordu.
1950'lerde Strangers on a Train (1951; Trendeki Yabancı), Rear Window (1954; Arka Pencere) ve Vertigo (1958; Ölüm Korkusu) gibi filmlerde gerilim tekniklerini kusursuzlaştıran Hitchcock, 1960'larda yeni bir üsluba yöneldi: Psycho'da (1960; Sapık), başroldeki kadının sinema tarihinin en ünlü cinayet sahnelerinden birinde bıçaklanarak öldürülmesi filmin ilk üçte birlik bölümünde yer alıyor; The Birds'de (1963; Kuşlar) kuşları insanlara saldırmaya yönelten şeyin ne olduğu sorusu yanıtsız kalıyor; Torn Curtain (1966; Esrar Perdesi) ile Topaz'daysa (1969; Topaz) bir yandan klasik casusluk öyküleri anlatılırken, bir yandan da bu tür etkinliklerin yarardan çok zarar geçirdiği yolunda güçlü karşı temalar işleniyordu. Frenzy (1972; Cinnet) ve Family Plot (1976; Aile Oyunu), Hitchcock'ın eski üslubuna başarılı bir dönüş yaptığı filmler oldu.

Hitchcock, The Lodger'dan başlayarak filmlerinde çok kısa sürelerle görünmüş, bunu bir "Hitchcock geleneği"ne dönüştürmüştür. 1950'lerde ve 1960'larda, tümünü sunduğu ve bazı bölümlerini yönettiği birkaç televizyon dizisi ününü daha da artırmıştır. Ayrıca adı bir dizi gizem öyküleri antolojisinde de yer alır. Yaşamını ve yapıtlarını konu alan çok sayıda kitabın en önemlilerinden biri John Russell Taylor'ın Hitch: The Life and Times of Alfred Hitchcock (1978; Hitch: Alfred Hitchcock'ın Yaşamı ve Dönemi) adlı çalışmasıdır. Ünlü Fransız sinemacı François Truffaut da Hitchcock'la yaptığı bir dizi söyleşiyi Le Cinema selon Hitchcock (1966; Hitchcock, 1987) başlığı altında toplamıştır.

1980’de ise Amerika’da gözlerini hayata yummuştur.

Filimleri

Hitchcock’un geniş filmografisindeki filmlerin hepsi olmasa da bazılarına göz atalım.

1925 yılında ilk teklif edilen film, “Zevk Bahçesi/Pleasure Garden” ile dikkatleri çekmeyi başarabilmişti. Hatta Daily Express “ genç usta” ismini takmıştı.

1929 yılında çektiği “Blackmail/Şantaj”, yönetmenin ilk sesli filmi oldu. Filmdeki ışık ve gölgenin yarattığı gerilimin yanı sıra, simgesel anlatım öğeleri de başarıyla kullanılmıştı. Filmdeki bir duvarın önündeki tecavüz ve ardı ardına gelen cinayet sahneleri gösterilmeyerek, gerilimin daha fazla etkin olması sağlanmıştı.

1940 yapımı Hollywood’da yaptığı ilk film olan “Rebecca”, filmdeki özellikle mekanın kullanış biçimiyle dikkat çeken bir yapıya sahipti. Sayısız odanın bulunduğu Manderlay malikanesinin genç ve güvensiz bayan DeWinter’ı yutmaya hazırlanan bir canavar gibi resmedilmişti. İçinde bulundurduğu fetişizm ve izlenme duygusunu insanın şüphe dolu bilinç altına enjekte etmesi, “Rebecca”’ya haklı bir ödül getirdi. En iyi film dalında Oscar’a sahip oldu.

1945 yılında Ingrid Bergman ve Gregory Peck’in başrollerini paylaştığı psikolojik bir gerilim filmi “Spellbound/ Öldüren Hatıralar” ile ortaya çıktı. Suçluluk kompleksinden, hafıza kaybına, psikanalizden, rüya yorumlarına kadar pek çok karmaşık konuyu bir aşk ve cinayet öyküsünün içinde ustaca ele alıyordu. Filmin en çarpıcı bölümleri rüya sahneleriydi. Salvador Dali’nin tasarladığı rüya sahneleri, tam anlamıyla gerçeküstücülüğün doruklarında gezen yaratıcı öğelerle bezenmişti.

1946’da bir Hitchcock klasiği geldi: “Notorious/Aşktan da Üstün”… Aşk ve sorumluluk arasında sıkışan iki kişinin psikolojik çözümlemelerinin ön plana çıktığı bir film olmuştu. Karakter yaratımları, derslere konu olabilecek nitelikteydi. Zehirli kahve fincanlarının değişik açılardan çekilmesi, uzaklaşan duvarlar, karanlığa gömülen yüzler tam bir gerilim unsuruydu.

1954 yılında en önemli filmlerinden biri olan “Rear Window/Arka Pencere”’yi çekti. Özgün bir sinema yapıtı yapmak için eline fırsat geçmişti ve genelde izlenmekten korkan klişesini değiştirerek, izlediği şeyler karşısında korkuya yapılan figürünü yarattı. Bir nevi paranoya atmosferi içerisinde kımıldayamayan oyuncu, sinema koltuklarında aynı durumda olan seyircilerle bütünleşerek, gerilimin doruklarına çıkan bir film oldu.

1958’de Vertigo geldi. Psikolojik tahlillere yine önem verilen filmde, ürperten bir saplantı boyunda imgeleme söz konusuydu. Işığın dramatik kullanımı, uzunca koridor filmin temel unsurlarıydı.

1959’da ise “North by Northwest/Gizli Teşkilat”a imza attı. Cary Grant’ın oynadığı filmde, casus zannedilen bir adamın kaçış hikayesi anlatılıyordu. Film, mekan kullanımı açısından ilgi çekiciydi. Filmde kullanılan uzun planlar ve bilinmezliğin getirdiği gerilim duygusu, saklanmanın mümkün olmadığını vurguluyordu.

1960 yapımı “Sapık”, yönetmenin en sevdiği filmlerden biri oldu. Çift kişilikli Norman Bates karakteri, kült bir karakter haline geliverdi. Oidipus kompleksinin başarılı bir şekilde dışavurumuydu. Görsel tasarımın kusursuzluğundan dolayı, mekan unsuru gerilimi üst seviyeye getiriyordu. Hitchcock’un belki de en uç noktalardaki filmiydi. Çünkü anti – Hitchcock unsurları barındıran film, her şeye rağmen bir klasik haline geldi.

1963 yılında ise her filminde kullandığı ancak ilk kez başrolü onlara verdiği “Birds/Kuşlar” filmi çekti. Uzun bekleyişlerle dolu, ağır bir kurgu tekniği tercih edilmişti. Filmde müzik kullanılmamıştı ancak kuşlar ve kanat sesleri, müziğin yerini almıştı. Film, döneminde filmi izleyen çoğu kişiyi evlere hapsetmiş bir film haline gelmişti.




* The pleasure garden (1925) yazar - oliver sandys, eliot stannard
* The mountain eagle (1927) yazar - eliot stannard
* Downhill (1927) yazar - constance collier, ivor novello, eliot stannard
* The lodger (1927) yazar - marie - lowndes, alfred hichcock, eliot stannard
* Easy virtue (1927) yazar - eliot stannard, noel coward
* The ring (1927) yazar - alfred hitchcock, alma reville
* Champagne (1928) yazar - elliot stannard
* The farmer's wife (1928) yazar - leslie arliss, alfred hitchcock, j. e. hunter, norman lee, eden philpotts
* The manxman (1929) yazar - hall caine, eliot stannard
* Blackmail (1929) yazar - charles bennet, alfred hitchcock, benn w. levy
* Juno and the paycock (1930) yazar - alfred hitchcock, sean o'casey, alma reville
* Murder ! murder! (1930) yazar - clemence dane (novel), alma reville, helen simpson
* The skin game (1931) yazar - john galsworthy, alfred hitchcock, alma reville
* Number seventeen (1932) yazar - jefferson farjeon, alfred hitchcock
* Rich and strange / east of shanghai (1932) yazar - alfred hitchcock, alma reville, val valentine
* The man who knew too much (1934) yazar - charles bennett, edwin greenwood, a. r. rawlinson
* Waltzes from vienna (1934) yazar - alma reville, guy bolton
* The 39 steps (1935) yazar - charles bennett, john buchan (novel), alma reville
* Sabotage / woman alone (1936) yazar - charles bennett, joseph conrad, e. v. h. emmett, ian hay, helen simpson
* Secret agent (1936) yazar - charles bennet, campbell dixon
* Young and innocent (1937) yazar - charles bennet, alma reville, josephine tey
* The lady vanishes (1938) yazar - sidney gilliat, frank launder, ethel white
* Jamaica inn (1939) yazar - daphne du maurier, sidney gilliat, joan harrison, j. b. priestley
* Foreign correspondent (1940) yazar - robert benchley, charles bennet, joan harrison, james hilton
* Rebecca rebecca (1940) yazar - daphne du maurier (novel), joan harrison, robert e. sherwood
* Mr. and mrs smith (1941) yazar - norman krasna
* Suspicion (1941) yazar - joan harrison, francis iles, samson raphaelson, alma reville
* Saboteur (1943) yazar - joan harrison, alfred hitchcock, dorothy parker, peter viertel
* Shadow of a doubt (1943) yazar - sally benson, alma reville
* Lifeboat (1944) yazar - john steinbeck, jo swerling
* Spellbound (1945) yazar - ben hecht, francis beeding
* Notorious (1946) yazar - ben hecht
* The paradine case (1948) yazar - robert hichens, david o. selznick
* Rope (1948) yazar - patrick hamilton, arthur laurents
* Under capricorn (1949) yazar - james bridie, helen simpson
* Stage fright (1950) yazar - whitfield cook, selwyn jepson
* Strangers on a train (1951) yazar - raymond chandler, patricia highsmith, czenzi ormonde
* I confess (1953) yazar - paul anthelme, william archibald, george tabori
* Dial m for murder (1954) yazar - frederick knott
* Rear window rear window (1954) yazar - john michael hayes, cornell woolrich
* To catch a thief (1955) yazar - david dodge, john michael hayes
* The trouble with harry (1955) yazar - john michael hayes, jack trevor story
* The man who knew too much (1956) yazar - john michael hayes, angus macphail
* The wrong man (1956) yazar - maxwell anderson, angus macphail
* Vertigo (1958) yazar - pierre boileau, alec coppel, thomas narcejac, samuel taylor
* North by northwest north by northwest (1959) yazar - ernest lehman
* Psycho (1960) yazar - robert bloch, joseph stefano
* The birds (1963) yazar - daphne du maurier, evan hunter
* Marnie (1964) yazar - jay presson, allen winston graham
* Torn curtain (1966) yazar - brian moore
* Topaz (1969) yazar - samuel taylor, leon uris
* Frenzy (1972) yazar - arthur la bern, anthony shaffer
* Family plot (1976) yazar - ernest lehman, victor canning

--------------Tualimforum İmzam--------------
Kartal
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
alfred, alfred hitchcock, alfred hitchcock biyografi, alfred hitchcock biyografisi, alfred hitchcock hakkında bilgi, alfred hitchcock hayatı, alfred hitchcock kimdir, alfred hitchcock özgeçmişi, alfred hitchcock yaşamı, hayatibiyografisi, hitchcock, joseph


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Joseph Minala Biyografisi - Joseph Minala Kimdir - Joseph Minala Hayatı - Joseph Mina Kartal Futbolcuların Hayatı ( Biyografileri ) 0 29.05.14 16:00
Joseph Boum Biyografisi - Joseph Boum Hayatı - Joseph Boum Kimdir - Joseph Boum Yaşam Eylül Futbolcuların Hayatı ( Biyografileri ) 0 15.12.11 20:10
Alfred Wallis Biyografisi - Alfred Wallis Hayatı - Alfred Wallis Kimdir - Alfred Serap Yabancı Ressamların Biyografileri ve Eserleri 0 14.11.11 16:49
Joseph Yobo Biyografisi - Joseph Yobo Kimdir - Joseph Yobo Hayatı - Joseph Yobo Yaşam Metrix Futbolcuların Hayatı ( Biyografileri ) 1 06.09.11 19:03
Alfred Hitchcock Resimleri-Alfred Hitchcock Fotografları Kartal Ünlülerin Resimleri 0 21.08.09 17:05


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 01:28 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2