tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   Malatya Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/20853-malatya-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

smtyksl 02.02.08 04:35

Malatya
 
BİLDİK DOLMASI
http://www.e-lezzet.com/resimler/bil...atya)-1954.jpg

Malzemeler :
  • 1 kğ. küçük domates -250 gr. kemikli et
  • 300 gr. yağlı koyun kıyması
  • 2 su bardağı pirinç 1 baş kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı yağ maydanoz Tuz-karabiber
Hazırlanışı :Küçük sert domateslerde kapak kaldırılarak içleri oyulur. Diğer tarafta; kıyma rendelenmiş soğan, pirinç, tuz, karabiber, salça oyulan domatesle­rin içleri katılarak yoğrulur. Hazırlanan hamur dolmaların içine doldurulur.Tencerenin içerisine yıkanmış kemikli et veya kemik dizilir. Üzerine dolmalar yerleştirilir. Dolmaların üzerine birer parça yağ konur, su ilâvesiyle pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Not: Kemikli et yerine kemik kul­lanılabileceği gibi, et suyu ile de pişirilebilir.

Güllü 21.02.08 15:02

Şam Kebabı (Malatya)
 


Malzemeler :


* 1/2 kg. kabak

* 2 yumurta

* 1 çay kaşığı kabartma

tozu

* 1 çay kaşığı tuz

* 1 çay kaşığı karabiber

* 5-6 yemek kaşığı un

* 1 su bardağı kızartma yağı

Hazırlanışı

Kabak yıkanır hazırlanır, geniş bir kaba rendelenir. İçerisine yumurta, un, tuz karabiber ve kabartma tozu ilâve edilerek iyice .

karıştırılır.Diğer tarafta bir tavaya yağ koyularak ısıtılır. Isınan yağın içerisine hamurdan birer kaşık konularak kızartılır. Kağıt yayılmış bir tepsiye çıkarılır. Hepsi tamamlandıktan sonra servis tabağına alınır, maydanozla süslenir. İsteğe bağlı olarak sıcak-soğuk servis yapılır.


http://img232.imageshack.us/img232/9...mage002wg0.gif



tualim 06.03.08 15:21

Fasulye Kavurması (Malatya)
 
Fasulye Kavurması (Malatya)






Malzemeler :

* 1 kg. yeşil fasulye

* 2 baş soğan

* 3-4 tane yeşil biber

* 3-4 tane domates

* 1 kaşık domates salçası

* 3 kaşık

tereyağı Tuz-karabiber

Hazırlanışı :

Fasulyeler ayıklanır, yıkanır, bir parmak kalınlıkta doğranır. Diğer tarafta kuru soğan küp şeklinde doğranır, bir tencerede yağla birlikte pembeleştirilir, içerisine incecik doğranmış yeşil biber konur. Birkaç kez de bununla karıştırılır, salçası ilâve edilir. Kabukları

soyularak küp şeklinde doğranmış domateste konarak bir müddet (domatesler ezilinceye kadar) pişirilir, fasulyeler konularak börktürülür. 1 su bardağı sıcak su konur tuz atılır, kapağı kapatılarak kısık ateşte suyu tamamen çektirilerek pişirilir. Gerekirse bir miktar daha sıcak su ilâve edilebilir. Servis

tabağına alınır, sıcak olarak servis yapılır.




ASYA 30.11.08 09:28

Malatya Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
MALATYA KEBABI

350 gr ince bulgur
350 gr kıyma
tuz,karabiber
kızartmak için:
2 yumurta
sıvıyağ

HAZIRLANIŞI:

Karıştırma kabına kıymayı, ince bulguru, tuzu, karabiberi alın ve yaklaşık yarım saat yoğurun.Yoğururken azar azar su ilave ederek yumuşatabilirsiniz.Yoğurduktan sonra yine elinizi suya batırarak yuvarlak yassı köfteler hazırlayın.Köfteleri kaynamış tuzlu suda yarı kıvama gelene kadar haşlayın ve süzün.Köftelerin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra köfteleri önce çırpılmış yumurtaya daha sonra una bulayarak kızgın yağda kızartın. Bir peçetenin üzerinde yağını aldıktan sonra yeşilliklerle servis yapın.

ASYA 30.11.08 09:29

BİLİK-Malatya
 
BİLİK
Ölçüler:
l su bardağı süt veya yoğurt
1/2 su bardağı kuyruk yağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 kibrit kutusu yaş pakmaya
Tuz
Susam
Çörek otu
2 yumurta
Aldığı kadar un
Yapılış: Süt, eritilmiş kuyruk yağı, sıvı yağ pakmaya-tuz bir tencerede iyice karıştırılır. Aldığı kadar unla kulak memesi yumuşaklığından biraz sert hamur hazırlanır, iyice yoğrulur. Üzeri kapatılarak 30' mayalandırılmaya bırakılır.
Hamur mayalandıktan sonra 3-4 parçaya ayrılır. İki santim kalınlıkta açılır, bıçakla kesilerek yağlanmış tepsiye dizilir veya daha küçük parçalara ayrılıp elle daire şekli verilerek tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çörek otu, susam dökülerek pembe renkte pişirilir. Sıcak, soğuk servis yapılabilir. Yöremizde ekmek yerine tüketilir.

ASYA 30.11.08 09:36

ÇÖKELEK SALATASI-Malatya
 
ÇÖKELEK SALATASI
Ölçüler:
500 gr. çökelek
150 gr. yeşil soğan
l demet maydanoz
l demet dereotu (8-10 dal)
Tuz-kırmızı biber
Biraz zeytinyağı
Yapılış: Maydanoz, dereotu, yeşil soğan ayıklanıp bol suyla yıkanır, incecik kıyılır. Çökeleğe karıştırılır, tuz, kırmızı biber, zeytin yağı katılarak iyece karıştırılır, servis tabağına alınır.

ASYA 30.11.08 09:37

SAMUT SALATASI (Dereotu salatası)-Malatya
 
SAMUT SALATASI (Dereotu salatası)
Ölçüler:
1/2 kg. dereotu
1/2 çay bardağı zeytin yağı
l limon
Tuz
kırmızı biber
5-6 dal maydanoz

Yapılış: Dereotu ayıklanır, bol su ile yıkanır. Maydanozla birlikte incecik kıyılır, limon suyu, tuz, kırmızı biber, zeytin yağı katılarak karıştırılır. Arzu edilirse 2 yumurta haşlanarak doğranıp içine koyularak karıştırılır, servis tabağına alınır.

ASYA 30.11.08 09:44

PAZI CACIĞI-Malatya
 
PAZI CACIĞI
Ölçüler:
l kg. pazı (pancar yaprağı)
1,5 kg. yoğurt
4-5 diş sarımsak
Tuz

Yapılış: Pazı ayıklanır, bol suyla yıkanır, bir tencereye konup kapağı kapatılır, kendi suyuyla 3-5' haşlanır. Soğuyunca sarımsaklı yoğurda karıştırılarak servis yapılır.
Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 09:44

PEPEKUŞU SALATASI-Malatya
 
PEPEKUŞU SALATASI
Ölçüler:
1/2 kg. pepekuşu
l kaşık erik ekşisi
Tuz
Biraz zeytin yağı
Yapılış: Pepekuşu ayıklanır, yıkanır. İncecik doğranır, erik ekşisi, tuz, zeytin yağı koyularak karıştırılır. Servis tabağına alınarak servis yapılır.
Not: Pepekuşu mayhoş tatta bir ottur. Özellikle ilkbahar mevsiminde bahçede toplanan otla bu salata yapılır. Diğer zararlı otlarla karıştırılabileceği için, bu ot gerçek tanıyan tarafından toplanır. Tere otuna benzer.
Afiyet olsun

ASYA 30.11.08 09:45

PIRPIRIM SALATASI-Malatya
 
PIRPIRIM SALATASI

Ölçüler:
1/2 kg. pirpirim (semizotu)
l /2 çay bardağı zeytin yağı
1/2 limon
2-3 diş sarımsak
Tuz

Yapılış: Pirpirim dal dal ayrılarak ayıklanır. Bol su ile bir kaç kez yıkanır. Biraz suda bekletilerek iyice temizlenmesi sağlanır. Süzgece alınarak süzülür. İncecik kıyılır, zeytin yağı, limon suyu, tuz ve ezilmiş sarımsak katılarak karıştırılır. Arzu edilirse yaprak kırmızı biberde serpilerek servis tabağına alınır, servis yapılır.
Afiyet olsun


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:12 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2