Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24.03.08, 20:16   #4 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kral
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 318
Konular: 96
Puan Grafiği
Rep Puanı:1086
Rep Gücü:0
RD:Kral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 10
4 Mesajına 5 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Çadır

Çadır


Yatma amaçlı kullanılan kişisel çadırlar olarak eskiden Kızılay çadırı denilen büyük tahta direkli çadırlar kullanılırdı. Ancak ağırlık ve taşıma güçlüğü nedeniyle pratik olmadığından artık pek kullanılmamaktadır. Daha sonra izcilikte alüminyum çubuklu çadırlar kullanılmaya başlanmıştır. Bu tip çadırlar daha yüksek boylarda kurulabildiğinden hala içinde oturulması gereken veya mutfak işlemlerine yönelik olarak kullanılmaktadır.

Çadır tiplerinde son yıllarda büyük gelişmeler olmuş ve fiberglas çubukların iç içe geçmesiyle kurulan kubbe "dome" tipi çadır tipi ortaya çıkmıştır. Yeni tip çadırların hem kullanımı rahat hem de kurulması çok kolaydır. Ayrıca çok hafiftirler. Faaliyet amacıyla da değişik çadır türleri mevcuttur. Bunlar branda tente tipi büyük çadırlar veya demir veya alüminyum profilden yapılan ve üstüne naylon geçirilerek kapatılan büyük çadırlardır. Bu tip çadırların hem taşınması hem de kurulması oldukça zordur. Ancak uzun süreli kamplarda her hava koşulunda faaliyetlerin yapılabilmesi için gereklidir.
Çadırlar rüzgar ve yağmuru dışarıda, sıcak havayı içeride tutar. Çadırın dış tabakası sağlam ve sıkı olmalı, en güçlü yağmur ve rüzgarı bile geçirmeyecek kalitede olmalıdır. İç çadır daha gevşek, terlemeyi engelleyecek, sıcağı içeride tutup havalandırmayı mümkün kılacak bir maddeden yapılmalıdır. İç ve dış çadırların birbirine değmesini önleyin, yoksa ısı kaybı ve dış çadırın altında terleme oluşur ve iç çadıra damlayabilir.
Çadırın altına geçirmez bir altlık dikerek, içeri su girmesini engellemeye çalışın.

Çadır Nasıl Kurulur


1- Çadırı kuracağın yerin düzgün, hafif eğimli olmasına dikkat edin. Tabanda yatarken sırtına batacak herhangi bir şeyin olmadığından emin olun. Tabanın geleceğe yere çadır kirletmesin ve nemi alsın diye gazete kağıdı veya branda kumaş serilmesi uygundur.

2- İki/Dört kişilik bir çadırı kurmadan önce kapı bölümünü kapatın. Kapısı meydanı gösterecek şekilde ayarlayın. Dört ucunu doğru açıdan çakacağın kazıklarla tutturun.

3- Çadır tipine göre direkleri yerleştirin veya yuvalarından geçirin. Direk gergi ipleri için kazıkları çakın. Çadırın direklerini dik, ipleri kazıklara geçirin. Gergi bağını kullanarak bağlayın. Güneşlik (yağmurluk) varsa takın.

4- Kenar gergileri için kazıkları çakın, gergi iplerini kazıklara geçirin. Bütün iplerin gergin olup olmadığını, çadır kenarlarının düz olmadığını kontrol edin.

5- Çadırın etrafına yağmur olukları açarak yağabilecek yağmurun çadırın tabanına gelmesini engelleyin.

6- Çadır torbasını ve diğer malzemeleri çadırın içine koyun, çadırı toplama sırasında aramayın.

Alıntıdır.
Kral isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla