tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SPOR AKTUALİTE > Diğer Spor Dalları
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Diğer Spor Dalları Spora dair herşey...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kampçılık ve Camping Hakkında Bilgiler
Konudaki Cevap Sayısı
3
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
901

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 24.03.08, 20:13   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 318
Konular: 96
Puan Grafiği
Rep Puanı:1086
Rep Gücü:0
RD:Kral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 10
4 Mesajına 5 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Kampçılık ve Camping Hakkında Bilgiler

Kampçılık, doğa sporlarının ayrılmaz bir parçasıdır.İnsanda heyecan,coşku ve bazı anlarda ise bağımlılık yapar.

Kampçılıkta en temel unsur doğaya saygıdır. Bir yandan konforunuzu düşünürken diğer yandan da ortamın doğallığına zarar vermemeyi öncelikleriniz arasına alacaksınız.

KAMPİNG TANIMI VE YER SEÇİMİ

1- Kampingler : Karayolları güzergahları ve yakın çevrelerinde, kent girişlerinde, deniz, göl, dağ gibi doğal güzelliği olan yerlerde kurulan ve genellikle kampçıların kendi imkanlarıyla geceleme, yeme-içme, dinlenme, eğlence ve spor ihtiyaçlarını karşıladıkları en az 30 ünitelik (karavan, çadır, bungalov ) tesislerdir. Söz konusu ünitelerin birbirinden ayrılarak gruplandırılması önerilir.

2- Çevre Düzenlemesi : Kamping alanı, kamping iç ve dış güvenliklerinin sağlanabileceği biçimde çevre özelliklerine göre çit, duvar, yeşillik gibi düzenlemeler ile çevreden tecrit edilir. Kamping alanı ağaçlandırılır. Boş alanlar çimlendirilir. Araç yolları, arazi ve iklim şartlarına uygun olarak toz kaldırmayacak ve çamur olmayacak şekilde düzenlenir.

3- Giriş Tesisleri : Girişte, otopark, resepsiyon, danışma, ünite sayısının %25'ine hizmet verebilecek sayıda, şifreli veya çift anahtarlı kasa gibi müşteriye emanet hizmeti verilen düzenleme, posta hizmetlerinin yapıldığı tesisler ile bekçi yatak odaları ve personel tesisleri bulunur.

Kamp sahasına giriş ve çıkışların kontrol altına alınabilmesi için resepsiyonun girişe yakın bir yerde olması uygundur. Işıklandırılmış resepsiyon yazısı, kamping giriş/çıkışı için elektrikli veya kontrollü açılıp kapanan kapı kolaylık ve güvenlik için önerilir.
Misafirlerin huzuru için gece belirtilen saatlerde kamp içinde araba trafiği yasaklanmalıdır. (Örneğin 22:00-07:00 veya 23:00-07:30 gibi). Belirtilen saatler herkesin görebileceği şekilde duyurulur.

Giriş kapısının dışında park yeri olmalıdır. Park alanı kampinge giriş kaydını yaptıracak karavan ve otokaravanların kayıt esnasında park etmeleri ve gece kampinge giremeyen kamp sakinlerinin araçlarını park etmeleri için kullanılır.

4- Kapasite ve kampçı birimleri : Kampinglerde, kampçı ve bungalov üniteleri başına hesaplanacak alan en az 50 metrekare / 100 metrekaredir. Kampçı ünitesi; çadır, çadır-araba , karavan veya otokaravandan oluşur. Her ünite ortalama üçer kişiliktir. Konaklamaya ayrılan alanın zemini kullanım amacına uygun biçimde düzenlenir. Planlama yapılırken tuvalet, duş, mutfak benzeri müşterek kullanım yerlerinin alanı ve konumu göz önünde bulundurulur.

Üniteler planlanırken yol ve yolun iki tarafına üniteler yerleştirilmesi tercih edilmelidir. Bir yol ve iki yanı üniteli yerleşim sisteminin kamping alanının tamamına uygulanması özellikle elektrik dağıtımını kolaylaştırır. Böylece yanyana ve sırt sırta 4 veya 6 üniteye bir kutudan elektrik dağıtımı yapmak mümkün olur.

Her otuz kampçı için :
En az bir kadın ve bir erkek tuvaleti olmalıdır. Tuvaletlerde tuvalet kağıdı, çöp kovası ve tuvalet fırçası olmalı, erkek tuvaletlerinde en az otuz kampçı için bir pisuar yapılmalıdır.
En az bir kadın ve bir erkek için duş, duşlarda soyunma kısmı, askılık ve sabunluk / şampuanlık olmalıdır.

Lavabo. Lavaboların yanında priz, tezgah, sabun, ayna ve raf bulunmalı.

Kamp sakinlerinin üzerinde önemle durdukları ve sıkça dile getirdikleri konu olan tuvalet ve lavaboların temizliğine olduğundan fazla önem verilmelidir. Kampçı sayısının % 5'ine hizmet verebilecek çamaşır yıkama, kurutma ve ütüleme yerleri bulunur.

Kampçı ünitelerinin % 20'sine hizmet verebilecek yemek hazırlama, pişirme ve bulaşık yıkama imkanı sağlayan üstü kapalı bir yer bulunur.

Kampçıların yemek yeme, dinlenme ve eğlenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üstü kapalı açık teraslar ve spor ihtiyaçlarını karşılayıcı tesisler yapılır.

Kamping girişinde kampingin yerleşim planı bulunur. Ayrıca bu plan bastırılmış olarak kampçılara girişte verilebilir.

Kamping alanında yönlendirme ve makine ile tesisatın kullanımına ilişkin bilgilendirme levhaları ve işaretler bulunur.

5- Kampçılara sağlanan hizmetler : Kampinglerde aşağıda belirtilen tesisler kurulur ve hizmetler verilir:

Kampçıların ihtiyaçlarını karşılayan satış yeri : Büfe, market (buz, kömür satışı, tüpgaz değişimi), restaurant , bar ve benzeri.

Geceleme birimlerinin uzağında gerekli spor (voleybol sahası, basketbol sahası, tenis sahası, su araçları kiralama yeri), çocuk parkları, eğlence alanı ve tesisler (havuz, bebek odası, dinlenme odası, toplantı odası, internet odası) yapılır. Eğlence mekanı yapılacaksa, diğer kampçılara gürültü ulaşmayacak bir yerde, mümkünse ses izolasyonlu olmalıdır.
Kampingin ünite kapasitesinin en az % 50'sine hizmet verecek sayıda kampçıların gıda maddelerini muhafaza edebilecekleri soğutucu kilitli dolaplar bulundurulur.

Sağlık ve ilk yardım hizmetleri verilir.

Deniz, göl ve akarsu kıyılarındaki kampinglerde cankurtaran simidi, cankurtaran sandal ve motoru bulundurulur.

Kampinglerde, telefondan kampçıların da yararlanmalarını sağlayıcı düzenlemeler yapılır.

Kamp çevresi ile tuvalet, duş ve genel kullanım ünitelerini aydınlatma tesisatı yapılır.

Kampçı ünitelerine elektrik hizmeti verilir. Bazı kampinglerde elektrik dahil ücret alınırken, bazılarında belirli bir elektrik ücreti alınır. Doğrusu saat koyarak harcanan elektrik ücretini tahsil etmektir.

Kampçılara sıcak-soğuk kullanma suyu, sağlıklı içme suyu (ünitelere kanalizasyon) hizmeti verilir.

Araba yıkama yeri olarak, Kampinglerde, beton zeminli ve pis suyun drene edildiği araba yıkama yerleri düzenlenir.

Kampingin uygun bir yerine, karavan ve otokaravanların tuvalet ve atık su depolarını boşaltıp temizleyebilecekleri ve temiz su doldurulabilecekleri yerler yapılır.

Yerli ve yabancılara ait karavan veya otokaravanların bakım, onarım ve kışlaması için gerekli düzenlemeler yapılabilir.

Sağlık ve temizlik açısından çöplerin toplanması ve atılması büyük önem taşır. Kampingin belirli yerlerine kapalı büyük çöp kapları yollara ise çöp kutuları konulur. Bu çöplerin düzenli toplama hizmeti verilmesi gereklidir.

Plaj varsa, denizden çıkanların ayaklarının kumunu temizlemeleri için plaj çıkışına bir su tesisatı koymak gerekir.

Yangın ihtimaline karşı önlem alınmalıdır. Belirli mesafelerde yangın muslukları ve hortumu, kimyasal yangın tüpleri, kum kovaları, balta, kürek,v.s gibi alet edevat bulundurulur.

6- Kamp Yaşam Kuralları : Kamp işletmecisi kampinge gelenlerin huzur ve güven aradıklarının bilincinde olarak bunları sağlamakla sorumludur.

Yüksek sesle her türlü müzik, çevreyi rahatsız edecek her türlü gürültü önlenmelidir.

Kampçıların özellikle dinlenme saatlerinde çocukların çevreyi rahatsız etmemeleri sağlanmalıdır.

Kamp sakinlerinin çevredekileri rahatsız edecek giysi ile dolaşmaları ve kötü görüntü sergilemeleri engellenmelidir.

Kamping işletmecileri, bu ana kurallara kendi özel kurallarını da ekleyerek kampinge gelenlere duyurmak ve uymalarını sağlamakla sorumludur.
Kral isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 24.03.08, 20:14   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 318
Konular: 96
Puan Grafiği
Rep Puanı:1086
Rep Gücü:0
RD:Kral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 10
4 Mesajına 5 Kere Teşekkür Edlidi
:
Smile

Doğaya en az zarar verecek şekilde kamp yapmanın kuralları

1- Yürüyüşleriniz esnasında daha önce kullanılmış, mevcut patikalardan faydalanın. Kestirme ve yeni yollar yaratmayın.

2- Mümkün olduğunca ve her zaman daha önce kamp yapılmış alanları kullanın.

3- Tuvalet ihtiyaçlarınızı su kaynakları, patikalar ve kamp yerlerinden uzakta giderin.

4- Ateş yakmak yerine bir ocak kullanın. Ateş yakmanız gerekiyorsa da daha önce yakılmış yerleri kullanın. Ateşinizin söndüğünden emin olmadan da kamp yerinden ayrılmayın.

5- Temizlik ihtiyaçlarınızı su kaynaklarını ve kamp alanını kirletmeyecek şekilde ve çevreye zarar vermeyecek maddeler kullanarak yapın.

6- Çiçekler, çimenler ve diğer bitki örtüsünü, kayalar ve çevre dokusunu bozacak, zarar verecek eylemlerden uzak durun.

7- Vahşi yaşama hiçbir şekilde müdahale etmeyin. Çevredeki hayvanları kendi haline bırakın kesinlikle beslemeyin.

8- Sadece kendi çöplerinizi değil, tüm ekibin hatta sizden önce bırakılanları da bir çöp torbasında toplayıp şehre kadar taşıyın.

Doğaya verebileceğimiz zararlar dışında kamp yerimizi seçerken başka dikkat edilecek konular da vardır;

1- Ulaşım yoluna yakın olmalıdır. (3-5 Km.)

2- Tehlikeli yerlerden uzak olmalıdır. (Uçurum, yar, bataklık, heyelan bölgesi, açık kuyu, trafo merkezi, askeri atış alanı, yüksek gerilim hattı vb.leri)

3- Su temini kolay olmalıdır.

4- Acil durumlarda sağlık, güvenlik birimlerine ulaşım imkanı veren yerde olmalıdır.

5- Çok kalabalık ve gürültü olmamalıdır.

6- Yırtıcı hayvan tehlikesi olmamalıdır.

7- Köy, kasaba ve şehir içinde ve piknik alanında olmamalıdır.

8- Gece gündüz arasında büyük ısı fakı olmamalı. Nem oranı düşük olmalı ve tavan suyu yüksek olmamalıdır.

9- Yağmur ve sel taşkınlarından korunaklı olmalıdır.

10- Karayoluna yakın olmamalı, yamaç ve bayır olmamalı, düz alanlar tercih edilmelidir.

11- Bahçe ve tarla kenarı olmamalıdır.


Alıntıdır.
Kral isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 24.03.08, 20:15   #3 (permalink)
Kullanıcı Profili
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 318
Konular: 96
Puan Grafiği
Rep Puanı:1086
Rep Gücü:0
RD:Kral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 10
4 Mesajına 5 Kere Teşekkür Edlidi
:
Red face Kampçılık Malzemeleri

Kampçılık Malzemeleri

1- Harita : Yanınızda her zaman kuru ve düzgün katlanmış bir bölge haritası bulundurun.

2- Pusula : Takımın en önemli parçalarından biri olan pusulanızı güvenli bir yerde saklamalısınız.

3- Fener : Mümkün olduğu kadar küçük ve su geçirmeyen bir fener kullanın.

4- Dürbün : Mümkün olduğu kadar küçük ve sağlam bir dürbün alın. Dürbününüz su geçirmez olsa bile, bir naylon torbada saklamayı ihmal etmeyin.

5- İnce Tornavida : Küçük bir tornavida her zaman işinize yarayabilir.

6- İsviçre Ordu Çakısı : Yanınıza aldığınız çakının iyi ve sağlam bıçaklı olması gereklidir. Çakıdaki ek aletler çok faydalıdır, ama dikkatli kullanmazsanız kolayca kırılabilir.

7- Sahan : Küçük bir sahan, kamp yemekleri pişirmek için idealdir.

8- Ocak : Basit ama çok kaliteli bir ocak seçin. Temiz tutmaya ve darbelerden korumaya özen gösterin.

9- Ocak Tüpü : Tüpün çatlak olmamasına ve yakıtın temiz olmasına dikkat edin. Gerekirse yakıtı filtre edin.

10- Su Şişesi : İçindeki su donduğunda metal şişeler kolaylıkla kırılabilir. Plastik şişelerse ateşin yanına konulduğunda eriyebilir.

11- Su Filtresi : Doğal kaynaklardan akan suları içmeden önce mikropları ve tehlikeli maddeden yok etmek için, filtre kullanmalısınız.

12- Tabak ve Çanaklar : Plastik ya da tahta tabak ve çanaklar kullanarak size acı veren ve enfeksiyona yol açabilen ağız yanıklarından kurtulabilirsiniz.

13- Havlu : Büyük bir havluyu küçük parçalara bölerek yüz havlusu veya boyun bağı olarak kullanılabilir.

14- İlkyardım Takımı : Yara ve sakatlanmaları tedavi için, ilkyardım takımını mutlaka yanınıza almalısınız.

15- Dudak Kremi : Bütün iklimler için gerekli olan dudak kremi dudaklarınızın çatlamasını engeller.

16- Güneş Engelleyici Boya : Güneş engelleyici boya içinde parlak güneş ışığına karşı, özelikle yüksek irtifalarda son derece gereklidir.

17- Survival Takımı : Doğada bulamayacağımız önemli malzemeleri , survival takımını mutlaka almalısınız.

18- Islanmaz Kibrit : Islanmamaları için uçları balmumuyla kaplanan bu kibritler doğada işimize çok yarar.

19- Dikiş Takımı : Elbise ve çadırları onarmak için kullanılır.

20- Çadır ve Uyku Tulumu : Her ne kadar onlarsız yapabilseniz de, çadır ve uyku tulumları, evinizin rahatlığını doğaya taşır. Çadırınızı ve uyku tulumunuzu düzenli bir şekilde toplamayı ve tulumunuzun ıslanmaması için özen göstermeyi unutmayın.

21- Banyo Takımı : Kişisel temizlik eşyalarınızı özel bir çantada bir arada tutmalısınız. Sabah temizliğinizi yaparken,çantanızı bir yere asarak eşyalarınızın kaybolmasını engelleyebilirsiniz.

22- İmdat Paketi : İmdat paketi diye adlandırılan kutu, metal kapaklı iğne kutusu büyüklüğünde olup kolaylıkla cepte taşınabilir. Sağlam olmasının yanı sıra su geçirmez özelliği de bulunmalıdır. Bu kutu ihtiyaç halinde küçük bir pişirme kabı ve güneş ışınları ile haberleşme aracı olarak kullanılabilir.

Bir imdat paketinde şu malzemeler bulunur :

Kibrit : Nemden hemen etkilenen ve yanmayan kibritler erimiş muma daldırılarak izole edilebilirler. Benzer şekilde kibrit kutusunun yan yüzeyi de mumlanıp kibritlerle birlikte küçük bir torbaya konur.

Mum : Bakkallarda satılan mumlar iş görür. Mum aydınlanmak için değil, kibrit ile tutuşturulamayan ateşi yakmak için kullanılır.

Düdük : Tiz sesli bir düdük ile tehlike anında yer bildirilir.

Pusula : Basit bir pusula yeterlidir. Önemli olan yürünülen yönü bilmek ve yanlış yönde giderek zaman ve enerji harcamamaktır.

Olta & Misina : Su kenarına yapılan yürüyüşler için taşınabilir. İğneler bir mantara saplanarak taşınırsa diğer malzemeye zarar vermez.

Çengelli İğne : Kopan düğmeler ve ilkyardım için gerekebilir.

Sargı Malzemesi : 3 cm eninde steril sargı bezi, bir miktar yapıştırıcı bant ve 15x90 cm büyüklüğünde bir gazlı bez bulundurulmalıdır.


İlkyardım : Saf suda birkaç küçük tanecik ezilerek iyi bir dezenfektan elde edilir. Yaralardaki kir bununla temizlenir.

Suyu Dezenfekte Etme : Suyun içine birkaç tanecik atılır ve yarım saat beklenirse, su mikroplardan arınır. Hafif kırmızı renk zararlı değildir. Durgun sular içilmeden önce mutlaka dezenfekte edilmelidir. Bu iş için ayrıca klor tableti bulundurulabilir.

Ateş Yakma : Yarım çay kaşığı potasyum permanganat ile yarım kaşık şeker karıştırılarak bir tahta içine oyulmuş çukur içinde karıştırılır ve elde edilen ısı ile karışım kendiliğinden alev alır.

Karın Renklendirilmesi : Kar üzerinde çok belirgin bir iz bırakma için birkaç kristal kar ile karılır.

Şeker : Potasyum permanganat ateşleme için yararlı olacaktır.

Çivi : 10 cm uzunluğunda birkaç çivi taşınmalıdır.

Kağıt & Kalem : Not almak ve ateş tutuşturmak amacıyla saklanmalıdır.




Alıntıdır.
Kral isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 24.03.08, 20:16   #4 (permalink)
Kullanıcı Profili
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 318
Konular: 96
Puan Grafiği
Rep Puanı:1086
Rep Gücü:0
RD:Kral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud ofKral has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 10
4 Mesajına 5 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Çadır

Çadır


Yatma amaçlı kullanılan kişisel çadırlar olarak eskiden Kızılay çadırı denilen büyük tahta direkli çadırlar kullanılırdı. Ancak ağırlık ve taşıma güçlüğü nedeniyle pratik olmadığından artık pek kullanılmamaktadır. Daha sonra izcilikte alüminyum çubuklu çadırlar kullanılmaya başlanmıştır. Bu tip çadırlar daha yüksek boylarda kurulabildiğinden hala içinde oturulması gereken veya mutfak işlemlerine yönelik olarak kullanılmaktadır.

Çadır tiplerinde son yıllarda büyük gelişmeler olmuş ve fiberglas çubukların iç içe geçmesiyle kurulan kubbe "dome" tipi çadır tipi ortaya çıkmıştır. Yeni tip çadırların hem kullanımı rahat hem de kurulması çok kolaydır. Ayrıca çok hafiftirler. Faaliyet amacıyla da değişik çadır türleri mevcuttur. Bunlar branda tente tipi büyük çadırlar veya demir veya alüminyum profilden yapılan ve üstüne naylon geçirilerek kapatılan büyük çadırlardır. Bu tip çadırların hem taşınması hem de kurulması oldukça zordur. Ancak uzun süreli kamplarda her hava koşulunda faaliyetlerin yapılabilmesi için gereklidir.
Çadırlar rüzgar ve yağmuru dışarıda, sıcak havayı içeride tutar. Çadırın dış tabakası sağlam ve sıkı olmalı, en güçlü yağmur ve rüzgarı bile geçirmeyecek kalitede olmalıdır. İç çadır daha gevşek, terlemeyi engelleyecek, sıcağı içeride tutup havalandırmayı mümkün kılacak bir maddeden yapılmalıdır. İç ve dış çadırların birbirine değmesini önleyin, yoksa ısı kaybı ve dış çadırın altında terleme oluşur ve iç çadıra damlayabilir.
Çadırın altına geçirmez bir altlık dikerek, içeri su girmesini engellemeye çalışın.

Çadır Nasıl Kurulur


1- Çadırı kuracağın yerin düzgün, hafif eğimli olmasına dikkat edin. Tabanda yatarken sırtına batacak herhangi bir şeyin olmadığından emin olun. Tabanın geleceğe yere çadır kirletmesin ve nemi alsın diye gazete kağıdı veya branda kumaş serilmesi uygundur.

2- İki/Dört kişilik bir çadırı kurmadan önce kapı bölümünü kapatın. Kapısı meydanı gösterecek şekilde ayarlayın. Dört ucunu doğru açıdan çakacağın kazıklarla tutturun.

3- Çadır tipine göre direkleri yerleştirin veya yuvalarından geçirin. Direk gergi ipleri için kazıkları çakın. Çadırın direklerini dik, ipleri kazıklara geçirin. Gergi bağını kullanarak bağlayın. Güneşlik (yağmurluk) varsa takın.

4- Kenar gergileri için kazıkları çakın, gergi iplerini kazıklara geçirin. Bütün iplerin gergin olup olmadığını, çadır kenarlarının düz olmadığını kontrol edin.

5- Çadırın etrafına yağmur olukları açarak yağabilecek yağmurun çadırın tabanına gelmesini engelleyin.

6- Çadır torbasını ve diğer malzemeleri çadırın içine koyun, çadırı toplama sırasında aramayın.

Alıntıdır.
Kral isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgiler, camping, camping hakkında bilgiler, hakkinda, kampcilik, kampçılık hakkında bilgiler, kampçılık ve camping hakkında bilgiler, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Ağrı İlçesi Taşlıçay Hakkında Genel Bilgiler - Taşlıçay Hakkında Genel Bilgiler Kedi Ağrı 0 11.09.11 20:51
Ağrı İlçesi Diyadin Hakkında Genel Bilgiler - Diyadin Hakkında Genel Bilgiler Kedi Ağrı 0 11.09.11 20:50
Ağrı İlçesi Eleşkirt Hakkında Genel Bilgiler - Eleşkirt Hakkında Genel Bilgiler Kedi Ağrı 0 11.09.11 20:49
Ağrı İlçesi Patnos Hakkında Genel Bilgiler - Patnos Hakkında Genel Bilgiler Kedi Ağrı 0 11.09.11 20:48
Ağrı İlçesi Doğubayazıt Hakkında Genel Bilgiler - Doğubayazıt Hakkında Genel Bilgiler Kedi Ağrı 0 11.09.11 20:46


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:40 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2