Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19.06.12, 03:14   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Okyanus
Moderator

 
Okyanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 9.373
Konular: 7149
Puan Grafiği
Rep Puanı:16317
Rep Gücü:20
RD:Okyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond reputeOkyanus has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
889 Mesajına 1.404 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Akhal Teke Atları Hakkında Bilgi - Akhal Teke Atları Resimleri

Akhal Teke Atları Hakkında Bilgi - Akhal Teke Atları Resimleri


Akhal – Tekenin eşsiz ve onu diğer at türlerinden ayıran bir görünümü vardır. En belirgin özelliği ışıkta parlayan ve değişen metalik altın rengidir.

Kafası uzun ve geniş bir alnı vardır. Manalı bakan iri badem gözleri , dar ve dik kulakları uzun ve yüksek bir boynu vardır. Vücudu uzun ve eğimli , dar bir göğsü uzun ve güçlü bacakları vardır. Kas yapısı mükemmeldir. Birçok rengi vardır, yaygın olarak yağız ve dorudur.

Dayanıklılığı ile tanınırlar. Günümüzde bu ırkın 17 farklı orijini vardır. 1993'de değişik ülkelerde bulunan Akhal – Teke atları üzerinde bir çalışma yapılmıştır...
Bunların 88’i Türkmenistan, 51’i Rusya, 21’i ise Kazakistan'dadır. Ataları: Massaget , Parthian , Nisean , Persian , Türkmen ve son olarak da Akhal – Teke'dir. Güney Türkmenistan'da yapılan araştırmalar sonucu uzun boylu güzel bir kemik yapısına sahip MÖ. 2400 yıllarına ait iskelet kalıntıları bulunmuştur.

Üç alt türü vardır:
1) Gelishikili: Peren ve kaplan orijini atlardır. Yukarıda sayılan tüm özelliklere tamamen uyan türdür.
2) Karlavach ve El orijini atlar: Daha küçük yapılı fakat daha hızlı koşan bir türdür.
3) Arab ve Dor bayram orijini: Daha güçlü bir gövdesi vardır.




Akhal-Teke bir Türk atıdır. Bilimciler Akhal-Teke atını, 3000 yıl evvel insanlar tarafından ilk evcilleştirilmiş olan at türü olarak görürler. Orta Asyada Türk halkları arasında yaygındır. Özellikle Türkmenler Akhal-Teke atına sahib çıkarlar ve onun bir Türkmen atı olduğunu söylerler. Akhal-Teke'nin adı Manas ve Dede korkut gibi Türk destanlarında geçer.

Güzel, zarif ve çok yönlü Akhal – Teke atları, at ırkları içerisinde Sovyet ülkeleri dışında günümüze değin çok fazla tanınmamaktaydı. Bu inanılmaz tür hızı rahat yürüyüşü akıllılığı, eğitilebilirliği, dayanıklılığı ile günümüzde anavatanı ve Rusya dışında da hak ettiği önemi kazanmıştır.

Yaşayan en eski at ırkı olan Akhal – Teke sıra dışı fiziksel gücünü ve duyarlı kişiliğini Orta Asya ülkelerinin kendine özgü doğa koşullarından almıştır. Akhal – Teke kanı birçok modern at ırkının gelişimini etkilemiştir. Ancak yinede yüzyıllar boyu kendine has özelliklerini (safkanlığını) koruyabilmiştir. Akhal – Teke orijini Rusya'nın kuruluşundan 3000 yıl öncesine dayanır.

Irkın ismi ise ancak 19. yılların sonlarına doğru anlaşılmıştır. İki kelimeden oluşan ismin anlamı :

AKHAL- Bugünkü Türkmenistan'da eski Pers imparatorluğunun da bir parçası olan Kopet dağlarının eteklerinde bulunan bir vahanın adıdır.

TEKE - Türkmen kabilelerinden sonra bölgeye egemen olan ve yüzyıllarca Türkmen atı yetiştiren göçebe boyunun adıdır.


Akhal – Teke sanıldığının aksine ılık kanlı değil, soğukkanlı kategoride yer alır. Akhal – Teke aygırının yüksekliği 157 cm'dir. Cidago yüksekliği 159 cm'ye kadar uzadığı belirlenmiştir
--------------Tualimforum İmzam--------------
Okyanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla