Konu: Istakoz
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.07.08, 10:24   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
ÇisiL
Delta Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 581
Konular: 477
Puan Grafiği
Rep Puanı:4934
Rep Gücü:0
RD:ÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond reputeÇisiL has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 1
58 Mesajına 390 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Istakoz

IstakozEğer mönünüze istakoz koyduysanız ve onu başarı ile sunmak istiyorsanız, öncelikle hazırlığına büyük önem göstermelisiniz.
İstakozun kolay kesilmesi için, kuyruğunun düz durması gerekir. Bunu sağlamak için onu önce boyuyla orantılı olan bir tahtaya bağlayıp kaynama noktasındaki suya daldırın. 1 lt. su için 5 dakika, ve bunun üzerindeki her litre için ise 3 dakika kaynatın.
İstakoz piştiğinde, iki çatal arasında veya büyük bir kepçeyle tencereden çıkarın. Sivri uçlu bir bıçakla iki gözünün arasından kabuğunu kırıp bir süzgeçe baş aşağı yerleştirerek süzün. İyice soğuduğunda iplerini çözüp bağladığınız tahtadan ayırın. Önce kıskaç ve bacaklarını gövdesinden ayırın. Eğer istakoz dişi ise kabuğunu atmayın, keskin bir bıçakla keserek ayırın. Kum kesesini çıkarın. Sonra bir kaşık yardımıyla yumuşak yerlerini alın. Bunu soslarınızda ya da baharatla karıştırarak kızarmış ekmek dilimlerinin üzerinde kullanabilirsiniz.
Kuyruk kısmında boydan boya uzanan siyah sindirim borusunu çıkarmak için, izi üzerinden bir kesik yapıp bir çatal yardımıyla boruyu çekip alın.
Keserek çıkardığınız etleri bir tabağa yerleştirin ve etlerin kurumaması için üzerlerini şeffaf folyoyla örtün.
İstakozun hazırlanışı
İki kişilik olarak ikram edilecek istakozlar, genelde ikiye bölünerek sunulur.
Bunun için istakozu önce kesme tahtasına karın üstü yerleştirin. Bir elinizle istakozu iyice tahtaya bastırırken, diğer elinizdeki bıçağın sivri ucunu gövdesinin ve kuyruğunun birleşme noktasına saplayın. Gövdeyi ikiye bölerek kesin. Yarım tur yaptırıp bu kez kuyruğun kabuğunu baştan başa kesin.
İstakozun bacaklarını gövdesinden ayırdıktan sonra kabuğu özenle temizleyin. Yumuşak dokuları ayırdıktan sonra, hazırladığınız et dilimlerini kabuğun içine dizin. Hafif bir sosla veya jöle ile kabuğun geri kalan boşluğunu doldurup servis yapın
ÇisiL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla