Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20.08.09, 04:50   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
SERDEM
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Nobel Fizik Ödülleri Alan Fizikçiler

1901
Wilhelm Roentgen, Münich
Önceleri X-Işını sonradan kendi adıyla anılan Roentgen-Işınlarının keşfinden dolayı (1895) ödül almıştır. Roentgenin keşfi Fizikte verilen Nobel ödülleri içinde, insan oğlunun en uzun süre yararlandığı keşif olmuştur. Bilindiği gibi Roentgen filmi hastane ve sağlık kuruluşlarında 100 yıldır uygulana gelmektedir.

1902
H. A. Lorentz, Leiden - P. Zeeman, Amsterdam
Bir dış elektromanyetik alanın madde üzerindeki manyetik etkisini keşfetmelerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü paylaşmışlardır. Keşif bilim litaratürüne ve ders kitaplarına Zeeman Olayı şeklinde girmiş ve atom, molekül ve temel parçacıkların dipol momentlerinin ölçümünü gerçekleştirmeyi sağlamıştır. Keşif ders kitaplarında bir bölüm oluşturacak kadar içerikli olup, modern fizik derslerinde önemli bir yer tutar.

1903
H. A. Becquerel - Pierre & Marie Cruie, Paris
Becquerel'in keşfettiği "maddenin kendiliğinden radyasyon salması" ve bu konuya Bay-Bayan Curie'lerin radyasyon ölçümleri ile ilgili katkısından dolayı ödüle layık görülmüştür. Radyasyon doz birimleri "bekerel" ve "küri" olarak adlandırılır.

1904
Lord Rayleigh, London
Önemli bazı gazlarla ilgili yoğunluk çalışması ve bu arada Argon gazını keşfetmesi sonucu olarak yılın Nobel Fizik Ödülünü almıştır. Üniversite kitaplarında kendi adı ile anılan teori ve formülleri vardır.

1905
Phillipp Lenard, Kiel
Katot ışınları ve elektronlar üzerinde yaptığı çalışmalarından dolayı ödüle layık görülmüştür. (1898-1899)

1906
J. J. Thomson, Cambridge
Gazların elektrik boşalması, gazların elektrik iletimi üzerine yaptığı deneysel ve teorik araştırmalarından ve elektronu keşfinden dolayı (1897) ödüle layık görülmüştür.

1907
Albert A. Michelson, Chicago
Ders kitaplarının özellikle rölativite ve optik bölümlerine geçen Michelson - Morley interferrometresi adlı optik enstrumanın ilk prototipini keşfetmesi ve ışığın hızını ölçmesinden dolayı (1880'ler) ödül almıştır.

1908
Gabriel Lippmann, Paris
Girişime dayalı olarak, ilk renkli fotoğraf filmini yapmasından (1891) dolayı ödül almıştır.

1909
G. Marconi - C. F. Braun, Strasbourg
Telsiz telgrafın geliştirilmesine yaptıkları katkıdan dolayı ödülü paylaşmışlardır. Telsiz telgrafın, telex, fax gibi, modern cihazlara dönüşmesinde etkili oldular.

1910
J. R. Van Der Waals, Amsterdam
Gaz ve sıvıların hal denklemleri üzerine yaptığı çalışmalarından (1881) dolayı ödül almıştır. Moleküllerde Van Der Waals etkileşimi kitaplara geçmiştir.

1911
Wilhelm Wien, Wurzburg
Isıl radyasyonun yayılma kanunlarını keşfinden dolayı ödüllendirilmiştir. Buluş modern fizik kitaplarında ve özellikle kuantum fiziği ve termodinamik konularında formül ve açıklama olarak, hala yer almaktadır. (1893)

1912
Nils Dalén, Stockholm
Deniz feneri ve sabit suüstü araçlarının aydınlatılmasıyla ilgili, olarak otomatik gaz regülatörünü keşfinden dolayı ödüllendirilmiştir. Bu keşif, diğerleriyle karşılaştırıldığında çok sınırlı bir uygulama alanına sahiptir.

1913
H. Kemerlingh Onnes II, Leiden
Düşük sıcaklıkta maddenin davranışı ve sıvı helyumun üretilmesine yönelik uygulamalarından dolayı ödüle layık görülmüştür. Keşif, süperiletkenlik konusundaki çalışmalara öncülük etmiştir. (1908)

1914
Max T. F. Laue, Frankfurt
Kristallerde X-ışını saçılması konusundaki çalışmalarından ve X-ışınlarının elektromanyetik dalga olduğunu göstermesinden dolayı, ödül almıştır (1912). Günümüzde nükleer fizik kitaplarında ve X-ışını konusunda Laue kırınımı belirli bir kesim oluşturur.

1915
William Henry & William Lawrence Bragg, Manchester
X-ışınları ve kristal yapı tayini konusundaki çalışmalarından dolayı ödül almışlardır. X-ışını ve kristalografi konusundaki kitaplar baştan sona Bragg'ların teori deneyleri ve diagramlarını içerir. Bu buluş temel bilimlere ve X-ışını araştırma laboratuvarlarına çok büyük katkıda bulunan bir keşif olarak değerlendirilir.

1916
Ödül Verilmemiştir.


1917
C. G. Barkla, Edinburg (1918'de)
Elementlerin karakteristik X-ışınlarını keşfinden dolayı ödül almıştır. (1906)

1918
Max Planck, Berlin (1919'da)
Kuantum kavramını fiziğe getirmesi, enerjinin kuantumunu keşfi ve kuantum fiziği konulu çalışmaları başlatmasından dolayı ödüle layık görülmüştür. Keşif, kuantum fiziğine bir başlangıç oluşturması ile bilim dünyasında çok anlamlı bulunur. Keşif aslında 1900 yılında yapılmış fakat ödüllendirme ancak 1918 ödülü adı ile 1919'da yapılabilmiştir. (Savaşın etkisiyle)

1919
Johannes Stark, Greifswald
Kanal ışınlarında Doppler olayının benzeri ve elektrik alanda, spektral çizgilerdeki yarılmaları keşfetmesiyle ödüle layık bulunmuştur. (1913) Olay kitaplara Stark Olayı olarak geçmiş ve manyetik alanla oluşturulan Zeeman Olayının elektrik alanla optik spektrumlarda oluşturulan tam bir benzeridir. Keşif, üniversite ders kitaplarında bir bölüm oluşturacak kadar içeriklidir.

1920
C. E. Guillaume, Sevres
Nikel-çelik alaşımlarındaki anomalilerle ilgili keşifleri ile fizikte ölçme konusuna getirdiği hassasiyet konusundaki çalışmalarından dolayı ödüle layık bulunmuştur.
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla