tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Fizik
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Fizik Fizik dersi ödevleri,Fizik ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Nobel Fizik Ödülleri Alan Fizikçiler
Konudaki Cevap Sayısı
4
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
15576

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 20.08.09, 04:50   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Nobel Fizik Ödülleri Alan Fizikçiler

1901
Wilhelm Roentgen, Münich
Önceleri X-Işını sonradan kendi adıyla anılan Roentgen-Işınlarının keşfinden dolayı (1895) ödül almıştır. Roentgenin keşfi Fizikte verilen Nobel ödülleri içinde, insan oğlunun en uzun süre yararlandığı keşif olmuştur. Bilindiği gibi Roentgen filmi hastane ve sağlık kuruluşlarında 100 yıldır uygulana gelmektedir.

1902
H. A. Lorentz, Leiden - P. Zeeman, Amsterdam
Bir dış elektromanyetik alanın madde üzerindeki manyetik etkisini keşfetmelerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü paylaşmışlardır. Keşif bilim litaratürüne ve ders kitaplarına Zeeman Olayı şeklinde girmiş ve atom, molekül ve temel parçacıkların dipol momentlerinin ölçümünü gerçekleştirmeyi sağlamıştır. Keşif ders kitaplarında bir bölüm oluşturacak kadar içerikli olup, modern fizik derslerinde önemli bir yer tutar.

1903
H. A. Becquerel - Pierre & Marie Cruie, Paris
Becquerel'in keşfettiği "maddenin kendiliğinden radyasyon salması" ve bu konuya Bay-Bayan Curie'lerin radyasyon ölçümleri ile ilgili katkısından dolayı ödüle layık görülmüştür. Radyasyon doz birimleri "bekerel" ve "küri" olarak adlandırılır.

1904
Lord Rayleigh, London
Önemli bazı gazlarla ilgili yoğunluk çalışması ve bu arada Argon gazını keşfetmesi sonucu olarak yılın Nobel Fizik Ödülünü almıştır. Üniversite kitaplarında kendi adı ile anılan teori ve formülleri vardır.

1905
Phillipp Lenard, Kiel
Katot ışınları ve elektronlar üzerinde yaptığı çalışmalarından dolayı ödüle layık görülmüştür. (1898-1899)

1906
J. J. Thomson, Cambridge
Gazların elektrik boşalması, gazların elektrik iletimi üzerine yaptığı deneysel ve teorik araştırmalarından ve elektronu keşfinden dolayı (1897) ödüle layık görülmüştür.

1907
Albert A. Michelson, Chicago
Ders kitaplarının özellikle rölativite ve optik bölümlerine geçen Michelson - Morley interferrometresi adlı optik enstrumanın ilk prototipini keşfetmesi ve ışığın hızını ölçmesinden dolayı (1880'ler) ödül almıştır.

1908
Gabriel Lippmann, Paris
Girişime dayalı olarak, ilk renkli fotoğraf filmini yapmasından (1891) dolayı ödül almıştır.

1909
G. Marconi - C. F. Braun, Strasbourg
Telsiz telgrafın geliştirilmesine yaptıkları katkıdan dolayı ödülü paylaşmışlardır. Telsiz telgrafın, telex, fax gibi, modern cihazlara dönüşmesinde etkili oldular.

1910
J. R. Van Der Waals, Amsterdam
Gaz ve sıvıların hal denklemleri üzerine yaptığı çalışmalarından (1881) dolayı ödül almıştır. Moleküllerde Van Der Waals etkileşimi kitaplara geçmiştir.

1911
Wilhelm Wien, Wurzburg
Isıl radyasyonun yayılma kanunlarını keşfinden dolayı ödüllendirilmiştir. Buluş modern fizik kitaplarında ve özellikle kuantum fiziği ve termodinamik konularında formül ve açıklama olarak, hala yer almaktadır. (1893)

1912
Nils Dalén, Stockholm
Deniz feneri ve sabit suüstü araçlarının aydınlatılmasıyla ilgili, olarak otomatik gaz regülatörünü keşfinden dolayı ödüllendirilmiştir. Bu keşif, diğerleriyle karşılaştırıldığında çok sınırlı bir uygulama alanına sahiptir.

1913
H. Kemerlingh Onnes II, Leiden
Düşük sıcaklıkta maddenin davranışı ve sıvı helyumun üretilmesine yönelik uygulamalarından dolayı ödüle layık görülmüştür. Keşif, süperiletkenlik konusundaki çalışmalara öncülük etmiştir. (1908)

1914
Max T. F. Laue, Frankfurt
Kristallerde X-ışını saçılması konusundaki çalışmalarından ve X-ışınlarının elektromanyetik dalga olduğunu göstermesinden dolayı, ödül almıştır (1912). Günümüzde nükleer fizik kitaplarında ve X-ışını konusunda Laue kırınımı belirli bir kesim oluşturur.

1915
William Henry & William Lawrence Bragg, Manchester
X-ışınları ve kristal yapı tayini konusundaki çalışmalarından dolayı ödül almışlardır. X-ışını ve kristalografi konusundaki kitaplar baştan sona Bragg'ların teori deneyleri ve diagramlarını içerir. Bu buluş temel bilimlere ve X-ışını araştırma laboratuvarlarına çok büyük katkıda bulunan bir keşif olarak değerlendirilir.

1916
Ödül Verilmemiştir.


1917
C. G. Barkla, Edinburg (1918'de)
Elementlerin karakteristik X-ışınlarını keşfinden dolayı ödül almıştır. (1906)

1918
Max Planck, Berlin (1919'da)
Kuantum kavramını fiziğe getirmesi, enerjinin kuantumunu keşfi ve kuantum fiziği konulu çalışmaları başlatmasından dolayı ödüle layık görülmüştür. Keşif, kuantum fiziğine bir başlangıç oluşturması ile bilim dünyasında çok anlamlı bulunur. Keşif aslında 1900 yılında yapılmış fakat ödüllendirme ancak 1918 ödülü adı ile 1919'da yapılabilmiştir. (Savaşın etkisiyle)

1919
Johannes Stark, Greifswald
Kanal ışınlarında Doppler olayının benzeri ve elektrik alanda, spektral çizgilerdeki yarılmaları keşfetmesiyle ödüle layık bulunmuştur. (1913) Olay kitaplara Stark Olayı olarak geçmiş ve manyetik alanla oluşturulan Zeeman Olayının elektrik alanla optik spektrumlarda oluşturulan tam bir benzeridir. Keşif, üniversite ders kitaplarında bir bölüm oluşturacak kadar içeriklidir.

1920
C. E. Guillaume, Sevres
Nikel-çelik alaşımlarındaki anomalilerle ilgili keşifleri ile fizikte ölçme konusuna getirdiği hassasiyet konusundaki çalışmalarından dolayı ödüle layık bulunmuştur.
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
SERDEM Kullanıcısına bu mesajı için 2 üye teşekkür etti:
Alt 20.08.09, 04:52   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Nobel Fizik Ödülleri Alan Fizikçiler

1921
Albert Einstein, Berlin
Teorik fiziğe katkıları ve özellikle de fotoelektrik olayın formülünü keşfetmesinden dolayı ödüle layık görülmüştür. Einstein'ın formüle ettiği fotoelektrik olay, modern fizik ve kuantum fiziği derslerinde önemli yer tutar. Keşif fotosell olarak bina ve asansör kapılarının açılıp kapanmasında, uzay aracı ve uydularda güneş pili ile çalışan otomobillerde ve sanayi kesiminde geniş bir uygulama alanı bulmuştur. Bilindiği gibi, Einstein 1905 yılında Özel Rölativite, 1915 yılında da Genel Rölativite teorilerini kurmuştur.

1922
Niels Bohr, Cophenagen
Atomların yapısı ve özellikle de hidrojen atomu ile ilgili olarak atomdan yayılan ışıma konusundaki çalışmalarından dolayı ödüle layık bulunmuştur. Günümüzde üniversite ders kitaplarında Bohr Atom Modeli önemli bir yer tutar. Hemen hemen tüm atom fiziği kitapları, Bohr teorisine yer verir. Bu teori klasik yaklaşımdan kuantum mekaniksel yaklaşıma bir geçiş oluşturur. Az sayıda kuantum koşulu kullanılır. Bohr tümleme ve Bohr karşılama ilkeleri de klasik ve kuantum teoriler arsında bağ kuran ilkelerdir.

1923
R. A. Millikan, Pasadena
Elektrik yükünün e = - 1,6 x 10-19 C değerini ölçmesi ve fotoelektrik olayla ilgili çalışmalarından dolayı ödüllendirilmiştir. Millikan'ın en küçük elektrik yük kuantumu olan elektron yükünü ölçen deneyi, kuantum ders ve laboratuvarlarında kendi adı ile yerini almış ve vazgeçilmez deneylerden biri olarak üniversite eğitim programına girmiştir.

1924
M. Siegbahn, Uppsala
1925 yılında bu ödül sahibine, X-ışınları spektroskopisi ile ilgili çalışmalarından dolayı verilmiştir.

1925
J. Franck & G. Hertz, Göttingen - Halle
Bu iki bilim adamı arasında paylaşılan ödül, her iki araştırmacının elektron-atom çarpışmalarıyla ilgili çalışmalarından dolayı verilmiştir. Keşif, ders kitaplarına Franck-Hertz deneyi olarak girmiş olup çarpışma yolu ile atomları üst kuantum seviyelerine çıkararak atomik yapının kuantumlu olduğunu gösteren çok önemli bir deneydir.

1926
J. Perrin, Paris
Maddenin yapısındaki süreksizlik ve özellikle sedimantasyon dengesi konusunda yaptığı çalışmalarla ödüle layık görülmüştür.

1927
Arthur Holly Compton & C. T. R. Wilson, Chicago - Cambridge
Kendi adı ile anılan Compton olayı keşfi ve Wilson'un sis odası deneysel düzeneği çalışmalarından dolayı ödül bu iki bilimadamı arasıda paylaştırılmıştır. Compton olayı, bir X-ışını fotonunun duran bir elektrona çarparak, enerjisinin bir kısmını elektrona aktardığı ve kendisinin dalga boyunun değiştiğini gösteren bir deneydir. Wilson sis odası ise; yüklü parçacıkların sis içinden geçerken iyonlaşma sonucu buhar birikimi şeklinde oluşan izlerinin gözle görülebildiği son derece bir gösteri deneyidir.

1928
Sir Owen Willians Richardson, London
Termoiyonik olayla ilgili ve özellikle kendi adı ile tanınan kanunu keşfetmesinden dolayı ödüle layık görülmüştür. Termal fizikte Richardson kanunu önemli bir konudur ve termoiyonik emüsyonla ilgilidir. Bu ödül 1928 yılı ödülü olarak, 1929'da verimiştir.

1929
Prens Louis Victor de Broglie, Paris
Kütleli cisimlerin, örneğin elektronun, hızlandırıldığında dalga karakteri kazanmasını keşfetmesinden dolayı bu ödül verilmiştir. de Broglie hipotezi olarak ders kitaplarına geçen bu olay kapsamlı sonuçlar getirmiştir.

1930
Sir Venkata Raman, Calcutta
Işığın madde tarafından saçılması ve özellikle Raman spektroskopisi olarak bilinen fluoresan ve fosforesan ışımalarla ilgili çalışmalarından dolayı ödüle layık görülmüştür.


1941
Ödül Verilmemiştir.


1942
Ödül Verilmemiştir.



1943
O. Stern, Pittsburg
Protonun manyetik dipol momentini keşfi ve vakumda elde ettiği molekül demetleri aleti ile spinin uzaysal kuantumlanmasının deneysel olarak ispatını göstermesinden dolayı ödüle layık görülmüştür. Yöntem, Stern-Gerlach deneyi olarak bilinir. Keşif, Stern ve öğrencisi Gerlach tarafından, 1921-1922 yıllarında yapılmış olmasına rağmen ödül, 1943 adına, 1944'de verilmiştir.

1944
I. I. Rabi, New York
Stern-Gerlach aletine eklediği rezonans bölgesi ile atomların ve atom çekirdeklerinin manyetik dipol momentlerinin ölçümünü mümkün kılması ile ödüle layık görülmüştür.

1945
W. Pauli, Zürich
Atomlarda yörüngelere elektron yerleşirken bir yörüngeye aynı kuantum sayılarına sahip birden fazla elektron yerleştirilemeyeceği ilkesini keşfinden dolayı ödüle layık bulunmuştur. Keşif, Pauli dışarlama ilkesi olarak bilinir.

1946
P. W. Bridgman, Harvard
Harvard Üniversitesinde çok yüksek basınç ve bu basınç altında fizik deneyleri yapmaya yönelik icadından dolayı ödüle layık bulunmuştur.

1947
Sir E. V. Appleton, London
Üst atmosferle ilgili olarak yaptığı çalışmalardan dolayı ödüle layık bulunmuştur. Üst atmosferde Appleton Katmanı diye adlandırılan bir katman vardır.

1948
P. M. S. Blackett, Manchester
Wilson sis odası deneyine yaptığı katkı ile nükleer fizik ve kozmik radyasyon konusundaki çalışmalarından dolayı ödüle layık bulunmuştur. Keşif, buharlı ortamdan geçen yüklü parçacık ve kozmik ışınların oluşturduğu izi gözle görülür hale getirmesi bakımından ilginç olup gözlenmesi gayet kolay bir deneydir.

1949
H. Yukawa, Kyoto
Nükleer kuvvetlerin mezon alış-verişi ile gerçekleştiğini 1935 yılında teorik olarak öngörmesinden dolayı ödüle layık bulunmuştur. Varsayımının doğruluğu kesinleştiğinde Yukawa, 1949 yılı ödülü ile ödüllendirilmiştir.

1950
C. F. Powell, Bristol
Nükleer tepkimeleri fotoğraf filmlerine (emülsiyonlara) kaydedebilmesinden dolayı ödüle layık bulunmuştur. Bu yöntemle, mezonların izleri de izlenebilir hale gelmiştir. Yöntem, yüklü ve yüksüz parçacıkların izini kaydedebilmesinden dolayı önemlidir.




Konu SERDEM tarafından (20.08.09 Saat 04:57 ) değiştirilmiştir..
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.08.09, 04:54   #3 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Nobel Fizik Ödülleri Alan Fizikçiler

1951
Sir J. D. Cockoroft & E. T. S. Walton, Harwell - Dublin
Ödül, iki bilimadamı arasında yapay olarak hızlandırılan parçacıklarla çekirdek tepkimeleri oluşturarak çekirdeklerin mutasyonu konusundaki öncü çalışmalarından dolayı paylaştırılmıştır.

1952
F. Bloch & E. M. Purcell, Stanford - Harward
Nükleer manyetik rezonans hassas ölçme yöntemini keşiflerinden ve yöntemin içerdiği yeniliklerden dolayı bu iki bilimadamı arasında paylaştırılmıştır.

1953
F. Zernike, Graningen
Faz kontrast mikroskopiyi keşfinden dolayı bu ödüle layık görülmüştür.

1954
M. Born & W. Bothe, Edinburg - Heidelberg
Born'un kuantum mekanikte dalga fonksiyonunun istatistik yorumu, Bothe'in ise koinsitans yöntemi konusundaki çalışması dolayısıyla ödüle layık görülmüşlerdir.

1955
W. E. Lamb & P. Kusch, Stanford - New York
Lamb'ın hidrojen spektrumunun ince yapısını açıklamasından, Kusch'un elektronun manyetik dipol momentini hassas bir şekilde tayininden dolayı ödül bu iki bilimadamı arasında paylaştırılmıştır. Lamb'ın keşfi Lamb kayması olarak bilinir.

1956
W. Shockley - J. Bardeen & W. H. Brattein, Pasadena - Urbana
Yarıiletkenler konusundaki çalışmaları ve transistörü keşiflerinden dolayı ödülü paylaşmışlardır.

1957
T. D. Lee & C. N. Yang, New York - Princeton
Temel parçacık tepkimelerinde önemli bir yeri olan parite kanunlarını keşiflerinden dolayı bu ödülü paylaşmışlardır.

1958
P. A. Cherenkov - J. M. Frank & J. E. Tamm, Moscow
Cherenkov radyasyonunun oluşumunu açıklamalarından dolayı ödülü paylaşmışlardır.

1959
E. Segre & O. Chamberlain, Berkeley
Antiprotonu keşiflerinden dolayı ödülü paylaşmışlardır.

1960
D. A. Glaser, Berkeley
Kabarcık odası deneysel düzeneğini icadından dolayı ödüle layık bulunmuştur.


1971
D. Gabor, London
Holografi yöntemini keşfi ve geliştirmesi sebebiyle ödüle layık bulunmuştur.


1972
J. Bardeen - L. N. Cooper & J. R. Schrieffer
Süperiletkenlik teorisini kurmaları ve geliştirmeleri dolayısıyla ödülü paylaşmışlardır.

1973
L. Esaki - I. Giaver & B. D. Josephson
Esaki'nin yarıiletkenlerde tünelleme, Giaver'in süperiletkenlerde tünelleme ve Josephson'un bir tünel-bariyerde süperakım olayını keşiflerinden dolayı ödül üç bilimadamı arasında paylaştırılmıştır.

1974
A. Hewish & S. M. Ryle
Hewish'in pulsarları keşfi ve Ryle'in radyoastronomi konusundaki öncü çalışmaları dolayısıyla ödüle layık görülmüşlerdir.

1975
A. Bohr - B. Mottelson & J. Rainwater
Atom çekirdeklerindeki tekil ve birlikte hareketlerin ilişkilerine getirdikleri teorik açıklamalar dolayısıyla ödülü paylaşmışlardır.

1976
B. Richter & S. C. C. Ting
Önemli bir temel parçacığı birbirlerinden bağımsız olarak keşiflerinden dolayı ödüle layık bulundular.

1977
P. W. Anderson - N. F. Mott & J. H. Van Vleck
Manyetik ve düzensiz sistemlerin elektronik yapılarını teorik olarak açıklamalarından dolayı ödüllendirilmişlerdir.

1978
P. L. Kapitza - A. A. Penzias & R. W. Wilson
Kapitza'nın düşük sıcaklık fiziğindeki keşifleri; Penzias ve Wilson'un kozmik mikrodalga fon radyasyonunu keşfetmeleri dolayısı ile ödülü paylaşmışlardır.

1979
S. L. Glashow - A. Salam & S. Weinberg
Zayıf ve elektromanyetik etkileşmeleri tek bir teoride birleştirmeleri ve temel parçacık etkileşmelerinde yüksüz akım olabileceğini öngörmelerinden dolayı ödülü paylaşmışlardır.

1980
J. W. Cronin & V. L. Fitch
Nötr K-mezonlarının bozunumunda temel simetri ilkesinin ihlal edildiğini keşfetmelerinden dolayı ödüle layık bulunmuşlardır.


SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.08.09, 04:55   #4 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Nobel Fizik Ödülleri Alan Fizikçiler

1981
N. Bloembergen - A. L. Schawlow & K. M. Siegbahn
Bloembergen ve Schawlow'un LASER spektroskopisine, Siegbahn'ın yüksek-çözünürlü elektron spektroskopisine katkılarından dolayı ödüllendirilmişlerdir.

1982
K. G. Wilson
Maddenin basınç ve sıcaklık altında değişim sürecinde kritik olayları analiz etme yöntemini keşfinden dolayı ödüllendirilmiştir.

1983
S. Chandrasekhar & W. A. Fowle
Chandrasekhar yıldızların yapısı ve evolüsyonu ile ilgili teorik çalışmaları; Fowle ise, evrende kimyasal elementlerin oluşumu ile ilgili çalışmalarından dolayı ödülü paylaştılar.

1984
C. Rubbia & S. Van der Meer
Zayıf etkileşmelerin alıp-verilen parçacıkları olan W ve Z parçacıklarının keşfine yolaçan büyük bir projeye yaptıkları önemli katkılardan dolayı ödüle layık bulunmuşlardır.

1985
K. Von Klitzzing
Hall direncinin kuantumlu olduğunu keşfinden dolayı ödüllendirilmiştir.

1986
E. Ruska - G. Binnig & H. Rohrer
Ruska'nın elektron mikroskobunu, Binnig ve Rohrer'in tarama tünellemeli elektron mikroskobunu keşiflerinden dolayı ödüle layık bulunmuşlardır.

1987
K. A. Müller & J. G. Bednorz
Yeni tür bir süperiletken keşfetmelerinden dolayı ödüle layık bulunmuştur.

1988
L. Lederman - M. Schwartz & J. Steinberger
Temel parçacıklar üzerine yaptıkları çalışmalardan dolayı ödüle layık görülmüşlerdir.

1989
H. Dehmelt - W. Paul & N. F. Ramsey
Dehmelt ve Paul'un iyonların tuzaklanması, Ramsey'in atomik saati keşfinden dolayı ödüllendirilmişlerdir.

1990
J. I. Friedman & H. W. Kendall
Protonun iç yapısını aydınlatıcı çalışmalarından dolayı ödüle layık görülmüşlerdir.


1991
Gill de Gennes
Sıvı kristaller üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı ödüle layık bulunmuştur.


1992
G. Charpak
Fransız fizikçi, maddenin iç kısımlarını incelemek için kullanılan çok-telli ve orantılı oda dedektörünü doğrudan bir bilgisayara bağlayarak veri toplama hızını arttırmıştır. Böylece çok seyrek gerçekleşen parçacık etkileşimlerinin izlenmesini sağlamıştır.

1993
R. Hulse & J. Taylor
Kendi çevrelerinde çok hızlı dönen PSR 1913+6 kod adıyla bilinen çifte pulsarları bulmuşlardır. Bu keşifle Einstein'ın rölativite teorisine açıklık getirmelerinden dolayı bu iki Amerikalı astrofizikçiye ödül verilmiştir.

1994
Bertram Brockhouse & Clifford G. Shull
Yoğunlaştırılmış maddelerdeki neutron dağılımı tekniklerinin geliştirilmesine yapmış oldukları katkılardan dolayı(neutron spectroskop'un geliştirilmesiyle Bertram Brockhouse'a ve neutron kırınım tekniğinin keşfiyle Clifford G. Shull' a) verilmiştir.

1995
Martin L. Perl & Frederick Reines
Lepton fiziğine yapmış oldukları katkılardan dolayı Martin L. Perl ve Frederick Reines' e verilmiştir. (Tau lepton keşfiyle Martin L. Perl'e neutrino'nun gözlemlenmesiyle Frederick Reines'e)

1996
David M. Lee - Douglas D. Osheroff & Robert C. Richardson
Hellium-3 'ün yüksek akışkanlığının keşfiyle David M. Lee , Douglas D. Osheroff ve Robert C. Richardson' a verilmiştir.

1997
Steven Chu - Claude Cohen-Tannoudji & William D. Phillips
Laser ışığıyla atomların yakalanması için bir method geliştiren Steven Chu, Claude Cohen ve William D. Phillips' e verilmiştir.

1998
Robert B. Laughlin - Horst L. Störmer & Daniel C. Tsui
Quantum akışkanlığının çok az uyarılma sonucu yeni bir şeklinin bulunmasıyla Robert B. Laughlin Horst L. Störmer ve Daniel C. Tsui'ya verilmiştir.

1999
Gerardus't Hooft & Martinus J.G. Veltman
Elektroweak etkileşiminin quantum yapısının aydınlatılması çalışmalarıyla Gerardus't Hooft ve Martinus J.G. Veltman'a verilmiştir.

2000
Zhores I. Alferov - Jack S. Kilby & Herbert Kroemer
Bilgi ve iletişim teknolojileri konusundaki çalışmalarıyla (Yüksek hız ve opto-elektronik'te kullanılan yarı iletken dağınık yapıların geliştirilmesiyle Zhores I. Alferov ve Herbert Kroemer' e; bütünleşik devrelerin keşfindeki katkısından dolayı Jack S. Kilby'e) verilmiştir.


SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 20.08.09, 04:56   #5 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Nobel Fizik Ödülleri Alan Fizikçiler

2001
Eric A. Cornell - Wolfgang Ketterle & Carl E. Wieman
Alkali atomlarının seyreltik gazlarındaki Bose-Einstein yoğunlaşmasını başarmaları ve condensate'lerin özelliklerini çalışmalarından ötürü Eric A. Cornell,Wolfgang Ketterle ve Carl E. Wieman' a verilmiştir.

2002
Raymond Davis Jr. - Masatoshi Koshiba & Riccardo Giacconi
Kozmik neutrinoların tespitlerinden dolayı astrofiziğe yapmış oldukları katkılardan, Raymond Davis ve Masatoshi Koshiba'ya, X-ışını kaynaklarının keşfine önderlik eden astrofiziğe olan katkısından dolayı Riccardo Giacconi'ye verilmiştir.

2003
Alexei A. Abrikosov - Vitaly L. Ginzburg & Anthony J. Leggett
Süperakışkanlar ve süperiletkenler teorisine yaptıkları katkılardan dolayı verilmiştir.

2004
David J. Gross - H. David Politzer & Frank Wilczek
Kuvvetli etkileşimler teorisinde asimtotik serbestliğin keşfi nedeniyle verilmiştir.

2005
John L. Hall - Roy J. Glauber & Theodor W. Haensch
Dünya yörüngesindeki uydulardan yararlanarak küresel yer saptamada da kullanılan lazerle (GPS) en hassas yer ölçümlerine katkıları nedeniyle verilmiştir.

2006
John C. Mather & George F. Smoot
Evrenin doğuşu, galaksi ve yıldızların oluşumunu anlamayı sağlayan 'kara madde ve kozmik arka plan radyasyonun açısal farklılıklarını' (anizotropi) keşfetmelerinden dolayı ödüle layık görülmüşlerdir.

2007
Albert Fert & Peter Grünberg
Nano-teknolojisinin gerçek bir uygulaması olan GMR adıyla bilinen ve IBM tarafından bulunan ve disk kapasitelerini çok yüksek düzeylere çıkartmayı amaçlayan bir teknolojiyi bulmalarından ötürü almışlardır. Bu teknoloji oldukça kuvvetli manyetik okuyucu kafaların kullanılmasıyla gerçekleşmektedir. Bilgisayarın sabit disklerine kayıtlı bilgilerin okunması tekniğinde devrim yaptıkları gerçektir. Araştırmacılar çalışmalarını ayrı olarak yürütmüşlerdir. Fransız Fert ve Alman Grünberg'in keşfettiği GMR teknolojisinin enformasyon ve iletişim alanına büyük etkisi oldu. Özellikle günümüzde tüm sabit disklerde kullanılan okuyucu kafaların yapımına imkan veren bu teknolojiyle sabit disklerin kapasitesi de artırıldı.

2008
Makoto Kobayashi - Toshihide Maskawa & Yoichiro Nambu
Doğada maddenin en küçük parçasının en az üç familyasının varlığını tahmin eden kırılmış simetrinin kökenini keşifleri nedeniyle ödüle layık görülmüşlerdir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
alan, fizik, fizikciler, nobel, nobel fizik ödülleri alan fizikçiler, odulleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
2012 Nobel Fizik Ödülü Sahipleri - Nobel Fizik Ödülü 2012 Sahipleri Eylül Bilişim ve Teknoloji Haberleri 0 11.10.12 17:33
Nobel Tıp Ödüllerini Kazananlar - Yıllara Göre Nobel Tıp Ödülünü Kazananlar Fenci Genel Kültür 0 10.10.10 05:38
Fizik Nobel Ödülleri Listesi SERDEM Fizik 0 20.08.09 04:45
Eğik Ateş Hareketi - Fizik Dersleri - Fizik Ders Notları SERDEM Fizik 0 20.08.09 04:41
Fizik Ders Notları -Fizik Kavram Haritası - Fizik Haritası - Fizik Konuları SERDEM Fizik 0 20.08.09 04:20


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:51 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2