tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Üniversiteler-Açıkögretim > Açıkögretim Ders Notları > Açıköğretim 2. Sınıf Ders Notları
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Açıköğretim 2. Sınıf Ders Notları Açıkögretim 2. sınıf ders notları,Açıkögretim üniversitesi 2. sınıf ders notları,Açıkögretim okulu 2. sınıf ders notları...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ticaret Hukuku Tüm Üniteler
Konudaki Cevap Sayısı
19
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3107

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 12.05.09, 00:32   #11 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Ticaret Hukuku Tüm Üniteler

Ünite 11




1. Kollektif ortaklıkta ortaklığa yeni bir ortak alınmasına ilişkin sözleşmenin noterce onanması ve tescil edilmesi şartının yanında aşağıdakilerden hangisinin varlığı da gerekmektedir?
A) Sözleşmeyi ortakların yarısının imzalaması
B) Sözleşmenin bütün ortaklarca imza edilmesi
C) Sözleşmenin yargıç tarafından onanması
D) Şirket süresinin dolmuş olması
E) Katılan ortak için aval verilmesi

3. Kolektif ortaklık sözleşmesinde, ölen ortağın yerine mirasçılarının gireceğine dair hüküm varsa, mirasçılar ortak olarak girme kararlarını ölüm tarihinden itibaren ne kadar süre içinde ortaklığa bildirmek zorundadırlar ?
A) 15 gün
B) 1 ay
C) 2 ay
D) 3 ay
E) 1 yıl

2. Kollektif ortaklık, medeni haklarını aşağıdakilerden hangisi aracılığı ile kullanır?
A) Temsilcileri ile
B) Denetçileri ile
C) İşçileri ile
D) SPK'nın onayı ile
E) Ticaret hakimin onayı ile

4. Aşağıdakilerden hangisi kolektif ortaklığın rızai temsilcilerinden biri değildir?
A) Ticari mümessiller
B) Ortaklık organları
C) Ticari işler tellalı
D) Komisyoncular
E) Ticarî vekiller

5. Kollektif ortaklıklarda, haklı nedenlerin varlığı halinde, ortak olan tasfiye memurunun azledilmesini isteyen bir ortak azli nereden istenebilir?
A) Ortaklık yönetim kurulundan
B) Bölge Çalışma Müdürlüğünden
C) Validen
D) Mahkemeden
E) Noterden

6. Aşağıdakilerden hangisi kollektif şirketin mahkeme kararı ile fesih nedenlerinden biridir?
A) Kollektif şirketin bir başka kollektif şirket ile birleşmesi
B) Kollektif şirketin iflası
C) Ortaklardan birinin iflası
D) Kollektif şirketin süresinin dolması
E) Kollektif şirketin tescil ve ilan merasimindeki eksiklikler

7. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Ortağın kişisel alacaklısı altı ay önce ihbar etmek şartıyla şirketin feshini isteyebilir. Bu fesih için mahkeme kararı gerekir.
B) Kollektif şirketin infisahı ortaklar tarafından tescil ve ilan edilmelidir.
C) Kollektif şirket ortağı olmayan bir kişi tasfiye memuru olamaz.
D) Kollektif şirketlerde rızai temsilden farklı olarak temsil yetkisi bir şube işleri ile sınırlandırılmaz.
E) Kollektif şirketlerde şirket borçlarından dolayı ortaklara başvurmak için şirkete karşı yapılan icra takibi semeresiz kalmış olmalı ve şirket herhangi bir nedenle sona ermelidir.

8. Kollektif şirketlerde ortaklardan birinin ölümü halinde mirasçıların şirkete katılacağı yönünde sözleşmede bir hüküm bulunmuyorsa, mirasçıların şirkete katılabilmeleri için aşağıdakilerden hangisi gerekir?
A) Sağ kalan ortakların oybirliği
B) Sağ kalan ortakların oy çokluğu
C) Sağ kalan ortakların mutlak çoğunluğu
D) Ticaret sicil memurunun izni
E) Ticaret mahkemesinin onayı

9. Kollektif şirketlerde tasfiye memurunun azli için aşağıdakilerden hangisinin karan gerekir?
A) Ortakların oy çokluğuyla alacakları karar
B) Ortakların mutlak çoğunlukla alacakları karar
C) Ortakların oybirliğiyle alacakları karar
D) Ticaret sicil memurunun kararı
E) Ticaret mahkemesinin kararı

10. Aciz vesikası'nı aşağıdakilerden hangisi ifade eder?
A) Kollektif ortaklığın çıkardığı tahvil
B) İcra takibinin semeresiz kaldığını gösteren belge
C) Poliçenin diğer adı
D) Kollektif şirketin tedrici kuruluşunun gerçekleşmediğini gösteren bilge
E) Kollektif ortaklığın ani kuruluşunda bankanın verdiği teminat



11. Kollektif ortaklıkta bir ortağın iflas etmesi halinde aşağıdakilerden söz konusu olur?
A) Kollektif şirket adi şirkete dönüşür
B) Ortaklığın borç ve taahhütleri muaccel hale gelir
C) Ortaklığın borçları için diğer ortaklara başvurma hakkı doğar
D) Yargıçtan şirketin devamı hakkında karar almak gerekir
E) Diğer ortaklar ortaklık sözleşmesinde bir hüküm yoksa oybirliği ile alacakları bir kararla, iflas eden ortağı ortaklıktan çıkararak ortaklığın infisahını önleyebilirler

12. Kollektif ortaklıkta, ortaklardan birinin ölümü halinde mirasçıların ortaklığa devam etmeleri esas sözleşme ile öngörülmüşse mirasçıların ortaklığa devam edip etmeme konusunda bir seçim hakları vardır. Bu seçim hakkını kullanana kadar mirasçılar için aşağıdakilerden hangisi söz konusu olur?
A) Komandite ortak sayılırlar
B) Komanditer ortak sayılırlar
C) Adi ortak sayılırlar
D) Varis sayılırlar
E) Gaip sayılırlar

13. Kollektif ortaklıkta temsil yetkisinin sona ermesi halinde aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
A) Bu durum üçüncü kişilere bildirilmelidir.
B) Bu durum için mahkemeden onay alın-malıdır.
C) Temsilcinin yetki belgesi alınmalıdır
D) Bu durum tescil ve ilan edilmelidir.
E) Bu durum Ticaret Bakanlığına bildirilmelidir.

14. Haciz veya iflas yolu ile takip olunan bir borçludan alacağını kısmen veya tamamen elde edemeyen alacaklıya verilen ve alacak tutarını açıklayan belgeye ne ad verilir?
A) Poliçe
B) Aciz belgesi
C) Zayi belgesi
D) Temlik belgesi
E) Alacak senedi

15. Kollektif ortaklarda bir ortağın haklı sebeplerle ortaklıktan çıkarılabilmesi için diğer ortakların çoğunluk ile karar alması gerekir. Bu durumda kanun, çıkarılan ortağın kararın kendisine tebliğinden itibaren ne kadar süre içinde ortaklara karşı dava hakkı tanımıştır?
A) 8 gün
B) 15 gün
C) 1 ay
D) 3 ay
E) 6 ay

1.B 2.A 3.D 4.B 5.D 6.E 7.C 8.A 9.C 10.B 11.E 12.B 13.D 14.B 15.D
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.05.09, 00:35   #12 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Ticaret Hukuku Tüm Üniteler

Ünite 12



1. Komandit ortaklıkta komanditer ortağın ortaklık yönetimine katılmasının sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Komandite ortak gibi sorumlu olur
B) Ticari mümessil olarak atanamaz
C) Kar payı alamaz
D) Faiz isteyemez
E) Ortaklıktan ihraç edilir

2. Sermaye, zararlar nedeniyle eksilmiş olduğu halde sermaye payının tamamlanmasını beklemeden kâr ve faiz alan komanditer ortak için aşağıdakilerden hangisi söz konusu olur?
A) Komandite ortak olur.
B) Bir daha şirket ortağı olamaz.
C) Aldığı faiz ve kâr oranında sınırsız sorumlu olur.
D) Denetleme hakkını kullanamaz.
E) Ticari mümessil olamaz.

3. Bir komandit ortaklığın tasfiye edilmeksizin, ticaret siciline tescil ve ilan ettirilerek kollektif ortaklığa çevrilebilmesi için aşağıdakilerden hangisinin kararı gerekir?
A) Ticaret sicil memurunun
B) Ticaret Bakanlığının
C) Noterin
D) Bütün ortakların oybirliği
E) Yönetim kurulu üyelerinin

4. Komanditer ortak aşağıdakilerden hangisini şirkete sermaye olarak koyamaz?
A) Menkul
B) Gayrimenkul
C) Alacak hakkı
D) Nakit para
E) Emek

5. Komanditer ortağın ortaklık borçlarından dolayı sorumluluğu nasıldır?
A) Sınırsız
B) Sadece gayrimenkulleri ile sınırlı
C) Sadece emeği ile sınırlı
D) Koymayı taahhüt ettiği sermaye payı ile sınırlı
E) Borç miktarı kadar sınırsız

6. Aşağıdakilerden hangisi komandit şirketlerin iradi fesih nedenlerinden biridir?
A) Süresi belli olmayan şirketlerde ortaklardan birinin feshi ihbarı
B) Ortaklardan birinin iflası
C) Sürenin dolması
D) Ortaklık sermayesinin 2/3'ünün kaybı ile geri kalan sermaye ile yetinme konusunda diğer ortakların karar almamış olmaları
E) Şirketin amacına ulaşması

7. Aşağıdakilerden hangisi komandit ortaklıkta komanditer ortağın olağanüstü denetleme hakkını kullanabilmesinin şartlarından biri değildir?
A) Denetlemenin iş yılı sonunda ve iş saatlerinde yapılması
B) Mahkemece izin verilmesi
C) Önemli sebeplerin bulunması
D) Şirketin işlerinin denetlenmesi
E) Şirketin mevcudunun denetlenmesi

8. Bir komanditer ortak, ortaklık konusunu teşkil eden işlerle uğraşacak bir işletme açar ya da böyle bir işletme açan kişiyle ortak olur veya bu tür bir işletmeye katılırsa aşağıdaki haklarından hangisi kısıtlanır?
A) İdare
B) İtiraz
C) Denetim
D) Faiz istemi
E) Kâr payı isteme

9. Aşağıdakilerden hangisinde, komanditer ortağın, kişisel nitelikte hak ve borçları bakımından komandite ortaklıktan farkı gösterilmiştir?
A) Ortaklık niteliğin kişiselliği
B) Ortakların eşitliği
C) Sadakat borcu
D) Özen gösterme borcu
E) Rekabet yasağı

10. Komandit Ortaklığı kuranlar, buna ait ortaklık sözleşmesinin noterlikçe onanmasından itibaren ortaklık sözleşmesini 15 gün içinde Ticaret Siciline tescil ettirmeleri gerekir. Bu zorunluluğa uymamanın sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ortaklardan birinin ortaklığın feshini istemesi.
B) Hemen bir tasfiye memurunun atanması.
C) Ticaret Bakanlığının uyarı yazısı göndermesi.
D) Ticaret Mahkemesinin uyarı yazısı göndermesi.
E) Kurucu ortakların çek düzenleme hakkının 1 yıl süre ile yasaklanması.


11. Aşağıdaki işlemlerden hangisinde Komanditerin oy hakkı bulunmamaktadır?
A) Sözleşme değişikliği
B) Ortaklığın feshi
C) Ortağın ortaklıktan çıkarılması
D) Ortaklığa yeni bir ortak alınması.
E) Ortaklığın satım sözleşmesi yapması.

12. Aşağıdakilerden hangisi komanditerin olağanüstü denetleme hakkına ilişkin yanlış bir ifadedir?
A) Sürekli nitelikte olamaz.
B) Önemli sebeplerin varlığı halinde kullanılır.
C) Kullanılabilmesi için mahkemeye dava açmak gerekir.
D) Dava yönetim hakkına sahip ortaklara karşı açılır.
E) Bilanço içeriğini ve bunların doğruluğunu incelemeye komanditer ortak sorumludur.

13. Bir Komandit Ortaklık tasfiye edilmeksizin bütün ortakların ittifakla (oybirliği) verecekleri bir karar üzerine Ticaret Siciline de tescil yaptırılması kaydıyla Kollektif Şirkete çevrilebilir. Bu durumda sıfatını kaybeden komanditerin sorumluluğu nasıl olacaktır?
A) Kollektif Şirkete dönüştüğü andan itibaren doğacak borçlardan sınırsız sorumludur.
B) Komandit Şirket halinde iken doğmuş borçlardan sınırsız sorumlu olup yeni doğacak borçlardan sınırlı sorumlu olacaktır.
C) Her durumda da sınırlı sorumluluğu devam edecektir.
D) Hem eski borçlardan hem de yeni doğacak borçlardan sınırsız sorumlu sayılacaktır.
E) Hiçbir şekilde sorumlu olmayacaktır.

14. Komandit Ortaklıklarda bir tane komanditer mevcut olup, bu ortak ortaklıktan ayrılırsa aşağıdaki durumlardan hangisi söz konusu olur?
A) Kollektif ortaklık hakkındaki hükümlere tabi olur.
B) Adi Ortaklık hakkındaki hükümlere tabi olur.
C) Ortaklık kendiliğinden sona erer.
D) Bütün ortaklar tasfiye memuru sayılır.
E) Komanditerin kar payı ödenmez.

15. Komanditer ortaklığın adı komandit şirket unvanında yer alamaz. Eğer komanditer ortağın adı unvana yazılırsa aşağıdakilerden hangisi söz konusu olur?
A) Komandite gibi sorumlu olur
B) Komanditer gibi sorumlu olur
C) Denetim hakkı ortadan kalkar
D) Rekabet yasağı ortadan kalkar
E) Unvan geçersiz olur

1.A 2.C 3.D 4.E 5.D 6.A 7.A 8.C 9.E 10.A 11.E 12.E 13.D 14.A 15.A
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.05.09, 00:37   #13 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Ticaret Hukuku Tüm Üniteler

Ünite 13



1. Anonim ortaklıkların kuruluşunda söz konusu olan iki tür uygulama, aşağıdakilerden hangisinde birlikte verilmiştir?
A) Ani kuruluş, ihtiyari kuruluş
B) İhtiyari kuruluş, zorunlu kuruluş
C) Tedrici kuruluş, ani kuruluş
D) Zorunlu kuruluş, safi kuruluş
E) Hızlı kuruluş, zorunlu kuruluş

2. Anonim ortaklığa ilişkin aşağıdaki ticari unvanlardan hangisi doğrudur?
A) Telsaş Elektrik Malzemeleri Üretim ve Satışı AŞ
B) Ali Telsaş elektrik Malzemeleri Üretim ve Satılışı AŞ
C) Telsaş Anonim Şirketi
D) Telsaş AŞ
E) Sınırlı Sorumlu Ali Telsaş ve Çocukları Anonim Şirketi

3. Anonim ortaklıkta, payların tamamının kurucular tarafından taahhüt edilmesi ile gerçekleştirilen kuruluşa ne ad verilir?
A) Ani kuruluş
B) Zorunlu kuruluş
C) Tedrici kuruluş
D) Mücessel kuruluş
E) Mürekkep kuruluş

4. Aşağıdakilerden hangisinde kurucuların cezai sorumluluklarını gerektiren iki hal doğru olarak verilmiştir?
A) Gerçeğe aykırı vesika düzenlemek-Değer biçmede hile
B) Esas sermaye hakkında yanlış beyanlar-Değer biçmede hile
C) Yalan yere tanıklık etmek-Resmi evrakta sahtekarlık
D) Dolanlı iflas-Yağma
E) Müessir fiil-Yağma

5. Anonim şirketin tescilinden itibaren kaç yıl geçmedikçe esas sermayenin 1/10'unu aşan bir bedelle bir işletme veya mal şirkete devralınamaz?
A) 1 yıl B) 2 yıl C) 3 yıl D) 4 yıl E) 5 yıl

6. Anonim şirketlerde şirketin tescilinden itibaren 2 yıl geçmedikçe ve esas sermayenin 1/10'unu aşan bir bedelle bir işletme veya malın şirkete devri için aşağıdakilerden hangisinin kararı gerekir?
A) Sermayenin 1/10'unu temsil eden azınlık
B) Genel kurul
C) Müdür
D) Yönetim kurulu
E) Ticaret Bakanlığı

7. Kuruluşundan itibaren 2 yıl içinde bir anonim ortaklığın, bir başka işletme, bir mal ya da hakkı genel kurulun onamasına ve ticaret siciline tescile gerek kalmadan devralabilmesi için devralınacak işletme, mal ya da hakkın, anonim ortaklığın esas sermayesinin ne kadarını aşmaması gerekir?
A) Yarısını
B) 2/3'nü
C) Dörtte birini
D) Beşte birini
E) Onda birini

8. Anonim ortaklıklarda kurucuların hukuki sorumluluğunu gerektiren hallerde, zarar gören pay sahipleri ile birlikte aşağıdakilerden hangisi dava hakkına sahiptir?
A) Ortaklık Alacaklıları
B) Borçlular
C) Cirantalar
D) Denetçiler
E) Ticaret Sicil Memuru

9. Anonim Şirketlerde kurucu olan bir şahıs, kuruluş işlemlerini üçüncü bir kişi hesabına "paravan adam" olarak yapmış ise bu kişinin kuruluştan doğan sorumluluğu nasıldır?
A) Kurucu gibi sorumlu olur.
B) Yönetici gibi sorumlu olur.
C) Denetçiler gibi sorumlu olur.
D) Tasfiye memurları gibi sorumlu olur.
E) Hiçbir sorumluluğu bulunmaz.

10. Anonim Ortaklıklarda kurucuların hukuki sorumlulukları nedeniyle pay sahipleri ve şirket tüzel kişiliği ile aşağıdakilerden hangisi kuruculara karşı sorumluluk davası açabilir?
A) Ticaret Sicili
B) Ticaret Bakanlığı
C) Ortaklık alacaklıları
D) Sermayenin 1/20'sine sahip ortaklar
E) Payların yarısından fazlasına sahip ortaklar




11. Anonim Şirketlerde kurucular hakkında açılan sorumluluk davasında hükmedilen tazminat aşağıdakilerden hangisine verilir?
A) Alacaklılara
B) Ortaklığa
C) Pay sahiplerine
D) Ticaret Bakanlığına
E) Ticaret Sicil memurluğuna

12. Anonim Şirketlerde paradan başka bir şey sermaye olarak getirilmiş ise bunun değerini aşağıdakilerden hangisi tespit eder?
A) Ortaklar
B) Ortaklık
C) Alacaklılar
D) Ticaret bakanlığı komseri
E) Mahkemece tayin edilecek bilirkişiler.

13. Anonim Ortaklığın asgari sermayesinin on (10) katına kadar arttırılmasına aşağıdakilerden hangisi karar verir ?
A) Ticaret Bakanlığı
B) Bakanlar Kurulu
C) Mahkeme
D) Noter
E) Ticaret sicili

14. Aşağıdakilerden hangisi, anonim ortaklık ticaret unvanında kullanılabilmesi için Bakanlar Kurulunun iznine tabi kelimedir?
A) Limited
B) Anonim
C) Yurt
D) Türkiye
E) Ekonomi

15. Anonim ortaklık esas sözleşmesinde aşağıdakilerden hangisinin bulunması zorunlu değildir?
A) Merkezin bulunduğu yer
B) Ortaklığın amacı
C) Ortaklığın Ticaret unvanı
D) Genel kurulların toplantıya nasıl çağrılacağı
E) Ortaklığı bir süre ile sınırlama

1.C 2.A 3.A 4.A 5.B 6.B 7.E 8.A 9.A 10.C 11.B 12.E 13.B 14.D 15.E
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.05.09, 00:39   #14 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Ticaret Hukuku Tüm Üniteler

Ünite 14



1. Aşağıda belirtilenlerden hangisi, gündemde yer almasa dahi anonim ortaklık genel kurulu bu konuda karar alabilir?
A) Süresi biten yönetim kurulu üyelerinin seçimi
B) Yönetim kurulu üyeleri aleyhine dava açılması
C) Kazancın dağıtımı hakkındaki önerilerinin görüşülmesi
D) Denetçilerin ücretlerinin tespiti
E) Bilançonun görüşülmesi

2. Anonim ortaklık genel kurulunda oy hakkından yoksunluğa İlişkin hükümlere uyulmamasının müeyyidesi nedir?
A) Kararlar hakkında iptal davası açılabilme
B) Kararların mutlak surette batıl olması
C) Kararların yargıcın onayına sunulması
D) Kararların avalistlerce onanma halinde geçerlilik kazanması
E) Ticari iş karinesi gereği olarak anonim şirketin adi şirkete dönüşmesi

3. Aşağıdakilerden hangisi anonim ortaklık genel kuruluna özgü yetkilerden biri değildir? ■
A) Yönetim kurullarının seçimi
B) Ortaklık işlerini idare etme
C) Tahvil ihracına karar verme
D) Denetim kurullarının seçimi
E) Yönetim kurulu üyelerinin atanma, azil ve ibraları

4. Anonim ortaklıklarda genel kurul toplantı günü, hangi tür kıymetli evrak sahiplerine taahhütlü mektup göndermek suretiyle bildirilir?
A) Hamile yazılı çek sahiplerine
B) Nama yazılı hisse senedi \ sahiplerine
C) Poliçe sahiplerine
D) Emre yazılı hisse senedi sahiplerine
E) Tahvil sahiplerine

5. Anonim ortaklık genel kurulunda tutulan tutanakta Ticaret Bakanlığı komiserinin imzasının bulunmamasının müeyyidesi (yaptırımı) aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kararın yok sayılması
B) Kararın yargıcın onamasıyla geçerli hale gelmesi
C) Kararın iptal ettirilebilir bir karar niteliği taşıması
D) Kararın Ticaret Bakanlığının onamasından sonra geçerli hale gelmesi
E) Kararın Divan Başkanının imzalamasıyla geçerli hale gelmesi

6. Anonim ortaklıkta, genel kurul gündeminde gösterilmeyen hususların karara bağlanmasıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Bu hususlarda genel kurul karar alamaz.
B) Bu hususlar hakkında hakim izniyle karar alınabilir.
C) Bu hususlar hakkında Divan Başkanı izin verirse karar alınabilir.
D) Bu hususlar hakkında ticaret sicili memurunun izniyle karar alınabilir.
E) Bu hususlar ancak valinin izni ile genel kurul da karara bağlanabilir.

7. Olağan toplantıların gündemini aşağıdakilerden hangisi belirler?
A) Toplantıya çağıran taraf
B) Yönetim kurulu
C) Denetleme kurulu
D) Kanun
E) Azınlık

8. Genel Kurul toplantılarında gündeme bağlılık ilkesi söz konusudur. Aşağıdakilerden hangisi gündeme bağlılık ilkesinin istisnalarından biridir?
A) Azınlığın yönetim kurulu üyeleri aleyhine dava açılması talebi
B) Bilançonun görüşülmesi
C) Tasfiyede aktiflerin toptan satımı
D) Kâr ve zarar dağıtımı
E) Önceki Genel Kurul toplantısının iptali

9. Genel Kurul toplantılarında çağrı merasimine hiç uyulmamasının müeyyidesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Karar hükümsüzdür
B) Karar iptal edilebilir
C) Karar düzeltilebilir
D) Yönetim kurulu toplantıya katılamaz
E) Hiç bir müeyyidesi yoktur

10. Genel Kurul toplantılarına çağrı kısmen noksan olmakla birlikte esas itibariyle mevcut ise bu durumun müeyyidesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Toplantının iptali için dava açma
B) Karar hükümsüzdür
C) Mutlak butlan
D) Kısmi geçersizlik
E) Tam geçersizlik

11. Anonim ortaklık genel kurulunun, toplantı günü ve yeri hiç ilan edilmeden bütün ortakların katılımı ile yapılmış olması halinde geçerli sayılabilmesi için aşağıdaki şartlardan hangisinin gerçekleşmiş olması gerekir?
A) Denetçilerden hiçbirinin toplantının bu şekilde yapılmasına itiraz etmemesi
B) Yönetim kurulu üyelerinin toplantının bu şekilde yapılmamasına itiraz etmemesi
C) Ortaklardan hiçbirinin toplantının bu şekilde yapılmasına itiraz etmemesi
D) Mahkemenin toplantının bu şekilde yapılmasının yerinmeliği hakkında karar vermesi
E) Ticaret sicili memurunun toplantının bu şekilde yapılmasını onaylaması

12. Aşağıdakilerden hangisi Anonim Ortaklığın Genel Kurulunun yetkilerini sınırlayan hallerden biri değildir?
A) Ortaklığın Konusu
B) Üçüncü kişilerin haklan
C) Diğer organlara özgü yetkiler
D) Azınlık haklan ve bireysel haklar
E) Ortaklık sözleşmesinin değiştirilmesi

13. Genel Kurul toplantıları toplantı vaktinden ne kadar süre önce ilan edilmelidir?
A) 10 gün
B) 2 hafta
C) 1 ay
D) 3 ay
E) 6 ay

14. Anonim Ortaklık Genel Kurul toplantılarında görüşmelere başlamak için aşağıdakilerden hangisi gerekir?
A) Toplantı yetersayısı
B) Karar yetersayısı
C) Yöneticilerin beyanı
D) Denetçilerin beyanı
E) Ortakların tamamının toplantıda hazır bulunması

15. Anonim Ortaklıklarda Genel kurul kararlarını mutlak çoğunluk ile alır. Ancak iki durumda oybirliği ile karar alınır. Bunlardan birisi şirketin tabiyetini değiştirmektir. Diğeri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şirket sözleşmesinin değiştirilmesi
B) Yönetim Kurulunun seçilmesi
C) Tahvil çıkarılmasına karar verilmesi
D) Bilançonun onaylanması
E) Pay sahiplerinin taahhütlerini arttırmak

1.B 2.A 3.B 4.B 5.A 6.A 7.D 8.A 9.A 10.A 11.C 12.E 13.B 14.A 15.E
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.05.09, 00:41   #15 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Ticaret Hukuku Tüm Üniteler

Ünite 15



1. Aşağıdakilerden hangisi anonim ortaklıkta yönetim kurulunun belirlenme yollarından biri değildir?
A) Genel kurulca atama
B) Kamu tüzel kişisince atama
C) Sözleşme ile atama
D) Müdür tarafından atama
E) Yönetim kurulunca atama

2. Anonim ortaklıkta ortaklığı aşağıdakilerden hangisi temsil eder?
A) Kurucular
B) Pay sahipleri
C) Genel kurul
D) Tahvil sahipleri
E) Yönetim kurulu

3. Yönetim kurulu toplantı yetersayısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Üyelerin yarıdan bir fazlası
B) Üyelerin 3/4'ü
C) Üyelerin çoğunluğu
D) Üyelerin tamamı
E) Üyelerin 1/2'si

4. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Yönetim kurulu üyesi sıfatını kazanan kişilerin ticaret siciline tescil ve ilanı gerekir.
B) Anonim şirketin yönetim kurulu üyeleri yönetim kurulu toplantısında temsilci vasıtasıyla oy kullanamazlar.
G) Yönetim Kurulunu seçme yetkisi Genel Kurulda dır.
D) Genel kurulu toplantılarına katılan her ortağa bir ücret verilir. Buna huzur hakkı denir
E) Yönetim kurulu üyeliğine seçilebilmek için anonim ortaklıkta pay sahibi olmak zorunlu değildir.

5. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerde denetçileri seçme yollarından biri değildir?
A) Yönetim kurulunca denetçi seçimi
B) Esas sözleşme ile denetçi seçimi
C) Genel kurulca denetçi seçimi
D) Mahkemece denetçi seçimi
E) Denetleme kurulunca denetçi seçimi

16. Aşağıdakilerden hangisi denetçiler bakımından yanlış bir ifadedir?
A) Anonim şirketlerde denetçi sayısı beşten çok olamaz.
B) Denetçiler azınlık tarafından seçilebilir
C) Denetçi seçilebilmek ve göreve başlayabilmek için pay sahibi olma zorunluluğu yoktur.
D) Denetçiler gerektiğinde Genel Kurul kararlarına karşı iptal davası açabilir.
E) Denetçilerin genel kurulu toplantıya çağırma yetkileri vardır.

7. Anonim ortaklıkta, denetçiler aşağıdaki durumların hangisinde genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilir?
A) Ticaret bakanlığı talep ettiğinde
B) Ortaklığın ciddi tehlikelerle karşılaştığını gösteren belirtiler olduğunda
C) Esas sermayenin 1/4 'üne sahip pay sahiplerinin talebi olduğunda
D) Ticaret Odası talep ettiğinde
E) Denetçiler istedikleri her durumda Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilirler.

8. Aşağıdakilerden hangisi Anonim Ortaklıklarda Yönetim Kurulu Üyeleri bakımından yanlıştır?
A) Yönetim Kurulu Üyesi seçilebilmek için pay sahibi olmak şart değildir.
B) Memurlar Yönetim Kurulu Üyesi olamazlar.
C) Denetçiler Yönetim Kurulu Üyesi olamazlar.
D) Tüzel Kişiler Yönetim Kurulu Üyesi olamazlar.
E) Yönetim kurulu Üyelerinin görevleri sona erince tekrar seçilemezler.

9. Aşağıdakilerden hangisi Anonim Ortaklılarda Yönetim Kuruluna kurul olarak yüklenen görevlerden biri değildir?
A) Ortaklığın kuruluşunda i yolsuzluk olup olmadığını I inceleme.
B) Genel Kurulu toplantıya Çağrı.
C) Defterleri tutma.
D) Kar ve zarar hesabının düzenlenmesi.
E) Esas sermayenin kısmen veya tamamen kaybı halinde belli işlemleri yapma.

10. Anonim Ortaklılarda temsil yetkisinin murahhas üyelere ve pay sahibi olmayan müdürlere terhis edilebilmesi için aşağıdakilerden hangisi gerekir?
A) Ticaret Bakanlığının izni.
B) Ticaret Sicil Memurunun izni.
C) Ticaret mahkemesinin kararı.
D) Esas Sözleşmede bu yönde bir hüküm.
E) Yönetim Kurulu Üyelerinin izni.


11. Anonim Ortaklıklarda temsilcilerin şirketin konusu dışında üçüncü kişiler ile yapmış oldukları sözleşmeye ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Bu sözleşme hem üçüncü kişileri hem de ortaklığı bağlar.
B) Bu sözleşme sadece ortaklığı bağlar.
C) Bu sözleşme sadece üçüncü kişileri bağlar.
D) Bu sözleşme sadece temsilcileri bağlar.
E) Bu sözleşme hükümsüzdür. İki tarafı da bağlamaz.

12. Anonim Ortaklılarda yönetim kurulu üyelerinin ortaklığa karşı gösterecekleri özen borcu hangi ölçüye göre belirlenir?
A) Objektif Ölçüye göre.
B) Sübjektif ölçüye göre
C) Karma ölçüye göre.
D) Genel Kurulun belirleyeceği ölçüye göre.
E) Mahkemenin belirleyeceği ölçüye göre.

13. Anonim Ortaklıklarda yönetim kurulu üyelerine katıldıkları her toplantı için verilen ücrete ne denir?
A) Maktu Ücret
B) Nisbi Ücret
C) Brüt Ücret
D) Yüzde Usulü Ücret
E) Huzur Hakkı

14. Anonim ortaklık yönetim kurulu en az kaç kişiden oluşur?
A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1

15. Aşağıdakilerden hangisi, gjg yönetim kurulu üyelerinin ortaklığa karşı yükümlülüklerinden biri değildir?
A) Özen borcu
B) Sadakat borcu
C) Ortaklık ile sözleşme yapma yasağı
D) Ortaklıkla rekabet yasağı
E) Kazanç payı

1.D 2.E 3.A 4.D 5.A 6.B 7.B 8.E 9.A 10.D 11.E 12.A 13.E 14.C 15.E
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.05.09, 00:42   #16 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Ticaret Hukuku Tüm Üniteler

Ünite 16



1. Aşağıdakilerden hangisi kullanış biçimi bakımından pay sahibinin haklarından biri değildir?
A) Çoğunluk hakkı
B) Kişisel haklar
C) Olumsuz azınlık hakları
D) Olumlu azınlık hakları
E) Bireysel haklar

2. Bir anonim ortaklık aşağıdaki hisse senetlerinden hangisini edinemez?
A) Kendi hisse senetlerini
B) Ortağı olduğu anonim ortaklığın hisse senetlerini
C) Sanayi odasının hisse senetlerini
D) Borsanın hisse senetlerini
E) Ticaret odalarının hisse senetlerini

3. Aşağıdakilerden hangisi olumlu azınlık haklarından biri değildir?
A) Özel denetçi seçimi
B) Denetçilere şikayet hakkı
C) Genel kurulu toplantıya çağırma hakkı
D) Dağıtılacak karın belirlenmesini isteme hakkı
E) Gündeme madde eklenmesini talep hakkı.

4. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerde müktesep (kazanılmış) haklardan biri değildir?
A) Üyelik hakkı
B) Oy kullanma hakkı
C) İptal davası açma hakkı
D) Kâr payı almak hakkı
E) Denetçi seçilme hakkı

5. Anonim ortaklıkta ortaklar, ortaklık yönetimi üzerinde nasıl etkili olabilirler?
A) Müteselsil ilişkiyle
B) Mücerrettik ilkesine dayanarak
C) Genel kurulda oy vermek suretiyle
D) Ani kuruluşa katılmak suretiyle
E) Faiz ödemek suretiyle

6. Aşağıdakilerden hangisi, kullanış biçimi bakımından anonim şirketlerde pay sahibinin haklarından biri değildir?
A) Bireysel Haklar
B) Çoğunluk Hakları
C) Azınlık Hakları
D) Müktesep Haklar
E) Kişisel Haklar

7. Aşağıdakilerden hangisi, olumlu azınlık haklarından biri değildir?
A) Bilançonun görüşülmesinin 1 ay sonraya ertelenmesi talebi
B) Yönetim kurulu aleyhine dava açma talebi
C) Özel Denetçi tayini isteme hakkı
D) Denetçilere şikayet hakkı
E) Genel kurul kararlarına karşı iptal davası açma hakkı

8. Anonim ortaklarda sözleşme değişiklikleri için ilk ve ikinci yeter sayıları nelerdir?
A) İlk toplantı için sermayenin yarısı, ikinci toplantı için sermayenin 1/3'ü
B) İlk toplantı için sermayenin yarısı, ikinci toplantı için sermayenin tamamı
C) İlk toplantı için sermayenin 1/3'ü, ikinci toplantı için sermayenin 1/2'si
D) İlk toplantı için sermayenin mutlak çoğunluğu, ikinci toplantı için sermayenin 1/4'ü
E) İlk toplantı için sermayenin 2/3'ü, ikinci toplantı için sermayenin 1/3'ü

9. Anonim şirketlerde sermaye artırımında onalım hakkı için verilen süre en az ne kadardır?
A) 15 gün
B) 1 ay
C) 3 ay
D) 6 ay
E) 1 yıl

10. Anonim ortaklıkta en az kaç ortak bulunması gerekir?
A) 50 B) 2 C) 5 D) 15 E)30

11. Anonim şirketlerde sermaye koyma borcunu yerine getiren ortağa verilecek faiz aşağıdakilerden hangisidir?
A) Katılım faizi
B) Temerrüt faizi
C) Mevduata uygulanan yüksek faiz
D) Hazırlık devresi faizi
E) Tasfiye faizi


12. Anonim şirketlerde kanuna göre bir payın en az değeri f kaç TL'dîr?
A) 500 B) 1.000 C) 3.000 D) 3.500 E) 4.000

13. Aşağıdakilerden hangisi, anonim ortaklığın sermayesinin birbirine eşit paylarından birini temsil eden kıymetli evraktır?
A) Hazine bonosu
B) Tahvil
C) Pay senedi
D) Borç senedi
E) Alacak hakkı

14. Anonim şirketlerde pay sahibinin asli borcu, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Genel kurul toplantılarına katılmak
B) Sözleşmeyi imzalamak
C) Sermaye borcunu ifa etmek
D) Rüçhan hakkından vazgeçmek
E) Denetim kuruluna katılmak

15. Aşağıdakilerden hangisi, pay sahibinin sermaye artırımından önce sahip olduğu mali nitelikteki haklarından yararlanma ve yönetimde etkinlik durumunun, sermaye artırımından sonra da aynı kalmasını sağlamaktır?
A) Azınlık Hakkı
B) Kar Hakkı
C) Tasfiyeden Pay alma Hakkı
D) Onalım Hakkı
E) Huzur Hakkı

1.B 2.A 3.D 4.E 5.C 6.E 7.E 8.A 9.A 10.C 11.D 12.A 13.C 14.C 15.D
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.05.09, 00:43   #17 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Ticaret Hukuku Tüm Üniteler

Ünite 17


1. Tahvil çıkarma kararını aşağıdakilerden hangisi verir?
A) Genel Kurul
B) Denetçiler
C) Mahkeme
D) Yönetim Kurulu
E) Ticaret sicili

2. Tahvil, tahvil sahibine aşağıdaki haklardan hangisini sağlar?
A) Anonim ortaklığı temsil etme
B) Ortaklığı yönetme
C) Denetçilik yapma
D) Ticari mümessil olma
E) Tahvil sahipleri genel kuruluna katılma

3. Tahvil sahipleri genel kurulu ne zaman toplanır?
A) Yılda bir defa
B) Üç yılda bir defa
C) Ayda bir defa
D) Gerektiği zaman
E) Onbeş günde bir defa

4. Nama yazılı tahviller nasıl devredilir?
A) Alacağın temliki ve teslim
B) Ciro ve teslim
C) Teslim
D) Ciro
E) Alacağım temliki

5. Aşağıdakilerden hangisi anonim ortaklığın irade dışı fesih nedenlerinden biri değildir?
A) Ortaklığın iflası
B) Ortaklık sermayesinin 2/3'ün ün kaybı
C) Ortaklığın amacına ulaşması
D) Ortaklığın süresinin sona ermesi
E) Şirketin tescilinden sonra ortak sayısının beşin altına düşmesi

6. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketin mahkeme kararı ile fesih nedenlerinden biri değildir ?
A) Ortaklığın tescilinden sonra hakiki pay sahibi sayısının beşten aşağı düşmesi
B) Ortaklığın kanunen zorunlu organlarından birinin olmaması
C) Ortaklık sermayesinin 2/3’ünün kaysı halinde alacaklıların talebi üzerine
D) Ortaklı sözleşmesindeki bir hükme dayanarak
E) Anonim ortaklığın süresinin dolması

7. Anonim ortaklık tahvillerinden hangilerinin bedellerinin tamamen ödenmesi gerekir ?
A) Emre yazılı tahvillerin
B) Primli tahvillerin
C) Nama yazılı tahvillerin
D) Mücessel tahvillerin
E) Hamile yazılı tahvillerin

8. Anonim şirketlerin çıkardıkları tahvilleri, itibari değerden daha aşağı bedelle çıkarmak mümkündür. Örneğin; 100 milyonluk bir tahvil 90 milyona çıkarılabilir. Bu aradaki farka ne ad verilir?
A) İhraç primi
B) İtfa primi
C) İkramiye
D) Söndürme primi
E) Komisyon

9. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerin çıkardığı tahvillerden biri değildir?
A) Primli tahvil
B) İkramiyeli tahvil
C) Anonim ortaklığın kazancına katılma hakkı veren tahvil
D) Anonim ortaklığın yönetim kuruluna katılma hakkı veren tahvil
E) Pay senetleri ile değiştirilebilen tahvil

10. Anonim şirketlerin çıkarmış olduğu tahvillerin vadesi en az kaç yıl olmalıdır?
A) 1 yıl B) 2 yıl C) 3 yıl D) 5 yıl E) 10 yıl

11. Aşağıdakilerden hangisi, Anonim Ortaklığın infisah nedenlerinden biri değildir?
A) Ortaklığın iflası
B) Ortağın iflası
C) Şirket sermayesinin 2/3' ü nün kaybı
D) Şirketin amacına ulaşmasının imkansızlaşması
E) Şirket süresinin dolması




12. Aşağıdakilerden hangisi, tahvillerin yararlı yönlerinden biri değildir?
A) Küçük tasarruflar kredi toplama yoluyla üretime aktarılmış olur.
B) Borçlanmanın tamamı küçük meblağlara ayrıldığına dan büyük ölçüde ödünçler kolayca sağlanabilir.
C) Anonim ortaklıkların uzun vadeli kredi ihtiyaçları sağlanmış olur.
D) Pay senetlerine göre daha güvenli bir yatırım araçtır
E) Tahvil sahiplerinin Anonimi Şirketin Genel Kurul toplantılarına katılma ve oy kullanma hakkı verir.

13. Aşağıdakilerden hangisi, tahvillere ilişkin yanlış biri ifadedir?
A) Tahviller birer kıymetli evraktır.
B) Tahviller kıymetli evrak türlerinden para senetleri kısmına girer.
C) Tahviller nema ve hamiline yazılı olarak çıkarılabilir.
D) İkinci tertip tahvil çıkarabilmesi için birinci tertip tahvillerin tamamının satılmış olması gerekir.
E) Tahviller tahvil sahipleri genel kurul tarafından çıkarılır.

14. Ortaklık sermayesinin ne kadarının yitirilmesi halinde genel kuruluş kalan sermaye ile yetinme ve devam kararına karşı ortaklık alacaklıları ortaklığın feshi için dava açabilirler?
A) 1/2 B)1/4 C)2/3 D) 3/4 E) 4/5

15. Anonim ortaklıklarda ortaklığın tescilinden önce çıkarılan pay senetlerinin geçerliğine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Mahkemenin izniyle geçerlilik kazanırlar
B) Hükümsüzdürler
C) Ticaret Bakanlığının izniyle geçerli olurlar
D) Ticaret siciline tescille değer kazanırlar
E) Noterin tasdiki ile geçerlilik kazanırlar.

16. Anonim şirketlerde tahvil sahipleri ile anonim şirket arasında kurulan sözleşmenin hukuki niteliği nedir?
A) Şube Sözleşmesi
B) İştira Sözleşmesi
C) Vefa Sözleşmesi
D) Ödünç Sözleşmesi
E) Vedia Sözleşmesi

17. Anonim şirketlerde pay senetlerinden önce çıkarılan belgelere ne ad verilir?
A) Muvakkat Kuvertür
B) Emre Muharrer Senet
C) Dispeş
D) İlmühaber
E) Zeyilname

1.A 2.E 3.D 4.A 5.E 6.E 7.E 8.A 9.D 10.B 11.B 12.E 13.E 14.C 15.B 16.D 17.D
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.05.09, 00:44   #18 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Ticaret Hukuku Tüm Üniteler

Ünite 18




1. İki veya daha fazla hakiki veya hükmi şahıs tarafından bir ticaret unvanı altında kurulmuş, ortakların mesuliyeti koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile mahtud ve esas sermayesi muayen olan ortaklık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Adi
B) Kollektif
C) Limited
D) Komandit
E) Kooperatif

2. Aşağıdakilerden hangisi, limited ortaklığında, ortaklar genel kurulunun yetkilerinden biri değildir?
A) Müdürleri azletmek
B) Denetçileri seçmek
C) Müdürleri seçmek
D) Bilançoyu düzenlemek
E) Ortaklık sözleşmesini değiştirmek

3. Aşağıdaki limited ortaklık unvanlarından hangisi yanlıştır?
A) Işıltı Metalcilik Limited Şirketi (Sermayesi X)
B) Işıltı Metalcilik Ltd. Şti. (Sermayesi X)
C) Işıltı Metalcilik Ltd. O. (Sermayesi X)
D) Ali Ak Metalcilik Ltd. Şti. (sermayesi X)
E) Ali Ak Metalcilik Limited Şirketi. (Sermayesi X)

4. Aşağıdakilerden hangisi limited şirkete sermaye olarak konamaz?
A) İşletme
B) Menkul
C) Para
D) Alacak hakkı
E) Emek

5. Limited ortaklıkta ortak yerine getirmediği sermaye taahhüdünden dolayı kime karşı sorumludur?
A) Ortaklığa
B) Ortaklık alacaklılarına
C) Bakanlığa
D) Ticaret Mahkemesine
E) Hiçbiri

6. Limited Şirket sözleşmesinde aşağıdakilerden hangisinin bulunması zorunlu değildir?
A) Şirketin konusu
B) Şirketin merkezi
C) Şirketin unvanı
D) Şirketin süresi
E) Şirketin fesih nedenleri

7. Limited ortaklık sermayesinin artırılması için ne gereklidir?
A) Ortaklık sözleşmesinin değiştirilmesi
B) Müdürlerin kararı
C) Ticaret sicilinden izin
D) Sermaye Piyasası Kurulundan izin
E) Denetçilerin karan

8. Aşağıdakilerden hangisi limited ortaklıklarda ortakların mali nitelikteki hak ve borçlarından biri değildir?
A) Sermaye borcu
B) Kâr payı
C) Faiz hakkı
D) Tasfiye payı
E) İkincil yükümlülük

9. Aşağıdakilerden hangisi limited şirketlerin fesih hallerinden biri değildir?
A) Şirketin iflasına karar verilmesi
B) Sermayenin 2/3'ünün yitirilmesi
C) Esas sermayenin 3/4'üne sahip olan ortakların 3/4'ünün kararı
D) Sözleşmede yazılı nedenler
E) Denetçilerin kararı

10. Aşağıdakilerden hangisi limited şirketler bakımından doğrudur?
A) Ortaklar koymuş oldukları sermaye için faiz alamazlar
B) Şirketin en önemli karar organı disiplin kuruludur
C) Ortaklar müdür olamaz. Müdürler dışardan atanır
D) Müdürlerin rekabet yasağı bulunmamaktadır.
E) Limited şirketler en az beş ortakla kurulurlar

11. Aşağıdakilerden hangisi limited şirketlerde genel kurula özgü yetkilerden biri değildir?
A) Şirket sözleşmesini değiştirmek
B) Denetçileri seçmek ve azletmek
C) Bilançoyu onamak
D) Kar ve zarar hesabını onamak
E) Olağan işlemlerde karar almak

12. Aşağıdakilerden hangisi limited şirketlerde ortakların kişisel nitelikteki hak ve borçlarından biri değildir?
A) Şirketten çıkma
B) Denetleme hakkı
C) Şirketin feshin; mahkemeden talep hakkı
D) Genel kurul kararlarına karşı iptal davası açma hakkı
E) Sermaye artırımında rüçhan hakkı

13. Aşağıdakilerden hangisi limited şirketlerin İnfisaha hallerinden bîri değildir?
A) Ortaklardan birinin talebi ile haklı nedenler yüzünden mahkeme kararıyla
B) Müdürlerin ve denetçilerin kararı ile
C) Esas sermayenin 3/4 "üne sahip olanların 3/4'ünü oluşturan bir çoğunluk tarafından verilecek bir kararla
D) Şirketin iflasına karar verilmesiyle
E) Şirket sermayesinin 2/3'ü 1 yitirilmiş olduğu halde genel kurul kalan ile yetinmeye karar vermezse

14. Limited şirketlerde aşağıdakilerden hangisi müdürlerin görevlerinden biri değildir?
A) Bilançoyu düzenleme
B) Şirketi yönetme
C) Şirketi temsil etme
D) Defterleri tutma
E) Şirketi feshetme

15. Limited şirketlerde denetçi sayısı eh çok kaç olur?
A) 2 B)3 C)5 D) 10 E) 15

1.C 2.D 3.D 4.E 5.A 6.E 7.A 8.C 9.E 10.A 11.E 12.E 13.B 14.E 15.C
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.05.09, 00:45   #19 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Ticaret Hukuku Tüm Üniteler

Ünite 19



1. Aşağıdakilerin hangisi kıymetli evrakın özelliği değildir?
A) Kıymetli evrak tipleri kanununda sınırlayıcı olarak sayılmıştır.
B) Kıymetli evrakta hakla senet arasında kuvvetli bir bağ vardır.
C) Kıymetli evrakın içerdiği hak başkasına devredilebilir
D) Kıymetli evrakın içerdiği hak sübjektif bir haktır.
E) Kıymetli evrakta soyutluk ilkesi yürürlüktedir.

2. Hamiline yazılı kıymetli evraklar nasıl devredilir?
A) Alacağın temliki ve teslim
B) Ciro ve teslim
C) Ciro
D) Teslim
E) Devir beyanı ve teslim

3. Kıymetli evrakta senet metninden doğan def'iler kimlere karşı ileri sürülebilir?
A) Sadece lehdara
B) Sadece kefile
C) Sadece avaliste
D) Sadece araya girene
E) Herkese

4. Aşağıdakilerden hangisi poliçede bulunması zorunlu şekil şartlarından biri değildir?
A) Poliçe kelimesi
B) Lehdar
C) Ödeme yeri
D) Keşide yeri
E) Araya giren

5. Poliçede poliçe kelimesi bulunmazsa poliçenin hukuki niteliği ne olur?
A) Emre yazılı ödeme vaadi
B) Emre yazılı havale
C) Hamiline yazılı olur
D) Hiçbir şey olmaz
E) Noter senedi olur

6. Poliçede, poliçeye imza koyarak sorumluluk altına girenlerin ayrı ayrı sorumluluğuna ne denir?
A) Kefalet
B) İmzaların istiklali ilkesi
C) İmzaların istikbali ilkesi
D) İmzaların sorumluluğun ilkesi
E) Sorumluluk ilkesi

7. Poliçede ödeme yeri gösterilmemişse ödeme yeri neresi sayılır?
A) Muhatabın ad ve soyadının yanındaki yer sayılır.
B) Keşide yeri ödeme yeri sayılır.
C) Hamilin bulunduğu yer
D) Keşidecinin bulunduğu yer
E) Poliçe ödenmez

8. Görüldüğünden belli bir süre sonra ödenecek poliçelerde ibraz süresi ne kadardır?
A) 10 gün
B) 30 gün
C) 3 ay
D) 1 yıl
E) 3 yıl

9. Kabul etmeme protestosunun çekilmesi hamili aşağıdakilerden hangisinden kurtarır?
A) İcraya başvurmaktan
B) Borcu nakletmekten
C) Zamanaşımı süresinden
D) Ödeme için ibraz zorunluluğundan
E) Hiçbir şeyden kurtarmaz

10. Aşağıdakilerden hangisi kabul için ibrazın zorunluluğu olduğu hallerden biri değildir?
A) Görüldüğünden belli bir süre sonra ödenecek poliçe
B) İkametgahlı poliçeler
C) Keşidecinin kabule arzı zorunlu kılması
D) Cirantanın kabule arzı zorunlu kılması
E) Görüldüğünde ödenecek poliçeler

11. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Poliçe vadeye kadar kabul için ibraz edilir.
B) Kabul için ibraz yeri muhatabın ikametgahıdır.
C) Muhatap kabule zorunludur.
D) Kabul kural olarak kayıtsız şartsız olmalıdır.
E) Görüldüğünde ödenecek poliçelerde kabul zorunlu değildir.

12. Ciro ne zamana kadar yapılabilir?
A) Poliçe kabul edilene kadar
B) Vadeye kadar
C) Keşide tarihinden yıl sonuna kadar
D) Vadeyi izleyen iki iş günü; sona erene kadar
E) Üç yıllık zamanaşımının] sonuna kadar

13. Poliçede kabul etmeme protestosu en son ne zamana kadar yapılabilir?
A) Vadeden sonraki iki iş gününe kadar
B) Vadeye kadar
C) Ödeme gününe kadar
D) Keşide tarihinden itibaren bir yıla kadar
E) Vadeden itibaren üç yıla kadar

14. Ciroda, kime ciro edildiği yazılmazsa ne tür bir ciro söz konusu olur?
A) Tam ciro
B) Beyaz ciro
C) Temlik cirosu
D) Tahsil cirosu
E) Tevkil cirosu

15. Kabul etmiş muhataba karşı açılacak davalarda zamanaşımı vadeden itibaren kaç yıldır?
A) 1 yıl B) 2 yıl C) 3 yıl D) 4 yıl E) 10 yıl

16. Hamilin keşideci ile cirantalara karşı açacağı davalar protestodan itibaren kaç yıl içinde dava açabilir?
A) 1 yıl B) 2 yıl C) 3 yıl D) 4 yıl E) 5 yıl

17. Poliçede cirantanın bir cirantaya veya keşideciye karşı açacağı davalarda zamanaşımı süresi ne kadardır?
A) 10 gün B) 1 ay C) 6 ay D) 1 yıl E) 3 yıl

18. Protesto keşide edildikten veya iki iş günü geçtikten sonra yapılan ciro ne hükmündedir?
A) Kira
B) Vekalet
C) Satış
D) Alacağın temliki
E) Borcun nakli

1.D 2.D 3.E 4.E 5.B 6.B 7.A 8.D 9.D 10.E 11.C 12.D 13.B 14.B 15.C 16.A 17.C 18.D
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12.05.09, 00:46   #20 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Ticaret Hukuku Tüm Üniteler

Ünite 20



1. Aşağıdakilerden hangisi bono ile çekin ortak özelliklerinden biridir?
A) Her ikisinde de avalin zorunlu olması
B) Her ikisinin de rehin cirosu ile devredilebilmesi
C) Her ikisinde de zamanaşımının daima altı ay olması
D) Her ikisinde de keşide gününün esaslı bir şekil şartı olması
E) Her skisinde de kabulün söz konusu olması

2. Bonoyu düzenleyen ve imza edenin sorumluluğu aşağıdakilerden hangisi gibidir?
A) Araya giren
B) Avalist
C) Kabul eden muhatap
D) Kurucu ortak
E) Hiçbiri

3. Bonoda kaç türlü vade vardır?
A) İki türlü
B) Üç türlü
C) Dört türlü
D) Beş türlü
E) Vade yoktur

4. Bonoda, bono kelimesi bulunmazsa bono ne hükmünde olur?
A) Ödeme emri
B) Emre yazılı havale
C) Emre yazılı ödeme vaadi
D) Poliçe
E) Noter senedi

5. Aşağıdakilerden hangisi bononun şekil şartlarından biri değildir?
A) Muhatabın adı ve soyadı
B) Ödeme yeri
C) Keşide yeri ve tarihi
D) Kayıtsız şartsız belli bir ödenmesi vaadi
E) Lehdarın adı ve soyadı

6. Aşağıdakilerden hangisi çekin zorunlu şekil şartlarından biri değildir?
A) Keşide tarihi
B) Keşidecinin imzası
C) Ödeme yeri
D) Çek kelimesi
E) Lehdar

7. Çek emre düzenlenmişse nasıl devredilir?
A) Ciro ve teslim
B) Alacağın temliki
C) Teslim
D) Ciro
E) Hiçbiri

8. Türk hukukunda çek ancak kimin üzerine çekilebilir?
A) Avalist üzerine
B) Lehtar üzerine
C) Keşideci
D) Araya giren
E) Banka üzerine

9. Aşağıdakilerden hangisi bonoya uygulanacak poliçe hükümlerinden biri değildir?
A) Vadeye ilişkin hükümler
B) Avale ilişkin hükümler
C) İbraza ilişkin hükümler
D) Araya girmeye ilişkin hükümler
E) Zamanaşımına ilişkin hükümler

10. Çekte hamilin açacağı davalar için ibraz süresinin bitiminden itibaren ne kadar süre sonra zamanaşımına uğrar?
A) 1 ay B) 3 ay C) 6 ay D) 1 yıl E) 3 yi!

11. Çekte aşağıdaki vadelerden hangisi söz konusudur?
A) Belli bir tarih
B) Keşide gününden belli bir süre sonra
C) Görüldüğünde
D) Keşide gününden 6 ay sonra
E) Görüldüğünden belli bir süre sonra

12. Çek keşide edileceği yerde ödenecekse ibraz süresi aşağıdakilerden hangisidir?
A) 15 gün
B) 10 gün
C) 1 ay
D) 3 ay
E) 6 ay

13. Aşağıdakilerden hangisi, çekte ödememe halinin saptanmasının yollarından bindir?
A) Lehtarın, çek üzerine yazılı ve imzalı beyanı
B) Keşidecinin çek üzerine yazılı ve imzalı beyanı
C) Muhatabın, çek üzerine yazılı ve imzalı beyanı
D) Ticaret sicil memurunun, çek üzerine yazılı ve imzalı beyanı
E) Cirantanın, çek üzerine yazılı ve imzalı beyanı

14. Aşağıdakilerden hangisinin çekte bulunması zorunlu bir unsur değildir?
A) Keşidecinin imzası
B) Keşide günü ve yeri
C) Ödeyecek kimsenin ad ve soyadı
D) Lehdar
E) Kayıtsız şartsız belli bir bedelin ödenmesi

15. Çek keşide edildiği yerden başka bir yerde ödenecekse ibraz süresi keşide gününden itibaren ne kadardır?
A) 10 gün B) 1 ay C) 3 ay D) 6 ay E) 1 yıl

1.D 2.C 3.C 4.C 5.A 6.E 7.A 8.E 9.C 10.C 11.C 12.B 13.C 14.D 15.B
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
hukuku, ticaret, tum, uniteler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
İş ve Sosy.Güv Hukuku 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13. Üniteler Genel Özeti SERDEM Açıköğretim 3. Sınıf Ders Notları 3 15.05.09 05:46
Ticaret Hukuku Önemli Notlar SERDEM Açıköğretim 2. Sınıf Ders Notları 0 12.05.09 00:11
Ticaret Hukuku Ders Notları SERDEM Açıköğretim 2. Sınıf Ders Notları 2 12.05.09 00:08
Ticaret Hukuku Terimler Ve Açıklamaları SERDEM Açıköğretim 2. Sınıf Ders Notları 0 12.05.09 00:03
Ticaret Hukuku Final Denemeleri SERDEM Açıköğretim 2. Sınıf Ders Notları 0 12.05.09 00:01


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:01 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2