tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Üniversiteler-Açıkögretim > Açıkögretim Ders Notları > Açıköğretim 4. Sınıf Ders Notları
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Açıköğretim 4. Sınıf Ders Notları Açıkögretim 4. sınıf ders notları,Açıkögretim üniversitesi 4. sınıf ders notları,Açıkögretim okulu 4. sınıf ders notları...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Soruları
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1835

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 26.05.09, 04:54   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.675
Konular: 6907
Puan Grafiği
Rep Puanı:10996
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
458 Mesajına 927 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Soruları

1-) Finansal varlık alım - satımın yapıldığı kapalı bir mekanın bulunması sonucu oluşan piyasalara ne ad verilir?
A) Para piyasası
B) Sermaye piyasası
C) Serbest piyasa
D) Örgütlenmiş piyasa
E) Tahvil piyasası

2-) Aşağıdakilerden hangisi bir zaman dilimi içinde finansal varlıktan beklenen nakit girişleriyle ölçülür?
A) Paraya çevrilebilirlik
B) Vade
C) Getiri
D) Bölünebilirlik
E) Likidite

3-) Aşağıdaki şirketlerden hangisi BDDK’ nın gözetim ve denetimine tabi değildir?
A) Bankalar,
B) Finansal Kiralama Şirketleri,
C) Factoring Şirketleri,
D) Sigorta Şirketleri
E) Varlık Yönetim Şirketleri


4-) TCMB’ nin 1715 sayılı kuruluş yasasındaki temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fiyat istikrarını sağlamak
B) Para politikasını düzenlemek
C) Enflasyonu düşürmek
D) Ülkenin ekonomik kalkınmasına yardım etmek
E) Finansal piyasalarla devletin ilişkisini düzenlemek

5-) Bankaların topladığı tasarrufu, diğer işletmelerin tahvillerine veya devletin hazine bonosu gibi varlıklara yatırması durumunda bu varlıklarla ilgili yükümlülüklerin yerine getirilememesine ne denir?
A) Marjin
B) Faiz riski
C) Kredi riski
D) Kur riski
E) Yasal risk

6-) Aşağıdakilerden hangisi menkulleştirme yoluyla oluşturulan yeni borçlanma araçlarıdır?
A) Finansman bonosu
B) Varlığa dayalı menkul kıymetler
C) Mevduat sertifikası
D) Hisse senedi
E) Tahvil

7-) Tahvilin derecelendirilmesinde kullanılan ölçütlere ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Rasyolar istenilen düzeydeyse derece olumlu etkilenir
B) Tasfiyede başkalarının öncelik hakkı sözkonusu ise tahvil derecesi artar
C) Vadesi kısa olan tahviller daha az risklidir
D) İşletmenin ürettiği ürünler emniyetli ise derecelendirme olumlu yönde etkilenir
E) Daha muhafazakar muhasebe politikası izleniyorsa derecelendirme olumlu etkilenir.

8-) Fiyatın belirtilmediği minimum emir büyüklüğünün katları şeklinde verilen emir türüne ne denir?
A) Limitli emir
B) Piyasa emri
C) Zararı durdurma emri
D) Zamanla sınırlı emir
E) Kalanı iptal et emri


9-) Genel kurul kararıyla ve süresiz olarak çıkarılan kârdan pay alma hakkı, yeni hisse senedi alma gibi haklara sahip olan ancak ortaklık hakkı sağlamayan hisse senetlerine ne denir?
A) Katılma intifa senedi
B) Kâr zarar ortaklığı belgesi
C) Oydan yoksun hisse senedi
D) İmtiyazlı hisse senedi
E) Adi hisse senedi

10-) Bir yatırımcı yatırım yaptığı hisse senedinden 2 yıl boyunca sırasıyla 25 TL ve 35 TL kâr payı beklemektedir. Beklediği kazanç oranı %15 olduğuna göre hisse senedinin piyasa fiyatı kaç TL’dir?
A) 27,50
B) 31,45
C) 42,75
D) 45,89
E) 48,21


11-) Vadesi, miktarı ve fiyatı bugünden belirlenmiş herhangi bir ürünün ileriki bir tarihte teslimini öngören sözleşmelere ne denir?
A) Future sözleşme
B) Forward sözleşme
C) Opsiyon sözleşmesi
D) Swap sözleşmesi
E) Gelecek sözleşmesi

12-) Kalkınma ve Yatırım Bankalarının borçlu sıfatıyla düzenleyip Kurulca kayda alınmasını müteakip ihraç ettiği emre veya hamiline yazılı sermaye piyasası aracı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hazine Bonosu
B) Banka Bonosu
C) Finansman Bonosu
D) Varlığa Dayalı Menkul Kıymet
E) Katılma İntifa Senedi


13-) Kuruldukları yörede faaliyette bulunan şirketlerin menkul kıymetlerinin işlem gördüğü borsalar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yerel borsa
B) Ulusal borsa
C) Uluslararası borsa
D) Organize borsa
E) Örgütlenmiş borsa


14-) Aşağıdakilerden hangisi İMKB Hisse Senedi Piyasasındaki endekslerden biri değildir?
A) Ulusal-20
B) Ulusal-30
C) Ulusal-50
D) Ulusal-100
E) Ulusal-Tüm


15-) Borsaya kayıtlı menkul kıymetlerin en kısa sürede ve en düşük maliyetle alınıp satılabilme olanağının bulunduğu piyasa aşağıdakilerden hangisidir?
A) Devamlı piyasa
B) Piyasa derinliği
C) Piyasa genişliği
D) Piyasa esnekliği
E) Piyasa canlılığı

16-) Takasbank Merkezi Saklama Kuruluşu faaliyetleri açısından aşağıdaki hangi kurumun düzenlemelerine tabidir?
A) BDDK
B) TCMB
C) IMKB
D) SPK
E) TMSF

17-) Sermaye Piyasası araçlarının (Hisse senedi, yatırım fonu katılma belgesi vb.) ve bu araçlara ilişkin hakların Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından elektronik ortamda, ihraççılar, aracı kuruluşlar ve hak sahipleri itibariyle izlediği sistem aşağıdakilerden ha
A) Kaydi sistem
B) Açık sistem
C) Entegre sistem
D) On-line sistem
E) Off-line sistem

18-) Aşağıdakilerden hangisi Takasbank tarafından saklamaya kabul edilen menkul kıymetlerden biri değildir?
A) Hisse Senetleri
B) Alacak Senetleri
C) Devlet Tahvili, Hazine Bonosu
D) Kâr Zarar Ortaklığı Belgeler
E) Gayrimenkul Sertifikaları

19-) İlk banka hangi ülkede kurulmuştur?
A) İsveç
B) İsviçre
C) Almanya
D) ABD
E) Fransa

20-) Ülkemizde banka kuruluşuna, faaliyete geçmesine, şube ve temsilcilik açılmasına izin veren yetkili makam aşağıdakilerden hangisidir?
A) BDDK
B) TMSF
C) TCMB
D) Bakanlar Kurulu
E) Hazine Müsteşarlığı


21-) Çok uluslu şirketlere hizmet eden, müdahale ve vergilendirmenin asgari düzeyde tutulduğu ve konvertibl paralarla çalışan ülke dışından sağlanan fonların yine ülke dışından kullandırılmasını amaçlayan bankacılık türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kalkınma Bankaları
B) Yatırım Bankaları
C) Uluslararası Bankacılık
D) Katılım Bankaları
E) Kıyı Bankaları


22-) Aşağıdakilerden hangisi Leasing’in özelliklerinden biri değildir?
A) Taşınır ve taşınmaz mallar leasing sözleşmesine konu olabilir.
B) Patent hakkı, fikri ve sınai haklar, yazılım gibi maddi olmayan ürünler leasing’e konu olabilir.
C) Leasing’ konu olacak mallar bağımsız olmalı,
D) Amortisman ayrılabilen mallar olmalı
E) Özelliğini yitiren mallar olmaması gerekir,


23-) İşletmelerin kısa vadeli kredili satışlarından doğan alacak haklarının devredilme faaliyeti aşağıdakilerden hangisidir?
A) Forfaiting
B) Factoring
C) Leasing
D) Sigorta
E) Finansman


24-) Yatırım mallarının belirlenen kiralar karşılığında her türlü kullanım hakkının kiracıya verildiği finansman şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Finansal Kiralama
B) Finansman
C) Forfaiting
D) Factoring
E) Sigorta

25-) Aşağıdakilerden hangisi emeklilik yatırım fonunun özelliklerinden biri değildir?
A) Süresiz olarak kurulurlar.
B) Tüzel kişilikleri vardır.
C) Kuruluşu için SPK’dan izin alınır.
D) Uzmanlarca yönetilir.
E) Haczedilemez, teminat olarak gösterilemez.

26-) Halktan katılma belgeleri karşılığında toplanan paralarla, belge sahipleri hesabına, riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre sermaye piyasası araçları ile ulusal piyasalarda ve uluslararası borsalarda işlem gören altın ve diğer kıyme
A) Portföy Yönetim Şirketleri
B) Yatırım Ortaklıkları
C) Yatırım Fonu
D) Gayri Menkul Yatırım Ortaklıkları
E) Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı

27-) Aşağıdakilerden hangisi yatırım ortaklıklarının temel ilkelerinden biri değildir?
A) Riskin Dağıtılması İlkesi
B) Mal Varlığının Korunması
C) İnançlı Mülkiyet İlkesi
D) Ortaklıktan Doğan Haklar
E) Profesyonel Yönetim

28-) Gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına, gayrimenkul projelerine, gayrimenkule dayalı haklara ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilen, belirli projeleri gerçekleştirmek üzere adi ortaklık kurabilen özel bir portföy yöneti
A) Yatırım Fonu
B) Yatırım Ortaklıkları
C) Portföy Yönetim Şirketleri
D) Gayri Menkul Yatırım Ortaklıkları
E) Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları

29-) Sermaye piyasası araçlarının yetkili kuruluşlar tarafından kendi nam ve hesabına, başkası nam ve hesabına, kendi namına başkası hesabına ticari amaçla alım satılması işlemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Derecelendirme
B) Değerlendirme
C) Aracılık
D) Komisyonculuk
E) Varlık yönetimi

30-) Derecelendirme kuruluşları hangi kurum tarafından yetkilendirilmelidir?
A) SPK
B) İMKB
C) TCMB
D) HAZİNE
E) MALİYE

31-) Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek yalan, yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz bilgi verilmesi, haber yayılması, yorum yapılması yada açıklamakla yükümlü olan bilgilerin açıklanmamasına ne isim verilir?
A) Enflasyon
B) Deflasyon
C) Devalüasyon
D) Spekülasyon
E) Manipülasyon


32-) Finansal tabloların bağımsız denetiminin amacı nedir?
A) İşletmenin finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını tüm yönleriyle gerçeğe uygun ve doğru bir biçimde gösterip göstermediği konusunda bağımsız denetçinin görüş bildirilmesini sağlamaktır
B) İşletmelerin yanlış ve yanıltıcı reklamlarını durdurmak
C) İşletmelerin içeriden öğrenenlerin ticaretini önlemek
D) Limited ortaklıkların esaslara uygunluğunu denetlemek
E) Limited şirketlerin tebliğde belirtilen tutardan az sermaye koyup koymadığını araştırmak.


33-) Muhasebe işlemlerinde ve mali tabloların hazırlanmasında işletmeler tarafından esas alınması zorunlu olan muhasebe ilkeleri ile uygulama alanındaki farklılıkları en aza indiren düzenlemeler aşağıdakilerden hangisidir?
A) Muhasebe esasları
B) Muhasebe kavramları
C) Muhasebe standartları
D) Muhasebe ilkeleri
E) Muhasebe ölçütleri

34-) Ulusal fonların yabancılar tarafından veya yabancı fonların yerli kullanıcılar tarafından kullanıldığı piyasalara ne denir?
A) Ulusal finansal piyasa
B) Uluslararası finansal piyasa
C) Euro piyasa
D) Sermaye piyasası
E) İkincil piyasa


35-) Bankaların, faaliyette bulundukları ülkenin para birimi dışındaki para birimleriyle açmış olukları kredilere ne ad verilir?
A) Euro finansman bonosu
B) Euro kredi
C) Euro senet
D) Euro tahvil
E) Yabancı tahvil


36-) Büyük şirketler tarafından, kısa süreli finansman sağlamak için yabancı paraya bağlı olarak çıkarılan borç senetlerine ne ad verilir?
A) Euro tahvil
B) Euro hisse senedi
C) Euro banka bonosu
D) Euro hazine bonosu
E) Euro ticari senet








CEVAP ANAHTARI
1-D
2-C
3-D
4-D
5-C
6-B
7-B
8-B
9-A
10-E
11-B
12-B
13-A
14-A
15-A
16-D
17-A
18-B
19-A
20-A
21-E
22-B
23-B
24-A
25-B
26-C
27-C
28-D
29-C
30-A
31-E
32-A
33-C
34-B
35-B
36-E
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01.10.16, 00:20   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Pelince - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: İstanbul
Mesajlar: 32.599
Konular: 32010
Puan Grafiği
Rep Puanı:7520
Rep Gücü:117
RD:Pelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond reputePelince has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 491
534 Mesajına 652 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Soruları

Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Soruları

Teşekkürler.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Anaokulu - İlköğretim


Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri



Pelince
Pelince isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
finansal, kurumlar, piyasalari, sermaye, sermaye piyasaları ve finansal kurumlar soruları, sorulari, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar ( 8-14 ünite Özet) SERDEM Açıköğretim 4. Sınıf Ders Notları 0 26.05.09 04:57
Sermaye Piyasaları Ve Finansal Kurumlar (1-14 ünite Arası Sorular) SERDEM Açıköğretim 4. Sınıf Ders Notları 0 26.05.09 04:53
Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ünite 13 SERDEM Açıköğretim 4. Sınıf Ders Notları 0 26.05.09 04:50
Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ünite 14 SERDEM Açıköğretim 4. Sınıf Ders Notları 0 26.05.09 04:48
Sermaye Piyasaları Ve Finansal Kurumlar Final özet Başak Açıkögretim Ders Notları 0 18.04.09 07:59


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:06 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2