tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Balıklar
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Balıklar Balıklar hakkında aradığınız bütün konular...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Turna Balığı (Esox) - Turna Balığı Hakkında Genel Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1974

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 03.04.10, 00:23   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Turna Balığı (Esox) - Turna Balığı Hakkında Genel Bilgi

Turna Balığı (Esox) - Turna Balığı Hakkında Genel Bilgi

Turna Balığı (Esox lucius)
Turnabalıkları Avrasya ve Kuzey Amerika'daki tatlı sularda yaşar. Başta Baltık Denizi olmak üzere az tuzlu sularda da bulunurlar.
Turnabalıklarının iri ve korkutucu ağızları keskin dişlerle donanmıştır. Üst bölümleri koyu yeşilimsi, yanları daha açık yeşil üzerine genellikle açık renk benekli ve dalgalı çizgilidir. Sırt yüzgeci kuyruk yüzgecine çok yakındır. Sırt, anüs, kuyruk yüzgeçlerindekoyu renk benekler ve çizgiler bulunur.

Uzunluğu yaklaşık 20 santimetreye kadar olan küçük turnabalıkları karidese benzer hayvanlarlabeslenir. Daha irileri balıkların yanı sıra kurbağaları, su kuşlarını ve küçük memelileri de yer. Turnabalıkları yalnız yaşar. Akarsu ya da göllerde seçtikleri yaşama ortamlarını türdeşlerine karşı savunurlar.Turnabalığı avlanırken olduğu yerde hareketsiz kalır ve yeterince yaklaşan kurbanının üstüne ok gibi fırlar. Gövdesinden kaptığı avını başından başlayarak yutabilmek için ağzında ustaca çevirir.

Alabalık ve sombalıklarının bol bulunduğu göl ve ırmaklarda ağlar ve dalyanlarla avlandıklarındanturna balıklarına az rastlanır. Coğrafi dağılımı çok geniş olan bayağı turnabalığı (Esox lucius) yaklaşık 1,5 metre uzunluğa ve 21 kg ağırlığa erişebilir. Bu tür Türkiye'nin birçok akarsu ve gölünde yaşamaktadır.

Turnabalıkları ilkbahar başlarında sığlıklara gelerek su bitkileri arasına yumurta döker. İri bir dişinin döktüğü yumurta sayısı 500 bini bulur. Yumurtalar 10-21 gün içinde çatlar ve yavrular bir süre karınlarının altındaki keselerde taşıdıkları yumurta sarısıyla beslenirler.
Turnabalıklarının kendi iriliklerineyakın balıkları yuttukları söylenmektedir. Bazı kaynaklarda, 3 kg ağırlığındaki bir turnabalığının kendi iriliğine çok yakın bir sombalığını üç günde yuttuğu yer almaktadır.

Kuzey Amerika'da yaşayan maskinonge (Esox masquinongy), 1,8 metreye ulaşan uzunluğu veyaklaşık 36 kg ağırlığıyla en iri turnabalığı türüdür.

Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Actinopterygii (Işınsal yüzgeçliler)
Takım: Teleostei
Familya: Esocidae (Turna balığıgiller)
Cins: Esox, Linnaeus, 1758 Turna balığı, Esocidae familyasını oluşturan etçil balık türlerinin ortak adı. Hepside Esox cinsine aittir. Füze şeklinde ama yan tarafları düz olan bir vücutları ve içeriye dönük "köpek dişleri" ile dolu olan uzun, ördek gagasını andıran bir ağızları vardır. Sırt ve anal yüzgeçleri vucutlarının çok arka kısmında kalır. Genç yaşlardakileryeşil, olgun yaşlara ulaşanların ise sarımsı kahverengi renkleri vardır.

Çiftleşme
Turna balıklarının üreme zamanı hemen karlar eridikten sonra başlar ve Mayıs ayında sona erir. Dişilerin ürettikleri 3 milim büyüklüğünde olan, 100.000 ila 1 milyon arasındaki yumurta, su bitkilerine yapışık şekilde bırakılır. 10 ila 30 gün içinde yavrular dünyaya gelir ve ömürlerinin ilk günlerindeyumurtalardan arta kalanlar ile beslenirler. Turna balıkları üç dört yaşlarına varınca ilk kez çiftleşirler.

Beslenme
Turna balıkları çok aç gözlü avcılardır ve yamyamlık bile onlar için çok doğaldır; yavru turna balıklarının %90'ı kardeşleri tarafından yenilir. Bir turna balığı kendi büyüklüğünün %70'i büyüklüğünde olan diğer bir turna balığını tamamen yutabilir. Turna balıkları yemek seçenekleri konusunda hiç çekingen değillerdir. Bütün balık türlerini, kurbağalar, fareler, kemeler, yavru ördekler vebazen yengeç bile avlar. Besinin kıt olduğu dönemlerde hatta solucan ve büyük mayıs sülükleri bile yerler.

Yaşadığı Bölgeler
Turna balıkları Avrupa, Kuzey Amerika ve kısmen Asya'da bulunur. Bol su bitkileri bulunan ama temiz sularda yaşamayı tercih eder. Türkiye'nin özellikle kuzeyinde ve büyük ırmakların İç Anadolu'ya düşen kesimlerinde ve iç Anadolu'dada bulunur. Kuzey turna balığı (Esox lucius) 1,5 metre uzunluğa ve 35-40 kilo ağırlığa kadar varabilir, ama bu büyüklüktekilere rastlamak nadirdir. Bir metreyi geçenleri çok seyrek tutulur.Hele 1,3 metreye varan tutulursa bu mucize sayılır. Turna balıkları her şeyden önce, oltada savaşmalarından ve enerjilerinden dolayı sevilirler. Oltaya takılmış bir turna balığı kurtulmak için her şeyi dener, ve bu mücadele esnasında sudan dışarıya taklalarda atar ve balıkçıyı heycanlandırır.
Ama tabiki sadece oltadadeğil, mutfaktada kalitesini ortaya koyar. Diğer etçil balıklar gibi turna balığıda lezzetli bir balıktır, ama birçok Y şeklinde küçük kılçıkları vardır. Bu yüzden etini ayırıp köfte yapan ahçılarda vardır. Etinin 100 gramında 372 kJ (89 kcal) bulunur.

Sınıflandırma
Esox türleri: Amerika turna balığı (Esox americanus) Amur turna balığı (Esox reicherti) Kuzeyturna balığı, Bayağı turna balığı (Esox lucius) Türkiye. Niger turna balığı (Esox niger) Maskinonge (Esox masquinongy)
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
baligi, bilgi, esox, genel, hakkinda, turna


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Zebra Balığı (Danio rerio)-Zebra Balığı Hakkında Genel Bilgi-Zebra Balığı Resimleri Fenci Balıklar 1 12.01.17 23:27
Telli Turna (Anthropoides Virgo) - Telli Turna Hakkında Genel Bilgiler Fenci Kuşlar 0 13.07.10 23:13
Çapak Balığı (Abramis brama)-Çapak Balığı Hakkında Genel Bilgi-Çapak Balığı Resimleri Fenci Balıklar 0 14.05.10 20:41
Kılıç Balığı (Xiphias gladius)-Kılıç Balığı Hakkında Genel Bilgi ve Resimleri Fenci Balıklar 0 12.05.10 21:41
Turna Sinekleri (Tipulidae)-Turna Sinekleri Hakkında Genel Bilgi Fenci Böcekler 0 10.04.10 00:16


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:36 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2