tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Balıklar
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Balıklar Balıklar hakkında aradığınız bütün konular...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kara Kurbağaları-Kara Kurbağaları Hakkında Genel Bilgi ve Resimleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
6099

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 10.04.10, 00:25   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Kara Kurbağaları-Kara Kurbağaları Hakkında Genel Bilgi ve Resimleri

Kara Kurbağaları-Kara Kurbağaları Hakkında Genel Bilgi ve Resimleri



Kara Kurbağaları

Kara Kurbağaları en ilginç ve en iyi bilinen amfibyumlar arasındadırlar. Fakat halk arasında yaygın bazı inanışlar, bu hayvanların iyi anlaşılmadığına delildir. Kara kurbağalarına dokunmanın, elde siğillerin çıkmasına sebep olduğuna ve gökten kara kurbağası yağdığına dair söylenenler buna örnektir. Bilimsel incelemelerde bulunanlar, kara kurbağası'nın hayâtını tarif ederken gerçekle hayali ayırt etmişlerdir.

Kara kurbağaları, kuyruksuz amfibyum'ların arasında en başta ailelerden olan Bufonidae yi meydana getirirler. Bazı otoritelere bakılırsa, karakurbağasıgillerailesinin yedi alt-familyası vardır. Kara kurbağası türleri arasında alışılmış tipte olanlar bulunduğu gibi, bir takım garip özellikleri olanlar da vardır. Meselâ, yerin altında yuva yapan bir Meksika kara kurbağası ((Rhinophrynus dorsalis), daha çok termitlerle beslenen sivri burunlu ve pembe - kahverengi bir türdür. Bir de Amerikalarda yaygın beşparmaklı kara kurbağalan'nın (Leptodactylus) arasında hırsız kurbağa denilen bir tür vardır. Bunun, kara kurbağalan'nın çoğunluğundan farkli olarak dişleri bulunduğundan, bazı akraba cinslerle birlikte Leptodactylidae diye ayrı bir aileye alınır.

Karakurbağasıgiller bugün dünyanın hemen her yerinde yaşarlar. Eskiden Avustralya, Yeni Gine,Madagaskar gibi ban adalarda kara kurbağası yoktu. Fakat şimdi böcek nüfusunu kontrol altına almak için insanoğlu tarafından buralara da getirilmişlerdir. Avrupa'da üç kara kurbağası türü vardır, Birleşik Amerika'daki türlerin sayısı ise on ikiyi bulur. Kara kurbağaları kutupbölgeleriyle tropikal kuşakların arasında dağlarda, vadilerde veya ovalarda yaşarlar. Ormanlarda da, çöllerde de, daha doğrusu sıcak yazları olan ve üremelerine elverişli yeterli miktarda tatlı suyu bulunan her yerde barınabilirler.



Kara kurbağaları nasıl ürerler:
Kara kurbağası'nın, geçici ve genellikle çok sığ bir su örtüsünden fazlasına ihtiyacı yoktur, fakat yumurtalarının suya yumurtlanması şarttır. Üreme mevsimi ılımlıkuşaklarda ilkbahar yağmurları zamanına rastlar. İlk nisan sağnaklarıyle birlikte Amerika kara kurbağaları (Bufo terrestris americanus) kalabalık halde meydana çıkarlar. Bu kara kurbağaları, kışı çok zaman suya uzakça bir yerde, toprak yüzeyinin altındaki sakin bir köşedegeçirmişlerdir. Erkek kara kurbağaları karanlık bastırdıktan sonra elverişli bir gölcüğe yollanır ve bu arada yolları üzerindeki hendekleri ve başka suları aşarlar.



Erkek kara kurbağası'nın bir yeri neden beğendiğini veya beğenmediğini kesin olarak bilmiyoruz. Fakat çağrısını hemen daima, dişinin yumurtlamasına elverişli bir yerden duyuracaktır. Bir kere, seçtiği gölcük veya dere yavrular hoplayacak hale gelmeden kuramayacaktır. Kara kurbağası'nınbazen yanıldığı olmakta ise de, seçtiği köşe genellikle üreme için idealdir. Kara kurbağaları bazen insan elinden çıkma bir havuza dadanmaktadırlar, bazen de önceleri yeterli bulunan tabiî bir gölcük sonradan terk edilmektedir.

Kara kurbağası eşini nasıl çağırır:
Kuyruksuz amfibyumların arasında flört diye bir şey yoktur. Fakat sesleri çiftleşmede önemli bir rol oynar. Elverişli bir gölcüğe ulaşan ilk erkek kara kurbağası, çağrısını duyurmaya başlar. Bu arada, akciğerlerinden hava defetmek suretiyle boğazmdaki balonumsu bir kısmını şişirir. Kara kurbağasıöterken solunum için akciğerlerini kullanmadığından, bu sırada ağzıyla burun delikleri sıkı sikaya kapalıdır. Hava bu süre içinde akciğerlerle ağzın arasında ses tellerinin üzerinde bir ileri, bir geri sürülür. Çıkan ses, genişlemiş boğazda veya ses kesesinde büyültülürken, hayvanın bütün vücudu titrer.

Erkek Amerika kara kurbağası'nın müzikal ötüşü epey uzaklara kadar yayılarak dişileri o yöne çeker. Erkek kara kurbağası, yaklaşan ilk dişiyi yakalar, sırtına tırmanır ve onu parmaklarıyle sıkı sıkıya kavrar. Başparmağı ile iç parmağı, ürememevsiminde koyu renk ve boynuzumsu çıkıntılarla silahlıdır. Bunlar, başka erkek kara kurbağalan yanlarına geldiği vakit, birinci erkeğin dişisini sıkı sıkıya tutmasına yardım eder. Öbür erkek karakurbağaları dişiyi onun elinden almaya çalışacaklar, fakat dişiyi yakalayan birinci kara kurbağası yerinden kıpırdamayarak yumurtaları dölleyecektir.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Fenci Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Cevapla

Tags
bilgi, genel, hakkinda, kara, kurbagalari, kurbagalarikara, kurbağaları, kurbağalarıkara, resimleri, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Kara Ağaçkakan - Kara Ağaçkakan Hakkında Genel Bilgi - Kara Ağaçkakan Resimleri Fenci Kuşlar 0 24.05.10 21:21
Kara Çaylak (Milvus migrans)-Kara Çaylak Hakkında Genel Bilgi-Kara Çaylak Resimleri Fenci Kuşlar 0 12.05.10 21:59
Kara İskete (Serinus pusillus)-Kara İskete Kuşu Genel Bilgi ve Resimleri Fenci Kuşlar 0 02.05.10 12:33
Zehirli Ok Kurbağaları (Kokoi)-Zehirli Ok Kurbağaları Genel Bilgi Fenci Balıklar 0 04.04.10 02:00
Kara Sumru (Chlidonias niger)-Kara Sumru Hakkında Genel Bilgi Fenci Kuşlar 0 30.03.10 23:13


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:31 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2