tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Memleketini Tanı > Marmara Bölgesi > Bilecik
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Bilecik Yenipazar İlçesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1187

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 06.11.09, 19:34   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Bilecik Yenipazar İlçesi

Bilecik Yenipazar İlçesi


Yenipazar
MAHALLE ve KÖY SAYISI : 4 Mahalle, 23 Köy

Mahalle Adları : Çöte Mahallesi, Osmangazi Mahallesi, Zafer Mahallesi, Yeni Mahalle

Köy Adları: Aşağıboğaz, Aşağıçaylı, Batıbelenören, Belkese, Caferler (&Ümitler Mah)., Danışment, Dereköy, Doğubelenören, Esenköy(&Tekeciler Mah.), Karahasanlar, Katran, Kavacık, Kösüre, Kuşça, Kükürt, Nasuhlar, Olucak, Selim, Sorguncukahlar, Tohumlar, Yukarıçaylı, Yukarıboğaz ve Yumaklı
c) İlçenin Nüfusu : 1890
d) İlçenin il’e Uzaklığı : 81 Km.

COĞRAFYASI
1- Yenipazar ilçemiz, Bilecik’in doğusunda, etrafı dağlarla çevrili çanak içinde, 285 Km2 alana sahiptir. Bilecik bölge olarak, Marmara Bölgesinde olmasına rağmen,Yenipazar ilçesi Karadeniz bölgesindedir.
2- Sınırları : Doğusunda Bolu (Göynük), Eskişehir (Sarıcakaya), Batısında : Önceki ilçemiz olan Gölpazarı, Kuzeyinde Bolu (Göynük), Sakarya (Taraklı), Güneyinde :İnhisar, Eskişehir (Mihalgazi).
3- Tarihçesi : :İlçemizin eski adı Kırka’dır. Kırka ismi nereden gelmektedir? Bir inanışa göre: Halkın kırk yerden toplandığını belirtmek için ”Kırka” denmiştir. Bir diğer rivayete göre ise kırk hane olduğu için bu isim konmuştur. Ancak ilk inanış gerçeğe daha yakın olduğu sanılıyor.Yenipazar, Osmangazi (1255-1324) tarafından Osmanlı Beyliği topraklarına katılmıştır. İmparatorluk döneminde iki mahalle 1000 haneden olduğu söylenmektedir. Bu kaynaklara göre:O dönemde Yukarı Mahallede Rum ve Ermenilerin, Aşağı mahallede ise Müslümanların yaşadığı belirtilmektedir. Azınlıklar Kurtuluş Savaşı sırasında Yenipazar’dan göç etmiş; onların yerine Yugoslavya’dan gelen göçmen soydaşlarımız yerleşmiştir. Yenipazar Cumhuriyetten önce Bolu’nun Göynük İlçesine bağlı iken. 1926 yılına kadar Söğüt'e bağlı kaldıktan sonra 1926 yılında Gölpazarı İlçesine bağlı bir bucak olarak yaşamını sürdüren Yenipazar, 3392 sayılı yasa ile ilçe statüsüne alınmış, 11 Ağustos 1988’de ilçe hayatına başlamıştır. 26 Mart 1989’da Belediyelik olmuştur. İlk Kaymakamımız Mevlüt BİLİCİ, ilk Belediye Başkanımız İbrahim DEĞİRMENCİ’dir.
4- Doğal Durumu : Yenipazar, etrafı dağlarla çevrili bir çanak içine yerleşmiş olup, genellikle engebeli bir araziye sahiptir. Ancak yerleşim yeri dahil Yukarıçaylı, Danışment, Selim çemberi içindeki arazi düzlüktür. Etrafındaki tepelerin yüksekliği 300-700 metre arasında değişir. En yüksek yeri güneyde 700 metre ile Döşkaya’dır. Bu dağın batısında: Çataltepe, doğusunda: Tamaşa Tepesi bulunur. Yenipazar üç bölgenin yerleşim yeri olduğu için her bölgeden payına düşeni almıştır. Ancak iklim olarak İç Anadolu’dan gelen kara ikliminin etkisi daha fazla görülür.
Akar, Durgun, Kuyu ve Yer altı suları: Akar suların en önemlisi Nardın çayı, Selim çayı ve Süzmen çayıdır. Bu sularımız kar suları ile beslendiği için kışın çoğalıp, yazın azalmaktadır. Rejimleri düzgün değildir. Nardın çayı belirli dönemlerde, Yukarıçaylı, Aşağıçaylı, Nasuhlar ve Danışment arazilerinin bir bölümünü sular. Selim çayı ise: Yukarıboğaz, Aşağıboğaz, Katran ve Selim Köyü topraklarının bir bölümünü sular. Ancak Süzmen çayından sulamada yararlanılmaz.
Selim çayı Göynük İlçesi sınırlarından doğar, Yukarıboğaz, Aşağıboğaz, Katran, Selim, Merkez,Yumaklı ve Karahasanlar Köyü sınırlarından geçip Gedik kayayı aşarak Harmanköy sınırlarından geçtikten sonra Koyunlu Köyü’nün yanından Sakarya Nehri’ne dökülür.
Nardın çayı, Sarıcakaya İlçesi sınırlarından doğar, Yukarıçaylı, Aşağıçaylı, Danışment, Nasuhlar Köyü sınırlarını geçerek Yenipazar’da Selim çayına birleşir.
Süzmen Çayı : Yenipazar sınırlarından doğar. Yenipazar’ın dışında Selim Çayına birleşir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Boşverdim
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilecik, yenipazar, İlcesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Yenipazar Nüfus Müdürlüğü Adresi ve Telefonu - Bilecik Yenipazar Nüfus Müdürlüğü İlet Goeben Bilecik 0 19.09.12 03:08
Bilecik Yenipazar Askerlik Şubesi Adresi ve Telefonu - Bilecik Yenipazar Askerlik Şub Tolga Bilecik 0 21.03.12 02:53
Yenipazar Kaymakamlığı Adresi ve Telefonu - Bilecik Yenipazar Kaymakamlığı İletişim A Tolga Bilecik 0 31.01.12 01:13
75.Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu Yenipazar Bilecik - Bilecik Yenipazar 75.Yıl Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 22.07.11 15:33
Yenipazar Çok Programlı Lise ,Bilecik Yenipazar SERDEM Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri 0 09.08.10 00:56


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 22:03 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2