tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Böcekler
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Böcekler Böcek türleri ( çeşitleri ) hakkında bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Tatlı Su Hayvanları-Su Böcekleri Hakkında Genel Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3732

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 06.04.10, 23:33   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Tatlı Su Hayvanları-Su Böcekleri Hakkında Genel Bilgi

Tatlı Su Hayvanları-Su Böcekleri Hakkında Genel Bilgi

Yeryüzüne dağılmış sayısız akarsu ile göl, gölcük, bataklık ve su birikintisi gibi durgun sular birçok garip ve büyüleyici yaşam biçimlerini barındırır. Bu suların denizler gibi tuzlu olmayan büyük bölümü için "tatlı" terimi kullanılır. Ama bazı durgun sular canlı yaşamını sınırlayacak ölçüde, Lût Gölü'ndeki gibi çok daha tuzlu. Van Gölü'ndeki gibi sodalı ya da lagünlerdeki (denizkulağı) gibi varı tuzlu olabilir

Tatlı sulardaki yaşam biçimleri karadakiler kadar çeşitlilik gösterebilir. Kara canlılarının orman, çöl, çayır ve kır gibi yaşama ortamlarına karşılık, dağlarda çağıldayarak akan dereler, ovalarda kıvrıla kıvrıla uzanan durgun akarsular, gölcükler, derin soğuk goller ve sıcak sığ bataklıklar tatlı su canlılarına değişik ortamlar hazırlar. Değişik bitki ve hayvanlar bu yaşamortamlarına uyum sağlamışlardır. Hızlı akan derelerde yaşayan bir canlıya ender olarak derin bir gölde rastlanabilir. Durgun suların ya da akarsuların kıyıları da canlılara büyük bir yaşama ortamı çeşitliliği sunar.

Su Böcekleri

Birçok su böceği ıslanmadan suyun yüzeyinde yürüyebilir. Bunlardan bazıları yavaş, bazdan çok hızlı hareket eder. Döner böcek ya da fırıldak böceği denen kınkanatlılar suyun yüzeyinde daireler çizerek dolaşır.

Her hayvanın yaşam için oksijene gereksinimi vardır. Tümüyle suda yaşamaya uyarlanmış canlılar solumak için suda erimiş oksijeni. Öbürleri soluk almakiçin yüzeye çıkmak zorundadır. Tatarcık, sivrisinek, süprüntü sineği gibi böceklerin larvaları suyun yüzeyinden aldıktan havayla solurlar.

prüntü sineklerinin, boksineği ya da lağımsineği (Eristalis tenax) adıyla tanınan türü, durgun sularda geçirdiği larva evresinde oksijen gereksinimini uzun birsolunum borusu aracılığıyla yüzeyden aldığı havayla karşılar. Su ne kadar sıcaksa içinde o kadar az oksijen çözünür; ne kadar durgunsa o kadar az oksijen içerir. Bu nedenlerle su birikintilerindeki sıcakve durgun sularda çok az oksijen vardır. Boksineğinin kirli beyaz gövdeli ve yaklaşık 2 cm uzunluğunda olan larvaları arka uçlarından çıkan teleskop gibi bölmeli soluk borusunu 15 cm kadar uzatıp havayla ilişkisini hiç kesmez.

Hızlı akan serin sularda yeterli oksijen bulunur. Ama buralarda da akıntının sürükleme gücüyle baş etmek gerekir. Bu işi en iyi becerenler arasında taş sineklerinin (Perla cinsi ve akrabaları) larvaları sayılabilir.Taş sineği larvasının gövdesi yassılaşmıştır. Güçlü ve yanlara doğru çıkan bacaklanyla akarsu dibindeki kayalara ya da çakıllara tutunabilir.

Suda yaşayan yarım kanatlılann çoğu usta birer yüzücü ve dalıcıdır. Bunlardan Notonecta cinsinin üyeleri sandal biçiminde, iri yapılı böceklerdir. Suda ters dönerek yüzerler. Küreği andıran uzun ve saçaklı arka bacaklarıyüzmeye çok iyi uyum sağlamıştır. Solunum boruları yoktur. Buna karşılık yüzeye çıkıp aldıkları havayı gövdeleriyle kanatları arasındaki boşlukla depolarlar. Oldukça güçlü kanatlan başka göl ve gölcüklere uçmalarını sağlar.

Dev suböceği de iyi bir uçucu ve arka bacakları kürek biçiminde gelişmiş usta bir yüzücüdür.Bitkice zengin durgun sularda yaşar. Erkeğin kanat örtüleri (kınkanatları) düz, dişininkiler kabartılıdır.

Tatlı sularda yaşayan başka pek çok böcek vardır. Genellikle aylar ya da yıllar boyunca suren larvave pupa evrelerini suyun içinde geçiren bu böcekler yalnız birkaç günlük ömrü olan erişkinlere dönüşerek sudan çıkarlar.

Diğer Tatlı Su Hayvanları

Tatlı sulardaki hayvan yaşamı böceklerle sınırlı değildir. Daphnia ve akrabaları, suyun içinde sıçrayarak ilerlemelerinden ötürü supiresi adıyla tanınan küçük kabuklulardır. Bunların birçoğu ancak büyüteç altında görülür. Dikkatlebakıldığında suda hareket eden bazı kahverengi lekelerin Daphnia sürüsünden oluştuğu görülebilir. Dişiler, içlerindeki yumurtalar seçilebilecek ölçüde saydamdır.

Bu küçük canlıların iyice tanınabilmesi için mikroskop altında incelenmesi gerekil 1 atlı sular çıplak gözle görülmeyen hayvanlarla doludur. Şaşırtıcı güzellikte biçim ve desenlerde olan bu hayvanlar arasında rotiferler, hidralar ve amipler sayılabilir.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, bocekleri, genel, hakkinda, hayvanlarisu, hayvanlarısu, su, su böcekleri hakkında genel bilgi, tatli, tatlı su hayvanları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Hayvanları Koruma Günü ( Genel Bilgi ) Nokia Belirli Gün ve Haftalar Genel Bilgi 3 15.10.14 09:15
Ev Hayvanları - Ev Hayvanları Hakkında Genel Bilgi Fenci Evcil Hayvanlar 0 09.06.10 21:38
Kümes Hayvanları - Kümes Hayvanları Hakkında Genel Bilgi - Horoz Fenci Evcil Hayvanlar 0 07.06.10 22:22
Döner Böcekleri-Döner Böcekleri Hakkında Genel Bilgi Fenci Böcekler 0 04.04.10 01:48
Manisa-Kırkağaç Anadolu Teknik Lisesi/Hakkında Genel Bilgi/Hakkında Genel Bilgi SERDEM Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri 0 22.07.09 03:28


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:19 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2