tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Enfeksiyon Hastalıkları
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Enfeksiyon Hastalıkları Enfeksiyon hastalıkları tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Çiçek Hastalığı (Smallpox, Variola) Genel Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
969

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 01.07.08, 05:13   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Çiçek Hastalığı (Smallpox, Variola) Genel Bilgi

Çiçek Hastalığı (Smallpox, Variola) Genel Bilgi

Çiçek hastalığı, yüzyıllardan beri bilinen, oldukça bulaşıcı, öldürücü, spesifik döküntü ve toksemi ile seyreden bir virüs hastalığıdır. İlk kez 10. yüzyılda Razi tarafından tanımlanan bu hastalığın belli döküntülerinin çiçek gibi olmasından dolayı bu adın verildiği bilinmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün de desteklediği yaygın aşılama çalışmaları sonucu 1980 yılının başlarında dünyada yokedildi. Bilinen son olgu, 1977 yılında Somali'de görülmüştür. Dolayısıyla 1980li yıllarda , daha önce tüm ülkeler için zorunlu olan çiçek aşısı uygulaması ortadan kalkmıştır. Ancak bazı ülkelerde askeri personele yapılmaktadır. DSÖ, dünyada hastalığa karşı aşı üretimine ve hastalık etmeni olan virüsün bilimsel amaçlı saklanması ve araştırılmasına da bazı sınırlamalar getirmiştir.

Bugün biyolojik silah olarak anılan bu virüse karşı, deneme aşamasında olan iki ilaç vardır: Vaccinia ImmunGlobin VIG ve Vistide.

Aşılama

Çiçek aşısı, canlı virus aşısıdır.Aşının yapımında, hastalığın etmeni olan Variola virus değil, Orthopox virus ailesinden bir benzeri olan Vaccinica virus kullanılır.Türkiye'de de Hıfzısıhha Enstitüsü tarafından üretilmiş ve geliştirilmiştir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de DSÖ kararı doğrultusunda bu aşının yapımına ve geliştirilmesine son verilmiştir. Bugün ise birçok ülke aşı stoklarını artırma çabasındadır.

Aşının Koruyuculuk Süresi: Çiçek aşısı, yapılan kişiyi en az 10 yıl süresince korumaktadır. İnfeksiyona karşı önleyici olmanın yanısıra, hastalık ile temasın ilk dört gününde aşı yapılması durumunda da koruyucu olmaktadır. Aşılı kişide semptomlar daha hafif olup, bu kişilerin daha az virus yaydığı bilinmektedir.

Aşının Yan etkileri: Aşının yan etkileri ağırdır ve sıklıkla görülür. Ancak hastalık riski olan kişilere, hastalığın komplikasyonları göz önüne alındığında yapılması tercih edilir. Aşının en önemli komplikasyonları aşıya bağlı egzama, progresif veya generalize vaccinia infeksiyonu, aşı sonrası ensefalit olarak gösterilmektedir. Aşılanan 1 milyon kişiden 1-2 kişide ölüm, 15 kişide ensefalit görülmektedir. Birçok olguda da yüksek ateş ve lenf bezlerinde şişme olmaktadır. Ensefalite bağlı, mental gerilik, felç, görme kaybı, yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar görülebilir.

Aşı bazı gruplara yapılmamalıdır. Bunlar; gebeler, immün yetmezliği olanlar , tedavileri sırasında immün sistemi baskılayıcı ilaç kullananlar, HIV(+) olanlar, özgeçmişinde egzaması veya tanı konulamamış cilt hastalığı olanlardır.

ABD ve Acil Servisler

ACEP News adlı Amerikan Acil Hekimleri Birliği Bülteni’nde Ocak 2003 ‘de yayınlanan bir makaleye göre, ABD’nde Hastalık Kontrolü ve Önleme Komitesi’nin önerisi üzerine 5100 acil servisten herbirinde ortalama 100 görevlinin aşılanması planlandı. Bu görevliler arasında acil hekimleri, hemşireler, yoğun bakım görevlileri, dermatoloji uzmanı, çocuk hastalıkları uzmanı, göz hastalıkları uzmanı ve patologlar bulunmaktadır. Federal Hükümet yetkilileri konuyla ilgili uzmanların görüşleri doğrultusunda daha sonraki aşamada sayıları 7-10 milyonu bulan sağlık görevlilerine, itfaiye personeline, polis ve diğer kurtarma görevlilerine yapılmasını planlamıştır. Beth Israel Tıp Merkezi Afet Sorumlusu ve aynı zamanda Harvard Tıp Fakültesi Halk Sağlığı öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Jonathan L. Burstein’e göre çiçek aşısı uygulamalarından sonra görülen ciddi komplikasyonlar nedeniyle, belirgin ve kesinleşmiş bir risk olmadan toplumdaki tüm bireylere bu aşının yapılması doğru değildir.

Türkiye’de durum

Sağlık Bakanlığı, ABD'nin olası Irak operasyonunu değerlendirerek, illerde oluşturulan ekipler için ABD'den çiçek ve şarbon aşısı istedi. Alınan bilgiye göre, Türkiye'de, biyolojik ve kimyasal silah tehdidine karşı yapılan hazırlıklar kapsamında ilk olarak her ilde, sağlık personeli, ambulans şoförü, polis ve askerlerden oluşan 50-100 kişilik ekipler oluşturuldu. Bu ekipler, olası tehlike karşısında yapılacaklarla ilgili eğitimden geçirildi. Olası tehlike karşısında kullanılacak çiçek ve şarbon aşısı elinde bulunmayan Türkiye, bu ekiplerin aşılanması için ABD'den aşıları istedi. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre aşılanacak olan personel için ABD'nin, ''çiçek ve şarbon aşısı gönderebiliriz'' yazısı esas alındı. : Sağlık Bakanlığı ABD'den çiçek ve şarbon aşısı istedi (20 Şubat 2003- aa) Çiçek aşısı ABD'li savasa katılacak askerlere yapılmıştır. Ancak su an icin dünyanın hiçbiryerinde toplu olarak erişkinlere ve çocuklara uygulanmamakta ve önerilmemektedir. Buna ABD'de veya bölgemiz ülkelerinde yasayan ABD vatandaşlarının çocukları da dahildir.

Çiçek aşısı uygulanması ile ilgili politikalar doktor veya kişilerin kişisel görüşlerine göre belirlenmez. Bu konularda karar verici kurum Sağlik Bakanlığımızdır. Çiçek aşısının sağlık görevlilerine ve özellikle de Acil Servislerde çalışanlara yapılması için karar verilirken klinik değerlendirme, halk sağlığı konusunda doğru prensiplerin izlenmesi ve saldırı tehditinin doğru değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu üç konuda, ilgili olan kurum ve yetkililerin işbirliği çok önemlidir. Ambulans ve Acil Servis çalışanları çiçek hastalığı tanı ve tedavisi konusunda bilgilendirilmeli, aşının komplikasyonlarını öğrenmelidir.

Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, cicek, genel, hastaligi, smallpox, variola


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Çiçek Hastalığı Görmek - Rüyada Çiçek Hastalığı Görmek Açıklaması ve Yorumu Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 10.03.13 00:19
Uyuz Hastalığı Genel Bilgi Fenci Deri Hastalıkları ( Dermatoloji ) 0 01.07.08 04:25
Bronşit Hastalığı Genel Bilgi Fenci Çocuk Hastalıkları 0 30.06.08 17:44
Difteri Hastalığı Genel Bilgi Fenci Çocuk Hastalıkları 0 30.06.08 17:41
Kabakulak Hastalığı Genel Bilgi Fenci Çocuk Hastalıkları 0 30.06.08 17:36


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:43 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2