tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > MÜZİK ve VİDEO > Müzik - Video - Klip-Slayt > Enstrümanlar
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Davul Hakkında Bilgi - Vurmalı Çalgılar Davul Nedir
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
10895

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 26.09.11, 00:31   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Melodi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Oct 2008
Mesajlar: 508
Konular: 383
Puan Grafiği
Rep Puanı:1514
Rep Gücü:31
RD:Melodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud ofMelodi has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 17
36 Mesajına 49 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Davul Hakkında Bilgi - Vurmalı Çalgılar Davul Nedir

Davul Hakkında Bilgi - Vurmalı Çalgılar Davul Nedir

Davul Nedir
Davul Özellikleri
Davul Resimleri




Vurmalı çalgılar arasında yer alan davul belki de insanların kullandığı çalgıların en eskisidir Dünyadaki hemen hemen bütün halkların kültürlerinde yeri vardır. Arkeologların bulduğu eski uygarlıklardan kalma çok güzel biçimli davullar, yazılı tarihten çok önce Mısırlılar'ın, Asurlular'ın ve Uzakdoğuluların davulu bildiğini gösteriyor Amerika Yerlileri dinsel törenlerinde dans ederken, tempo tutmak için davul çalarlardı. Davul, aynı zamanda havanın nasıl olacağım anlamaya da yarıyordu Yağmur yağmadan önce havadaki nem oranı artıyor ve davulların derisi geriliyordu. Afrika'nın Siyah halkı bugün de olduğu gibi, davulu hem şifreli vuruşlarla kabileden kabileye haber yollarken, hem dans ederken kullanırdı.

Davul, en eski çalgılardan biri olmanın yanı sıra, çalgıların en basitlerindendir İnce dana derisi ya da onun gibi güçlü ama esnek bir malzeme, boru ya da silindire benzer bir kasnak gövdenin bir ya da her iki yüzüne gerilerek takılır. Gerilen bu malzemeye davul derisi denir Davulun yanları tahta ya da metaldir Davul derisi elle ya da sopayla vurulduğunda titrer ve çevredeki havanın dalgalar biçiminde yayılmasını sağlar Dalgalar kulağa ulaşır ve ses olarak algılanır.

Eskiden insanlar davulu genellikle ritim çalgısı olarak kullanırlardı Bazı davul çeşitleri belirli nota ya da tonlarda ses çıkarabilir Timbal ya da timpani olarak bilinen modern orkestra davulları bu türdendir Akordu ayarlanarak istenildiği gibi yüksek da yumuşak tonlarda çalınabilir Timballer, parşömen (kurutulmuş dana derisi) ile ya da daha çok plastikle kaplı pirinç ya da bakırdan yapılma yarı küre biçiminde davullardır Ses ayarı için, davul derisi ya kelebek vidalarla ya da pedallarla gerilip gevşetilir. Bir orkestrada değişik boyutlarda iki, üç ya da daha çok timbal kullanılabilir Akort edilebilen, ama ses değişimleri daha az belirgin bir başka davul da bongodur Bongolar, dans orkestralarında çalınan, küçük kovaya benzer davullardır Çoğunlukla çift kullanılır, dizler arasında tutularak elle ya da parmaklarla çalınırlar.

Bongonun kökeninin Afrika olduğu sanılmaktadır. Konga davulu denen büyük, silindir biçiminde başka bir davulun yurdu da Afrika'dır Hem Amerika Yerlileri hem de Siyah Afrikalılar'ca haberleşme davulu olarak kullanılan davullara tamtam adı verilir Tamtamlar genellikle elle çalınır.

Timbal, çağdaş senfoni orkestralarında kullanılanlar içinde akort edilebilen tek davuldur. En büyük davul olan bas davul perdesi belirsiz, derin, gümbürtülü bir ses çıkarır. Gök gürültüsü ya da top ateşi gibi kimi etkiler yaratmak için kullanılır. Bas davulun çapı çok geniştir İçi boş silindir biçiminde, tahtadan bir gövdesi vardır Davul derisi bu gövdenin bir ya da her iki yüzüne birden gerilir Askeri bandolarda kullanılan bas davul, ağırlığından dolayı özel bir taşıyıcının üzerine oturtulur.

Kirişli davul ve trampet, hem orkestrada hem bandoda kullanılan boru biçiminde küçük davullardır. İnce demir ya da kiriş tellerin tuttuğu davul derisi parşömenden yapılmıştır Bunlar gerildiği zaman davul keskin, tiz bir ses çıkarır; gevşetildiği zaman donuk ve daha pes ses verir.

Davulun çıkardığı sesler, kullanılan baget (davulun çalındığı sopa ya da tokmak) çeşitlerine de bağlıdır. Bunların baş bölümleri tahta, sünger, keçe ya da deri kaplı olabilir. Dans ve rock orkestralarında davulcular yumuşak, tatlı bir etki yaratmak için tel fırça biçiminde bagetler de kullanırlar.

Davul, Türkler'in de en eski vurmalı çalgısıdır Türkler'in eski dinleri olan Şamanlık'ta davulun dinsel bir işlevi de vardı Şaman din adamları kötü ruhları davul çalarak kovarlardı. Türkler Müslüman olduktan sonra davul yeni anlamlar kazanmış, tuğ ve sancakla birlikte devletin bağımsızlık simgesi olmuştur.

Türkler'de davul hem Osmanlı döneminde mehter müziği adı verilen askeri müzikte, hem de halk müziğinde kullanılmıştır. Askeri müzikte kullanılan davullar büyük çaplı ve tek yüzü deri kaplı olurdu Yere konularak tek ya da çift olarak çalınan bu davullara "kös" denirdi. Bunların biraz daha küçüğü atın iki yanına bağlanarak da çalınırdı Halk müziğinde, özellikle zurna eşliğinde kullanılan davulun büyüklüğü yöreden yöreye değişmekle birlikte Anadolu davulunun ortalama çapı 50-55 cm, kasnak yüksekliği de 30 cm olarak saptanmıştır Bir kayışla sol omuza asılan davul, sağ eldeki tokmak ve sol eldeki çubukla çalınır Yalnız tokmakla çalınan parçalar da vardır Tokmak güçlü zamanları, çubuk ise zayıf zamanlan vurur.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Ne kadar uzaksın öyle
Yollar bitmiyor
Günler bitti
Yıllar bitti
Gece gündüz ömür bitti
Seninle...
Melodi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, calgilar, davul, davul hakkında bilgi, davul nedir, davul özellikleri, davul resimleri, hakkinda, nedir, vurmali, vurmalı çalgılar davul nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Davul Görmek - Rüyada Davul Görmek Açıklaması ve Yorumu - Davul Rüya Tabiri Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 04.03.13 22:18
Rüyada Davul Sesi Görmek - Rüyada Davul Sesi Görmek Açıklaması ve Yorumu - Davul Sesi Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 04.03.13 22:16
Kahve Falında Davul Görmek Ne Demektir - Kahve Falında Davul Anlamı ve Açıklaması Tarot Kahve Falı 0 17.01.12 23:42
Darbuka Hakkında Bilgi - Vurmalı Çalgılar Darbuka Nedir Melodi Enstrümanlar 1 14.12.11 00:02
Bağlama Hakkında Bilgi - Telli Çalgılar Bağlama Nedir Melodi Enstrümanlar 0 26.09.11 00:15


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:07 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2