tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > TUALİM KAFE > Genel Kültür
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Genel Kültür Genel kültür bilgilerinin paylaşıldığı kısım... Nedir,Kimdir,Nedendir,Niçin.Nerededir Tüm sorularınızın cevabı burada..


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Hafıza Nasıl Çalışır ?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1248

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 25.09.08, 03:02   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Hafıza Nasıl Çalışır ?

Hafıza Nasıl Çalışır ?


Bilim ve teknik dünyasında bunca gelişmelere rağmen, beynin hatıraları nasıl depoladığına ve zamanı gelince bunları beyinden nasıl alabildiğimize ilişkin bilimsel bir açıklama hala yapılamamıştır.Gene de,değişik şeyleri hatırlama işinin düzeni ve hatırlama işlemine yardımcı yöntemler konusunda bazı şeyler biliyoruz.

Hafıza (bellek), bir insanın yaşadığı,ya da çeşitli yollardan öğrendiği şeyleri akılda tutabilme yetişidir. Bir insanın yaşadığı, işitme, okuma, görme yollarıyla öğrendiği her şey,o kimsenin beyninde bir "iz" halinde kayıtlanır, kayda geçer. Benzeri bir şeyle güçlendirilmediği,yenilenmediği, tekrarlanmadığı süre, o kayıt "zamanla silinip soluyormuş" gibidir.

Hatırlamanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan biri "anma" dır. Birkaç gün önce bir toplulukta bulunduğunuzu varsayalım. Aradan üç,beş gün geçmiştir. Herhangi bir nedenle,o toplantıda bulunanlardan birinin adı geçer. Böylece o kimse "aklınıza gelmiş" tir. Onun hakkında konuşmakla onu anmış olursunuz. Hatırlamanın bir başka şekli de "tanıma" niteliğiyle olur. Herhangi bir kimse size "Ali Gökçe" adında birini tarif eder. Üç,beş gün sonra katıldığınız toplantıda Ali Gökçe de vardır. Onunla orada tanışırsınız. Böylece Ali Gökçe'yi hatırlarsınız. Tanıyarak hatırlama her zaman için "çağrışım" yoluyla hatırlamaktan daha kolaydır. Çünkü gözle, görmeyle yapılan kayıtlar,başka yollardan yapılan kayıtlardan daha güçlü,daha kalıcıdır. Buna karşılık,bazı kimselerin göz hafızası zayıf olabilir. İsimleri, olayları görüntülerden daha kolay, daha iyi hatırlarlar.

Nitekim,kaç yıllık okul arkadaşını sokakta görüp de kim olduğunu çıkaramayan bir kimse,yıllarca önce okulda geçen bir olayı sanki dünmüş gibi hatırlayabilir. Ancak, "görsel görüntüler" in ötekilere kıyasla daha kalıcı izler bıraktığını ,genellikle böyle olduğunu tekrarlayalım. Bu tür görüntülerde "aklın gözüne" büyük ölçüde iş düşmektedir. Geçen yıl yaz tatilindeki tatlı olaylar,etkileriyle beyninize, beyninizde bulunan "hatıralar arşivi" ne işlenmiştir. O yaz tatilinin sözü edilince, olaylar aklınızın gözünde canlanır. Onları hatırlayarak tüm ayrıntılarıyla bir kez daha yaşarsınız. Bir de seslerle ilgili "duysal görüntü" vardır. Herhangi bir plağı dinlediğinizi düşünelim. Plak son bulur. Fakat buna rağmen bir süre için o müzik parçası kulaklarınızdadır. Onu duymakta devam edersiniz. Bazı kimselerde ses hafızası çok kuvvetlidir. Yıllarca önce işitmiş oldukları bir sesi kolay kolay unutmazlar. Aynı sesi telefonda duysalar, karşıdakinin kim olduğunu hemen kestirirler.

Bütün bu açıklamalardan anlaşılacağı gibi, hatırlama, hafızasının çalışması konusunda bildiğimiz şeyler daha ziyade hatırlamanın yöntem ve ayrıntılarıyla ilgilidir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
calisir, hafiza, hafıza nasıl çalışır, nasil


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Televizyon Nasıl Çalışır? İpek Bilim ve Teknoloji nedir ? 2 20.03.20 16:49
Kulak Nasıl Çalışır? Fenci Kulak Burun Boğaz Hastalıkları 1 27.11.19 12:53
Telefon Nasıl Çalışır? blue Genel Kültür 0 29.09.08 17:40
Kalbimiz Nasıl Çalışır? blue Genel Kültür 0 29.09.08 16:40
Kalbimiz Nasıl Çalışır? blue Genel Kültür 0 29.09.08 16:39


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:31 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2