tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > TUALİM KAFE > Genel Kültür
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Genel Kültür Genel kültür bilgilerinin paylaşıldığı kısım... Nedir,Kimdir,Nedendir,Niçin.Nerededir Tüm sorularınızın cevabı burada..


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kopernik Kimdir?
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2492

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 29.09.08, 17:19   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
blue - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 1.068
Konular: 940
Puan Grafiği
Rep Puanı:3673
Rep Gücü:54
RD:blue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond reputeblue has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 79
105 Mesajına 214 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Kopernik Kimdir?

Kopernik Kimdir?

Sabah erken kalktığınız vakit,güneş doğuda yükselmiş görünür. Akşamüstü de batıda alçalmıştır. Güneş gerçekten olduğu yerden hareket etmiş midir acaba? Güneşin görüldüğü yerin sabah ve akşamüstü farklı olması, bu sorunun " evet" diye cevaplandırılmasını gerektirmektedir. Fakat Polonyalı bir astronom bunun böyle olmadığını,çok kimsenin inandığı gibi güneşin dünya çevresinde dönmediğini ispat etmiştir.

1499 yılında Kopernik henüz 26 yaşındayken,Roma Üniversitesinde astronomi profesörüydü. Beş üniversitede öğrenim yapmış çok zeki ve bilgili bir gençti. Tıp ve hukuk fakültelerinden de mezun olmuştu. Yani aynı zamanda bir doktor ve bir hukukçuydu. Derslerine,1350 yıl önce yaşamış eski bir Yunanlı yıldız bakıcısının, Ptoleme'nin teorileriyle başladı.

Öğrencilerine, "bütün evren dünyanın çevresinde döner" dedi. Ancak,Ptoleme'nin teorisini öğretmesine rağmen, Kopernik'in aklı bu teoriye karşı çıkıyordu. Gerçekten böyle olmamasına inanması için nedenler vardı.Yıldızlar,güneşten ve aydan niçin farklı bir hızla uzaklaşmaktaydı? Yıldızların bazıları neden gökyüzünde hareket edermiş gibi görünüyordu ? Ptoleme'nin teorisinde yanıltı,yanlış olamaz mıydı?

Bu konuya derinlemesine eğilen Kopernik kendinden önce başka bilginlerin de Ptoleme'nin teorisinden şüpheye kapıldıklarını öğrendi. Bu kimseler, evrenin merkezinin dünya değil,güneş olması gerektiğini düşünmüşlerdi. Fakat hiçbiri kesin deliller sürememişti ortaya. Kilise ve bilim dünyasının büyük bir kısmı, Ptoleme'nin teorisinin doğruluğunu, geçerliliğini kabul ediyordu.

Kopernik, doğruluğundan şüphe ettiği,hatta yanlış olduğuna inandığı şeyleri öğrenmekten vazgeçti.Kendini tam anlamıyla astronomi ilmine adayacaktı. Bir rahip oldu.Polonya'da Frauenberg adındaki küçük bir dağ köyünün kilisesine atandı Bir rahip olarak dini görevlerini yapıyor, bir doktor olarak da köydeki hastalarla ilgileniyordu. Üç kilometre ötedeki nehirden köylülerin evine su gelmesini sağlayan bir baraj tasarısını gerçekleştirdi. Polonya hükümeti için yeni bir para sistemi düzenledi. Çok kullanışlı bir takvim hazırladı.Bütün bunları yaparken, teleskop henüz icat edilmemiş olduğundan,çıplak gözle gökyüzünü gözlemekten de geri kalmıyordu. Kilise kulesinin çatısında delikler, yarıklar açmıştı. Karanlıkta oturup,yıldızların gökyüzünde ne kadar hızla hareket eder gibi göründüklerini gözlüyordu.

Böylece, gözlemlerinin titiz ,dikkatli kayıtlarını tutmağa koyuldu.Gördüklerinin matematik formüllerle izahına çalıştı. Yavaş yavaş,gerçeğin ayrıntılarını bir araya getiriyor, bir bütün halinde birleştirmeğe çabalıyordu.

Bu çabaların sonucu,Kopernik teorisinin meydana gelişi olacaktı.Söz konusu çalışmalar, Kopernik'in yaklaşık olarak kırk yılını aldı. Sonunda,Ptoleme'nin teorisinin yanlış olduğunu ispatlayacak bilgi ve delillere sahipti.

Teorisini şöylece açıkladı:Evrenin merkezi güneştir,Dünya da güneşin çevresinde dönen bir gezegendir. Gezegen kelimesi, aynı zamanda Latince bir kelimeden geliyordu.

Güneşin çevresinde, dünyadan başka gezegenler de vardı. Onlar da güneşin çevresinde dönmekteydiler.Kopernik,bu gezegenlerden beşini biliyordu. Utarit, Zühre, Merih, Müşteri, (Jüpiter) ve Satürn (Zuhal).

Geri kalan diğer üç gezegen,Uranüs, Neptün ve Plüto gezegenleri çok sonraları keşfedildi. Bu dokuz gezegen, Latince "güneş" anlamına gelen "Solar" deyiminden kaynaklanan "Solar sistemi"ni,yani "Güneş Sistemi"ni oluşturuyordu.

Kopernik, dünya her yıl güneşin çevresinde dönerken, aynı zamanda hızla kendi ekseni üzerinde de döndüğünü ortaya koymuştu. Dünyanın bulunduğumuz kesimi güneşe yakınken "gündüz" olur. Güneş ışığından öteye geçtiğimizde de, "gece"dir. Bu kısa tur 24 saat alır. Bir gün ve gecenin bütünlenmesi de 24 saattir.

Aya gelince, Kopernik bu konuda Ptoleme ile aynı fikirdeydi. Dünya güneşin çevresinde dönerken, ay da dünyanın çevresinde dönüyordu.

Kopernik, çok ciddi ve önemli yanlışları düzelten gerçeklerle ilgili bir eser hazırladı. Fakat bunu yıllarca masasının çekmecesinde muhafaza etti. Herkesin kendine güleceğini,eski inanca bağlı kiliseyle uyuşmazlığa düşeceğini biliyordu. Ancak 1543 yılında, ölümüne yakın bu kitabı bastırmağa karar verdi. Ölümünden az önce,bu kitabın bir kopyası başucundaydı. Yetmiş yaşında, felçli ve yarı körleşmiş olduğundan,ne yazık ki bu eseri görebildiği bile şüpheliydi.Oysa hemen hemen bütün hayatını bu eserin, onun kapsadığı gerçekleri ortaya çıkarmanın yoluna harcamıştı.
--------------Tualimforum İmzam--------------
.

.

.

.



blue isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 18.02.13, 17:48   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Ankara
Mesajlar: 9.368
Konular: 7178
Puan Grafiği
Rep Puanı:10540
Rep Gücü:131
RD:Kartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond reputeKartal has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 2.018
642 Mesajına 953 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon --->: Kopernik Kimdir?

Kopernik Kimdir?

Nicolaus Copernicus (Lehçe: Mikolaj Kopernik) (D. 1473 Torun- Ö. 1543, Frauenburg), Polonyalı astronomi bilgini.



Nicolaus Copernicus

19 Şubat 1473 yılında Torun'da (Polonya) doğan Kopernik temel eğitimini tamamladıktan sonra 1492 yılında Krakov'daki okula devam ederek matematik ve astronomi konularında uzmanlaştı. 1494 yılında evine dönen Kopernik, başpiskopos olan amcasının tesiriyle dini eğitim için İtalya'ya gitti. Orada gökbilimci Domenico Noworra (1454-1504) ile beraber çalıştı. 1497'de memleketine dönüp, kilisede görev aldı fakat bu uzun sürmedi, 1501'de hukuk fakültesine devam etmekte iken, tıp fakültesine başlamak için tekrar İtalya'ya geri döndü. Burada çalışmalarına devam etti.Daha sonra amansız bir hastalığa yakalandı ve tedavi olmaya başladı.

Kopernik, dünyanın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndükleri kuralını açıklamıştır. Heliosentrik (güneş merkezli) teori bugün Kopernik teorisi olarak da adlandırılır. Yeni astronominin kurucusu kabul edilen Kopernik, ileri sürdüğü fikirleri ancak ömrünün sonlarında açıklayabilmiştir. Sebepleri ise kendisinin bunların doğru olduğuna yeterince emin olmaması ve din adamı olması sebebiyle kiliseden çekinmesidir. O dönemin Hıristiyan din adamlarına göre İsa Mesih güneşe sabit durması için emir vermişti ve güneş de sabit durmaktaydı. Yine genel inanca göre dünya düz tepsi gibiydi. Aksini düşünenler ise cehennemlikti. O dönemde, kiliseye karşı çıkan insanların ateşte yakılmasına hükmedilirdi.

Ömrünün sonlarına doğru sağlık problemleri yaşayan Kopernik'in bu din adamlarından korkusu kalmamıştı. Artık fikirlerini rahatça açıklayabilir, yazdığı kitabını ortaya çıkarabilirdi. Papa'ya kitabını göndererek şu mektubu yazdı: "Aziz peder, kitapta yazılanları okuyanların hemen reddedeceklerini biliyorum. Ben ömrüm boyunca çevremin düşüncelerine aldırmayan, fikirlerini savunan biri olamamışımdır. Etrafın tepkisinden, başladığımhususlardan vazgeçmeye niyetlendiğim olmuştur. Fakat çekingenliği üzerimden atarak çalışmalara devam ettim. Yazdıklarımı tenkit edenler olursa onlara aldırmayacağım ve saçma kabul edeceğim..."

Kopernik en önemli eserinde "De revolutionibus orbium coelestium" heliosentrik teorisini detaylı anlattı. 1540'ta ise butün fikirlerini içine alan kitabın basılması içinmüsaade çıktı. Astronom, doktor ve papaz olan Kopernik, Yunanlı astronom Batlamyus'un yanlış olan teorisini dünyaya anlatarak bilime büyük hizmette bulundu. Yani dünya evrenin merkezi değildi. 24 Mayıs 1543 yılında Frombork'ta öldü.

Yaşamı

Nicolaus Copernicus 19 Şubat 1473'te bir Prusya şehri olan Thorn'da dünyaya geldi. Babası Krakovlu bir tüccar, annesi de varlıklı bir ailenin kızıydı.Dört çocuğun en küçüğüdür. Kardeşi Andreas Augustinyan bir rahipti. Dini eğitimi için gittiği İtalya'dan döndüğünde kısa süreliğine kilisede görev aldı. Kız kardeşi Barbara Venedikten bir rahibeydi. Diğer kız kardeşi Katharina ise Thornvalisi ile evliydi. Babası erken yaşlarda ölünce geride bıraktığı 5 çocuğuna Kopernik baktı. Kopernik hiç evlenmemiştir.

Kopernik'in yazmış olduğu De revolutionibus orbium coelestium adlı eser Türkçeye C. Cengiz Çevik tarafından çevrildi. Copernicus, Göksel Kürelerin Devinimleri Üzerine, Çev. C. Cengiz Çevik, İş Kültür Yayınları, 2011.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Kartal
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
kimdir, kopernik, kopernik biyografi, kopernik biyografisi, kopernik hakkında, kopernik hakkında bilgi, kopernik hayatı, kopernik kim, kopernik kimdir, kopernik özgeçmişi, kopernik yaşamı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Li Na Biyografisi - Li Na Kimdir - Li Na Hayatı - Li Na Yaşamı - Tenisçi Li Na Kimdir Kartal Diger Sporcuların Hayatı ( Biyografileri ) 1 30.12.17 22:28
Nazmi Gür kimdir? Biyografisi - Nazmi Gür kimdir? Hayatı - Nazmi Gür kimdir? Kimdir? Başak Siyasetçilerin Hayatı ( Biyografisi ) 1 24.02.17 17:35
Copernicus - Kopernik Hayatı ( Biyografisi ) Metrix Yabancı Bilim Adamlarının Hayatı 1 18.02.13 17:45
İstiklal Marşı'nın Bestecisi Kimdir? - Osman Zeki Üngör Kimdir? SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 06.10.12 13:06
Berna Karagözoğlu Kimdir ? Fındık Kurdu Kimdir ? Bir Şarkısın Sen Başak Diger Ünlülerin Biyografileri 0 09.04.10 10:31


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:37 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2