tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Göz Hastalıkları
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Göz Hastalıkları Göz hastalıklarının tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Astigmat Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1059

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 23.12.09, 22:09   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Astigmat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Astigmat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Astigmatlar hem uzaktaki hem de yakındaki cisimleri net göremezler.

Astigmat gözün kırıcı ortamlarında özellikle korneada kırma kusurunun tüm meridyenlerde aynı olmayıp bazı eksenlerin daha kırıcı bazı eksenlerin de daha az kırıcı olması durumudur. Kelime anlamı "noktasızlık" demektir ve bir noktayı nokta şeklinde görememe dağınık ve saçılmış şekilde görmek demektir.

Astigmat türleri nelerdir?

Düzenli astigmatın miyop hipermetrop ve mix tipleri vardır. Bu gruba giren astigmatlar genellikle kalıtsal olarak oluşur. Astigmat olan gözde bozuk olan görüntü tamamen retina (sinir tabaka) önünde kalıyorsa miyop astigmat tamamen sinir tabakanın arkasına düşüyorsa hipermetrop astigmat görüntünün bir kısmı retina önünde bir kısmı retina arkasında oluşuyorsa mix astigmat olarakadlandırılır.

Düzensiz astigmatlar korneada iltihap sonrası ülser , kornea yaralanmaları sonucunda oluşabilir.Eğer düzensiz astigmat varlığında edinsel (sonrada oluşan) bir neden bulunmuyorsa kornea incelmesiyle seyreden keratokonus hastalığının bir belirtisi olabilir. Keratokonus hastalığının erken tespiti ve tedavisi oldukça önemlidir.İleri dönemlerde ancak kornea nakli uygulanarak tedavi edilebilir.

Astigmat belirtileri nelerdir?

Baş ve göz çevresinde ağrı bulanık görme gölgeli veya çift görme sık arpacık oluşması uzun süren kirpik dibi iltihabı gibi belirtiler astigmat bulgusu olabilir. Astigmat gözlük kontak lens veya refraktif cerrahi ile düzeltilmediği taktirde göz çevresindeki ağrı ,baş ağrısı gibi şikayetlerin iyileştirilmesi mümkünolamaz.


Astigmat göz tembelliği yapar mı?

Erken yaşlarda ve bir gözde daha fazla hipermetrop veya mix astigmat olduğu durumlarda göz tembelliğine neden olabilir. Çocuklarda (2-4 yaş arasında) tespit edilir ve gözlük kullanılarak tedavi edilirse göz tembelliği önlenmiş olur. Çocukta çok yüksek numaralar olsa bile gözünün önüne uygun numarayı koyduğumuzda tam ve kusursuz görür,astigmatlı gözlüğe alışmaları daha kolaydır. Ancak göz kusuru tedavi edilmediği içingöz tembelliği gelişmişse hiçbir zaman tam görmesini sağlayamayız. Bu nedenle erken tanı ve tedavi astigmat içinde çokönemlidir.

Astigmat gözlüğüne alışmak neden zordur?

Astigmatı olan hastaların gözlük kullanmaya daha zor alışması
kırma kusuruna oluşan uyumun gözlükle bu kusur ortadan kaldırıldığında bir süre daha devam etmesidir. Bu nedenle astigmatlı camlara alışmak daha zordur ve eğer doktorunuz bu tür bir gözlük önermişse sürekli kullanarak alışmak,bir gün takıp,bir gün takmayarak rahatsızlık çekmeye göre çok daha kolaydır. Genellikle hastalar gözlüklerine 1-2 haftadaalışmaktadırlar.

Astigmatı olan göz için gerçek derecesindegözlük vermek kişi geç yaşlarda doktora başvurmuşsa mümkün olamayabilir. Böyle durumlarda gözlüğün kullanılabilirliğini artırmak için astigmat derecesi biraz daha düşük tutulabilir. Aksi halde kişi gözlüğü taktığında baş dönmesi, bulantı hissi, boşluğa düşecekmiş gibi bastığı zemini yamuk ve yükselmiş gibi hissettiğini söyler. Böyle birgözlükle merdivenden düşme,kaza yapma ihtimali fazladır.

Astigmatlar için gözlük haricinde diğer tedaviler nelerdir?

Astigmatlar gözlük kullanmak haricinde astigmatın derecesine göre torik yumuşak kontak lens,gaz geçirgen sert kontak lens, astimatik keratotomi,wavefront Lasik,kornea nakli (düzensiz skarlı tiplerinde) gibi değişik tedavi şekillerinden de fayda görebilir.

Astigmatlar için uygulanan lazer tedavilerinde de başarı oranları hızla yükselmiştir. Halen başarının en iyi olduğu grup sadece miyop olanlardır. Hipermetrop ve mix astigmat türlerindebaşarı (lazer tedavi sonrası derece kalması) oranları %90-95 'lere gerilemektedir. Hangi astigmatlı gözlere lazer uygulanabileceğine detaylı bir göz muayenesi, kornea kalınlığı,astigmatın tipi,uygulanacak kişinin yaşı,eşlik eden bir hastalığın olup olmadığından sonra karar verilebilir.

Op.Dr. Hakan Akalan

Not: İnternetten alıntıdır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
astigmat, bilinmesi, gerekenler, hakkinda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Diş Bakımı Nasıl Yapılır? - Diş Bakımı Konusunda Bilinmesi Gerekenler Sevda Ağız ve Diş Hastalıkları 3 12.12.15 10:22
MS Hakkında Bilinmesi Gerekenler Tanem Nöroloji Hastalıkları 0 27.04.10 00:06
Astigmatizm Astigmat ve Tedavisi Fenci Göz Hastalıkları 0 22.12.09 18:16
Trojan Virüsleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler Mavi Lord Network ve İnternet 0 17.12.08 12:28
Atatürk'ün Hakkında Bilinmesi Gereken 30 şey SERDEM ATATÜRK -Şiir-Döküman 0 15.12.08 20:10


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:31 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2