tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Hayvanlar Dünyası Bütün hayvan türleri hakkında aradıgınız konular...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Domuzgiller (Suidae)-Domuzgiller Hakkında Genel Bilgi-Domuzgiller Resimleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
828

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 07.05.10, 21:44   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Domuzgiller (Suidae)-Domuzgiller Hakkında Genel Bilgi-Domuzgiller Resimleri

Domuzgiller (Suidae)-Domuzgiller Hakkında Genel Bilgi-Domuzgiller Resimleri



Domuzgiller (Suidae)-Yaban domuzu (Sus scrofa)

Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Artiodactyla (Çift toynaklılar)
Alt takım: Suina (Domuzumsular)
Familya: Suidae (Domuzgiller) Gray, 1821
Cinsler Sus Babyrousa Phacochoerus Hylochoerus Potamochoerus



Püskül kulaklı domuz (Potamochoerus hejda) en renkli domuz türlerinden biridir.

Domuzgiller (Suidae), geviş getirmeyen bir çift toynaklı familyası. Familyanın 5 cinse ayrılan 20 türünden Avrupa'da ve Türkiye'de bulunan tek temsilcisi, evcil domuzun atası olan yaban domuzudur.
Pekariler domuzgillerin yakın akrabasısayılırlar. Bazen pekarigillerin Yeni Dünya domuzları ve domuzgillerin Eski Dünya domuzları olarak adlandırıldıklarına da rastlayabiliriz.

Özellikler
Domuzgiller orta büyüklükte, fıçı şeklinde çevik bir vücut yapısına sahip memelilerdir. Vücutları çok seyrek, fırça gibi sert ve kısa olan kıllarla kaplıdır. Renkleri kırmızımsıkahverengi ile gri veya siyah arası değişir. Uzunlukları 50-190 cm (artı 3-45 cm kuyruk) ve ağırlıkları 6-350 kg arası değişir.

Kafaları uzun ve gözleri küçük olur. Kuyrukları ince ve uzundur. Burunları önden bakıldığında yuvarlak ve düzdür ve bir fil hortumunun ucunu andırır. Kulakları ince vesivri olur. Erkeklerin köpek dişleri çoğu zaman dışarı doğru çokça uzamıştır. En ilginç dişlere sahip olan domuz türü geyik domuzudur. Geyik domuzunun dişleri burnunu deşerek yukarıya doğru büyür.

Domuzgillerin her ayaklarında daima 4 parmakları vardır. Toynaklaşmış olan 2'inci ve 3'üncü parmaklardiğerlerinden daha büyük olur ve bütün ağırlığı taşırlar. Daha küçük olan 1'inci ve 4'üncü parmaklar daha yüksekte durur ve yere değmezler.

Yayılım ve Yaşam Alanı
Domuzgillerin doğal yayılımı Avrasya'nın 40'ncı enleminden güneyini ve tüm Afrikayı kapsar. En fazla çeşitleri Güneydoğu Asya'da, Endonezya ve Filipinler'de bulunur.Bu coğrafyada hatta henüz bilimsel olarak tarif edilmemiş daha fazla türleri de bulunduğu tahmin edilir.

Islak ormanları, bataklıkları yer tutar, fazla kuru bölgelerden kaçınırlar.

Evcil domuz insanlar tarafından ev hayvanı olarak dünyanın heryerine taşınılmıştır. Artık bu yüzden dünyanın her yerinde, Kuzey ve Güney Amerika'da, Avustralya'da ve birçokadada insanların elinden kaçıp tekrar yabanileşmiş domuz popülasyonlarına rastlanılabilir.

Yaşam Şekli
Özellikle insanlar tarafından rahatsız edildikleri bölgelerde gündüzleri saklanıp gece aktif olurlar. Saklanmak ve dinlenmek için sık çalılıkları, kendi kazdıkları kuyuları (bazen bitkilerle örterler), doğal mağaraları veya diğer hayvanların inşa edipterk ettikleri inleri seçerler. Çoğunlukla suyun yakınında bulunurlar, çoğu türler çamur banyosu yapıp böylece kendilerini parazitlere karşı korurlar. Domuzlar çok hızlı koşabilir ve çok iyi yüzebilirler. Tehdit edildikleri takdirde saldırgan savaşçılara dönüşür, düşmanlarınauzun dişleri ile saldırırlar.
Domuzgiller çoğunlukla bir sürü içinde yaşar. Bu gruplar bir ya da bir kaç dişi domuz ile bunların yavrularından oluşur. Yetişkin erkekler yalnız yaşarlar. Domuzlar, yeşillik, meyve ve sebzeyle beslenirler.

Üreme
Çoğu domuzgillerde erkekler çiftleşme öncülüğü elde etmek için kendi aralarında dövüşürler. Bu dövüşlerdebirbirlerine kafaları ve uzun dişleri ile çarparak saldırırlar. Gebelik 3-5 ay sürer ve sonunda 1-8 yavru dünyaya gelir. Geyik domuzu ile evcil domuzun haricinde tüm domuzların yavruları çizgili olarakdünyaya gelir, yavrular büyüdüklerinde çizgiler yok olur. Bu çizgiler yavruların çalıların arasında daha iyi saklanmaları için faydalıdır.

Domuzlar ve İnsanlar
Domuzlar daima etleri yüzünden avlanılmış ve nedenden dolayı daha çok eski zamanlarda evcilleştirilmiş ve yetiştirilmeye başlanmışdır. Domuzların 8500 yıl önce evcilleştirildikleri kabul edilir.
Fazla avlanılmaktan dolayı, visayadomuzu ve cüce yaban domuzu gibi bazı türler tehlike altına girmişdir. Bu türlerin ikiside IUCN tarafından "yok olma tehlikesinde" (critically endangered) olarak kategorize edilmiştir.

En yaygın domuz türü olan yaban domuzu, kurtların ve ayıların yok oldukları bölgelerde çok fazlalaşmıştır.Geceleri tarlalara ve bahçelere girerek tarıma zarar verdikleri bölgelerde avlanılarak sayıları kontrol edilir.

Sınıflandırma
Dış sistematik Geleneksel sınıflandırma'da domuzgiller, pekarigiller ve su aygırıgiller ile birlikte domuzumsular ya da geviş getirmeyenler (Suina) alt takımını oluştururlar.

Ancak altdaki kladogramda görebildiğimiz gibi filogenetik sınıflandırmada Balinalar da hesabakatılması gerekir:



Geyik domuzu (Babyrousa babyrussa) burnunu deşerek büyüyen dişleri ile dikkati çeker.

İç Sistematik

Domuzgiller familyası 5 cinse ayrılan 20 türden oluşur:
BabyrousaGeyik domuzu (Babyrousa babyrussa) HylochoerusDev orman domuzu (Hylochoerus meinertzhageni) PhacochoerusDüğmeli Afrika domuzu (Phacochoerus aethiopicus) Düğmeli domuz (Phacochoerus africanus) PotamochoerusÇalı domuzu (Potamochoerus larvatus) Irmakdomuzu (Potamochoerus porcus) SusSakallı yaban domuzu (Sus barbatus) Vietnam yaban domuzu (Sus bucculentus) Visaya yaban domuzu (Sus cebifrons) Selebes yaban domuzu (Sus celebensis) Evcil domuz (Sus domestica) Flores yaban domuzu (Sus heureni) Filipin yaban domuzu (Sus philippensis) Cüce yaban domuzu (Sus salvanius)Bayağı yaban domuzu (Sus scrofa) Türkiye Timor yaban domuzu (Sus timoriensis) Cava yaban domuzu (Sus verrucosus)



Düğmeli Afrika domuzu (Phacochoerus aethiopicus) Afrika'nın 5 domuz türünden birisi
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgidomuzgiller, domuzgiller, domuzgiller bilimsel sınıflandırması, domuzgiller fotoğrafları, domuzgiller hakkında genel bilgi, domuzgiller özellikleri, domuzgiller resimleri, genel, hakkinda, resimleri, suidaedomuzgiller


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Emu (Dromaius novaehollandiae)-Emu Kuşu Hakkında Genel Bilgi ve ve Resimleri Fenci Kuşlar 1 02.02.17 20:43
Kedi (Felis catus)-Kediler Hakkında Genel Bilgi-Kedi Resimleri Fenci Memeliler 0 04.05.10 14:52
Akbaba (Aegypiinae, Cathartidae)-Akbabalar Hakkında Genel Bilgi ve Resimleri Fenci Kuşlar 0 09.04.10 05:06
Dril (Mandrilus leucophaeus)-Driller Hakkında Genel Bilgi-Dril Resimleri Fenci Memeliler 0 05.04.10 02:20
Manisa-Kırkağaç Anadolu Teknik Lisesi/Hakkında Genel Bilgi/Hakkında Genel Bilgi SERDEM Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri 0 22.07.09 03:28


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:26 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2