tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Kalp Damar Hastalıkları
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Kalp Damar Hastalıkları Kalp damar hastalıkları tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kalp Pili Kullanım Biçimleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
802

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 05.12.09, 22:04   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Kalp Pili Kullanım Biçimleri

Kalp Pili Kullanım Biçimleri

Pacemaker ağır ritim bozukluğu olan ve kalbi durma tehlikesi bulunan kişilerin normal bir yaşam sürmelerini sağlar. Aygıtın birçok tipleri ve çeşitli kalp hastalıklarına göre değişen kullanım biçimleri vardır.

Pacemaker uygulamasının geçici ve kalıcı olmak üzere iki genel biçimi vardır. Geçici uygulama da dıştan ve deri ya da toplardamar yoluyla olmak üzere ikiye ayrılır.

Acil uyarı ve kısa süreli uyarı- Kalbin herhangi bir nedenle durması durumunda genellikle kalp masajı ve ilaç tedavisiyle birlikte acil ve kısa süreli elektriksel uyarılardan yararlanılır. Bu tür olgularda kullanılan pacemaker’lar vücudun dışındadır; elektrotları deride göğüs du-varının üzerine yerleştirilir. Yüksek gerilimle çalıştıklarından bu aygıtlar göğüs duvarında şiddetli ağrı ve kasılmalar, elektrotların dokunduğu bölgede yanıklar, elektriksel uyarının diyafram üzerindeki etkisine bağlı dönemsel solunum durmaları ve kalp dış zarında hasar gibi istenmeyen yan etkilere yol açar.

Ama acil durumlarda bu yan etkiler göz ardı edilebilir; yalnız kalbi bu yolla uyarma süresinin olabildiğince kısa tutulmasına çalışılır. Kalp kendiliğinden yaşamı sürdürecek kadar atmaya başlayınca pacemaker’lara yapılan uyarı kesilir. Bu yöntemle birçok hasta kurtarılabilir. Daha sonra hastaya ilaç tedavisi uygulanır ya da kalıcı bir pacemaker takılır.

Bazen de kalbi duran hastaya kısa süreli elektrik uyarısı gerekir. Bu uygulamaya özellikle enfarktüse ya da His demetinin cerrahi girişim sırasında kesilmesine bağlı olarak ortaya çıkan ani kulakçık-karıncık ileti blokunu gidermek için başvurulur. Kalbin zaman zaman durabileceği cerrahi girişimlerde de kısa süreli elektrik uyarısı uygulanabilir. Bu amaçla genellikle deriyi delerek kalp kasına yerleştirilen kateterin ucundaki elektrotla kalp boşluklarının uyarıldığı pacemaker’lar kullanılır; bunlar sınırlı bir süre için sürekli denetlenen bir uyarı sağlar.

Bir başka tip pacemaker’da elektrotlu kateter damar yoluyla yerleştirilir. Bu yöntemde ucunda elektrotun bulunduğu ince bir kateter sağ dış boyun toplardamarı, bacak toplardamarı ya da kol toplardamarından sokularak kalbe ilerletilir.

Elektrotlu kateter üretecin artı kutbuna bağlıdır ve sağ kalbe ulaştırılır. Bu tür uygulamalarda bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir: Elektrotlu kateterin kopması ağır bir komplikasyondur; buna özellikle uyarı üretecindeki akım kaçağının yarattığı karıncık titreşimine bağlı şiddetli uyarılar ya da yabancı bir cisme karşı tepki olarak gelişen septisemi yol açabilir.

Bir başka komplikasyon kateterin ucunda küçük pıhtıların oluşmasıdır. Bazen de kateterin ucundaki elektrot yerinden oynar; bu durumda elektrotun sağ kulakçık yada akciğer atardamarına geçmeden karıncık boşluğunda kalması koşuluyla uyarıcı elektrottaki gerilim artırılarak kalp yeniden yapay olarak uyarılabilir. Bu sorunu bir ölçüde çözmek için damar içi kateteri çift kutuplu olan pacemaker’lar kullanıl-maya başlamıştır.

Bunlardaki kateterlerin ucunda birbirinden ayrı ve uzak iki elektrot vardır. Bu durumda uyarı iki elektrot arasında oluşan alan aracılığıyla gerçekleştiğinden kalbin iç duvarına değmesine gerek yoktur. Dolayısıyla kateteruyarıyı kesme tehlikesi olmadan karıncık içinde serbestçe hareket edebilir. Ayrıca artan miktarda sürekli kan akımı pıhtı oluşumunu önleyerek elektrotların zamanla devre dışı kalma olasılığını ve gerilimi artırma gereğini ortadan kaldırır.

Uzun süreli ve kalıcı uyarı - Bazı hastalara uzun süreli ya da kalıcı uyarı sağlayan tipte bir pacemaker’ın takılması gerekir. Bu tip aygıtlar kalıcı ya da ikinci derece tam kulakçık-karıncık arası ileti blokunun bulunduğu ya da kalıcı tam kulakçık-karıncık arası ileti blokuna kalp-kan akımı yetmezliğinin eşlik ettiği hastalara takılır.Kulakçık-karıncık blokunun ileri yaşta ortaya çıkması ve ilerleyen üremiyle birlikte gö-rülmesi de kalıcı pacemaker takılmasını gerektirir.

Not: İnternetten alıntıdır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bicimleri, kalp, kullanim, pili


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Çilekli Kalp Tarifi - Çilekli Kalp Nasıl Yapılır - Çilekli Kalp Malzemeleri ASYA Tatlılar-Kekler-Kurabiyeler 0 03.12.11 01:58
İnternet Kullanım Önerileri - Aileler İçin İnternet Kullanım Önerileri Nokia Bilim ve Teknoloji nedir ? 0 05.03.11 11:24
Kalp Durması-Kalp Durmasında Yapılması gerekenler-Kalp Masajı Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 05.12.09 22:51
Pacemaker Tipleri - Kalp Pili Tipleri Fenci Kalp Damar Hastalıkları 0 05.12.09 22:08
Atom Pili Nedir? blue Genel Kültür 0 29.09.08 17:49


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:33 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2