tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Kuşlar
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Kuşlar Kuş türleri hakkında genel bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Turnagiller (Gruidae)-Turnagiller Hakkında Genel Bilgi-Grus antigone-Turnalar
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1557

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 03.04.10, 00:28   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Turnagiller (Gruidae)-Turnagiller Hakkında Genel Bilgi-Grus antigone-Turnalar

Turnagiller (Gruidae)-Turnagiller Hakkında Genel Bilgi-Grus antigone-Turnalar



Grus antigone

Turnagiller
Turnagiller (Gruidae), turnamsılar (Gruiformes) takımına ait bir kuş familyasıdır.
Güney Amerika ve Antartika hariç tüm dünyada yayılış gösterirler. Genellikle sazlık bölgelerde bulunurlar. Uzun bacaklı, uzun boyunlu kuşlardır. Tohumlar, meyveler ve küçük hayvanlarla beslenirler. Göç ederler. Gaga, boyun ve kanatlar uzun, kuyrukları kısadır. Birçok türde trake, göğüs kemiğinin içinde kıvrımlar yaparak rezonanslara neden olur ve bu yüzden seslerikilometrelerce uzaklardan duyulabilir. Yuvalarını yere yaparlar ve içine genellikle iki yumurta
bırakırlar.

Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Gruiformes (Turnamsılar)
Familya: Gruidae (Turnagiller), Vigors, 1825
Cinsler Grus Anthropoides Balearica Bugeranus Turnalar uzun boyunlu, uzun bacaklı ve genellikle grimsi tüylü, gösterişli kuşlardır. Dikkat edilmezse turnalar ilebalıkçıllar birbirlerine karıştırılabilir. Havada her ikisi de bacaklarını gergin biçimde geriye doğru uzatır. Ama balıkçıllar boyunlarını kıvrık tutarak uçtuklarından turnalardan kolayca ayırt edilebilir.Ayrıca turnalar yuvalarını ağaçlara değil yere yapar. Yavruları da kıyı kuşlarınınki gibi yumurtadan çıktıktan hemen sonra koşuşturmaya başlar.

Yüksekliği 1 metreyi aşan bayağı turna (Grus grus) yazın Avrupa'nın kuzeyi ile doğusundaki ülkelerde ve Asya'nın batısında yaşar, kışın ise Kuzey Afrika, Hindistan ve Çin'egöç eder. Tüyleri genel olarak kurşun grisi, başından boynuna kadar olan bölüm siyah ve beyazdır. Tepesinde kırmızı bir leke bulunur. Yerdeyken arkasında gevşek biçimde sarkmış telek tutamlarıylatanınabilir. Bu sarkıntılar kuyruk teleklerinden değil, katlanmış kanatlarındaki uzun teleklerden oluşur. Uzun ve kararlı adımlarla yürümesine karşın ürkek ve her an tetikte bekleyen bir kuştur. Çığlığı andıran güçlü sesler çıkararak öter. Besinleri arasında böcekler, tohumlar, solucanlar ve kurbağalar yer alır. Yuvalan bataklıklardaotlar, sazlar ve bitki saplarıyla yükseltilmiş bir kümeden oluşur. Dişi yuvaya genellikle iki yumurta bırakır. Bu yumurtalar gri ya da yeşilimsi kahverengi üzerine kahverengi benekli ve çok parlaktır.

Telli turna (Anthropoides virgo) daha küçüktür. Avrupa'nın güney kesimlerinden Asya'nın orta kesimlerine ve Kuzey Afrika'ya kadar uzanan bölgede rastlanan bu tür, adını uzun beyaz tüylerden oluşan kulak püsküllerinden alır.Ayrıca siyah göğüs tüyleri de aşağı doğru sarkar. Türkiye'nin özellikle iç kesimlerindeki sulak yerlerde üreyen bayağı turna ve telli turna türkü ve söylencelere konu olmuştur. Güney Afrika'da birçok turnayaşar. Tepesinde yelpaze gibi açılmış süs tüyleriyle dikkat çeken taçlı turna (Baleárica pavonina) bunların en güzelleri arasındadır.

Hindistan, Birmanya ve Tayland'a yayılmış saras turnası (Grus antigone) çok iri bir türdür. Kül rengindeki başı tüysüz ve kırmızımsıdır. Yaşamları boyuncatekeşli kalan bu kuşlardan biri ölürse öbürünün üzüntüye dayanamayıp öldüğüne inanılır. Avustralya turnası (Grus rubicunda) ilginç danslarıyla dikkat çeker. Gösteri sırasında turnalar 20-30'luk sıralar halindedizilir. Avustralya Yerlileri'nin corroborée denen törenlerinde yaptıkları dansların temelini olasılıkla turnaların bu dansları oluşturmuştur. Gerçekte bütün turnalar ilginç kur gösterileri yapmakta, kanat çırpıp sıçramalarına genellikle boru sesine benzer ötüşleri eşlik etmektedir.

Kuzey Amerika'da yaşayan çok iri yapılı haykıran turnanın (Grus americana) kanat uçları siyah tüylü,öbür bölümleri beyazdır. Bu tür 20. yüzyılın başlarında oldukça boldu. Ama günümüzde iyice azalmış ve Texas'taki özel bir alanda koruma altınaalınmıştır. Gene Yenidünya türlerinden Kanada turnası (Grus canadensis) Alaska'dan Hudson Körfezi'ne kadar uzanan bölgede üremekte, kışı ABD'nin güneyinde geçirmektedir.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
antigone, antigoneturnalar, bilgigrus, genel, gruidaeturnagiller, hakkinda, turnagiller


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Yunan Mitolojisinde Antigone - Antigone Kimdir - Yunan Mitolojisi Antigone Kimdir Kartal Genel Kültür 0 04.08.14 22:29
Japon Turnası (Grus japonensis)-Japon Turnası Hakkında Genel Bilgi ve Resimleri Fenci Kuşlar 0 06.05.10 21:16
Hanta Virüsü Hakkında Genel Bilgi-Hantavirüs Hakkında Bilgiler Perihan Enfeksiyon Hastalıkları 2 18.04.10 13:12
Rumen-Rumen Hakkında Genel Bilgi-İşkembe Hakkında Genel Bilgi Fenci Hayvanlar Dünyası 0 12.04.10 02:08
Manisa-Kırkağaç Anadolu Teknik Lisesi/Hakkında Genel Bilgi/Hakkında Genel Bilgi SERDEM Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri 0 22.07.09 03:28


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:30 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2