tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Ülkeleri Tanıyalım > Kuzey Amerika Ülkeleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Kuzey Amerika Ülkeleri Kuzey Amerika Ülkeleri Hakkında Genel Bilgi-Kuzey Amerika Ülkelerinin Şehirleri Hakkında Genel Bilgi-Kuzey Amerikadaki Ülkelerin Turistik Yerleri-Kuzey Amerika Ülkeleri Paylaşımları


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Nikaragua Hakkında Genel Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1106

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 09.07.08, 05:23   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Administrator
 
Admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 425
Konular: 410
Puan Grafiği
Rep Puanı:2520
Rep Gücü:20
RD:Admin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 46
27 Mesajına 153 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Nikaragua Hakkında Genel Bilgi

Nikaragua

Nikaragua.Büyük Okyanus kıyısında, kuzeyde Honduras, batıda Karayip Denizi, güneyde Kosta Rika ve ile çevrili olan Nikaragua, 10° 43’ ve 15° kuzey enlemleriyle 83° 09’ ve 87° 41’ batı boylamları arasında yer alır. Nikaragua Orta Amerika’nın yüzölçümü en büyük, nüfus yoğunluğu en düşük olan ülkesidir.

Kristof Kolomb tarafından 1502 yılında Nikaragua kıyıları keşfedildiğinde ülkede Miskitolar gibi birçok yerli kabile vardı. İspanyol kaptanı Garanada ve Léon’de 1523’de bir yerleşme merkezleri kurdu. 17. ve 18. yüzyıllarda İspanyollar Nikaragua’nın büyük bölümünü sömürge hâline getirdiler.

1821'de bağımsızlığını kazanan Nikaragua, bir süre Meksika ile daha sonra Orta Amerika Birleşik Eyâletleri ile birleşti. Nihâyet 1838’de bağımsız ayrı bir cumhûriyet oldu.
Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri, yirminci yüzyıl başlarında son olarak 1926 ve 1933 yılları arasında olmak üzere defâlarca ülkeyi işgâl etti.
ABD birliğinin 1925'te çekilmesinin hemen ardından bir iç savaş patlak verdi.Liberal önderlerden Cesar Augusto Sandino silahlı mücadeleyi sürdürürken, öteki Liberal önderler ABD denetiminde yapılacak seçimlere katılmayı kabul ettiler.1928 ve 1932'deki seçimlerin ikisini de Liberal adaylar kazandı.Bu arada ABD subaylarının gözetiminde Nikaragua Ulusal Muhafızları adlı bir askeri birlik oluşturuldu.ABD kuvvetlerinin 1933'te ülkeyi terketmeleri üzerine Sandino da silahlı mücadeleyi bıraktı.
Ulusal Muhafızların komutanı Anastasio Somoza Garcia 1934'te Sandino'yu öldürterek liberal başkan Sacasa'yı başkanlıktan uzaklaştırdı.1936'da kendini başkan seçtirdi ve elinde topladığı geniş yetkilerle baskıcı bir yönetim kurdu.Somoza Garcia'nın 1956'da öldürülmesi üzerine başkanlığa oğlu Luis Somoza Debayle getirildi.1962'de Somoza rejimini hedef alan en büyük muhalefet gruplarından (FSLN) Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi gerilla örgütü ortaya çıktı.Luis Somoza'nın 1967'de kalp krizi geçirerek ölmesinin ardından kardeşi Anastasio Somoza Debayle başkan oldu.1972'de Managua'da 6 bin kişinin ölümüne ve 300 bin kişinin evsiz kalmasına yol açan deprem nedeniyle gönderilen uluslararası yardımları el altından kendisinin ve ailesinin hesaplarına aktardığı ortaya çıktı.1974'te de anayasayı değiştirerek ikinci kez başkan seçilmesini sağladı.
Aynı dönemde gerilla savaşında önemli kayıplara uğrayan Sandinistalar (FSLN), bu gelişme üzerine liberal çevreler ve orta sınıfla ittifaka yöneldiler.Ocak 1978'de, Demokratik Kurtuluş Birliği (UDEL) adlı güçlü bir muhalefet hareketinin lideri olan gazeteci Pedro Joaquin Chamorro'nun öldürülmesiyle bir genel grev dalgası ve yaygın şiddet hareketleri başladı.Yeniden silahlı mücadeleye başlayan Sandinistalar, bütün önemli kentleri ele geçirdikten sonra başkent Managua'yı da kuşatarak 17 Temmuz 1979'da 45 yıllık Somoza rejimine son verdiler.
Yeni yönetim Somoza ailesinin mülklerini kamulaştırırak, bir dizi devletleştirmeye girişti ve sosyalist ülkelerle yakın ilişkiler kurdu.Bunun üzerine ABD Nikaragua'ya yaptığı ekonomik yaptırımı keserek yönetime karşı gerilla mücadelesi yürüten sağcı Contra'lara geniş çaplı destek vermeye başladı.Ekonomisi ağır bir bunalıma giren Nikaragua'nın bazı Orta Amerika ülkeleriyle ilişkileri de bozdu.Şubat 1989'da Orta Amerika ülkeleri başkanlarının El Salvador'da yaptığı toplantıda serbest seçimlere gidilmesi ve Somoza'ya bağlı Ulusal Muhafız örgütünde görev yapmış 1,900 kadar mahkumun serbest bırakılması karşılığnda contra birliklerinin dağıtılması konusunda anlaşmaya varıldı.Aynı yıl basın özgürlüğünü güvence altına alan ve seçim sistemini yeniden düzenleyen yasalar çıkarıldı.Aynı yıl ABD Nikaragua'ya karşı beş yıldır uyguladığı ambargoyu kaldırdı.
1990'da yapılan serbest seçimlerde Ulusal Muhalefet Birliği (UNO) Ulusal Meclis'teki 92 sandalyeden 51'ini kazandı ve UNO'nun adayı Violeto Barrios de Chamorro başkan oldu.1996 ve 2001'deki seçimlerde de Anayasacı Liberal Parti (PLC), FSLN'ye karşı üstünlük sağladı.Kasım 2006'da yapılan başkanlık seçiminde Daniel Ortega yüzde 37.99 oyla, 17 yıl aradan sonra başkanlık görevine getirildi.


Nikaragua'nın batı yarısı havzaların ve verimli vadilerin birbirinden ayırdığı bir dizi sarp ve engebeli sıradağla kaplıdır.Ülkenin en yüksek noktası Mogoton Dağıdır. (2,107 m).Sismik hareketlerin sık görüldüğü batı bölgesinde bazen büyük yıkıma yol açan depremler olur.Hafif bir eğimle Antil Denizine doğru alçalan doğu yarısını geniş düzlükler kaplar.Nikaragua'da tropik bir iklim vardır.Yağış mevsimi ocaktan mayıs ayına değin sürer.Ülkenin doğu yarısı batıya göre biraz daha serin ve çok daha fazla yağışlıdır.Tropik yağmur ormanları batı kıyılarında yoğunlaşmıştır.


Coğrafi Verileri

Konum: Orta Amerika'da, Karayip Denizi ve Kuzey Pasifik Okyanusu kıyısında, Kosta Rika ve Honduras arasında yer alır.
Coğrafi konumu: 13 00 Kuzey enlemi, 85 00 Batı boylamı
Haritadaki konumu: Orta Amerika ve Karayipler
Yüzölçümü: 129,494 km²
Sınırları: toplam: 1,231 km
sınır komşuları: Kosta Rika 309 km, Honduras 922 km
Sahil şeridi: 910 km
İklimi: Alçak arazilerde tropikal, yüksek yerlerde ise daha soğuk iklim görülür.
Arazi yapısı: Kıyıda geniş Atlas kıyı ovaları, iç kısımlara girildikçe dağlık arazilere dönüşür; dar Pasifik kıyı ovaları volkana meyillidirler.
Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Pasifik Okyanusu 0 m
en yüksek noktası: Mogoton 2,438 m
Doğal kaynakları: Altın, gümüş, bakır, kurşun, kereste, çinko, tungsten, balık
Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %9
daimi ekinler: 1%
otlaklar: %46
ormanlık arazi: %27
diğer: %17 (1993 verileri)
Sulanan arazi: 880 km² (1993 verileri)
Doğal afetler: Yıkıcı depremler, volkanlar, heyelanlar, ara sıra sert kasırgalar

Nüfus Bilgileri

Nüfus: 4,918,393 (Temmuz 2001 verileri)
Nüfus artış oranı: %2.15 (2001 verileri)
Mülteci oranı: -1.33 mülteci/1,000 nüfus (2001 tahmini)
Bebek ölüm oranı: 33.66 ölüm/1,000 doğan bebek (2001 tahmini)
Ortalama hayat süresi: Toplam nüfus: 69.05 yıl
erkeklerde: 67.1 yıl
kadınlarda: 71.11 yıl (2001 verileri)
Ortalama çocuk sayısı: 3.18 çocuk/1 kadın (2001 tahmini)
HIV/AIDS - hastalıklarına yakalanan yetişkin sayısı: %0.2 (1999 verileri)
HIV/AIDS - hastalığı olan insan sayısı: 4,900 (1999 verileri)
HIV/AIDS - hastalıklarından ölenlerin sayısı: 360 (1999 verileri)
Ulus: Nikaragualı
Nüfusun etnik dağılımı: melez (Kızılderili ve beyazların karışımı) %69, beyazlar %17, siyah ırk %9, Kızılderili %5
Din: Roma Katolikleri %85, Protestan
Diller: İspanyolca (resmi)
Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için veriler
toplam nüfusta: %65.7
erkekler: %64.6
kadınlar: %66.6 (1995 verileri)

Yönetimi

Ülke adı: Resmi tam adı: Nikaragua Cumhuriyeti
kısa şekli : Nikaragua
Yerel tam adı: Republica de Nicaragua
yerel kısa şekli: Nicaragua
Yönetim biçimi: Başkanlık Tipi Cumhuriyet
Başkent: Managua
İdari bölümler: 15 bölge, 2 bağımsız bölge; Boaco, Carazo, Chinandega, Chontales, Esteli, Granada, Jinotega, Leon, Madriz, Managua, Masaya, Matagalpa, Nueva Segovia, Rio San Juan, Rivas, Atlantico Norte, Atlantico Sur
Bağımsızlık günü: 15 Eylül 1821 (İspanya'dan)
Milli bayram: Bağımsızlık günü, 15 Eylül (1821)
Anayasa: 9 Ocak 1987
Üye olduğu uluslararası örgüt ve kuruluşlar: BCIE, CACM (Orta Amerika Ortak Pazarı), CCC (Gümrük İşbirliği Konseyi), ECLAC (Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Komisyonu), FAO (Tarım ve Gıda Örgütü), G-77, IADB (Amerika Bölgesi Kalkınma Bankası), IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı), IBRD (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası), ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü), ICFTU (Uluslararası Serbest Ticaret Birlikleri Konfederastonu), ICRM (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi), IDA (Uluslararası Kalkınma Birliği), IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu), IFC (Uluslararası Finansman Kurumu), IFRCS (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Toplulukları Federasyonu), ILO (Uluslarası Çalışma Örgütü), IMF (Uluslararası Para Fonu), IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü), Intelsat (Uluslararası Telekomünikasyon ve Uydu Örgütü), Interpol (Uluslararası Polis Teşkilatı), IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi), IOM (Uluslararası Göçmen Teşkilatı), ISO (Uluslararası Standartlar Örgütü), ITU (Uluslararası Haberleşme Birliği), LAES, LAIA (Latin Amerika Entegrasyon Birliği), NAM, OAS (Amerika Devletleri Teşkilatı), OPANAL, OPCW (Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu), PCA (Daimi Hakemlik Mahkemesi), UN (Birleşmiş Milletler), UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı), UNESCO (Eğitim-Bilim ve Kültür Örgütü), UNHCR (BM Mülteciler Yüksek Komiserliği), UNIDO (Endüstriyel Kalkınma Örgütü), UPU (Dünya Posta Birliği), WCL (Dünya Emek Konfederasyonu), WHO (Dünya Sağlık Örgütü), WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı), WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü), WToO (Dünya Turizm Örgütü), WTrO (Dünya Ticaret Örgütü)

Ekonomik Göstergeler

GSYİH: Satınalma Gücü paritesi - 13.1 milyar $ (2000 verileri)
GSYİH - reel büyüme: %5 (2000 verileri)
GSYİH - sektörel bileşim: tarım: %31.6
endüstri: %22.8
hizmet: %45.6 (1999)
Enflasyon oranı (tüketici fiyatlarında): %11 (2000 verileri)
İş gücü: 1.7 milyon (1999)
Sektörlere göre işgücü dağılımı: hizmet %43, tarım %42, endüstri %15 (1999 verileri)
İşsizlik oranı: %20 (1999 verileri)
Endüstri: Gıda maddeleri, kimyasallar, makine ve yedek parçalar, tekstil, giysi, petrol arıtımı, meşrubat, ayakkabı, ağaç
Endüstrinin büyüme oranı: %4.4 (2000 verileri)
Elektrik üretimi: 2.349 milyar kWh (1999)
Elektrik tüketimi: 2.265 milyar kWh (1999)
Elektrik ihracatı: 20 milyon kWh (1999)
Elektrik ithalatı: 100 milyon kWh (1999)
Tarım ürünleri: Kahve, muz, şekerkamışı, pamuk, pirinç, mısır, tütün, susam, soya fasulyesi, et, kümes hayvanları, domuz eti, süt ürünleri
İhracat: 631 milyon $ (2000 verileri)
İhracat ürünleri: Kahve, karides ve ıstakoz, pamuk, tütün, sığır eti, şeker, muz, altın
İhracat ortakları: ABD %37.7, El Salvador %12.5, Almanya %9.8, Kosta Rika %5.1, İspanya %2.5, Fransa %2.1 (1999)
İthalat: 1.6 milyar $ (2000 verileri)
İthalat ürünleri: Makine ve parça, hammaddeler, petrol ürünleri, tüketim malları
İthalat ortakları: ABD %34.5, Kosta Rika %11.4, Guatemala %7.3, Panama %6.9, Venezüella %5.9, El Salvador %5.5 (1999)
Dış borç tutarı: 6.4 milyar $ (2000 verileri)
Para birimi: Gold Cordoba (NIO)
Para birimi kodu: NIO
Mali yıl: Takvim yılı


İnternetten Derlenmiştir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Mesajınızda:


-> Mail Adresinizi verirseniz,
-> Konuyla alakasız yorum yaparsanız / Konuyla alakasız bir soru sorarsanız,
-> Amaçsız, içinde paylaşım olmayan, saçma konular açarsanız,
-> Üstüste mesaj yazarsanız ( Flood yapmakda denir),
-> Küfür ederseniz,
-> Konuyla alakasız bir başlık atarsanız,
-> Mesajınızın tamamını büyük harfler veya puntolar kullanarak yazarsanız,


Mesajınız SİLİNİR ayrıca siz BANLANIRSINIZ.





Admin
Admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, genel, hakkinda, nikaragua, nikaragua hakkında, nikaragua hakkında bilgi, nikaragua hakkında genel bilgi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Nikaragua Başkenti - Nikaragua'nın Başkenti Neresi - Nikaragua Devletinin Başkenti Esra Kuzey Amerika Ülkeleri 0 25.09.11 20:24
Nikaragua Uluslararası Plaka Kodu - Nikaragua Trafik Kodu - Nikaragua Trafik Plakası Esra Kuzey Amerika Ülkeleri 0 20.09.11 00:07
Hanta Virüsü Hakkında Genel Bilgi-Hantavirüs Hakkında Bilgiler Perihan Enfeksiyon Hastalıkları 2 18.04.10 13:12
Rumen-Rumen Hakkında Genel Bilgi-İşkembe Hakkında Genel Bilgi Fenci Hayvanlar Dünyası 0 12.04.10 02:08
Manisa-Kırkağaç Anadolu Teknik Lisesi/Hakkında Genel Bilgi/Hakkında Genel Bilgi SERDEM Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri 0 22.07.09 03:28


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:08 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2