tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Matematik - Geometri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Matematik - Geometri Matematik ödevleri,Geometri ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Matematik / Sayı Düzenleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1068

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 08.08.08, 14:37   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Matematik / Sayı Düzenleri

Matematik / Sayı Düzenleri

Sayı ve sayma kavramının, yeryüzünde ilk olarak ne zaman ve nerede doğduğunu söyleme şansımız yoktur. Ancak tarihi buluntular Sümerlerin saymayı bildiklerini göstermektedir.





Bugün kullandığımız rakam şekillerinin, MS 400 dolaylarında Hindistan'da geliştirildiği tarihçiler tarafından belgelenmektedir. Hindistan'da geliştirilen rakam biçimleri daha sonra müslüman uluslar tarafından kullanılmıştır.

MS 780-850 yılları arasında yaşamış olan ünlü Özbek matematikçi, Ebu Abdullah bin Musa El Harzemi yazdığı"Kitab el-muhtasar fi hesab el-cebr ve'l mukabele" (Cebir ve denklem hesabı hakkında özetlenmiş kitap) isimli kitabında sıfırı kullanarak onluk sayı sistemini tanıtmıştır. Cebirin temel kitabı olan bu eser, 17. yüzyılara kadar çeşitli Avrupa ülkelerinde ders kitabı olarak kullanılmıştır. Latince algoritma sözcüğünün bu Özbek matematikçinin adının yanlış söylenmesi sonucunda oluştuğu söylenmektedir.

İslam matematikçileri Hintlilerden aldıkları rakam biçimlerini değiştirip bugün bizim ve Avrupalıların kullandığı rakam biçimlerini oluşturmuş ve kullanmışlardır. Arap rakamlarının 13. yüzyılda Endülüs üzerinden Avrupaya yayıldığı düşünülmektedir.

Müslüman topluluklar daha sonra rakamların aslına, yani Hint biçimlerine geri dönmeyi yeğlemişlerdir. Sonuçta, bugün bizim ve çoğu Avrupa ülkesinin kullandığı rakam biçimleri aslında müslüman bilginlerin şekillendirdiği rakamlardır. Halen çoğu topluluğun kullandığı rakamlar ise Hint rakamlarıdır. Bu arada bazı Arap topluluklarının, örneğin Tunusluların hala eski rakamları kullandıkları bilinmektedir.

Onluk sayı düzeninin bulunuşu ve yaygın kullanılması, büyük olasılıkla insanın iki elinde toplam on parmağının bulunmasından kaynaklanmaktadır. İnsanlar tarih boyunca onluk sayı düzeninin dışında, başka sayma düzenleri de kullanmışlardır.

Örneğin, zaman ölçmede kullandığımız gün, saat, dakika ve saniye gibi birimler, birbirinin, 12' nin ve 5' in katı biçimindedir. Bu sayı düzenin Sümerler tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Türk dilinde, sayıları sayma düzeninin ondan başlayarak (on-bir, on-iki,... yirmi-bir gibi) hiç bozulmadan devam etmesi, Türklerin onluk sayı düzenini çok eskilerden beri kullandığının kanıtı sayılabilir. Hint-Avrupa dillerinde ise yaklaşık yirmiye kadar hatta bazılarında yüze kadar sayıların adları düzensizdir.

Onluk sayı düzeni, insan kafasına yatkın olmakla beraber, günümüz bilgisayar teknolojisi için uygun düşmemektedir. Günümüz bilgisayarları için ikilik sayı düzeni uygun düşmektedir.


Matematik / Onluk Sayı Düzeni

Onluk sayı düzeninde on değişik rakamın bulunması, bu sayı düzeninin taban 'ını (radix) 10 olarak belirler.




Onluk sayı düzeninde, basamak ağırlıklarının sağdan sola doğru yükselmesi, diğer sayı düzenlerinde de benimsenmiştir. Bu kitap içinde onluk sayıların başına hiçbir işaret konulmayacaktır. Bir başka deyişle, önünde işareti olmayan sayılar onluk sayı varsayılacaktır.


Matematik / İkilik Sayı Düzeni
İkilik sayı düzeninde de en sağdaki basamak en düşük ve en soldaki basamak en yüksek anlamlı basamaktır. İkilik sayı düzeninde her bir basamağa bit denilmektedir. Bu nedenle en sağdaki basamağa En Düşük Anlamlı Bit (DAB) ve en soldaki basamağa En Yüksek Anlamlı Bit (YAB) denilmektedir.


Matematik / Sekizlik Sayı Düzeni

İkilik sayı düzeni, bilgisayarlar için en uygun sayı düzenidir. Ancak, sayıların büyümesi durumunda insanlar için kullanışlı değildir. Hatta bazı durumlarda kullanılamazlar. Bu nedenle ikilik sayıların daha kolay kullanılabilmesi amacıyla başka gösterim biçimleri geliştirilmiştir. Bunlardan biri de sekizlik sayı düzenidir.





Sekizlik sayı düzeninde, ikilik sayı içindeki bitler sağdan sola doğru üçerli kümeler halinde ayrılırlar. Eğer en soldaki kümede bulunan bitlerin sayısı üçten az ise, sola doğru 0 eklenerek üçe tamamlanır. Örneğin sayımız,

% 0 1 0 1 0 0 1 1 1 1 1 1 0 1

olsun. Üçerli kümeleme ve eksik bitleri tamamlama sonunda,

% 001 010 011 111 101

sonucu elde edilir. Sekizlik sayının bulunması için her kümenin onluk düzendeki karşılığı yazılır. Böylece;

1 2 3 7 5

sekizlik sayısı elde edilir.

Yapılan işlemlerden de anlaşılacağı gibi, sekizlik sayı aslında, ikilik sayının farklı bir gösterimidir. Sekizlik bir sayının onluk karşılığını ve onluk bir sayının sekizlik karşılığını bulmak için ikilik sayı düzeninde tanıtılan yöntemler aynen kullanılabilir. Ancak burada sayı düzeni tabanının 8 olduğu unutulmamalıdır.

Sekizlik sayı düzeni, genelde mini bilgisayarlarda, yetmişli yıllarda çokça kullanılmaktaydı. Bugün kullanıldığı görülmemektedir
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
duzenleri, matematik, sayi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Matematik Momentleri - Matematik Momentleri Nedir - Matematik - Momentler SERDEM Matematik - Geometri 1 15.03.19 13:17
Rüyada Sayı Görmek - Rüyada Sayı Görmek Açıklaması ve Yorumu - Sayı Rüya Tabiri Tarot N-O-Ö-P-R-S-Ş ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 25.12.12 21:49
Rüyada Sayı Saymak Görmek - Rüyada Sayı Saymak Görmek Açıklaması ve Yorumu - Sayı Say Tarot N-O-Ö-P-R-S-Ş ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 25.12.12 21:46
Canavar Matematik Albümü - Canavar Matematik Albüm Kapagı 2012 ASYA Albüm Kapakları 0 04.09.12 03:07
Rüyada Matematik Görmek - Rüyada Matematik Görmek Açıklaması ve Yorumu - Matematik Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 20.07.12 00:32


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:28 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2