tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Memeliler
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Memeliler Memeli canlı türleri hakkında bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kakım (Mustela erminea)-Kakım Hakkında Genel Bilgiler
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
777

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 30.03.10, 23:08   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Kakım (Mustela erminea)-Kakım Hakkında Genel Bilgiler

Kakım (Mustela erminea)-Kakım Hakkında Genel Bilgiler



Kakım (Mustela erminea)
Korunma durumu: Asgari endişe (LR/lc)
Binominal adı: Mustela erminea

Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar) Şube: Chordata (Kordalılar) Sınıf: Mammalia (Memeliler) Takım: Carnivora (Etçiller) Alt takım: Caniformia (Köpeğimsiler) Familya: Mustelidae (Sansargiller) Alt familya: Mustelinae (Asıl sansarlar) Cins: Mustela Tür: M. erminea, Linnaeus, 1758 Dağılımı

Kakım (Mustela erminea), sansargiller (Mustelidae) familyasından bir gelincik türüdür. Kış aylarında bembeyaz renge giren postu yüzünden kürk endüstrisi içinmühim bir rol oynamaktadır.



Özellikleri
Kakım uzun vücudu, kısa bacakları ve kısa kuyruğu ile tipik bir sansargil'dir. Yaz mevsimindeki dış görünüşü çoğu gelincikler için tipik olanıdır, üst kısmı kahverengi ve alt kısmı beyazdır. Kış mevsiminde tamamen beyaz bir renge kavuşur, sadece kuyruğunun ucu siyah kalır. Kuyruğunun siyah kalmasının sayesinde kış aylarında neredeyse aynı görünüme sahip olan bayağı gelincikden ayırt edilebilir. Ancak yayılım gösterdiklericoğrafyanın tümünde mevsimle birlikte renk değiştirmezler; daha sıcak bölgelerde hiç beyazlaşmadan yaz postu ile kalırlar ve daha soğuk olan kuzey bölgelerinde hep beyaz renk olan kış postları ile görülürler.

Uzunlukları 17-33 cm (+ 4-12 cm kuyruk) ve ağırlıkları 40-360 gram arası değişir. Erkekler daima dişilerden biraz daha büyük olurlar.

Yayılımı ve Yaşam Alanı
Kakım kuzey yarıkürenin ılıman ve subarktik kısımlarında yaygındır. Avrasya'nın yanında Kuzey Amerika da, Grönland'da ve Japonya'da da bulunur. İnsanların yardımı ile Avustralya ve Yeni Zelanda'ya da ulaşmıştır ve burada çevresel sorun haline gelmiştir.
Farklı yaşam alanlarında görülebilinir: kırlar, tarlalar,su kenarları ve bazen de insanların yerleşim yerlerinin yakınında yaşamayı tercih ederler. 3400 metre yükseklikte yaşayanlarıda görülmüştür. Büyük ormanlara yerleşmezler.

Yaşam Şekli



Kakımların kış mevsiminde beyaz bir postu olur.

Kakımlar hem gece hem gündüz faal olabilirler ama çoğunlukla akşam ve gece aktif oldukları görülür. Sığınak olarak kaya aralıkları, ağaç kovukları, taş yığınları ya da başka hayvanların terk ettikleri inleri kullanır.

Çiftleşme zamanının dışında yalnız yaşarlar. 10 ila 40 dönüm büyüklüğünde bir bölgenin içerisinde hareket ederler. Bu bölgelerininsınırını anal bezelerinden gelen kokulu bir sıvı ile işaretlerler.

Av Yöntemi ve Beslenmesi
Kakımlar genelde avladıkları fare, keme, tavşan ve sivri fare gibi küçük memeliler ile beslenirler. Ayrıca kuş, kertenkele, balık ve böcek de avlarlar.

Avı hava kararırken başlamayı tercih eder. Kurbanlarını bulmak için özellikle duyma ve koku alma duyularını kullanır ve bunun için sık sık arkaayaklarının üstünde ayağa kalkarak dikilir. Bir kurban bulduğunda usulca yanaşıp aniden o hayvanın üzerine atlar, ensesini ısırarak öldürür ve sonra onu sığınağına taşır.
Eskiden kakımlar kurbanlarının kanını emdiği söylenirdi, ama bu doğru değildir.

Üreme ve Ömür
İlkbaharın sonuna, yazın başına doğru çiftleşme zamanları başlar. Ancak dişinin karnındaki döllenmiş yumurtacık ancak bir sene sonra mart ayında, rahim duvarına yerleşip gelişmeye başlar. Böylece asıl gebelik süresi sırf bir ayolmasına rağmen, doğum çiftleşmekten 13 ay sonra gerçekleşir. 3-18 (ortala 6-9) yavru dünyaya getirirler. 6 hafta boyunca emzirilirler. Dişiler erkeklerden daha erken ergenleşir. Erkekler ancak bir yıl sonra üreyebilir bir olgunluğa ulaşır.
Kakımlar aslında 7 yaşına varabilir ama doğada çok düşmanları olduğu için çoğunlukla 1-2 yıldan fazla yaşayamaz. Başlıca düşmanları yırtıcı kuşlar, kızıl tilki ve porsuklardır.

Bazen ise 6 yıl bile yaşayabilirler bu çoğunlukla doğu ülkelerde olur ve sahipleri iyi beslerse yaşama şansları yüksek olur.

Konu Fenci tarafından (30.03.10 Saat 23:54 ) değiştirilmiştir..
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgiler, genel, hakkinda, kakim, kakım, kakım (mustela erminea)-kakım hakkında genel bilgiler, kakım hakkında genel bilgiler, mustela, mustela erminea


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Ağrı İlçesi Tutak Hakkında Genel Bilgiler - Tutak Hakkında Genel Bilgiler Kedi Ağrı 0 11.09.11 20:50
Ağrı İlçesi Eleşkirt Hakkında Genel Bilgiler - Eleşkirt Hakkında Genel Bilgiler Kedi Ağrı 0 11.09.11 20:49
Ağrı İlçesi Patnos Hakkında Genel Bilgiler - Patnos Hakkında Genel Bilgiler Kedi Ağrı 0 11.09.11 20:48
Ağrı İlçesi Doğubayazıt Hakkında Genel Bilgiler - Doğubayazıt Hakkında Genel Bilgiler Kedi Ağrı 0 11.09.11 20:46
Kolinski (Mustela siberica)-Kolinskiler Hakkında Genel Bilgi Fenci Memeliler 0 05.04.10 01:56


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:21 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2