tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Memeliler
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Memeliler Memeli canlı türleri hakkında bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Avrasya Yaban Domuzu (Sus sercofa)-Avrasya Yaban Domuzu Hakkında Genel Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1153

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 03.04.10, 00:41   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Avrasya Yaban Domuzu (Sus sercofa)-Avrasya Yaban Domuzu Hakkında Genel Bilgi

Avrasya Yaban Domuzu (Sus sercofa)-Avrasya Yaban Domuzu Hakkında Genel Bilgi




Avrasya Yaban Domuzu (Sus sercofa)

Avrasya Yaban Domuzu
Avrasya yaban domuzu (Sus sercofa), dağınık tüylü ve enerjik bir yaratıktır. Bir orman hayvanı olup özellikle orman yüzeyindeki iç içe geçmiş kökleri ve lüzumsuz otları parçalaması ve ağaçlan, gövdelerine dolanan sarmaşıklarla çalılardan kurtarması bakımından faydalıdır. Bu hayvanın bir değeri de, kıllarından en iyi cinsboya fırçalarının yapılmasından ileri gelir.

Avrasya yaban domuzu'nun heybetli bir görünüşü vardır. Bütün yaban domuzlarının en irisi odur. Omuz hizasında boyu 90 santimi aşkın, baş ve vücut uzunluğu hemen hemen 150 santimdir. 150-200 kilo ağırlığındadır, dahaağır olanlarına bile rastlanır. Rengi koyu esmer veya grimsi kahverengidir. Postu, alttaki sarımsı kahverengi kalın ve yünümsü kürk ile bunun üzerindekalan uzun ve kara kıllardan meydana gelir. Dıştaki iri, keskin ve kuvvetli kesici dişleri hemen hemen 30 santim uzunluğunda olabilir.

Yaban domuzu avları, gözde bir spordur:
Avrasya yaban domuzu'nun mızraklar ve köpeklerle avlanması Orta Çağların gözde sporlarından biriydi ve özellikle İngiltere'de rağbetteydi. Bu eğlenceAvrupa'nın bazı bölümleriyle Hindistan'da hâlâ süregelmektedir.

Sıkışık durumdayken pek cesur ve vahşî olabilen bu hayvan, koca bir köpek sürüsüne başarıyla karşı koyabilir. At üzerindeki bir avcıya da hiç çekinmeden saldıracağından,birçok avcılar bu yaman dövüşçü ile aralarındaki karşılaşma sonucunda ağır yaralanmışlar veya ölmüşlerdir.

Yaban domuzu'nu öldürmek, tehlikesi göz önünde tutularak Orta Çağlarda şövalyelere lâyık bir meşgale sayılırdı. 1174 yılında yaban domuzları Londra'nın dış mahallelerinekadar sokulmuştu. Bu hayvanlar bir süre rahatça üremeye devam ettiler, fakat sonunda ateşli silâhların ortaya çıkmasıyla öldürülmeleri kolaylaştı.

Bununla beraber yaban domuzu' nun tüfekle öldürülmesi dahi her zaman kolay ve çabuk bir iş değildir. Bu kitabın yazarlarından bir tabiat bilgini İran'da, Hazar Denizi kıyılarındaki bir kampta dinlenirken, yerli halktan birisi,kendisinden, bostanına rahat vermeyen bir yafoan domuzunu öldürmesini rica etmişti. Tabiat bilgini akşam hava kararırken bostanda nöbet beklemeyebaşladı. Yaban domuzu çok geçmeden göründü ve kurşunu yiyerek, görünürde ölü olarak yere serildi.

Koca hayvan bilginin otomobilinin ön tamponuna bağlandıktan sonra, kafile karanlıkta tekrar kampın yolunu tuttu. Sessizlik birden tüyler ürpertici bir feryatla yırtılınca, herkesin şaşkınlığı göz önüne getirilebilir. Otomobildekiler, ölü yabandomuzu nun dirildiğini anlamakta gecikmediler tabiî. Bundan sonraki birkaç dakika oldukça heyecanlı geçtiyse de, sonunda, kudurmuş hayvanın işi bitirildi.

Yaban domuzunun eski dinlerle ilişkisi:
İngiltere'de yaban domuzunun öldürülmesi ve başının Noel yemeklerinde yer alması, kış yortusunda Tanrıça Freya'yâ yaban domuzu kurban edilmesi âdetinden kalmadır. O günlerde insanlar, yaban domuzuna, toprağın bereketsembolü olarak taparlar ve onu tantanalı bir törenle öldürürlerdi. İngilizlerin, bayram günlerinde süt domuzu kızartması yeme gelenekleri bu eski törenlerin bir kalmtısıdır.

Bereketli bir hayvan:
Avrasya yaban domuzu çabuk ürer. Çoğu zaman yılda iki kere doğurur. Yavru sayısı her defasında dörtle altı arasıdır. Çiftleşme mevsiminde dişilerin arasına karışan erkek yaban domuzları, sonradan kendi aralarında küçük gruplar meydana getirirler. Yavrulama zamanı gelince dişi, sık çalıların arasında kendinerahat bir yuva hazırlar. Yavrular, doğdukları zaman küçük olmakla beraber, çok hareketlidirler. Renkleri, üzerinde daha koyu çizgiler ve benekler olan kahverengidir.

Yavrular yolculuk edebilecek kadar büyüyünce, dişilerle yavruları grup halinde birleşirler. Sonbaharda meşe palamutları dökülürken, meşe korularına doğru bir göç hareketi başlar. Yılınbu devresinde İran'da yamaçlar yaban domuzu sürülerinden çok kere simsiyahtır.

Avrasya yaban domuzu eskiden Avrupa'nın ormanlık bölgeleriyle, doğuda Asya'nın Pasifikkıyıları, güneyde Kuzey Afrika arasında hayli yaygındı. Geniş bir bölgeye yayılmış bütünhayvanlar gibi, yaban domuzları da bulundukları yere göre bazı farklaşmalar gösterirler.

Not: İnternetten alıntıdır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
avrasya, bilgi, domuzu, genel, hakkinda, sercofaavrasya, sus, yaban


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Yaban Arısı (Apocrita)-Yaban Arısı Hakkında Genel Bilgi-Yaban Arısı Resimleri Fenci Böcekler 1 25.11.16 22:44
Rüyada Yaban Domuzu Görmek - Rüyada Yaban Domuzu Görmek Açıklaması ve Yorumu - Yaban Tarot T-U-Ü-V-Y-Z ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 08.08.12 01:13
Kahve Falında Yaban Domuzu Görmek Ne Demektir - Kahve Falında Yaban Domuzu Anlamı ve Tarot Kahve Falı 0 16.01.12 20:51
Afrika Yaban Domuzları-Afrika Yaban Domuzları Hakkında Genel Bilgi ve Resimleri Fenci Memeliler 0 07.05.10 21:49
Yaban Eşekleri-Yaban Eşekleri Hakkında Genel Bilgi-Yaban Eşekleri Resimleri Fenci Memeliler 0 09.04.10 05:30


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:39 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2