tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Memeliler
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Memeliler Memeli canlı türleri hakkında bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Dev Pandalar (Ailuropoda)-Dev Pandalar Hakkında Genel Bilgi-Panda Resimleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3017

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 06.04.10, 23:16   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Dev Pandalar (Ailuropoda)-Dev Pandalar Hakkında Genel Bilgi-Panda Resimleri

Dev Pandalar (Ailuropoda)-Dev Pandalar Hakkında Genel Bilgi-Panda Resimleri



Dev Pandalar (Ailuropoda)

Dev Panda (Ailuropoda) denilen şirin hayvan Güney Batı Çin ile Doğu Tibet dağlarının yüksekliklerinde yaşar. Buralardaki sık bambu ormanlarının hayvanıdır. Bu ormanlar o kadar sıktır ki, panda'nm izlediği yollar yeşilliğin arasındaki tünellere benzer. Kara ayı, leopar ve yaban domuzu da buyollardan geçer.

Çin'in bu dağ ormanlarının bizler için ne kadar uzak ve erişilmez olduğu göz önüne getirilince, Batı Dünyası'nın, dev panda'nın varlığını ancak 1869'da öğrenmesineşaşmamak gerekir. Hayvanı canlı olarak gören ilk Avrupa'lı J. H. Edgar'dır.Edgar 1916'da Yangçe'nin yukarı Kesimindeki ormanlık arazide gezerken, yüksek bir meşe ağacının çatalında top olupuyuya kalmış iri bir beyaz hayvan farketmişti. Çinliler buna beişung yani beyaz ayı demekteydiler. Fakat bugün dev panda'nın, ayı olmayıp küçük-ayıgil ailesinin en iri üyesi olduğunu biliyoruz.

Ayıya benzer, fakat ayı değildir:
Dev panda, irilik ve görünüş itibariyle gerçekten ayımsıdır. Bodur kuyruğu dahi aymınkine benzer. Uzunluğu 180 santim, ağırlığı 100 kilo veya daha da fazladır. Çocukları eğlendirmek için yaratılmıştır sanki. Dev panda beyaz renklidir, fakat bacaklarında siyah çoraplar vardır, omuzlarında da boyundurukgibi bir siyahlık göze çarpar. İri beyaz kafasının tam tepesinde küçük siyah kulakları vardır. Her gözünün üzerindeki siyah leke de görünüşünün komikliğini arttırır.

Bu renklerin önemli bir görevinin olması mümkündür. Beyazlı siyahlı hayvan, yer yer kayalarınmeydana çıktığı ve ağaçların da karanlık gölgelerini yaydıkları karlı arazide yürürken hemen hiç göze çarpmaz.

Dev panda, ayı gibi yassı tabanlıdır ve onun gibi hantal hantal yürür. Fakat ağaçlara kolaylıkla tırmandığı gibi, dalların üzerinde çeviktir de. Başlıca yiyeceği bambu filizleridir. Dev panda'nm yurdunda körpe filizler haziran ile eylül ayları arasında sürer. Dev panda kışın da bambu yapraklan ve saplarıyla yetinir. Tabiat bilginleri hayvanın iriliğine bakarak, yaşayabilmek için gününün on saatini yemekle geçirmek zorunda olduğunu ileri sürmüşlerdir.

Dev panda nasıl yer:
Lifli bambuları yiyebilmek için, dev panda' nın ezmede ve öğütmede birinci, son derece iri ve geniş azı dişleri vardır. Kuvvetli çene kasları da çiğnemesine yardımcı olurlar. Fakat dişleri, bu hayvanın aslında bir etobur olduğuna vegeçmiş çağ pandaları'mn bol et yediklerine işarettir. Bugünkü panda'lar da arada sırada Çin ormanlarında daha küçük hayvanları yerler. Panda'lar bambunun bulunmadığı hayvanat bahçelerinde bitki, tahıl, balık yağı ve sütle beslenirler.

Panda'nın ön ayaklarının üzerinde birer yastık vardır. Hayvanın bilimsel adı (Ailuropoda) esasen kediayaklı demektir. Panda bu yastıklarını, yiyeceğini ağzına götürmek

üzere başparmak gibi kullanabilir. Böyle bir tertip etoburlarda enderdir. Hayvanın yeyiş tarzı esasen ilgi çekicidir. Bazen sincap gibi her iki elini kullanır, jmhutyemeğe başlamadan önce sırt üstü yatarak karnının üzerine bir sürü yiyecek yığar. Bir kereviz sapını avucunda tutarak lokma lokma yer. Ayaklarım ayıdan çok daha rahat kullanır.

Dev panda, hakkında pek az bilgi sahibi olduğumuz hayvanlardandır. Yılın soğuk aylarım uyuyarak veya kış uykusuyla geçirmediği tahmin edilmektedir. Bir veya iki yavrusu kışın dünyaya gelir. Bunlar doğuşta 1 - 2 kiloyu geçmezlerse de, birinci yılın sonunda 30 kiloyu bulur, hatta geçerler. Panda'lar tabiatta çekingen ve sessiz hayvanlar oldukları için haklarında bilgi edinmek zordur. Genç panda'lar hayvanat bahçesi ziyaretçilerinimaskaralıklarıyla epey eğlendirirlerse de, yaşlandıkça huysuzlaşır ve suratlarını asarlar.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
ailuropodadev, bilgipanda, dev, genel, hakkinda, pandalar, resimleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Emu (Dromaius novaehollandiae)-Emu Kuşu Hakkında Genel Bilgi ve ve Resimleri Fenci Kuşlar 1 02.02.17 20:43
Panda (Ailuropoda melanoleuca)-Pandalar Hakkında Genel Bilgi-Panda Resimleri Fenci Memeliler 0 09.05.10 21:26
Akbaba (Aegypiinae, Cathartidae)-Akbabalar Hakkında Genel Bilgi ve Resimleri Fenci Kuşlar 0 09.04.10 05:06
Dril (Mandrilus leucophaeus)-Driller Hakkında Genel Bilgi-Dril Resimleri Fenci Memeliler 0 05.04.10 02:20
Manisa-Kırkağaç Anadolu Teknik Lisesi/Hakkında Genel Bilgi/Hakkında Genel Bilgi SERDEM Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri 0 22.07.09 03:28


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:04 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2