tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > CANLILAR DÜNYASI > Hayvanlar Dünyası > Memeliler
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Memeliler Memeli canlı türleri hakkında bilgiler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Asya Filleri (Elephas Asya)-Asya Filleri Hakkında Genel Bilgi-Asya Filleri Resimleri
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3528

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 03.05.10, 12:14   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Asya Filleri (Elephas Asya)-Asya Filleri Hakkında Genel Bilgi-Asya Filleri Resimleri

Asya Filleri (Elephas Asya)-Asya Filleri Hakkında Genel Bilgi-Asya Filleri Resimleri



Asya Filleri (Elephas Asya)

Asya Fili veya öbür adıyla Hindistan fili (Elephas maximus), Hindistan'da, Seylân'da, Burma'da, Hintfiçini'de ve Malakka yanmadasmda yaşar, Hintlilerin kutsal saydıkları hayvanların arasında fil, inekten sonra ikinci sırayı alır. Ganeş adındaki Hindu mabudu, fil kafalıdır. Budistler fili barış güverciniyle bir tutmaktadırlar. Budist efsanelerinden biri, Buda'yı öldürmesi için gönderilen çılgın bir fili konu olarak alır. Fakat karşılaştıkları zaman, Buda'nın, alnına dokunması üzerine, hayvan kutsal kişininönünde eğilmişti.

Asya filleri nasıl ele geçirilir:
Asya filleri'ni ele geçirmede uygulanan birkaç metot vardır. Çok değerli sayılan iri erkek Asya filleri basitliği oranında dikkate değer bir usulle yakalanır. Evcil dişi Asyafillerinin üzerine binmiş profesyonel fil sürücüleri bir erkek Asya fili'ni gözlerine kestirdikten sonra, dişileri onun emrine verirler. Erkek bütün dişi sürüsüyle çiftleşeyim derken, gece ve gündüz uyanık kalır, sonunda da yorgunluğa dayanamayıp uykuya dalar. Uyandığı zaman kendini sıkı sıkı zincirlenmiş bulur.

Asya fili sürülerini ele geçirmenin bir usulü, onları etrafı kapalı bir sahaya sürmektir. Bazen desürünün bulunduğu sahanın, etrafına alelacele bambu sopalarından duvar örülür.

Filler Hindistan'ın kuzeyindeki Nepal ile Bengal'da bazen de kementlerle yakalanır. İki evcil Asya fili yabani olanına iki yanından yaklaşır ve sürücü böylece ilmiğihayvanın boynuna geçiriverir. Fakat Mizor'da Asya filleri 3 metre uzunluğunda, 220-250 santim eninde ve 4,5 - 5 metre derinliğinde tuzakların içine düşürülür.
Asya fili nasıl uyur:

Asya fili, Afrikalı akrabasından farklı olarak, dinlenmek için yere yatar. Uykusu geldiği zaman, ormanda heykel gibi hareketsiz durur. Aradan bir saat geçip ortalıkta ses, sedakesilince Asya fili de birden kara bir gölge gibi sessizce yere çöker. Genel olarak iki nöbette uyur: İlk nöbet sabahın onundan öğleden sonra saat üçe, ikinci nöbet ise gecenin on birinden sabahın üçüne kadardır.

Flört ve Yavruların Büyütülmesi:
Asya filleri kafes içinde kolay kolay üremezler. Fakat tabiî bir dekor içinde tutulan esir Asya filleri normal nispette üremeye devam ederler. Bu da sevişirken yalnızlık istemelerinden ileri gelir. Doğruluğu kesin olarak bilinmeyen bir iddiayagöre, balayına hazırlanan bir dişi Asya fili bir çukur kazar, buraya birkaç haftalık ot ve meyva depo eder, sonra da borazan gibi sesler çıkararak eşini bekler.

Erkek Asya fili ile dişisi, normal olarak, süresi birkaç gün ile birkaç hafta arasında oynayan bir flört devresi geçirirler. Sonra bir ay veya daha uzun bir süre beraber otlarve yaşarlar. Balayı sona erdikten sonra dişi başka bir dişinin arkadaşlığını arar. İki dişi, yavrunun doğumunun birkaç zaman sonrasına kadar birbirlerinden ayrılmazlar. Yavruyu kaplanlardan korumak için her iki dişinin de tetikte olması lâzımdır. Çoğu dişiler on sekiz ve yirmi bir yaşları arasında ilk defa çiftleşirler.

Yavru Asya filleri tabiatta ilkbaharda, mart ile nisan arasında dünyaya gelirler. Bir yavrunun doğumu yabani Asya fili sürüsü için önemli bir olaydır. .Yavrular ekseriya geceleyin doğarlar. O zaman büyükler olayı devamlı böğürmelerle ve boru gibi sesler çıkarmakla müjdelerler. Bu tüyler ürpertici gürültüden gaye,yağmacıları, özellikle kaplanları korkutmak olmalıdır. Sürü, yavrunun dünyaya gelmesinden sonra bir, iki hafta aynı yerde toplu olarak kalır ve özellikle geceleri anne ile yavrusunun etrafında daire halinde bekler.

Yavrunun doğumunun ilk günlerinde anne bir tehlike karşısında yavrusunu hortumuyla yakalayıp emniyetli bir yere nakledebilir.

Yavru Asya fili en azından üç, dört yıl annesinin izinden ayrılmaz ve ön bacaklarının arasındakimemelerden süt emer. Bir keresinde Mandalay sarayında annesi ölen bir kutsal beyaz fil yavrusu yirmi beş BurmaTı kadın tarafından emzirtilerek büyütülmüştü.

Asya fili beş yaşma gelinceye kadar hortumundan pek faydalanamaz, fakat bu devrede yavaş yavaş kendine yiyecek toplamaya başlayarak anne sütüne bağlı olmaktan kurtulur. Dişiler hayatları süresince ortalama dört, beşyavru doğururlar. Arada ikizler de dünyaya gelir. Başka başka yaşlarda iki Asya fili yavrusunun aynı annenin peşinde dolaştıkları da ender değildir. Bazen bir tek dişinin hayatı boyunca sekiz yavru doğurduğu görülür. Hele bir dişinin altmış bir yaşındayken doğurduğu bildirilmiştir.

On altı yaşındaki genç Asya filleri delikanlılık çağma gelmiş olduklarından dişilerle flört etmeye başlarlar. Fakat erkekler cinsel arzuya bağlı çılgınlık nöbetlerine ancak yirmi bir yaşını geçtikten sonra tutulurlar. Bu devrenin belirtisi,gözlere yakın ve ağzın hemen yukarısındaki bir bezin yapışkan ve kuvvetli kokulu bir madde salgılamasıdır. Çılgınlık nöbeti genellikle sıcak havada görülür ve iki hafta sürebilir. Salgının en fazla olduğu devre otuz beş ile kırk beş yaş arasıdır. Fil bu zaman erkeklik hayatının zirvesindedir.

Çılgınlık nöbetindeki Asya fili sağa, sola saldırır. Bu zamanlarda hayvana hiç güvenmeye gelmez. Salgı ağzının içine aktıkça büsbütün vahşileşir. Elli yaşındakifilde, bahsi geçen bezin salgısı azalır ve sonunda büsbütün yok olur.

Çılgınlık nöbeti geçiren Asya fillerinin etrafı yağma ve imha eden başıboş azgın fillerle karıştırılmaması lazımdır. Sürünün kanunlarına karşı geldiği için kovulan serseri fil, büsbütün yabanileşerek tehlikeli bir hal alır. Hele insanlar tarafındanyaralanan bu gibi fillerden büsbütün sakınmak gerekir. Serseri bir fil eskiden Hindistan'da cellat vazifesi görürdü. Ender olarak dişi serseri filler de vardır.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08.05.17, 22:14   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Serap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: Denizli
Mesajlar: 4.745
Konular: 1880
Puan Grafiği
Rep Puanı:5102
Rep Gücü:72
RD:Serap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond reputeSerap has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 682
226 Mesajına 380 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Asya Filleri (Elephas Asya)-Asya Filleri Hakkında Genel Bilgi-Asya Filleri Resimleri

Asya Filleri (Elephas Asya)-Asya Filleri Hakkında Genel Bilgi-Asya Filleri Resimleri

Teşekkürler
--------------Tualimforum İmzam--------------
Serap
Serap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
asya, asya filleri, asya filleri fotografları, asya filleri hakkında genel bilgi, asya filleri resimleri, asyaasya, bilgiasya, elephas, filleri, genel, hakkinda, resimleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Manda (Asya Mandası) - Asya Mandası Hakkında Genel Bilgi - Manda Resimleri Fenci Memeliler 1 27.03.19 13:59
Rüyada Asya Görmek - Rüyada Asya Görmek Yorumu - Rüya Tabiri Asya Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 1 05.11.16 14:45
Asya Kiracı - Asya Kiracı Resimleri - İyiki Doğdun Asya Kiracı tualim Tebrik - Kutlama 2 01.11.12 21:55
Asya Yaban Eşeği Hakkında Bilgi - Asya Yaban Eşeği (Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar) SERDEM Memeliler 0 19.05.12 19:22
Asya Yaban Köpeği - Asya Yaban Köpeği Resimleri - Asya Yaban Köpeği Genel Bilgiler Fenci Memeliler 1 16.07.10 03:14


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:41 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2