tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Meslekler Rehberi
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Meslekler Rehberi Meslekler Rehberi,Meslek Seçimi,Meslekler hakkında bilgi,Mesleklerin Özellikleri,Meslek Seçimi...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Psikolog - Psikolog Hakkında Bilgi - Psikolog Mesleğinin Özellikleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1150

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 03.03.14, 22:54   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Psikolog - Psikolog Hakkında Bilgi - Psikolog Mesleğinin Özellikleri

Psikolog - Psikolog Hakkında Bilgi - Psikolog Mesleğinin Özellikleri



TANIM

İnsan ve hayvan davranışlarının yapı ve süreçlerini, gözlem ve deney gibi bilimsel yöntemleri kullanarak inceleyen, davranış bozukluklarının ve gelişim sorunlarının teşhis ve tedavisi yönünde faaliyetlerde bulunan kişidir.

GÖREVLER

- İnsanlarda görülen normal ve normal dışı davranışları; düşünme, öğrenme, duygu ve heyecan gibi insanın psikolojik süreçlerini inceler, - İnsan ve hayvan davranışlarının fizyolojik nedenleri konusunda araştırmalar yapar, - İleri derecede davranış bozukluklarının tanı ve tedavisine yönelik çalışmalarda (psikoterapi) bulunur. Hafif uyum sorunlarının çözümlenmesine yönelik danışmanlık yapar, - Genel olarak psikolojik gereksinimleri ve sorunları saptar. Çözüm yollarını araştırır, - Bireylerin mesleki uyumlarının, kişiler arası iletişim becerilerinin geliştirilmesine çalışır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Çeşitli tipte zeka, yetenek, kişilik testleri, ilgi envanterleri, tutum ölçekleri, görüşme, kayıt tutanakları ve formlar, istatistik tabloları ve anketler.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Psikolog olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel ve sözel yeteneğe, - Aritmetik akıl yürütebilme, - Mantıksal bağlantıları kurabilme, - Soyut düşünebilme ve düşünceleri söz ve yazı ile ifade edebilme yeteneğine sahip, - Başkalarının duygularını anlayabilen, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, - Tutarlı, sabırlı, hoşgörülü, - İşbirliğine açık kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Psikologlar büro, hastane, okul gibi kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışırken öncelikle danışanla (hasta, sorunlu kimseler, öğrenci, işçi, işveren vb.) ve bu kimselerin yakınlarıyla iletişimde bulunurlar. İletişimde bulundukları diğer meslek elemanları çalıştıkları kuruma göre değişir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Ayrıca, “Psikoloji Bölümü” bölümü mezunları Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan /açılacak pedagojik Formasyon programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Psikoloji Öğretmeni olabilirler.

Psikologlar; hastane, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvalarında, kreş ve huzurevlerinde, okullarda ve ıslahevlerinde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda, propaganda ve kamuoyu araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Psikoloji Bölümünü bitirenlerden “Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı”nı veya “Pedagojik Formasyon Programı”nı başarı ile tamamlayanlar öğretmenlik yapabilirler. öğretmenliği yapabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi; çeşitli üniversitelere bağlı edebiyat, fen-edebiyat fakülteleri ve benzeri fakültelerin “Psikoloji” bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

İlgili bölüme lise ve dengi okul mezunlarının katılabildiği, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) “Eşit Ağırlık (EA)” puanı ile öğrenci alınmaktadır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

- Eğitim süresi 4 yıldır. - Eğitim süresince; İstatistiğe Giriş, Çağdaş Psikoloji Akımları, Ruh Sağlığına Giriş, Eğitim Psikolojisi, Motivasyon ve Heyecan, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikolojiye Giriş, Ruh Sağlığı, Hafıza ve Dikkat, Öğrenme Psikolojisi, Araştırma Yöntem ve Teknikleri ve Psikosomatik Hastalıklar gibi dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

- Psikologlar, eğitimlerine devam ederek akademik kariyer edinmeye yönelebilirler, - Psikologlar, lisansüstü eğitim yaparak klinik veya deneysel danışmanlık, eğitimsel, endüstriyel psikoloji vb.alanlardan birinde uzmanlaşabilirler, - Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilirler.

BENZER MESLEKLER: Psikiyatristlik (ruh tıp doktorluğu), psikolojik danışmanlık.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Öğrenciler eğitimleri süresince çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler. - Psikologlar, işe ilk başladıklarında kamu sektörüne ait kurum ve kuruluşlarda 8.dereceden göreve başlarlar ve sağlık hizmetleri sınıfından ücret alırlar. Tecrübeleri, uzmanlık alanları, işteki pozisyonları ve işletmelerin yapısına göre bu ücrette artış olabilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, hakkinda, mesleginin, ozellikleri, psikolog, psikolog hakkinda, psikolog hakkında bilgi, psikolog mesleğinin özellikleri, psikolog mesleğinin tanımı, psikolog nasıl olunur, psikolog nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
İktisatçı - İktisatçı Hakkında Bilgi - İktisatçılık Mesleğinin Özellikleri SERDEM Meslekler Rehberi 0 04.03.14 14:46
Profesör - Profesör Hakkında Bilgi - Profesörlük Mesleğinin Özellikleri SERDEM Meslekler Rehberi 0 03.03.14 22:51
Vaiz - Vaiz Hakkında Bilgi - Vaizlik Mesleğinin Özellikleri SERDEM Meslekler Rehberi 0 03.03.14 22:19
Hakem - Hakemlik Hakkında Bilgi - Hakemlik Mesleğinin Özellikleri SERDEM Meslekler Rehberi 0 27.02.14 00:12
Danışman - Danışmanlık Hakkında Bilgi - Danışmanlık Mesleğinin Özellikleri SERDEM Meslekler Rehberi 0 26.02.14 23:51


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:01 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2