tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Meslekler Rehberi
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Meslekler Rehberi Meslekler Rehberi,Meslek Seçimi,Meslekler hakkında bilgi,Mesleklerin Özellikleri,Meslek Seçimi...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Lastik Teknikeri - Lastik Teknikeri Hakkında Bilgi - Lastik Teknikeri Mesleği
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1651

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 21.05.14, 22:49   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Lastik Teknikeri - Lastik Teknikeri Hakkında Bilgi - Lastik Teknikeri Mesleği

Lastik Teknikeri - Lastik Teknikeri Hakkında Bilgi - Lastik Teknikeri Mesleğinin Özellikleri


TANIM Lastik teknikeri, kimya ve makine mühendislerinin gözetiminde, otomobil ve uçak lastikleri ile çamurluk, taşıt iç döşeme lastikleri vb. her türlü lastik ve plastik üretimi ve şekillendirilmesi faaliyetlerinde bulunan kişidir.

GÖREVLER - Lastik üretiminde kullanılacak makineleri, üretim programlarına ve yönergelere uygun şekilde hazırlar, - Gerekli laboratuar çalışmaları yaparak, lastik hammaddelerini, reçetelerde belirtilen miktarlara göre hazırlar, - Üretim bandındaki faaliyetleri kumanda ve kontrol eden makine sistemini işletir, - Lastiklerin ve plastik ürünlerin yönergelere uygun biçimde pişirme ve presleme işlemlerini yapar veya yapılmasını sağlar, - Üretilen malın standartlara uygunluğunu kontrol eder, varsa özürü giderir veya ilgililere haber verir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Yarı otomatik veya otomatik tipte lastik ve plastik imal makineleri, pres makineleri, - Tartı,cetvel, gönye gibi ölçüm aletleri ile ölçü kapları, - Doğal ve sentetik kauçuk ve karbon siyahı gibi kauçuk hammaddeler, - Oksit ve bileşikleri gibi dolgu; kükürt ve bileşikleri gibi sertleştirici; starik asit gibi kimyasal maddeler, kort bezi, çelik teller ve çelik kortlar, otomatik kontrol aletleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Lastik teknikeri olmak isteyenlerin; kimya ve fizik bilimlerine ilgi duyan, el, göz ve ayaklarını eşgüdüm halinde kullanabilen, renkleri ayırdedebilen, yönergeleri kavrayıp uygulayabilen, ayrıntıları algılayabilen, dikkatli, bedence güçlü ve dayanıklı, başkaları ile işbirliği yapabilen kimseler olmaları gerekir. El ve ayaklarda ciddi sakatlıklar, ileri derecede görme ve işitme kaybı, mesleği yürütmeyi engelleyen durumlardır.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Lastik teknikeri, otomotiv ve plastik endüstrisinde görev alabilir. Çalışma yeri fabrika ve atölyeler olup ortamda buhar, aşırı sıcak, gürültü ve rahatsız edici koku vardır. İş genellikle ayakta yapılır. Lastik teknikeri hem mühendislerle hem de işçilerle iletişim halindedir, ancak görevini yaparken birinci derecede aletlerle ve maddelerle ilgilidir. Bu meslekte elektrik çarpmalarına, lastik hamurlarının hazırlanması sırasında zehirlenmelere maruz kalma tehlikeleri vardır. Bunun için çalışırken iş önlüğü ve eldiven giyilmeli, gerektiğinde maske takılmalıdır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Otomotiv sanayii ülkemizde en gelişmiş üç sektör içerisinde yer almaktadır. - Lastik teknikerleri; otomotiv sanayiinde, taşıt ve uçak lastikleri, çamurluk lastikleri, taşıt iç döşeme lastikleri, lastik ve kauçuk ayakkabı, kayış, hortum gibi lastik ile plastik mamuller imali üzerine çalışan fabrika veya atölyelerde iş bulabilmektedirler. - Bu meslekte kadınların çalışma oranları oldukça düşüktür ve daha çok laboratuar çalışmalarında yer almaktadırlar. - Özellikle otomotiv sanayiindeki gelişmeler, ülkemizdeki motorlu taşıt sayısındaki artış ve eğitim yerlerinin sınırlı olması, mesleğe talebi artırmaktadır. Lastik teknikerlerinin çalışma alanları oldukça geniştir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokulların “Lastik-Plastik” ve “Lastik Teknolojisi” bölümlerinde verilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI - Meslek liselerinin Boya Teknolojisi, Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacılık, Kimya, Lastik Teknolojisi, Petrokimya, Plastik İşleme, Plastik Teknolojisi, Proses, Sanayi Boyacılığı ve Uygulama Tekniği, Sınai Boya bölümlerinden mezun olanlar “Lastik Teknolojisi, Lastik-Plastik” ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. - Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitimleri süresince öğrenciler; Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil dersleri ile eğitimin; 1.yılında; Genel ve Organik Kimya, Fizik, Matematik, Polimer Kimyaya Giriş, 2.yılında; Makine Bakım Tekniği, Teknik Resim, Bilgisayar-Bilgi İşleme Giriş, Polimer Kimyası, İstatistik ve Kontrol Sistemleri, Proses Kontrol, Malzeme ve Ekonomi, Beşeri İlişkiler, Lastik ve Plastik Teknolojisi, Enstrümantasyon Elektrik gibi meslek derslerini alırlar. Öğrenciler uygulamaya yönelik eğitimlerini 6 aylık staj döneminde işletmelerde görmektedirler. Eğitimleri süresince öğrencilere lastik ve plastik imalinde kullanılan makinelerin tanınması, hammaddelerin hazırlanması, yapılan işin kontrol edilmesi, arızaların saptanması, makinelerin bakım ve onarımları konularında bilgi, beceri ve iş alışkanlıkları kazandırılmaktadır.


MESLEKTE İLERLEME Lastik teknikerlerine yönelik olarak çalıştıkları işletmeler tarafından hizmet-içi eğitim programları düzenlenebilmektedir. Lastik teknikerleri, taşıt lastikleri, uçak lastikleri imalinde ya da sadece taşıt lastiklerinin kaplanması, çamurluk lastik ve taşıt içi döşeme lastikleri veya plastik mamulleri imali alanlarından birinde çalışmalarına ağırlık vererek o alanda uzmanlaşabilirler. “Lastik – Plastik”, “Lastik Teknolojisi” ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları taktirde “Kimya”, “Kimya Mühendisliği” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

BENZER MESLEKLER : Kimya Teknisyenliği, Kimya Teknikerliği, Lastik Teknisyenliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Öğrenciler, eğitimleri süresince çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler. Lastik teknikerleri işe ilk başladıklarında asgari ücretin 3 katından az olmamak üzere aylık ücret alabilmektedirler. Bu ücret, deneyim arttıkça, işletmenin büyüklüğüne ve yapısına göre 2-3 kat artabilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, hakkinda, lastik, lastik teknikeri, lastik teknikeri hakkinda, lastik teknikeri hakkında bilgi, lastik teknikeri mesleğinin özellikleri, lastik teknikeri mesleğinin tanımı, lastik teknikeri nasıl olunur, lastik teknikeri nedir, meslegi, teknikeri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Mantar Teknikeri - Mantar Teknikeri Hakkında Bilgi - Mantar Teknikeri Mesleği SERDEM Meslekler Rehberi 0 17.04.14 17:35
Metal İşleri Teknikeri - Metal İşleri Teknikeri Hakkında Bilgi SERDEM Meslekler Rehberi 0 17.04.14 17:31
Rüyada Lastik Görmek - Rüyada Lastik Açıklaması ve Yorumu - Lastik Rüya Tabiri Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 25.08.12 22:50
Rüyada Lastik Tekerlek Görmek - Rüyada Lastik Tekerlek Açıklaması ve Yorumu - Lastik Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 25.08.12 22:48
Rüyada Lastik Top Görmek - Rüyada Lastik Top Açıklaması ve Yorumu - Lastik Top Rüya T Tarot H-I-İ-J-K-L-M ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 25.08.12 22:47


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:21 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2