tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Tarih
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Tarih Tarih dersi ödevleri,Tarih ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Devşirme Hakkında Bilgi - Devşirme Nedir - Devşirme Sistemi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1259

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 19.05.12, 22:36   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 7.449
Konular: 6324
Puan Grafiği
Rep Puanı:14360
Rep Gücü:167
RD:Başak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond reputeBaşak has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 53
719 Mesajına 1.316 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Devşirme Hakkında Bilgi - Devşirme Nedir - Devşirme Sistemi

Devşirme Hakkında Bilgi - Devşirme Nedir - Devşirme Sistemi


Osmanlı döneminin farklı kültür ve toplumlarından olan zeki ve akıllı çocukları küçük yaşta alarak eğitip onlardan en iyi şekilde istifade etmiştir. Herşeyden önce onları islam kültürü ile yoğurmuşlar kıvamına gelincede saray kültürü ile pişirmişlerdir.

Osmanlı'da islam hukuku geçerli olduğu için bugün ki gibi üniversitelerde mevcut kadın-erkek aynı ortamda eğitim görme imkanı yoktu. Erkek'lerin eğitim gördükleri fakulteye Enderun, kadınlar'ın eğitim gördükleri fakulteye de HAREM demeyi uygun görmüşlerdir. Yabancı erkeklerin kadınlarla işli dışlı olmamsı nedeni ile kadınlar bölümü HAREM ismi ile anılmıştır. Harem mahrem bölgedir. Haremlik selamlık ismide osmanlıdan kalan kültürel bir isimdir. Her evin bir HAREM'i vardır. Bu yüzden padişah'ın harem'i yani aile hayatı ile EĞİTİM ÜNÜVERİSTE harem'i ısrarla karıştırılmaya çalışılmaktadır..

Enderun daki eğitim ile Harem'deki eğitim birbirinden farklı olup biri devlet yönetimine yönelik iken bir nevi SİYASEL BİLİMLER AKADEMİSİ gibi diyebiliriz. Diğeri daha çok yaşama dair eğitimi içermekte idi.

Günümüzdeki beyin göçü ücretli çalıştırmaktan ibaret iken osmanlı bunu daha ileri düzeyde uygulayıp sıfırdan yetiştirip hem dini hem milli hem de kültürel olarak TAM OSMANLI olarak yetiştirmiş. Ve HAREM'de yetiştirdiği eğitimli kızlarla da evlendirerek tamamen bir osmanlı hakimiyetini birey üzerinde sağlamıştır.. SADAKAT'i en üst düzeye çıkartmıştır.

Enderun'un askeri kanatı da yeniçeri ocağı olarak isimlendirilmiştir. Beyin göçleri bireylerin kendi isteklerinden çok ailelerin çocuklarının daha iyi yerlere gelmesi arzusundan bizzat ailelerden çocuk yaşta alınarak gerçekleşmiştir. Ya da savaşlarda alınan toprakların esir düşmüşlerin zeki cocuklarıdır.

Yetiştirilen beyinler sadece osmanlının merkezi istanbulda kalmamış kendi topraklarına gönderilerek oralarda da osmanlının hakimiyetini pekiştirmişlerdir.

Düşünün Kanuni macaristanı aldı. halkı macarca konuşur. Peki 150 sene onlarla osmanlı merkezi yönetimi nasıl diyalog kurdu? Onlarla nasıl iletişime geçti. Dil farklı kültür farklı. bugün macaristan gibi 40 dan fazla devlet osmanlı topraklarında idi. Hepsi ile nasıl iletişime geçilecek 100 farklı dil. PAdişah ya da osmanlı birokresisi hepsini bilecek değil öyle değil mi?

İşte sürekli eleştirilen DEVŞİRME gerçeği de burada devreye geçiyor. Osmanlı hakimiyeti altındaki farklı kültürlerle kendi yetiştirdiği oranın halkından olan BEYİN'lerle köprü kurmuştur. O beyinleri kendi yetiştirdiği kızlarla evlendirerekte kontrol altında tutmuş sadakatininin üst düzeyde kalmasını sağlamıştır.


Alıntı..
--------------Tualimforum İmzam--------------
Yeniden gülmem için
Beni baştan sevmen lazım.......
Başak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bilgi, devsirme, devşirme hakkında bilgi, devşirme nedir, devşirme sistemi, devşirmeler, enderun nedir, hakkinda, harem nedir, nedir, osmanlıda devşirme, osmanlıda harem, sistemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Zan Nedir? - Zan Ne Demek - Zan Hakkında Bilgi ASYA Dini Bilgiler 0 27.04.14 20:32
Trombosit Nedir - Trombositler Hakkında Bilgi SERDEM Biyoloji 0 25.09.12 00:39
Lav Nedir? Lav Hakkında Bilgi SERDEM Genel Kültür 0 15.09.12 23:38
Çan Nedir - Çan Hakkında Bilgi - Çan Özellikleri - Çan Türleri Melodi Enstrümanlar 0 26.09.11 01:12
Osmanlı Devlet'inde Devşirme Sistemi SERDEM Tarih 0 04.08.08 12:05


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 15:06 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2