tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Biyografiler > Türk Edebiyatçıların Hayatı ( Biyografisi )
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Türk Edebiyatçıların Hayatı ( Biyografisi ) Türk edebiyatçıların hayatları ( Biyografisi )


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ahmet Turan Altan Biyografisi,Ahmet Turan Altan Hayatı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1809

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 07.07.09, 15:29   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
İpek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Mersin
Mesajlar: 1.271
Konular: 1076
Puan Grafiği
Rep Puanı:3790
Rep Gücü:0
RD:İpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 71
210 Mesajına 272 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Ahmet Turan Altan Biyografisi,Ahmet Turan Altan Hayatı

Ahmet Turan Altan Biyografisi,Ahmet Turan Altan Hayatı,Ahmet Turan Altan Kimdir?

1954 Sivas doğumlu. İlk ve orta tahsilini Sivas’ta tamamladıktan sonra 1978 yılında SBF’nin İdare ve Siyaset Bölümü’nden mezun oldu. Bu esnada Sivas’ta üç yıl süreyle mahalli matbuatta çalıştı. Çeşitli dergilerin yayınlanmasına katkıda bulundu. 1980 yılında askerlik hizmetini Tatvan ilçesinde yedek subay olarak yerine getirdi. Üç yıl serbest çalıştıktan sonra 1985′de Cumhuriyet Üniversitesi’ne girdi. 1987′de yüksek lisans eğitimini, 1991′de doktora çalışmasını tamamladı. 1993′de yardımcı doçentliğe atandı. 1994 yılında Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde kurulan İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi’ne geçti ve halen bu fakültede görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır. Muhtelif dergilerde (Türkiye Günlüğü, Tarih ve Toplum, Dergâh, Türk Edebiyatı, Yeni Türkiye, vb.) yayınlanmış yazıları vardır. Kitap şeklinde yayınlanmış sekiz çalışması bulunmaktadır.

ESERLERİ:
1. Birinci Meşrutiyet Devrinde Ordu ve Siyaset, Cedit Yayınları, Ankara, 1993, (Doktora tezi)
2. İstiklâl Mahkemeleri, Ağaç (Alternatif Üniversite) Yayınları, İstanbul, 1993
3. Doğu ve Batı Karşısında Cemil Meriç, Akçay Yayınları, Ankara, 1994, (Yüksek lisans tezi)
4. Yatağına Kırgın Irmaklar, Ötüken Yay., İstanbul, 1997.

Niçin hep güzeldiler, trajediden drama, dramdan komediye, oradan yeniden trajediye doğru şimşek hızıyla geçişiveren o herc-ü merc günlerinde onları, başkalarının yazdığı sinsi ve hesabi bir senaryonun piyonları durumuna düşmekten kurtarıp son tahlilde kahramanlaştıran nasıl bir ruh kimyası olmalıydı ki daima güzel kalabildiler? Onlarda, yalan yere Şems’den müjdeli haber getiren şarlatanı bile bile ödüllendiren Mevlananın neş’esi hiç eksik olmadı; Hazret, “dosttan gelen yalan habere müjdelik verdim; doğru olsaydı canımı verirdim” demişti hani. Ki canlarını bile verdiler.

Galiba hilkat, onların kumaşını bayrakların kumaşı ile birlikte dokumuş, hamurlarını Allah’a adanan kınalı kurbanlık koçların hamuru ile yoğurmuş, sütlerini haysiyet ve diğer kamlığın imbiğinden geçirmişti; onun için “maznun” iken de, “mahpus” iken de “mağdur” iken de hep güzel kaldılar: Edebiyatın, sanatın, estetiğin güzelliğinden söz etmiyorum; hani kıraç bozkırlarda ardını çok ama çok uzaklarda sislenmiş mor dağlara verip de Allah’dan gayrı kimseden nimet beklemeden kendi cürmünce yeşilin saltanatına itaat eden tek top ağaçların güzelliği vardır ya;İşte öyle bir güzellik bu; fark edebilmek için biraz “yerli” olmak gerekir!
Yatağına Kırgın Irmaklar, yazarın lisanıyla muaşakasının parmaz izleri niyetine de okunabilir.
(Arka Kapak)

5. Altıncı Şehir
Yerden mantar gibi biten betonarme binaların hergün birbirine biraz daha benzettiği şehirler, sadece dış görünüşlerini, ruhlarını (her şehrin bir ruhu vardır) yitirmekle kalmıyor, dur durak bilmeyen iç göç yüzünden kimbilir kaç göbektir bağırlarında besledikleri yerlilerini de kaybediyorlar. Hakiki yerliler, şehirlerde artık kelaynak kuşları gibi soyları tükenmek üzere olan cins adamlardır ve doğar doğmaz aşinası oldukları mekanların asli çizgileri bir bir silinirken derinden sarsılırlar. Ahmet Turan Alkan işte bunlardan biridir. Üniversite yılları sayılmazsa hep Sivas’ta yaşamış ve sevdiği şehri bütün hurda teferruatı ile tanımış bir aydın olan Ahmet Turan Alkan, folklorla sınırlı kalmayıp Türkiye’de yaşanan büyük değişmeyi Sivas bazında incelemiş olmak bakımından diğer şehir tarihçilerinden ayrılır. Altıncı Şehir, bu bakımdan sadece Sivas’ın değil, bütün Türkiye’nin hikayesidir.
(Arka Kapak)

6. Ateş Tecrübeleri
Ahmet Turan Alkan, öğrencilik ve askerlik yılları hariç, hiç ayrılmadığı “Altıncı Şehir”den fikir ve kültür dünyamızın nabzını tutan, Türkçe’yi, Ahmet Haşim’lerin, Refik Halit Karay’ların, Ahmet Hamdi Tanpınar’ların bıraktığı noktada yakalamış bir deneme yazarı. Onun yazılarını okurken aslında Türkçe’nin ne kadar kıvrak ve ifade imkanlarının ne kadar zengin olduğunu görüyor ve hayretler içinde kalıyorsunuz. Hafif ironiyle cilalanmış renkli, nefis bir üslup, ayrıntılara hakimiyet ve çok zengin bir kültürel arka-plan... Ahmet Turan Alkan, bir prototip, bu toprağın değerlerine sımsıkı bağlı, fakat ufku sonsuzluk ölçeğinde açık, içinde yaşadığımız çağın ve Türkiye’nin bütün meselelerini derinliğine kavramış yeni Türk aydınının prototipi... “Ateş Tecrübeleri”nde bunu göreceksiniz.
(Arka Kapak)

7. Üç Noktanın Söylediği
Üç noktanın ima ettiğini, yeri gelir, bütün bir edebiyat şerhten aciz kalır. Ki harfler şüphesiz sihir eseridir. İnsan hançeresinde çeşitlenen bütün sesleri, birkaç çizginin sadeliğine sıkıştırır, yanyana gelir kelime olur. Bu defa sesler “anlam”ın gökkuşağı gömleğini giyer; tutuşturur, çıldırtır, gama salar, müjdeler getirir, susturur söyletir. Ama hiçbir harf ve hiçbir kelime, üç noktanın ima ettiğini kucaklayamaz.

Nokta dediğimiz, adı üstünde noktadır işte. Geometrinin başlangıç yeri, sözün sonudur. Kalemin kağıtla vuslatının ilk meyvesidir. Onları yanyana getirerek çizgiye, çizgiyi üç boyuta kalbedebilirsiniz; arada dünyalar gizlidir.

“İlim bir nokta idi, onu cahiller çoğalttılar” sözü, size noktanın basitliğinde gizlenen olgunluk ve mükemmeliği çağrıştırabilirse de, sıradan üç noktanın ima ettiği mutlaka daha fazla birşeydir. Çünkü üç nokta arasındaki mesafeye kendinizi koyabilirsiniz; hayalhanenizi, hislerinizi ve tasavvurlarınızı. Üç noktalık bir hacmi siz inşa eder ve orada kendinizi tarif edebilirsiniz.
(Arka Kapak)

8. Ubeydullah Efendi’nin Amerika Hatıraları
Ubeydullah Efendi (1858 - 1937), sarıklı-cübbeli bir Jön Türk’tü. Onun çelişkilerle dolu kişiliği, Jön Türkler’in türdeşlikten ne kadar uzak oldukları hakkında fikir vericidir. II. Abdülhamid, Ubeydullah Efendi’yi (bugünkü Libya’nın güneyinde, Büyük Sahra’da bulunan) Taif’e sürmüş, İttihat ve Terrakki ise İkinci Meşrutiyet’te üç defa mebus seçtirmişti. Ubeydullah Efendi ayrıca hapse de girdiği (”Sultan Hamid devrinde bir buçuk sene hapis, beş bucuk sene nefiy, on sene kaçak olduğumuz için tecrübe-i didegandan sayılıyoruz”) Abdülhamid döneminde sultana jurnaller vermiş, İttihatçıları kıyasıya eleştirmiştir. Mütareke’de (iki kere) Malta’ya sürülmüş, Cumhuriyet’te Beyoğlu Evlendirme Memuru olmuştur. 1931 ve 1935′te, dönemin tek partisi CHP’nin Beyazıt milletvekilliğinde bulunmuştur.
İpek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
ahmet, ahmet turan altan, ahmet turan altan biyografi, ahmet turan altan biyografisi, ahmet turan altan hakkında, ahmet turan altan hakkında bilgi, ahmet turan altan hayatı, ahmet turan altan kim, ahmet turan altan kimdir, ahmet turan altan özgeçmişi, ahmet turan altan yaşamı, altan, biyografisi, hayati, turan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Altan Karındaş Biyografisi - Altan Karındaş Kimdir - Altan Karındaş Hayatı - Altan K Serap Türk Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri ) 0 30.08.14 01:06
Ahmet Altan-Aldatmak Okyanus Türk Edebiyatından Kitap Özetleri 0 09.09.08 10:54
Ahmet Altan Şiirleri Josephine Türk Şairlerin Şiirleri 2 13.08.08 01:21
Ahmet Turan Alkan Hayatı ( Biyografisi ) Okyanus Türk Edebiyatçıların Hayatı ( Biyografisi ) 0 05.04.08 01:06
Ahmet Altan Hayatı ( Biyografisi ) Deniz Türk Edebiyatçıların Hayatı ( Biyografisi ) 0 02.02.08 22:40


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:33 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2