tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi Türkçe ödevleri,Edebiyat ödevleri,Dil Bilgisi ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Edatlar Bağlaçlar Ünlemler Test
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
953

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 25.08.08, 08:27   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.685
Konular: 6909
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Edatlar Bağlaçlar Ünlemler Test

Edatlar Bağlaçlar Ünlemler Test

1.Aşağıdakilerden hangisinde “kadar” edatı cümleye “eşitlik” anlamı katmamıştır?

A)Hababam Sınıfı kadar sevilmiş bir komedi filmi yoktur Türk sinemasında.
B)Anlattıklarınıza, “Çağını başkalarının gözünden izleyenler o çağın kuklalarıdır” sözü kadar denk düşen bir söz olamaz.
C)Dünyanın en güzel şarkısını söylemek kadar güzeldir sevgiliye sevdiğini söylemek.
D)Filmdeki oyuncu: “Adamın gizlediği elmaslar, dünyadaki kum kadar çoktu” diyordu.
E)Mehmet Rauf da Halit Ziya Uşaklıgil kadar olmasa da usta bir romancıydı.





2.Aşağıdakilerden hangisinde “için” edatı cümleye “amaç” anlamı katmıştır?

A)Ailede üniversiteyi okuyan öncü biri olmadığı için diğer kardeşler de okumamış.
B)Film görsel efektlerden eser taşımadığı için, izleyenleri hayal kırıklığına uğrattı.
C)Edebi eleştiri yapmak zor bir iş olduğu için kimse eleştirmenliğe kalkışmıyor.
D)Konseri yakından izlemek için erkenden konser alanında sıraya girdik arkadaşlarla.
E)İçli türkülerle beslenen bir toplum olduğumuz için eğlence yerlerinde de acı türkülerle eğleniyoruz.





3.Aşağıdaki sorulardan hangisinde “ile” ötekilerden farklı işlevdedir?

A)Yazdıklarıyla söyledikleri birbirini tutmuyordu.
B)Caddenin kenarında bir abrayla iki motosiklet vardı.
C)Ben telefonla konuşurken annem birden içeri girdi.
D)Toptancıya ben ile babam dün gittik.
E)Soru ile cevabı art arda söyleyerek ders çalışıyordu.





4.Aşağıdakilerden hangisinde “göre” edatı cümleye “görecelik” anlamı katmıştır?

A)Duyduğumuza göre filmin en tehlikeli sahnelerinde dublörler kullanılmış.
B)Aktör için yapılan anma, sinemaya yıllarca emek vermiş bir sanatçıya göre değildi.
C)Freud’a göre insan davranışının kökeninde bilinçaltına itilen duygu ve düşünceler vardır.
D)Orhan Kemal Çukurova’yı Zafer Doruk’a göre daha gerçekçi anlatır diyebiliriz.
E)Topluma göre yaşamak istemiyorsan, önce kendi doğrularının yarat.





5.Aşağıdakilerden hangisinde edat kullanılmamıştır?

A)Akşama doğru insanlar kumsalda yürüyüşe çıkıyordu.
B)Öğretmenlerine karşı hiçbir saygısızlık yapmazdı.
C)Çocuk korktuğundan dolayı tir tir titriyordu.
D)Sabahtan beri ağzına hiçbir lokma koymamıştı.
E)Bu konuda sen bile bir şey yapamazsın, diyordu.





6.Aşağıdakilerden hangisinde “için” edatı cümleye amaç anlamı katmamıştır?

A)Yorucu bir günün sonunda açlıklarını gidermek için masaya oturdular.
B)Teyzemlere gitmek için hazırlanmaya koyulmuştuk.
C)Para kazanmak için her işte çalışabileceğini söylüyordu.
D)Evini kurtarmak için canını tehlikeye katıp alevlere daldı.
E)Karnesindeki zayıfları gördüğü için hüngür hüngür ağlıyordu.





7.Aşağıdakilerden hangisinde “üzere” edatı cümleye yaklaşıklık anlamı katmıştır?

A)Alışveriş yapmak üzere dışarı çıkmıştı.
B)Görüldüğü üzere her şey zamanla hallediliyor.
C)Sabrım taşmak üzere, biraz sakin ol!
D)Bu kitabı ondan üç günde okumak üzere aldım.
E)Sabah yola çıkmak üzere erkenden uyudu.





8.Aşağıdakilerden hangisinde “kadar” sözcüğü cümleye karşılaştırma anlamı katmamıştır?

A)Anlaşıldığı kadarıyla suçlu sensin.
B)Onun kadar fedakâr bir anne var mıydı?
C)Benim kadar ders çalışan yok, diyordu.
D)En az bu ev kadar güzel bir ev bulduk.
E)Okuduklarımdan bu roman kadar güzeli yoktur.





9.Aşağıdakilerden hangisinde “göre” edatı cümleye “uygunluk” anlamı katmıştır?

A)Ona göre futbol çok önemliydi.
B)Anladığıma göre bu işte senin de parmağın var.
C)Hava soğuk olduğuna göre, ceketsiz kalamazdım.
D)Henüz kendime göre bir iş bulamadım.
E)Sınıfa göre çok çalışkan bir öğrenciydi.





10.I. Her şeyi biliyormuş gibi davranıyordu.
II. Onun gibi biriyle tanışmayı çok isterim.
III. Bu zamanda bunun gibisini bulamazsın.
IV. Başkasının sorunlarıyla meşgul gibiydi.
V. Sizin de anladığınız gibi, bir sorun kalmadı.

Yukarıdaki cümlelerden hangilerinde edat fiilimsiyle öbekleşmiştir?

A)I ve III
B)II ve IV
C)III ve V
D)IV ve I
E)V ve I





11.Aşağıdakilerden hangisinde “yalnız” sözcüğü ötekilerden farklı görevdedir?

A)Elindeki parayla yalnız bir ceket alabilirdi.
B)Ağlamak yalnız kuruyan kirpikleri ıslatır.
C)Bu konuyu yalnız sizinle konuşabilirim.
D)Sinemaya da gideriz, yalnız önce ödevini bitir.
E)Oyun yalnız akşamları sergilenecekmiş.





12. I. Biraz olsun eğlenmek için arkadaşlarını toplayıp dışarı çıktı.
II. Ölüm kadar üzücü bir olay yoktur şu fani dünyada.
III. Sümbül gibi saçları, kara üzüm gibi gözleri vardı.
IV. Senin için çirkin dediler, düşmanı oldum güzelin.
V. İnci kadar beyaz dişleri, esmer tenine yakışıyordu.

Yukarıdaki cümlelerden hangisinde edat grubu zarf tümleci görevinde kullanılmıştır?

A)I ve II
B)I ve IV
C)II ve IV
D)III ve V
E)IV ve V





13.Aşağıdakilerden hangisinde “doğru” sözcüğü edat (ilgeç) görevinde kullanılmıştır?

A)Doğru işlerin peşinden koşmalısın.
B)Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış.
C)Adam hızla bana doğru geliyordu.
D)Doğru, toplumdan topluma değişen bir kavramdır.
E)Doğru bir iz peşinde olduğumuzdan emin misiniz?





14.Aşağıdakilerden hangisinde edat grubu cümlede ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?

A)Size yetişmek için buralara kadar koşarak geldim.
B)Kuş gibi yemek yiyorsun, çok zayıfladın yine.
C)Dağ kadar işim var, bunları bırakıp gelemiyorum.
D)Dediğine göre gece gündüz ders çalışıyormuş.
E)Kendi kendine söz verdi, tüm işleri akşama dek bitirecek.





15.Aşağıdakilerden hangisinde “gibi” yle kurulan edat grubu cümlede yüklem göreviyle kullanılmıştır?

A)Kan gibi kıpkırmızı bir gül açmıştı evlerinin önünde.
B)Gece gibiydi saçları, savruluyordu rüzgârda.
C)Annesini gördüğü gibi ortadan kayboldu.
D)Güneş gibi yaşar, ülkemizin her şairi.
E)İnsan gibi bir yaşam sürmeli herkes.





16.Aşağıdakilerden hangisinde edat grubu yüklem görevinde kullanılmıştır?

A)Sabaha karşı limanda bir fırtına kopacağı söylendi.
B)Çocuğuyla ilgilendiğim için teşekkür edip gitti.
C)Bir çöplükmüş gibi attı elindeki o güzelim kitabı.
D)Bize doğru gelen adamı önce tanıyamamıştım.
E)Neredeyse, roman kadardı elindeki kitap.





17.Aşağıdakilerden hangisinde edat grubu cümle dolaylı tümleç görevindedir?

A)Elektronik eşyalara çocukluğundan beri ilgisi vardı.
B)Tiyatro salonunun önünde, akşama dek bilet sattılar.
C)Havalar iyice ısındığından beri bu saatlerde sokağa çıkılmıyor.
D)İlgi çeksin diye vitrin renkli, yapma çiçeklerle düzenlendi.
E)Kıskançlığından çıldırıyor, bu kadarına da ses çıkarmıyordu.





18.Aşağıdakilerden hangisinde edat grubu yüklem görevindedir?

A)Sırf o mutlu olsun diye yapabileceğim her şeyi yaptım.
B)Mina Urgan, ömrünün sonlarına doğru geniş kitlelerce tanındı.
C)Tevfik Fikret de toplumcu bir sanatçıydı Victor Hugo gibi.
D)Saçındaki aklara karşın yaşı oldukça genç sayılırdı.
E)Gelecek içindi, düşünürün söylediği her söz.





19. I. Düşünmek gibi bir beceriye sahipse insan, aklını kullanmalı her zaman.
II. Hayaller ülkesinde yaşayan Don Kişot, yel değirmenine karşı savaştı.
III. Mai ve Siyah’ın şairi Ahmet Cemil gibi hayalci kişiler, hayal kırıklığı yaşar.
IV. Yaşamak için çırpınıyordu bir kuş kalabalık ayakların altında.
V. Renkli ve yağmur damlaları gibi küçük misketlere daldı gözleri.

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangilerinde kullanılan edat grupları sıfat görevindedir?

A)I ve II
B)I-III ve V
C)Yalnız III
D)II ve V
E)Yalnız V






20.Aşağıdakilerden hangisinde edatın gereksiz kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A)Apartmanda sanki kimse yok gibiydi, etrafta hiç ses yoktu.
B)Bana göre pantolon bulunamamıştı, o nedenle utanıyordum.
C)Bu yol bu kadar uzun muydu, diye söylene söylene gidiyordu.
D)Çok yakından okuduğundan dolayı gözleri bozulmuştu.
E)Anladım ki annem kadar güzel yemek yapan yoktur.

CEVAPLAR

1-D 2-D 3-C 4-C 5-E 6-E 7-C 8-A 9-D 10-E 11-D 12-B 13-C 14-C 15-B 16-E 17-E 18-E 19-B 20-A
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
baglaclar, edatlar, edatlar bağlaçlar ünlemler test, test, unlemler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Test Görmek - Rüyada Test Açıklaması ve Yorumu - Test Rüya Tabiri Tarot T-U-Ü-V-Y-Z ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 18.08.12 21:10
Edatlar/İlgeçler SERDEM İlköğretim 0 23.09.09 20:26
Ünlemler SERDEM İlköğretim 0 23.09.09 20:18
Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemlerle İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 13.08.08 02:08
Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemlerle İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 13.08.08 01:34


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:04 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2