tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > BİLİM ve TEKNOLOJİ > Bilim Adamlarının Hayatı > Yabancı Bilim Adamlarının Hayatı
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Yabancı Bilim Adamlarının Hayatı Yabancı bilim adamlarının hayatı,yabancı bilim adamlarının biyografileri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Gustav Robert Kirchoff Hayatı ( Biyografisi )
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1559

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 17.02.08, 18:44   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Administrator
 
Deniz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: İzmir
Mesajlar: 1.288
Konular: 433
Puan Grafiği
Rep Puanı:2786
Rep Gücü:20
RD:Deniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond reputeDeniz has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 48
121 Mesajına 160 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Gustav Robert Kirchoff Hayatı ( Biyografisi )

Gustav Robert Kirchoff (1824 - 1887)

12 mart 1824’te Köningsberg, Prusya’da simdiki Kaliningrad , Rusya’da dogdu. Kirchhoff’un babası Friedrick Kirchhoff hukukçuydu ve mecliste millet vekiliydi. Babası Prusya’da herkes tarafından görevine çok sadık biri olarak tanınırdı. Annesi Johanna Henriette Wittke. Gustav Kirchhoff’un ailesi çok varlıklı bir aileydi ve toplumun elit kesiminde tanınırdılar.

Bunun isaretlerini koca Prusya’ya sadece Gustav için getirip açtırdıkları egitim kurslarından görebiliriz. Köningsberg’de her insanın profesör olması dogal karsılanır. Kirchhoff’un ailesi sagladıkları bunca imkanlarıyla Gustav Kirchhoff’un ileride bir profesör olarak yetismesinden kuskuları yoktu.

Üniversiteye gidene kadar evinde egitim veren bedelli ögretmenlerden egitim gördü. Küçüklügünde çok konuskan olmasına karsı dıs görünüsüyle çok kırılgandı. 18 yasında 1843’te matematik okumak için Albertus üniversitesine girer. 1833 senesinden baslayarak Franz Neumann ve Jacobi Königsberg’de matematik-fizik semineri vermeye baslar.
Onların amacı kendi yöntemleriyle arastırma metotlarını ögrencilere ögretmek. Gustav Kirchhoff Neumann ve Jacobi seminerlerine 1843- 1846 arasında katılır. Seminerler etkisiyle Neumann’a hayranlıgı uyanır. 1843 senesinin sonlarında Jacobi’nin rahatsızlıgı Neumann’dan ayrılmasına sebep olur. Neumann’da arastırmalarında ve seminerlerinde Gustav’dan pozitif etkilenir. Gustav Kirchhoff Köningsbeg o zamanlar matematik okumaktadır. Neumann’da matematiksel fizigi çok sever. Bunlar ikisi karsılıklı bilgi alısverislerinde bulunarak çalısmalarını arttırırlar. 1845’te Gustav Kirchhoff Königsberg üniversitesinde Freirich Jules Richelot’tan matematik egitimini alırken Neumann iki önemli elektriksel indüksiyonla alakalı arastırmalarını yayınlar.

Sonraki senelerde Neumann’la çalısırken elektriksel akım hakkında arastırmasını tamamlar. 1845’te Gustav Kirchhoff meshur Kirchhoff yasalarını duyurur. Kirchhoff yasaları elektriksel akımın , voltajın , direncin hesaplanmasında kullanılır. Bu yasayı bulmakla birleikte Ohm’un arastırp buldugu yöntemi biraz daha genisletmis olur.

Gustav Kirchhoff dügüme giren akımın v1+ v2+ v3+ v4=0 hesaplanmasında her çevreyi hesaplamayarak cebirsel islemi azalttı. Kirchhoff akım yasasında bir dügüme giren akımla çıkan akımın toplamının esit oldugunu söyler..

Kirchhoff voltaj yasasında bir çevredeki potansiyel kaynakları esittir potansiyel düsmelere yada dirençlerin potansiyel toplamlarına esittir.

Gustav Kirchhoff Ohm yasalarını uygulayarak genellestirilmis matematiksel sonuca varmak ister ama sonuçları farklı oldugunun tespitinde bulunur. Burada Kirchhoff’un Ohm’un ısı akımıyla elektriksel akımın arasındaki benzerlikten haberi yoktu. Haberinin olmamasının sebebi o zaman diliminde elektriksel akım biçiminin kabul edilmesiydi ve sonradan elektriksel akımın yanlıs anlasıldıgına götürür. Yapıda üniform sıcaklıkta ısı akmadıgında , statik akım kondansatöre ait oldugu inanılırdı. Gustav Kirchhoff birkaç senelik arastırma ve çalısma sonucunda buradaki hatayı anlayarak elektrik akımın ve elektrostatigin birlesmesindeki dogru olanı yayınlar. 1847 senesi Königsberg üniversitesinden mezun olur ve aynı sene Clara Richelot ile evlenir. Clara Richelot Friedrick Richelot’un kızıdır. Böylelikle Gustav Kirchhoff kendisinin matematik profesörünün kızıyla Königsberg’de evlenir.

1847’de Gustav Kirchhoff ve ailesi hayat sartlarının zor olmasına , Alman Konfederasyonundaki yoksulların yüksek tansiyonlu ayaklanmaları , ve zamanın zor olan sartlarına gögüs gererek Berlin’e tasınırlar.

1848 senesinde Almanya’nın çogu sehrinde ve illerinde ayaklanmalar ve iç savaslar meydana gelir. Monarsiye karsı ulusalcılar ve sosyalistler aynı hareket ederler. Ama Gustav Kirchhoff bunların hiçbirinden etkilenmez ve ileriki hayatındaki kariyerini de etkilemez.

1848 yılından 1850 yılına kadar Berlin üniversitesinde para almaksızın egitim verir ve Berlin’deki çalısmalarında elektrik akımını ve elektrostatigin dogrulugunu bir daha ispatlar. 1850’de Berlin’den Breslau’ya tasınır. Tasınmasının nedeni inanılmaz profesör olarak Breslau üniversitesine atanmasıydı. Aynı sene elastik levhanın bozulmasıyla alakalı problemleri arastırarak çözümüne ulasır. Bu teorinin formüllesmesinde Germain ve Poisson’un büyük emekleri olur ama tam dogru diferansiyeli Navier birkaç sene sonra verir. Problemler , nasılsa, sadece degisen calculusu kullanarak çözmekiçin Kirchhoff’a kalır. Breslau’da iken Kirchhoff daha önce 1851-1852 yılları Breslau’da akademik yıllarını geçiren Bunsen’le tanısır ve iyi bir arkadaslık kurar.

1854’te Heidelberg’te çalısan Bunsen ortagı Kirchhoff’u Heidelberg’e gelmesini çok ister ve teklifte bulunur. Gustav Kirchhoff Bunsen’in teklifini geri çevirmez ve Heidelberg’te fizik prfesörü olarak çalısmaya baslar. Buradaki ikili ittifak bilimde meyveli bir isbirligine gebedir arttık. Heidelberg’te akademik ve sosyal heyecanın olusmasında büyük pay sahibi Helmholtz’a aittir. O zamanda elektriksel akımı üzerinde çalısan sadece Kirchhoff degil Wilheim Weber ve Rudolf Kohlrausch da dogadaki akım ve teldeki akımın hızını arastırıyorlardı. 1857 senesinde Kirchhoff ve Weber ikisi de hızın telin dogasına baglı oldugu kanaatine varmıslardı ve ısık hızına hemen-hemen yakın oldugunu kesfettiler. Nasılsa , ikisi de Maxwell’in bes sene sonra sonucunu buldugu ısıgın elektromanyetik olayını unutmuslardı.
1862’de esas önemli gelisme Kirchhoff’un siyah nesne radyasyonu arastırmasından dogan kuantum (quantum) teorisidir. Gustav Kirchhoff’un fizik dünyasına en çok ün kazandıran katkısı spektroskop dalındadır. Robert Bunsen isbirligiyle spektroskop’u buldular. Kirchhoff ve Bunsen spektroskop’u kullanarak icatlarına baslangıç yaptı. Bu icat yeni elementlerin kesfinin hızını arttırdı ve merak uyandırdı. ilk elli element bu zaman diliminde kesfedildi. 1860’lardan sonra element kesfi biraz olsun duraksadı nedenlerden biri özel ve spektroskop aletlerin yardımıyla arastırmanın sürmesi. Fraunhofer alevlerden meydana gelen spektrumdaki parlak çizgileri incelemis ve aynı frekansta siyah çizgileri not etmisti.

Kirchhoff daha etkili ve fazladan sonuç almak amacıyla elementlerin saf halini deneyerek arastırdı. 1859’da her bir elementin spektrumunun birbirine esit olmadıgı kanaatine vardı. Radyasyon yasasını açıklayarak ,verilen atom yada molekülün verme ve emme frekansının aynı oldugu kanaatine vardı. 1861’de Kirchhoff ve Bunsen günesin spektrumunu incelemeye aldı ve günes atmosferindeki yeni kimyasal elementlerin kesfine koyuldular. Arastırmaları sonucu iki yeni kimyasal elementi , sezyum ve rubidyumu buldular. Kirchhoff , günes spektrumunda siyah çizgileri anlatan en iyi bilim adamıydı.

Bu siyah çizgilerin ise günes atmosferinden gazdan geçen ısık dalga boyu parçacıgın emilmesiydi. Bu çalısma astronomide yeni arastırma alanları açtı. Esi Clara vefat ettikten sonra iki oglu ve iki kızını kendisinin bulundugu yere getirir. Bundan sonra zorlasan hayatı onu çogu zaman tekerlekli sandalyede geçirmesine yol açar. 1872’de Heidelberg’te Goslarlı Luise Brömmel ile evlenir. Ondan sonraki senelerinde çesitli üniversitelerden gelen teklifleri degerlendirmeye karar verdi ama Heidelberg’te mutlu oldugu için teklifleri geri çevirir.

Kirchhoff’un saglık durumunu kötülesmesiyle çok zevk aldıgı bilimsel deneylerinden alı koyar. 1875’te Berlin üniversitesinin teklifini kabul ederek tekerlekli sandalyede ders anlatmaya ve teorik arastırmalarını devam ettirmeye karar verir. Bu tercihi onu derin ögretim ve matematiksel fizik problemlerini çözmede etkili olur. Bu teklifin kabul nedenlerinden biri saglıgının artık deneyler yapmaya elverisli olmamasındandır.
Bu zamandan sonra artık ihtiyarlıgı iyice artmıstır ve bu görevini 1886’da devreder ve emekli olur. Saglık durumunun çok kötü hale gelmesiyle, dayanamayan vücudu 17 Ekim 1887 yılında hayata gözlerini yummasıyla son bulur.

--------------Tualimforum İmzam--------------
Deniz
Deniz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
biyografisi, gustav, gustav robert kirchoff biyografi, gustav robert kirchoff biyografisi, gustav robert kirchoff hakkında bilgi, gustav robert kirchoff hayatı, gustav robert kirchoff kim, gustav robert kirchoff kimdir, gustav robert kirchoff yaşamı, hayati, kirchoff, robert

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Robert Fisk Biyografisi - Robert Fisk Kimdir - Robert Fisk Hayatı - Robert Fisk Kitap İpek Yabancı Edebiyatçıların Hayatı(Biyografisi) 1 28.05.19 18:07
Robert Noyce Biyografisi - Robert Noyce Hayatı - Robert Noyce Kimdir - Robert Noyce Eylül Diger Ünlülerin Biyografileri 2 18.07.15 22:54
Robert Hardy Biyografisi - Robert Hardy Hayatı - Robert Hardy Kimdir - Robert Hardy İpek Yabancı Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri ) 0 01.01.11 21:37
Robert Pattinson Biyografisi,Robert Thomas Pattinson Hayatı,Robert T. Pattinson Kimdi Metrix Yabancı Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri ) 1 30.11.09 20:05
Robert Adrain Biyografisi,Robert Adrain Hayatı,Robert Adrain Yaşamı,Robert Adrain Kim İpek Yabancı Bilim Adamlarının Hayatı 0 25.06.09 20:53


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 09:36 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2