![]() |
PALIZA, BANDIRMA VE MUSKA-İçel PALIZA, BANDIRMA VE MUSKA Palıza: iyice olgunlasmıs üzüm toplanır. Bir torba içerisinde suyu sıkılarak çıkarır. Bu su kazan içerisine dökülerek bir miktar beyaz toprak ilave edilir. Bu üzüm suyu durulunca baska bir kazana alınır. Normal bir ateste pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra indirilip biraz bekletilir. içerisine yeteri kadar nisasta ve seker ilave edilir. Bu karısım yaklasık iki saat kaynatılır. Üzüm suyunun bu sekilde hazırlanısına palıza, önceden hazırlanmıs ipteki ceviz veya fındık "in kaynatılan palızanın içerisine batırılıp çıkarıldıktan sonra bir yere asılarak bir hafta kurutulmus haline bandırma, palızanın temiz bir bez üzerine yufka ekmek kalınlığında serilmisine bu sekilde kurutulmus halinin küçük kareler seklinde kesilerek içine ceviz içi veya fındık içi konularak üçgen seklinde durulup piyasaya verilmis haline muska denir. |
MAHLÛTA-İçel MAHLÛTA-İçel Seçilmis çekik mercimek kaynar su içine atılır tuz ilave edilir. Mercimek tam pisinceye kadar kaynatılır. Piserken ara sıra köpüğü alınır. Ayrı bir tavada yağ çintilmis soğan ile kavrulur. Salça ilave edilir. Soğan pembelestikten sonra haslanmıs (pisirilmis) kırık mercimek üzerine dökülüp karıstırılır. Bu sekilde hazırlanan yemek türüne mahlûta denir. |
BABUKANNUS (Patlıcan gömmesi)-İçel BABUKANNUS (Patlıcan gömmesi)-İçel Çekirdeklenmis olan iri patlıcanlar fırına yahut ta köze gömülür. Tam pistikten sonra patlıcanların kabuklan soyularak sapları kopartılıp havanda iyice dövülür. Bir miktar domates ve sarımsak da dövülüp tuz sirke eksi konduktan sonra karıstırılıp üzerine maydanoz konularak servis yapılır. |
Batırık (İçel) Batırık (İçel) |
Ciğer Dürüm (İçel) Ciğer Dürüm (İçel) |
Mercimekli Kabak (İçel) Mercimekli Kabak (İçel) |
Nar Ekşili Acılı Ezme Salata (İçel) Nar Ekşili Acılı Ezme Salata (İçel) 3-4 domates 2 soğan Yarım demet maydanoz 2 çorba kaşığı nar ekşisi 1 tatlı kaşığı sumak 1 tutam kimyon Yarım limon suyu 3 çorba kaşığı zeytinyağı Tuz, kırmızı pulbiber 1. Domates ve soğanı soyup bıçakla kıyın. Maydanozu incecik doğrayın. 2. Domates, soğan, maydanoz, nar ekşisi, sumak, 1 tutam kimyon, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kırmızı pulbiberi derin bir kâsede çatalla ezerek karıştırın. Servis tabağına alıp servis yapın. |
Pekmez Helvası (İçel) Pekmez Helvası (İçel) 2 su bardağı un Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı 1 su bardağı su 1.5 su bardağı pekmez Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz içi 1. Tereyağını tavada kızdırıp unu hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Pekmez ve suyu bir kapta karıştırın. Azar azar una ilave edip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Cevizi ekleyin ve karıştırın. 2. Helva sıcakken kaşıkla şekil verip servis tabağına yerleştirin. Ilık olarak servis yapın. |
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:54 . |
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2