tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   İçel Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/20817-icel-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

ASYA 30.11.08 07:38

PALIZA, BANDIRMA VE MUSKA-İçel
 
PALIZA, BANDIRMA VE MUSKA


Palıza:
iyice olgunlasmıs üzüm toplanır. Bir torba içerisinde suyu sıkılarak çıkarır. Bu su kazan
içerisine dökülerek bir miktar beyaz toprak ilave edilir. Bu üzüm suyu durulunca baska bir
kazana alınır. Normal bir ateste pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra
indirilip biraz bekletilir. içerisine yeteri kadar nisasta ve seker ilave edilir. Bu karısım
yaklasık iki saat kaynatılır. Üzüm suyunun bu sekilde hazırlanısına palıza, önceden
hazırlanmıs ipteki ceviz veya fındık "in kaynatılan palızanın içerisine batırılıp çıkarıldıktan
sonra bir yere asılarak bir hafta kurutulmus haline bandırma, palızanın temiz bir bez
üzerine yufka ekmek kalınlığında serilmisine bu sekilde kurutulmus halinin küçük kareler
seklinde kesilerek içine ceviz içi veya fındık içi konularak üçgen seklinde durulup piyasaya
verilmis haline muska denir.

ASYA 30.11.08 07:39

MAHLÛTA-İçel
 
MAHLÛTA-İçel
Seçilmis çekik mercimek kaynar su içine atılır tuz ilave edilir. Mercimek tam pisinceye
kadar kaynatılır. Piserken ara sıra köpüğü alınır. Ayrı bir tavada yağ çintilmis soğan ile
kavrulur. Salça ilave edilir. Soğan pembelestikten sonra haslanmıs (pisirilmis) kırık
mercimek üzerine dökülüp karıstırılır. Bu sekilde hazırlanan yemek türüne mahlûta denir.

ASYA 30.11.08 07:40

BABUKANNUS (Patlıcan gömmesi)-İçel
 
BABUKANNUS (Patlıcan gömmesi)-İçel
Çekirdeklenmis olan iri patlıcanlar fırına yahut ta köze gömülür. Tam pistikten sonra
patlıcanların kabuklan soyularak sapları kopartılıp havanda iyice dövülür. Bir miktar
domates ve sarımsak da dövülüp tuz sirke eksi konduktan sonra karıstırılıp üzerine
maydanoz konularak servis yapılır.

ASYA 07.12.08 02:36

Batırık (İçel)
 
Batırık (İçel)

Kullanılacak Malzemeler
1 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz, karabiber
3 çorba kaşığı limon suyu
4-5 taze soğan
1 çorba kaşığı salça
2 orta boy domates
1,5 su bardağı bulgur
1,5 su bardağı tahin
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı kimyon
1demet maydanoz
2 çorba kaşığı susam
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Hazırlanma Şekli
Kuru soğanı doğrayın, soyup ince kıyın. Yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ince ince kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın. Bulgurun üstüne 2 su bardağı kaynar su dökün. Tencerenin kapağını kapatın 15-20 dakika demlendirin. Demlenen bulgurun içine kuru soğan, kimyon, susam, tuz, domates, karabiber, salça, yeşil soğan, maydanoz, kırmızı biber ve tahini karıştırıp hamur gibi yoğurun ve sıvıyağı ve limon suyu ekleyin. Biraz daha yoğurun. Elinizle sıkarak köfte şekli verin. Marul yapraklarının içine koyarak servis yapabilirsiniz. Yanına turşuda koyabilirsiniz.
NOT: Batırık ismi aynı olsada yörelere göre içindeki malzemeler değişebilir. İçel'de fıstık da konur. Ermenek'te içine dövülmüş ceviz içi konur. Seydişehir'de sade olarak yapılır. Malatya bölgesindeki batırık başka tarifle yapılır. Bu bölgelerde kışın kurutulmuş domatesle yapılır. İçel'de susamın diğer adı KİNCİdir.

ASYA 07.12.08 02:37

Ciğer Dürüm (İçel)
 
Ciğer Dürüm (İçel)
400 gr kuzu ciğeri
Kuyruk yağı
Nane, kimyon, kırmızı tozbiber
4-6 lavaş ekmeği
Tuz
Garnitür malzemesi:
4 domates
2 soğan
Yarım demet maydanoz
Sumak
Tuz

1. Ciğer ve kuyruk yağını çok küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir parça ciğer, bir pparça kuyruk yağı sıralamasıyla şişe geçirin. Şişleri mangal ateşi üzerinde çevirerek pişirin.
2. Garnitür için domatesleri küp küp doğrayın. Soğanı piyazlık doğrayıp sumakla karıştırın. Maydanozu yaprak yaprak ayırın.
3. Ciğerleri şişten çıkarıp lavaşların üzerine yerleştirin. Garnitür malzemesini ciğerlerin yanına yerleştirin. Ciğerlerin üzerine kırmızı tozbiber, nane, kimyon ve tuz serpip dürüm yapın.


ASYA 07.12.08 02:57

Mercimekli Kabak (İçel)
 
Mercimekli Kabak (İçel)
1 su bardağı yeşil mercimek
5 kabak
2 orta boy soğan
1.5 su bardağı su
2 çorba kaşığı domates salçası
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
4 diş sarımsak
3-4 çorba kaşığı limon suyu
Tuz

1. Mercimeği akşamdan ıslatın. Yıkayıp süzün. Soğanları soyup küp küp doğrayın. Kabakları temizleyip iri küpler halinde doğrayın.
2. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Mercimek ve suyu ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca kabakları ekleyip 30 dakika pişirin. Tuz serpip karıştırın.
3. Sarımsakları soyup ezin. Limon suyu ve sarımsağı bir kapta karıştırıp yemeğe ilave edin. Tencereyi ocaktan alıp servis yapın.


ASYA 07.12.08 02:58

Nar Ekşili Acılı Ezme Salata (İçel)
 
Nar Ekşili Acılı Ezme Salata (İçel)
3-4 domates
2 soğan
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sumak
1 tutam kimyon
Yarım limon suyu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, kırmızı pulbiber

1. Domates ve soğanı soyup bıçakla kıyın. Maydanozu incecik doğrayın.
2. Domates, soğan, maydanoz, nar ekşisi, sumak, 1 tutam kimyon, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kırmızı pulbiberi derin bir kâsede çatalla ezerek karıştırın. Servis tabağına alıp servis yapın.

ASYA 17.12.08 16:33

Pekmez Helvası (İçel)
 
Pekmez Helvası (İçel)
2 su bardağı un
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
1.5 su bardağı pekmez
Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
1. Tereyağını tavada kızdırıp unu hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Pekmez ve suyu bir kapta karıştırın. Azar azar una ilave edip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Cevizi ekleyin ve karıştırın.
2. Helva sıcakken kaşıkla şekil verip servis tabağına yerleştirin. Ilık olarak servis yapın.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:54 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2