tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   İçel Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/20817-icel-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

ASYA 30.11.08 07:31

İçel Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
LEPE-İçel
Malzemeleri:
1 su bardağı bulgur, 1 bas soğan, 4 tane patates, 1 yemek kasığı katı yağ, 1 kasık salça,
3 domates ve yeteri kadar tuz, 5 bardak su.
Yapılısı:
Patates, domates ve soğan ayrı ayrı doğranır. Bir taraftan da yağ eritilir. Eriyen yağda
soğan ile salça kavrulur. Patates ilave edilerek kavrulma islemine devam edilir. Bir süre
sonra domates ilave edilir. 5 bardak su konduktan sonra yeteri kadar tuz atılır. Su
kaynamaya bırakılır. Kaynayan hali devam ederken bulgur dökülür. 20-25 dakika pisirilip
dinlendirildikten sonra servis yapılır

ASYA 30.11.08 07:32

TOPALAK ÇORBASI--İçel
 
TOPALAK ÇORBASI
Malzemeleri:
1 kg bulgur, 150 gr nohut, 500 gr et, 1 tatlı kasığı karabiber ve kimyon, 2 kasık salça, 1
bas soğan, 1 miktar kuru nane (2 çorba kasığı), 2 adet limon, 250 gr irmik, 1 su bardağı
un, yeteri kadar tuz.
Yapılısı:
Ayıklanmıs nohut bir tencere içerisinde haslanır ve bir miktar karıstırdıktan sonra et ilave
edilerek birlikte haslanması sağlanır. Diğer taraftan genisçe bir kap içerisine bulgur alınır.
Bir kasık salça kıyılmıs soğan, kimyon, karabiber ilave edilerek yoğrulur. Biraz
yoğrulduktan sonra irmik ve un ilave edilerek hepsi birden yoğrulmaya baslanır. Đyice
yumusadıktan sonra fındık büyüklüğünde avunç içerisinde yuvarlanır. Daha önce
haslanan nohut ve et ile hazırlanan topalaklar birlikte kaynatılır. 20 dakika kaynatıldıktan
sonra eksisi ve tuzu atılır. Atesten indirilir. Yağ ve salçası kuru naneyle tavada eritildikten
sonra çorbanın üzerine ilave edilir. Çorba servise hazır hale gelmistir.

ASYA 30.11.08 07:32

YÜZÜK ÇORBASI-İçel
 
YÜZÜK ÇORBASI
Malzemeleri:
Yarım kilo kıyma, 2 bas soğan, l tatlı kasığı karabiber ve tuz, bir demet maydanoz, 1
yemek kasığı salça,1 kg un, 250 gr nohut, 3 limon, 1 yemek kasığı kuru nane, 1 çay
bardağı katı yağ, 2 yemek kasığı biber salçası, yeteri kadar su ve tuz.
Yapılısı:
Un bir tepside kulak memesi yumusaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Hamuru
hazırladıktan sonra aynı tepsi içerisinde üzerine nemli bir bez örtülerek biraz bekletilir.
Soğan ile maydanoz kıyılır, kıyma, karabiber, tuz, biber salçası ile bir karısım haline
gelecek sekilde hepsi birden karıstırılır. Hazırlanan kıyma bir tabak içerisine alınarak
kaldırılır. Bekletilen hamur bezeler halinde tahta üzerinde açılarak küçük kareler halinde
kesilir. Kesilen kareler içerisine hazırlanan kıymadan az az alınarak konulur. Kare
hamurun dört kösesi bir araya getirilerek kapatılır. Bu sekilde hazırlanan çorba unlanarak
bir kenara bırakılır. Diğer taraftan tencere içerisine bir miktar su konarak ayıklanan
nohutlar haslanır. Baska bir tencereye bir miktar su konularak kaynatılır, daha sonra
nohutla hazırlanan yüzük çorbası (sekillendirilmis hamur) kaynayan suyun içinde dökülür.
20 dakika kaynatılır o kaynarken sıkılan limonlar dökülerek atesten indirilir. Hava
içerisine konan yağ eritilir. Eriyen yağa salça ilave edilir, nanesiyle birlikte çorbanın
üzerine dökülür. Tabaklara konarak servis yapılır.

ASYA 30.11.08 07:33

İçli Köfte-İçel
 
İçli Köfte
Malzemeleri:

3 kilo bulgur, 1 kilo kıyma et, yarım kilo döğmelik et, yeteri kadar soğan, bir tatlı kasığı
karabiber, 1 tatlı kasığı kırmızı biber, 1 ,5 yemek kasığı biber salçası, 1 ,5 su bardağı katı
yağ, 2 demet maydanoz, 3 bardak un.
Yapılısı:
Soğanlar doğranarak kıyılır. Salçası, yağı, tuzu, biberi ve karabiberi kıymayla birlikte ilave
edilir. Kıyılan soğan ve kıyma pembemsi bir renk alana kadar kavrulur ve soğumaya
bırakılır. Diğer tarafta bulgur ıslanır, döğmelik et, un ilave edilerek belli bir kıvama kadar
yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler fincan sekline gelinceye kadar
parmakla oyulur. Oyulduktan sonra soğuyan kıyma oyulan köftenin içerisine bir miktar
konur ve ağzı kapatılır. Bu suretle olusturulan köfteler kaynayan suyun içerisine atılır. 15-
20 dakika sonra çıkarılarak servis yapılır.

ASYA 30.11.08 07:34

TATAR ÇORBASI-İçel
 
TATAR ÇORBASI-İçel
Malzemeleri:
250 gr kıyma et, 1 bas soğan, 1 yumurta, 1 kilo un, 50 gr yağ
Yapılısı:
Yumurta, tuz , su ve un"dan elde edilen hamur ıslatılmıs bir peçete ile sarılarak 10 dakika
bekletilir. Bilahire tahta üzerinde yufka seklinde açılan hamur küçük kareler halinde
kesilir. Diğer tarafta yağda kavrulan soğan kıyma ve tuz hamurların ortasına konarak
üçgen sekline getirilip kapatılır. Kaynamakta olan et suyuna atılıp pisirilir. Bir süre
soğumaya bırakılır. Bu esnada yağ eritilir. Salça ilave edilir, nane atılır. Yağ, salça ve
nane karısımı üzerine dökülür. Servis esnasında çırpılmıs yoğurt ilave edilerek sofraya
konur.

ASYA 30.11.08 07:34

SUSAMLI KÖFTE-İçel
 
SUSAMLI KÖFTE
Malzemeleri:
1 kilo bulgur, 250 gr susam, 2 çay bardağı sıvı yağ, 2 bas soğan, 1 kasık salça, 1 tatlı
kasığı kimyon ve yeteri kadar tuz, 1 bağ maydanoz
Yapılısı:
l kilo bulgur bir tepsi içerisine ılık sula ıslanıp üstü örtülür. 250 gr susam kavrularak
dövülür. Soğanlar ince sekilde doğranarak 2 çay bardağı yağ ile kavrulur. Üzerine salça
ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Islanmıs olan bulgurun üzerine doğulmus olan
susam ilave edilir. Tavada hazırlanan yağ soğan ve salça beraberce yoğrulur. Biraz
yoğrulduktan sonra ince kıyılmıs maydanoz ve kimyon ilave edilerek yoğrulmaya devam
edilir. Belirli bir yumusaklığa geldikten sonra servis yapılır.

ASYA 30.11.08 07:35

ETLİ DÖĞME PİLAVI-İçel
 
ETLİ DÖĞME PİLAVI
Malzemeleri:
200 gr nohut, 1 kilo dövmelik buğday, 200 gr kus bası et, bir miktar tuz, bir miktar katı
yağ, yeteri kadar su.
Yapılısı:
Seçilen nohut bir tencere içine konur. Tencerenin yarısına kadar su doldurularak yüksek
ateste kaynatılır. Nohut tam olarak pistikten sonra üzerine tuz ile birlikte dövmelik
buğday ilave edilir. Đlave edilen malzemeler kaynayana kadar kusbası haslanır. Haslanan
et ayrı bir tabağa alınır. Diğer tarafta pisen döğmenin altı söndürülür. Bir tava içerisinde
yağ eritilerek pilava ilave edilir. Servis tabağına konur. Servis tabağına konan pilavın
üzerine kusbası haslanmıs et dökülerek servis yapılır.

ASYA 30.11.08 07:35

SARI KABAK KOMPOSTOSU-İçel
 
SARI KABAK KOMPOSTOSU
Malzemeler ve Yapılısı:
Kabaklan soyup ceviz tanesi kadar doğrarız, güzelce yıkarız. Yarım kilo sekeri kabakların
üzerine ekerek bir, iki saat dinlendiririz. Bilahare ocağa koyup bir iki defa kaynatırız.
Kaynadıktan sonra 250 gr çekirdeksiz üzüm koyup kabaklar pisinceye kadar kaynatırız.
Ocaktan indiririz sonra tabaklara servis yaparak 250 gr ceviz içini döverek baharatı ile
birlikte üzerine serperiz ve servise hazır.

ASYA 30.11.08 07:36

DOMATES REÇELİ-İçel
 
DOMATES REÇELİ
Malzemeleri:
4 kilo linda tipi domates, 1 kilo kireç suyu, 4 kilo seker, 150 gr fındık veya badem ve 1
adet limon.
Yapılısı:
Sert ve kırmızı 4 kilo linda tipi domatesin kabuğu ince ince soyulur, soyulduktan sonra
dolma oyacağı ile oyulur gibi çekirdeği ayıklanır. Bilahare altı saat kireç suyuna bırakılır, o
kireçte ıslanırken 4 kilo domates 4 kilo seker konduktan sonra koyduğumuzun sekerin
üzerine göz kararı su ilave edilir. Birkaç defa taklalandıktan sonra domatesi güzelce
yıkanır. Yıkandıktan sonra badem veya fındık doldurulur. Kaynamıs suyun içine atılır, o
kaynatılmaya baslanır. Kaynarken 1 adet limon un suyu sıkılır, kabuğu da içerisine
doğranır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır demektir.

ASYA 30.11.08 07:37

HUMUS YEMEĞi TARİFi--İçel
 
HUMUS YEMEĞi TARİFi
Malzeme:
Nohut, tahin, limon, sarımsak, maydanoz, sumak, kimyon, kırmızı toz biber, katı yağ.
Yapılısı:
Nohut suda iyice kaynayacak soğuduktan sonra, süzek veya et makinesinde güzelce
macun seklinde olacak ayrı bir kapta tahin, limonla sarımsak dövülerek kimyonda
karıstırılarak ezilmis nohutla beraber karıstırılacak, tavada yağ eriyecek toz biber yağda
yanacak servis yapılmıs malzemenin üzerine yeteri miktarda dökülecek ayrı yeten üzerine
kıyılmıs maydanoz, sumak konarak yemeğe hazırlanmıs olur ve servis hazır demektir.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:00 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2