tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > KÜLTÜR VE SANAT > Ülkeleri Tanıyalım > Avrupa Ülkeleri
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Avrupa Ülkeleri Avrupa Ülkeleri Hakkında Genel Bilgi-Avrupa Ülkelerinin Şehirleri Hakkında Genel Bilgi-Avrupadaki Ülkelerin Turistik Yerleri-Avrupa Ülkeleri Paylaşımları


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Hırvatistan Hakkında Genel Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2766

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 04.07.08, 03:32   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Administrator
 
Admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 425
Konular: 410
Puan Grafiği
Rep Puanı:2520
Rep Gücü:20
RD:Admin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond reputeAdmin has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 46
27 Mesajına 153 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Hırvatistan Hakkında Genel Bilgi

Hırvatistan

Güneydoğu Avrupa'da, Balkan Yarımadası'nın kuzeybatısında yer alan bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Slovenya, kuzeydoğuda Macaristan, doğuda Sırbistan, güneydoğuda Bosna-Hersek ve güneyde Karadağ'dır. Batısında Adriyatik Denizi'ne kıyısı vardır. Avrupa Birliği ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine adaydır.
Hırvatlar diğer Güney Slavlar gibi Balkanlara 7. yüzyılda yerleştiler ve 9. yüzyılda Hristiyan oldular. Tarihteki ilk Hırvat Krallığı 925 yılında taç giyen Tomislav tarafından kuruldu ve IV. Petar Krešimir zamanında en geniş sınırlarına ulaştı. 1091 yılında Hırvat toprakları Macar kralı I. László'nun eline geçti. 15. yüzyılın sonlarında Hırvatlar Osmanlılarla karşı karşıya geldiler. 1526 yılında Macar Krallığı Mohaç Savaşı'nda Osmanlılara yenilerek çökünce 16. yüzyılda Hırvat topraklarının büyük bir bölümü Osmanlıların eline geçti. 17. yüzyılda Osmanlı Devleti zayıflamaya yüz tuttu. II. Viyana Kuşatması'nın başarısız kalması üzerine kuvvetlenen Avusturyalılar Hırvat topraklarını ele geçirmeye başladılar. Bundan sonra 20. yüzyıla kadar Hırvatların büyük bir bölümü Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun vatandaşlarıydı.
I. Dünya Savaşı'nda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu parçalandıktan sonra Hırvatlar Sırplar, Slovenler ve Boşnaklarla birleşerek Yugoslavya Krallığını kurdular. II. Dünya Savaşı sırasında 1941 yılında Yugoslavya Nazi Almanyası tarafından işgal edildi. Naziler Bosna-Hersek'i Hırvatistan'a bağlayarak Hırvatistan'da Ustaşa önderi Ante Pavelic'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Faşistler Hırvatistan'da çok sayıda Yahudi, Sırp ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar. 1944 yılında Hırvat kökenli Josip Broz Tito yönetimindeki Yugoslavya Komünist Partisi'nin üyesi olan Partizanlar Sovyet birlikleriyle ortak hareket ederek Ekim 1944'te Belgrad'ı ele geçirdiler ve yönetime el koydular.

Hırvatistan'ın ilk devlet başkanı Franjo TudjmanTito'nun başkanlığında kurulan ve sonradan Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti adını alan bu devlet Sosyalist görüşlü olmasına rağmen Moskova'dan bağımsız bir siyaset izledi. Tito 1980 yılında ölünceye kadar çeşitli dinleri ve etnik grupları içinde barındıran bu devlet barış içinde yaşamayı başardı. Ancak 1990'lara yaklaşırken SSCB'nin ve Doğu Bloku'nun parçalanması Yugoslavya'yı da etkiledi. Hırvatistan 1991 yılında bir referandum yaparak Yugoslavya'dan ayrıldığını ilan etti. Sırbistan'ın güdümündeki Yugoslavya ordusu Hırvatistan'a saldırdı. Ancak Bosna Savaşı'nın patlamak üzere olduğu 1992 yılının ilk günlerinde Yugoslavya'yla barış antlaşması imzalandı. Hırvatistan 22 Mayıs 1992 tarihinde Birleşmiş Milletler'e üye oldu.

Hırvatistan Bosna Savaşı boyunca Bosna-Hersek'teki Sırplara karşı Hırvat-Boşnak koalisyonunu destekledi. Nihayet NATO'nun bombardımanı ve uluslararası baskıların artması sonucu Bosna-Hersek devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç, Hırvatistan devlet başkanı Franjo Tudjman ve Sırbistan devlet başkanı Slobodan Miloseviç anlaşma masasına oturdular. 21 Kasım 1995'de Dayton Antlaşması kabul edildi. 14 Aralık 1995'de bu antlaşmanın son halinin imzalanmasıyla birlikte Bosna Savaşı son bulmuş oldu.

Coğrafi Verileri

Konum: Güneydoğu Avrupa, Adriyatik Denizi kıyısında, Bosna - Hersek ve Slovenya arasında yer almaktadır.
Coğrafi konumu: 45 10 Kuzey enlemi, 15 30 Batı boylamı
Haritadaki konumu: Avrupa
Yüzölçümü: toplam: 56,542 km²
Sınırları: toplam: 2,197 km
sınır komşuları: Bosna - Hersek 932 km, Macaristan 329 km, Sırbistan 241 km, Karadağ 25 km, Slovenya 670 km
Sahil şeridi: 5,835 km
İklimi: Akdeniz ve kıtasal iklim etkilidir.
Arazi yapısı: Coğrafik olarak çeşitlilik göstermektedir; Macaristan sınırı boyunca düz ovalar, Adriyatik kıyısında yüksek olmayan dağlar ve dağlık bölge yer almaktadır.
Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Adriyatik Denizi 0 m
en yüksek noktası: Dinara 1,830 m
Doğal kaynakları: Petrol, az miktarda kömür, boksit, demir, kalsiyum, doğal asfalt, silis, mika, kil, tuz, hidro enerji
Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %25.82
sürekli ekinler: %2.19
diğer: %71.99 (2005 verileri)
Sulanan arazi: 110 km² (2003 verileri)
Doğal afetler: Yıkıcı depremler

Nüfus Bilgileri

Nüfus: 4,494,749 (Temmuz 2006 verileri)
Nüfus artış oranı: %-0.03 (2006 verileri)
Mülteci oranı: 1.58 mülteci/1,000 nüfus (2006 tahmini)
Cinsiyet oranı: doğumlarda: 1.06 erkek/kadın
15 yaş altı: 1.05 erkek/kadın
15-64 yaşlarında: 0.99 erkek/kadın
65 yaş ve üzeri: 0.62 erkek/kadın
toplam nüfusta: 0.93 erkek/kadın (2006 verileri)
Bebek ölüm oranı: 6.72 ölüm/1,000 doğan bebek (2006 tahmini)
Ortalama hayat süresi: Toplam nüfus: 74.68 yıl
erkeklerde: 71.03 yıl
kadınlarda: 78.53 yıl (2006 verileri)
Ortalama çocuk sayısı: 1.4 çocuk/1 kadın (2001 tahmini)
HIV/AIDS - hastalıklarına yakalanan yetişkin sayısı: %0.1 (2001 verileri)
HIV/AIDS - hastalığı olan insan sayısı: 200 (2001 verileri)
HIV/AIDS - hastalıklarından ölenlerin sayısı: 10 (2001 verileri)
Ulus: Hırvat
Nüfusun etnik dağılımı: Hırvat %89.6, Sırp %4.5, diğer %5.9 (Boşnak, Macar, Slovenyalı, Çek ve Romalı) (2001)
Din: Roma Katolikleri %87.8, Ortodoks %4.4, Müslüman %1.3, Protestan %0.4, diğer %6.1 (2001)
Diller: Hırvatça %96.1, Sırpça %1, diğer %2.9 (İtalyanca, Macarca, Çekce, Slovakca ve Almanca)
Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için veriler
toplam nüfusta: %98.5
erkekler: %99.4
kadınlar: %97.8 (2003 verileri)

Yönetimi

Ülke adı: Resmi tam adı: Hırvatistan Cumhuriyeti
kısa şekli : Hırvatistan
Yerel tam adı: Republika Hrvatska
yerel kısa şekli: Hrvatska
ingilizce: Croatia
Yönetim biçimi: Başkanlık Tipi Cumhuriyet
Başkent: Zagrep
İdari bölümler: 20 bölge ve 1 şehir; Bjelovarsko-Bilogorska Zupanija, Brodsko-Posavska Zupanija, Dubrovacko-Neretvanska Zupanija, Istarska Zupanija, Karlovacka Zupanija, Koprivnicko-Krizevacka Zupanija, Krapinsko-Zagorska Zupanija, Licko-Senjska Zupanija, Medimurska Zupanija, Osjecko-Baranjska Zupanija, Pozesko-Slavonska Zupanija, Primorsko-Goranska Zupanija, Sibensko-Kninska Zupanija, Sisacko-Moslavacka Zupanija, Splitsko-Dalmatinska Zupanija, Varazdinska Zupanija, Viroviticko-Podravska Zupanija, Vukovarsko-Srijemska Zupanija, Zadarska Zupanija, Zagreb, Zagrebacka Zupanija
Bağımsızlık günü: 25 Haziran 1991 (Yugoslavya'dan)
Milli bayram: Cumhuriyet günü, 30 Mayıs (1990)
Anayasa: 22 Aralık 1990
Hukuk: Genel hukuk sistemi
Üye olduğu uluslararası örgüt ve kuruluşlar: BIS (Uluslararası İmar Bankası), CCC (Gümrük İşbirliği Konseyi), CE (Avrupa Konseyi), CEI (Orta Avrupa Girişimi), EAPC (Avrupa - Atlantik Ortaklık Konseyi), EBRD (Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası), ECE (Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu), FAO (Tarım ve Gıda Örgütü), IADB (Amerika Bölgesi Kalkınma Bankası), IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı), IBRD (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası), ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü), ICFTU (Uluslararası Serbest Ticaret Birlikleri Konfederastonu), ICRM (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi), IDA (Uluslararası Kalkınma Birliği), IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu), IFC (Uluslararası Finansman Kurumu), IFRCS (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Toplulukları Federasyonu), IHO (Uluslararası Hidrografi Örgütü), ILO (Uluslarası Çalışma Örgütü), IMF (Uluslararası Para Fonu), IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü), Inmarsat (Uluslararası Denizcilik Uydu Teşkilatı), Intelsat (Uluslararası Telekomünikasyon ve Uydu Örgütü), Interpol (Uluslararası Polis Teşkilatı), IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi), IOM (Uluslararası Göçmen Teşkilatı), ISO (Uluslararası Standartlar Örgütü), ITU (Uluslararası Haberleşme Birliği), NAM, OAS (Amerika Devletleri Teşkilatı), OPCW (Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu), OSCE (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü), PCA (Daimi Hakemlik Mahkemesi), PFP (Barış için Ortaklık), UN (Birleşmiş Milletler), UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı), UNESCO (Eğitim-Bilim ve Kültür Örgütü), UNIDO (Endüstriyel Kalkınma Örgütü), UPU (Dünya Posta Birliği), WHO (Dünya Sağlık Örgütü), WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı), WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü), WToO (Dünya Turizm Örgütü), WTrO (Dünya Ticaret Örgütü)

Ekonomik Göstergeler

GSYİH: Satınalma Gücü paritesi - 59.41 milyar $ (2006 verileri)
GSYİH - reel büyüme: %4.4 (2006 verileri)
GSYİH - sektörlere göre: tarım: %6.8
endüstri: %30.9
hizmet: %62.3 (2006 verileri)
Enflasyon oranı (tüketici fiyatlarında): %3.4 (2006 verileri)
İş gücü: 1.72 milyon (2006)
İşsizlik oranı: %17.2 (2006)
Endüstri: Kimyasallar ve plastik sanayi, makine parçaları, metal, elektronik aletler, domuz yağı ve gıda maddeleri, alüminyum, kağıt ve ağaç ürünleri, yapı malzemeleri, tekstil, gemi yapımı, petrol ve petrol arıtımı, yiyecek ve içecek, turizm
Endüstrinin büyüme oranı: %5 (2006)
Elektrik üretimi: 12.95 milyar kWh (2004)
Elektrik tüketimi: 16.53 milyar kWh (2004)
Elektrik ihracatı: 600 milyon kWh (2004)
Elektrik ithalatı: 5.086 milyar kWh (2004)
Tarım ürünleri: Buğday, mısır, şeker pancarı, ayçiçeği çekirdeği, yonca, zaytin, narenciye, üzüm, soya fasulyesi, patates, büyükbaş hayvan, süt ürünleri
İhracat: 11.17 milyar $ (2006)
İhracat ürünleri: Ulaşım araçları, tekstil, kimyasallar, gıda ürünleri, yakıt
İhracat ortakları: İtalya %21.8, Bosna - Herzeg %14.7, Almanya %10.7, Slovenya %8.1, Avusturya %7.3 (2005)
İthalat: 21.79 milyar $ (2006)
İthalat ürünleri: Makine, ulaşım ve elektrik araç gereçleri, kimyasallar, yakıt ve yağlar, gıda maddeleri
İthalat ortakları: İtalya %15.9, Almanya %14.9, Rusya %9.1, Slovenya %6.8, Avusturya %5.8, Çin %4.7, Fransa %4.2 (2005)
Dış borç tutarı: 33.09 milyar $ (2006)
Para birimi: Kuna (HRK)
Para birimi kodu: HRK
Mali yıl: Takvim yılı

İnternetten Derlenmiştir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Mesajınızda:


-> Mail Adresinizi verirseniz,
-> Konuyla alakasız yorum yaparsanız / Konuyla alakasız bir soru sorarsanız,
-> Amaçsız, içinde paylaşım olmayan, saçma konular açarsanız,
-> Üstüste mesaj yazarsanız ( Flood yapmakda denir),
-> Küfür ederseniz,
-> Konuyla alakasız bir başlık atarsanız,
-> Mesajınızın tamamını büyük harfler veya puntolar kullanarak yazarsanız,


Mesajınız SİLİNİR ayrıca siz BANLANIRSINIZ.





Admin
Admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Admin Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Cevapla

Tags
bilgi, genel, hakkinda, hirvatistan, hırvatistan hakkında genel bilgi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Hırvatistan Başkenti - Hırvatistan'ın Başkenti Neresi -Hırvatistan Devletinin Başkent Esra Avrupa Ülkeleri 0 25.09.11 00:57
Hanta Virüsü Hakkında Genel Bilgi-Hantavirüs Hakkında Bilgiler Perihan Enfeksiyon Hastalıkları 2 18.04.10 13:12
Rumen-Rumen Hakkında Genel Bilgi-İşkembe Hakkında Genel Bilgi Fenci Hayvanlar Dünyası 0 12.04.10 02:08
Manisa-Kırkağaç Anadolu Teknik Lisesi/Hakkında Genel Bilgi/Hakkında Genel Bilgi SERDEM Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri 0 22.07.09 03:28
Çad Hakkında Genel Bilgi Admin Afrika Ülkeleri 0 26.06.08 19:24


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:04 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2