tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Diger Dersler
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Diger Dersler Diğer dersler ve ödevler...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Bali Sözleşmesi-Bali Konferansı-2008 Endonezya Bali Sözleşmesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1868

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 29.04.10, 23:18   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Can
 
Can - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: Manisa
Mesajlar: 33
Konular: 33
Puan Grafiği
Rep Puanı:1051
Rep Gücü:0
RD:Can has a reputation beyond reputeCan has a reputation beyond reputeCan has a reputation beyond reputeCan has a reputation beyond reputeCan has a reputation beyond reputeCan has a reputation beyond reputeCan has a reputation beyond reputeCan has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 34
3 Mesajına 5 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Bali Sözleşmesi-Bali Konferansı-2008 Endonezya Bali Sözleşmesi

Bali Sözleşmesi-Bali Konferansı-2008 Endonezya Bali Sözleşmesi

Bali Konferansı başarılı mıydı?

3-14 Aralık tarihleri arasında Endonezya’nın Bali adasında gerçekleştirilen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Konferansı (UNFCCC) ne gibi sonuçlar verdi? 2012 yılında süresi dolacak olan Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni bir uluslararası sözleşme hazırlama yönünde adımlar atıldı mı? Küresel ısınmanın dünyamız ve ülkelerimiz üzerinde hızla artmakta olan olumsuz etkilerini göz önünde bulundurduğumuzda, bu soruların önemi daha iyi anlaşılır. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 2007 yılının iklim değişikliği nedeniyle en fazla felaket yaşanan yıl olduğunu, dünyada milyonlarca insanın küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarındanetkilendiğini açıkladı. Genel Sekreter, bilim adamlarının durumun ne kadar kritik olduğunu ortaya koyduğunu, şimdi politika oluşturan yöneticilerin adım atması gerektiğini vurguladı.

180 civarında ülkeden temsilcilerin katıldığı Bali Konferansı’nda çok sert pazarlıklar yapıldı. “Yol haritası” üzerinde anlaşmaya varılıp varılmayacağı son ana kadar belli değildi. Peki, alınan sonuç ne? Konferanstan kötü haberler gelmemiş olması bile başarı sayılabilir. Konferans anlaşmazlıkla sonuçlanabilirdi ama bu olmadı. Demek ki, ihtiyatlı bir şekilde konferansınbaşarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bali Konferansı’na katılan ülkeler, bazı önlemler üzerinde anlaşmaya vardılar ve birlikte çalışmayı sürdüreceklerini ortaya koydular.

Bali Konferansı sürecine paralel olarak, Başkan Bush’un girişimi ile başlatılan dünyaya en fazla sera gazı salan ülkelerin temsilcileri arasındaki toplantılar da devam edecek. Bu ülkelerin temsilcileri Ocak 2008’de Havai’de biraraya gelecek. Sözkonusu yirmi ülke, atmosfere sera gazı salınımlarının yüzde 85-90’nından sorumlu. Kendi aralarında anlaşmaya varabilirlerse, iklim değişilikliği ile mücadelede önemli bir adım atılmış olur. Başkan Bush, bu paralel süreci başlatırken Bali sürecini sulandırmayı amaçlıyordu.Ne var ki, bunda pek başarılı olamadı. Küresel ısınmanın oluşturduğu tehlikeler artık iyi biliniyor. Bunun sorumluları da iyi biliniyor. Ayrıca, Başkan Bush görev süresinin sonuna yaklaşıyor. Uluslararası topluluk, küresel ısınma konusunda kararlı adım atma zamanının geldiğini görmeye başladı.

Bilindiği gibi iklim değişikliği konusunda en önemli raporlar BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanıyor. Panel, bu nedenle, bu yılki Nobel Barış Ödülü’nü Al Gore ile paylaştı. Bali Konferansı’nda, bu Panel’in yayınladığı dördüncü raporun iklim değişikliği konusunda en yetkilirapor olduğu kabul edildi. Demek ki, küresel ısınma tehlikesinin gerçek olup olmadığı konusundaki tartışmalar artık geride kaldı. Dördüncü rapor, küresel ısınma ve olumsuz sonuçlarını bilimsel verilerle ortaya koyuyor.

Bali Konferansı’nın önemli bir sonucu ormanlarla ilgilidir. Dünyadaki sera gazı salınımlarının yüzde yirmisi ormanların yok edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bali Konferansı’nda ormanlar konusu ilk kez detaylı olarak tartışıldı ve bazı kararlar alındı. En önemli karar, ağaçlandırma çalışmalarının iki katına çıkarılması kararıdır. Tüm ülkeler ağaçlandırma çalışmalarını iki katına çıkarırsa, dünya ormanlarının yok edilmesi süreci yavaşlatılabilir.Dünyanın en büyük tropikal ormanlarına sahip Brezilya, ormanların yok edilmesi ile mücadelede yeni yasalar geçirdi. Amazon ormanları bu yasalarla daha iyi korunabilecek. Küresel ısınma ile mücadelede fidan dikme en basit ama en etkili yöntemlerden biridir. Küresel ısınma konusunda Kıbrıs’ta ne yapılabilir sorusunun bir cevabı, fidan dikmek, ormanları korumak ve geliştirmektir.

Gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği ile mücadeleye etkili olarak katılabilmeleri için teknolojiye gereksinimleri vardır. Bali Konferansı’nda, gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliği ile mücadele konusunda teknoloji transferiyapılması üzerinde anlaşmaya varıldı. Konferansın başarılarından biri de bu. Gelişmiş ülkelerin sağlayacağı teknoloji ile gelişmekte olan ülkeler daha etkili çalışmalar yapabilecekler.

Bali Konferansı, “Yol Haritası’nı” oluşturdu. Amaç, 2009 yılı sonuna kadar Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni bir uluslararası sözleşme hazırlamak. Bali Konferansı, bu süreçte bir kilometre taşıydı. ABD’de, kasım ayında başkanlık seçimleri yapılacak ve 2009 yılının başında yeni başkan göreve başlayacak.Böylece Başkan Bush faktörü ortadan kalkmış olacak. Onun yerine seçilecek kişi, küresel ısınma konusunda daha duyarlı biri olursa, 2009 yılı sonuna kadar yeni sözleşme hazırlanabilir.

Özetleyecek olursak, Bali Konferansı umutsuzluk mesajları vermedi. İyimser olmak için nedenler var. İhtiyatlı bir iyimserlikten söz ediyorum.

Kaynak: Dr.İsmail KEMAL
Can isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
2008 bali konferansı, 2008 bali sözleşmesi, 2008 endonezya bali konferansı, 2008 endonezya bali sözleşmesi, bali, bali konferansı, bali sözleşmesi, birleşmiş milletler iklim sözleşmesi, endonezya, endonezya bali konferansı, endonezya bali sözleşmesi, konferansi2008, konferansı2008, kyoto protokolünün yerini alacak olan bali sözleşmesi, kyoto sözleşmesinin yerini alacak olan bali sözleşmesi, sozlesmesi, sozlesmesibali, sözleşmesibali


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Malkoçoğlu Bali Bey - Yahyapaşazade Malkoçoğlu Bali Bey Başak Tarih 0 18.02.13 16:00
Balî Efendi (Sekran) - Balî Efendi Hayatı - Balî Efendi Kimdir? EZEL Sahabeler - Evliyalar - İslam Alimleri 0 15.08.11 17:25
Bali’de Yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Can Diger Dersler 0 29.04.10 23:37
Rıfat Bali Biyografisi,Rıfat Bali Hayatı Sude Türk Edebiyatçıların Hayatı ( Biyografisi ) 0 14.06.09 19:36
özürlü Kişilerin Hakları Sözleşmesi Okyanus Engelliler Kanunları-Hakları-Mevzuat 0 28.03.08 10:33


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:53 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2