tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi Türkçe ödevleri,Edebiyat ödevleri,Dil Bilgisi ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Cümle Çeşitleri İle İlgili Test Soruları
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3300

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 13.08.08, 02:14   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.685
Konular: 6909
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Cümle Çeşitleri İle İlgili Test Soruları

CÜMLE ÇEŞİTLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

1. Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre basit, söz dizimine göre devrik bir isim cümlesidir?
a) O da memnun olmuştu kendilerine gösterilen bu ilgiden.
b) Öğlenden sonra mahşeri bir kalabalık belediye binasının önündeydi.
c) Konuşmalarında ve hareketlerinde hiç de ölçülü değildi o.
d) Çaydanlığa su eklemeyi unutmayınız.
e) Biricik arzusu çocuklarının mutluluğunu görmekti o yaşlı adamın.

2.
1. Koşarak geldik sebze bahçesine.
2. Öküzler sabanı sürükleye sürükleye çitin kenarına gelmiş otluyor.
3. Sabanın bıçağını tekrar toprağa sapladık.
4. İnsanın kendine gelmesi, işe sarılması için çok az şeye ihtiyaç duyması şaşırtıcı değil mi?
5. İnsanın bazen güzel bir söz işitmesi her şeye yetiyor.
Bu parçada numaralı cümlelerin hangisinde birden fazla yan cümlecik vardır?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne, açıklayıcısıyla kullanılmıştır?
a) Şairin olmazsa olmaz dediği şey, biçim ve içerik uyumu, bu şiirde yoktu.
b) Gözünden akan yaş, o içini kanatan damlaları, dindiremiyordu annesi.
c) Bütün gün ev halkını, curcunayı seven o grubu, buraya getirmeye çalıştı.
d) Ahmet’i dünyayı sevdiğine değişmeyen kişiyi, tanıyamıyordu.
e) Öğretmen; öğrencileri, geleceğin teminatlarını, bağrına basmaya hazırdı.

4. Aşağıdakilerden hangisi eksiltili bir cümle değildir?
a) Az veren candan, çok veren maldan
b) İnsan ayaktan, at tırnaktan
c) Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan
d) Nerede birlik, orada dirlik
e) Kedinin usluluğu serçe görünceye kadar

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapısı bakımından ötekilerden farklıdır?
a) Onun göze çarpan en önemli özelliği yalın söyleyişidir.
b) Türkiye’yi en iyi yansıtan yerleşim merkezi burasıdır.
c) Yazar, bu romanda kız kaçırma olayını ele almış.
d) İnsanları, gelenekleri ve günlük yaşantılarıyla ortaya koymuştur.
e) Konusunu bir halk efsanesinden alan Boş Beşik çok okunmuştur.

6. Dostum; sıkıntıdan ellerim buz gibi olduğunda, ellerimi tutarak sevgiyle yüreğime dek ısıtabilecek, sıkıntıdan onun elleri buz gibi olduğunda, benim onun ellerini tutarak yüreğine dek ısıtabileceğim kişidir.
Bu parçada kaç yan cümlecik vardır?
a) 2 b) 3 c) 4 d) 5 e) 6

7. Anlamca birbirine bağlı olduğu halde özneleri, tümleçleri, yüklemleri ayrı olan cümlelere bağımsız sıralı cümle denir.
Aşağıdakilerden hangisi bağımsız sıralı cümleye örnektir?
a) Bugün Ayşelere, yarın Alilere gideceğiz.
b) Komşumuz annemi aramış, bulamayınca çaresiz kalmıştı.
c) Kimi şairler kışı sever, şiirlerinde mutlaka işler.
d) Bu kitap çok güzel, bizi oldukça bilgilendiriyor.
e) Kitaplarını toplamalısın, akşama misafir gelebilir.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapısına göre basit, söz dizimine göre kurallı bir fiil cümlesidir?
a) Bu resimlere her birinde bizden bir parçanın olduğunu bilerek bakmalıyız.
b) Bir öyküde üslup, anlatacağınızdan daha önemlidir.
c) Klasik Türk müziğinde ezgilerin makamı ve formu birlikte anılır.
d) Onun tiyatrolarında evrensellik, özgünlük ve içtenlik vardır.
e) On yıl aradan sonra kaleme almıştı ilk eserini.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisi biçimce olumsuz olduğu halde anlamca olumludur?
a) O kadar insanı ağırlayacak yerimiz mi var?
b) Gel de işin içinden çık!
c) O, bildiğinizi gibi becerikli değildir.
d) Ne laftan anlamaz biriymiş.
e) Bu büyük mağazada yok, yok.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cümlecik farklı bir görevde kullanılmıştır?
a) Bu oyunda, gençlerin toplumdan neler beklediği anlatılıyor.
b) Bir toplumda öncelikle ahlakın düzelmesi ele alınmalı.
c) Fuarı kaç kişinin ziyaret edeceği belli değil.
d) Sanatla ilgilenmek, insanın hayal gücüğü zenginleştirir.
e) Denizin insan yaşamında önemli bir yeri olduğunu belirtti.




CEVAPLAR: 1.d 2.e 3.a 4.e 5.d 6.e 7.e 8.c 9.e 10.e
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
cesitleri, cumle, sorulari, test, İle, İlgili


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Cümle Çeşitleri Test Soruları SERDEM Kpss Sınavı Ders Notları 0 05.05.12 14:29
Ses Bilgisiyle İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 13.08.08 02:52
Zarflarla İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 3 13.08.08 02:48
Sıfatlarla İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 13.08.08 02:04
Cümle Ve Cümle Çeşitleri Konu Anlatımı SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 05.08.08 06:40


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:39 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2