tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi Türkçe ödevleri,Edebiyat ödevleri,Dil Bilgisi ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Edebiyat Tarama Testi 1
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
665

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 07.10.10, 03:08   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.685
Konular: 6909
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Edebiyat Tarama Testi 1

Edebiyat Tarama Testi 1



1. Türkçenin Arapça ile boy ölçüşebilecek zenginlikte olduğunu kanıtlamak ve Türkçenin Farsçadan zengin bir dil olduğunu göstermek için eserler kaleme alan sanatçılarımız aşağıdakilerin hangisinde bir arada verilmiştir?

A) Ali Şir Nevai - Kaşgarlı Mahmut

B) Ahmet Yesevi - Edip Ahmet

C) Yunus Emre - Kaşgarlı Mahmut

D) Yusuf Has Hacip - Ali Şir Nevai

E) Ali Şir Nevai - Ahmet Yesevi



2. Yaban gülü müsün sarp kayalarda

El değmeden solacağın belliydi

Ey vefasız derde saldın başımı

Taştan taşa çalacağın belliydi

Bu dörtlükte geçen "taştan taşa çalmak" sözünün kullanılış nedeni aşağıdakilerden özellikle hangisi olabilir?

A) Katı yürekli sevgilinin taşı hatırlatması

B) Sevgilinin büyük sıkıntılar vermesi

C) Sevgilinin vuslatta gözünün olmaması

D) Sevgilinin düş gücünü kamçılamış olması

E) Taşın güzellikleri çağrıştırmaması



3. I. Bir med zamanı gökyüzü kurşunla örtülü

II. Bir nim tebessümle o âfet gülü verdi

III. Soluyor dallarda gül dertli dertli

IV. Havada bir dost eli okşuyor tenimizi

V. Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz

Numaralanmış dizelerin hangilerinde altı çizili söz veya sözcüklerde aynı söz sanatı vardır?

A) I. ve II.

B) II. ve III.

C) I. ve III.

D) IV. ve V.

E) I. ve IV.



4. Aşağıdakilerden hangisi İslamiyet öncesi Türk destanlarından biri değildir?

A) Bozkurt

B) Manas

C) Oğuz Kağan

D) Alp - Er Tunga

E) Göç

5. Hun hükümdarı Mete'nin yiğitliklerini, ülkesini genişletip oğulları arasında paylaştırdığını anlatan destan aşağıdakilerden hangisidir?

A) Şu

B) Türeyiş

C) Göç

D) Ergenekon

E) Oğuz Kağan



6. I. 12. yüzyılda Edip Ahmet Yükneki tarafından yazılan bir ahlak ve öğüt kitabıdır.

II. Mesnevi biçiminde yazılmıştır.

III. Hece ve aruz vezni birlikte kullanılmıştır.

IV. Edebiyatımızın ilk yazılı kaynağıdır.

V. Gerçeklerin eşiği anlamına gelir.

"Atabetü'l - Hakayık" la ilgili, yukarıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

E) V.



7. Öt benim sarı tamburam

Senin aslın ağaçtandır

Ağaç dersem gönüllenme

Kırmızı gül ağaçtandır

Pir Sultan Abdal'a ait ve "nefes" türünde söylenmiş bu dörtlük, aşağıdakilerden hangisi içerisinde değerlendirilir?

A) Âşık Edebiyatı

B) Tekke Edebiyatı

C) Divan Edebiyatı

D) Anonim Halk Edebiyatı

E) İslamiyet'ten Önceki Türk Edebiyatı



8. Aşağıdaki dizelerin hangisinde kinaye vardır?

A) Bir med zamanı gökyüzü kurşunla örtülü.

B) Dedim kalem nedir, dedi kasımdır.

C) Terlemeyi göze aldım, sen bunu bilmezsin.

D) Bir ah çeksem dağı taşı eritir.

E) Bu yaz da bana en güzel sözleri yaz.



9. 19. yüzyılın başlarında "kuralcı edebiyat" anlayışına tepki olarak doğmuştur. Duygu ve hayalleri ön plana çıkaran bu akım, Yunan - Lâtin taklitçiliğini de sona erdirmiştir. Fransa'da Victor Hugo'nun liderliğinde tüm Avrupa'ya yayılmıştır.

Bu parçada sözü edilen edebi akım, aşağıdakilerin hangisidir?

A) Realizm

B) Sembolizm

C) Romantizm

D) Klasisizm

E) Pamasizm



10. Aşağıdaki dizelerin hangisinde tam uyak kullanılmamıştır?

A) Dökün yaprağınızı dallarım, dökün / Bükün boynunuzu bayraklar, bükün

B) Orhan zamanından kalma bir duvar / Onunla bir yaşta ihtiyar çınar

C) Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer / O ne müthiş tipidir, savrulur enkaz-ı beşer

D) Ve bütün ufuklardan daha geniş bir ufuk / Başlayacak içimde bitmeyen bir yolculuk

E) Odamda yalnızım, pencerem açık / Gündüz, pınarlardan boşalan ışık


Cevap Anahtarı:

1-A 2-B 3-E 4-B 5-E 6-D 7-B 8-C 9-C 10-A


alıntı
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
edebiyat, edebiyat dersi soru ve cevapları, edebiyat soruları, tarama, testi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Edebiyat Görmek - Rüyada Edebiyat Görmek Açıklaması ve Yorumu - Edebiyat Rüya Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 22.01.13 02:22
Rüyada Testi Görmek - Rüyada Testi Açıklaması ve Yorumu - Testi Rüya Tabiri Tarot T-U-Ü-V-Y-Z ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 18.08.12 21:08
Edebiyat Tarama Testi 4 SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 07.10.10 03:12
Edebiyat Tarama Testi 3 SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 07.10.10 03:12
Edebiyat Tarama Testi 2 SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 07.10.10 03:10


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:39 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2