tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi Türkçe ödevleri,Edebiyat ödevleri,Dil Bilgisi ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Edebiyat Tarama Testi 3
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
669

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 07.10.10, 03:12   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.685
Konular: 6909
Puan Grafiği
Rep Puanı:11066
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
463 Mesajına 934 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Edebiyat Tarama Testi 3

Edebiyat Tarama Testi 3


1. Gidiyorum ey yar! Gözlerin aydın

Her zaman git derdin, şimdi mi caydın?

Yukarıdaki dizelerde görülen edebi sanatlar aşağıdakilerden hangisidir?

A) İstifham - Nida

B) Mübalağa - Tenasüp

C) Tezat-Telmih

D) Tevriye - İstiare

E) Tecahül-i Arif - Teşhis



2. Yedi sene göz hapsimde yatıp da

Yüreğimden çıkıp gidiyor musun?

Beni böyle ateşlere atıp da

Viranemi yıkıp gidiyor musun?

Yukarıdaki dizelerde görülen edebi sanatlar aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

A) Telmih - Tenasüp - Tevriye

B) İstifham - Mecaz - İstiare

C) Cinas - Tekrir - Tenasüp

D) Teşbih - Tecahül-i Arif - Aliterasyon

E) Mübalağa - Telmih - Tevriye



3. Azerbaycan edebiyatının ünlü piyes ve öykü yazarlarındandır. İlk eserlerini 1890-1897 yılları arasında yazdıysa da yayımlayamadı. Daha sonraki yazıları Kavkuz ve Kasp gazetelerinde çıktı. Eğitimci olan sanatçı, halkı bilgisizlikten kurtarmaya çalışmıştır. "Ölüler ve Anamın Kitabı" ünlü tiyatro eserleridir.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bahtiyar Vahapzade

B) Celil Mehmet Kulizade

C) Nebi Hazri

D) Cengiz Dağcı

E) Cengiz Aytmatov



4. Aşağıdaki yazarlardan hangileri deneme ve eleştirileriyle tanınmıştır?

A) Ahmet Hikmet Müftüoğlu - Faruk Nafiz Çamlıbel

B) Peyami Safa - Mehmet Rauf

C) Halit Ziya Uşaklıgil - Mehmet Rauf

D) Ahmet Haşim - Tevfik Fikret

E) Suut Kemal Yetkin - Nurullah Ataç



5. Ağaç olsan dal olurum

Çiçek olsan bal olurum

Yukarıdaki altı çizili sözcüklerin anlam ilişkileri değerlendirildiğinde aşağıdaki edebi sanatlardan hangisinin olduğu söylenebilir?

A) Tekrir

B) Cinas

C) Tenasüp

D) Aliterasyon

E) Telmih



6. Aşağıdakilerden hangisi, kimi Halk şairleri ile Divan şairlerinde ortak bir özellik sayılabilir?

A) Dilde aynı çizgiyi benimseme

B) Tasavvuftan etkilenme

C) Aynı nazım biçimlerini kullanma

D) Özellikle parça güzelliğini önemseme

E) Türkçeyi aruza ustalıkla uydurma



7. Zenginin sözüne beliğ diyorlar

Fukara söylese deli diyorlar

Zamane şeyhine Veli diyorlar

Gittikçe çoğalır delimiz bizim

Yukarıdaki dizelerde görülen en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mübalağa

B) Teşhis

C) Ta'riz

D) Telmih

E) Cinas



8. "13. asırda Anadolu'da dini-tasavvufi fikirlerden gıdasını alan bir zemin üzerinde, iki büyük şahsiyet yetişti. Klasik İslam kültürüne bağlı bu şahsiyetlerden birincisi Farsça söylediği şiirleri ve fikir eserleri ile daha çok aydın çevrelerde; ikincisi ise Türk dili ile söylediği ve bir kısmı milli vezin ve şekillere bağlı manzumeleri ile geniş halk kitleleri üzerinde büyük tesir yaptı."

Yukarıda sözü edilen şahsiyetler sırasıyla aşağıdakilerden hangileridir?

A) Mevlana - Yunus Emre

B) Mevlana - Kaygusuz Abdal

C) Yunus Emre - Karacaoğlan

D) Ahmet Yesevi - Yunus Emre

E) Mevlana - Ahmet Yesevi



9. Karnın yardım kazma ile bel ile

Yüzün yırttım tırnak ile el ile

Yine beni karşıladı gül ile

Benim sadık yârim kara topraktır.

Yukarıdaki dizelerde görülen en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mübalağa

B) Teşbih

C) Hüsn-i talil

D) Cinas

E) Teşhis



10. Aşağıdakilerden hangisinde bilgi yanlışlığı yapılmıştır?

A) Töre romanı, belirli bir düşüncenin telkini ya da doğrulanması endişesi olmayan romanlardır.

B) Hayatın yalnız gülünç yönlerini ele alan tiyatro türüne komedi denir.

C) Tümü besteli dram ya da trajedilere opera denir.

D) Biyografi, kitaplar hakkında bilgi vermek için yazılan tanıtıcı yazılardır.

E) Fıkra; gazete ve dergilerde yayınlanan, güncel, siyasal, toplumsal meseleleri ele alan yazılara denir.



Cevap Anahtarı: 1-A 2-E 3-B 4-E 5-C 6-B 7-C 8-A 9-E 10-D


alıntı
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
edebiyat, tarama, testi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Edebiyat Görmek - Rüyada Edebiyat Görmek Açıklaması ve Yorumu - Edebiyat Rüya Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 22.01.13 02:22
Rüyada Testi Görmek - Rüyada Testi Açıklaması ve Yorumu - Testi Rüya Tabiri Tarot T-U-Ü-V-Y-Z ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 18.08.12 21:08
Edebiyat Tarama Testi 4 SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 07.10.10 03:12
Edebiyat Tarama Testi 2 SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 07.10.10 03:10
Edebiyat Tarama Testi 1 SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 07.10.10 03:08


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:31 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2