tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi Türkçe ödevleri,Edebiyat ödevleri,Dil Bilgisi ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Edebiyat Tarama Testi 4
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
789

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 07.10.10, 03:12   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.685
Konular: 6909
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Edebiyat Tarama Testi 4

Edebiyat Tarama Testi 4



1. Aşağıdaki nazım türlerinden hangileri tümüyle Divan edebiyatına aittir?

A) Mesnevi - tuyuğ - mani

B) Sathiye - gazel - kaside

C) Murabba - rubai - varsağı

D) Şarkı - rubai - kaside

E) Gazel - kaside - semai



2. Dağlar başın kar aldı

Gül etrafın hâr aldı

Ecele borçlu kaldım

Bir canım var yâr adlı

Yukarıdaki dörtlük konusu, uyak şeması ve söyleyiş özelliği bakımından aşağıdaki nazım türlerinden hangisini örneklendirir?

A) Rubai

B) Türkü

C) Destan

D) Varsağı

E) Mani



3. Aşağıdakilerin hangisi Divan edebiyatında dörtlük birimiyle yazılan bir nazım şekli değildir?

A) Rubai

B) Tuyuğ

C) Kıta

D) Şarkı

E) Murabba



4. I. Yusuf Has Hacip tarafından Tabgaç Buğra Han'a sunulmuştur. Düşünce yanı ağır basan öğretici bir eserdir.

II. Gerçeklerin eşiği anlamına gelip Yüknekli Edip Ahmet tarafından yazılmıştır.

III. Farsça ile Türkçeyi dil özellikleri bakımından karşılaştırarak Türkçenin kelime hazinesinin zenginliğini savunduğu eserdir.

IV. Ahmet Yesevi'nin hikmetlerinin toplandığı mecmuadır.

Numaralanmış cümlelerde aşağıdaki eserlerin hangisiyle ilgili bilgi verilmemiştir?

A) Divan-ı Hikmet

B) Divan-ı Lügat'it Türk

C) Kutadgu Bilig

D) Atabet'ül Hakayık

E) Muhakemet-ül Lügateyn



5. Tokat'la Niksar arasında

Bir küçük ev görünür uzaktan

Kütükten duvarlı, önünde çeşme akar

Yeşermiş gibi topraktan

Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Redif

B) Uyak

C) Ölçü

D) Devrik cümle

E) Geniş zaman kipi



6. İnsanların ve toplumların yaşadıkları ve yaşayabilecekleri olayları zamana ve kişiye bağlayarak anlatan yazılardır. Olaylar geniş ve ayrıntılı olarak anlatılır. Bütün olaylar, bir ana olayın etrafında gelişir. Bu olayı destekleyen yan olaylar da vardır.

Bu parçada sözü edilen yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) roman

B) masal

C) hikâye

D) destan

E) tiyatro



7. Aşağıdakilerden hangisi Mehmet Akif Ersoy, Tevfik Fikret ve Ahmet Haşim'in ortak özelliğidir?

A) Hiçbir edebi topluluğa girmemiş olmaları

B) Aruz ölçüsünü kullanmış olmaları

C) Toplum için sanat, anlayışında olmaları

D) Şiirlerini sade bir dille yazmış olmaları

E) Nazmın yanında nesirleriyle de tanınmış olmaları

8. Divan edebiyatında sanatçıların hayatını anlatan eserlere "tezkire" adı verilmiştir.

Buna göre, aşağıdaki eserlerden hangisi ilk şairler tezkiresidir?

A) Mahbubul Kulub

B) Münşeat

C) Mecalis'ün Nefais

D) Seddi-lskender

E) Hayret'ül Ebrar



9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışlığı vardır?

A) Türk edebiyatının ilk mesnevisi Yusuf Has Hacip'in 11. yüzyılda yazdığı Kutadgu Bilig'dir.

B) H. Rahmi Gürpınar, hiçbir edebiyat topluluğuna katılmamış, bağımsız kalmıştır.

C) Fahriye, şairlerin kendilerini ve sanatlarını övdükleri şiirlerdir.

D) Aristophanes, eski Yunan edebiyatında didaktik şiirin kurucusudur.

E) Sembolizm, pamasizme tepki olarak Fransa'da ortaya çıkmıştır.



10. Aşağıda verilen "eser-yazar" eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

A) Karabibik: Nabizâde Nazım

B) Araba Sevdası: Recaizade Mahmut Ekrem

C) Aşk-ı Memnu: Halit Ziya Uşaklıgil

D) Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat: Ahmet Mithat Efendi

E) Sergüzeşt: Samipaşazade Sezai


Cevap Anahtarı:

1-D 2-E 3-C 4-B 5-C 6-A 7-B 8-C 9-D 10-D


alıntı
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
edebiyat, tarama, testi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Edebiyat Görmek - Rüyada Edebiyat Görmek Açıklaması ve Yorumu - Edebiyat Rüya Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 22.01.13 02:22
Rüyada Testi Görmek - Rüyada Testi Açıklaması ve Yorumu - Testi Rüya Tabiri Tarot T-U-Ü-V-Y-Z ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 18.08.12 21:08
Edebiyat Tarama Testi 3 SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 07.10.10 03:12
Edebiyat Tarama Testi 2 SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 07.10.10 03:10
Edebiyat Tarama Testi 1 SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 07.10.10 03:08


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:12 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2