tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi Türkçe ödevleri,Edebiyat ödevleri,Dil Bilgisi ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
İsimler ve İsim Tamlamaları İle İlgili Test Soruları
Konudaki Cevap Sayısı
2
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
5419

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 13.08.08, 02:03   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.685
Konular: 6909
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart İsimler ve İsim Tamlamaları İle İlgili Test Soruları

İSİMLER VE İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1


1. Sigaraya başladım tekrar
1 2
Gün yeni açılan paketti
3
Anıları yakıyordum ucundan
4 5
Bu dizelerdeki numaralanmış sözcüklerden hangisi isim değildir?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçültme eki almış bir ad yoktur?
a) Bütün kitapları, bu kutucuğa yerleştirecektim.
b) Kapının önünde bizi bekleyen kediciği kucakladım.
c) Bu evdeki her odacıkta küçük bir yatak vardı.
d) Oğlunun minicik adımları ona inanılmaz gibi gelmişti.
e) Şu tepeciğin ardında büyük bir çiftlik var.

3. Ayaklarımda
Akılsız başın derdi var
Sırtımı kamburlaştırdı
Çektiklerim
Önümde, sarp
Dik bir yol
Sonunu bilmediğim
Bu dizelerde ad durum eki almış kaç sözcük vardır?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-den (-dan)” eki, ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?
a) Şiirden mutlaka bir ders çıkarmaya kalkmayalım.
b) Yapıtlarından birinde bu kasabayı anlatıyordu.
c) Bu cümleyi onun romanından almıştım.
d) İzmir’den yıllar önce ayrıldığını öğrendim.
e) Bu tabloyu karşı duvardan indirmişler.

5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi hal eki almıştır?
a) Okyanusun dalgaları kadar kocaman umutlar içindeydim.
b) Böyle insandan başka ne beklenirdi?
c) Saçları çok çabuk uzuyordu.
d) Seyirciler, şarkıcıyı yürekten alkışladılar.
e) Okula gitmeden seninle konuşacağım.

6.
1. Selçuklular, mimariye önem vermiştir.
2. Pazarları ailece pikniğe gideriz.
3. Hasta, ateşler içinde yanıyor.
4. Bakan beyler sizi de kabul edecek.
“-ler, -lar” eki yukarıdaki cümlelere aşağıdaki anlamlardan hangisini katmamıştır?
a) Çoğul
b) Soy
c) Saygı
d) Abartma
e) Her

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili tamlamada tamlayan, tamlananın neden yapıldığını bildirmektedir?
a) Çalışma masasının üzerinde buruşturulup atılmış kağıtlar vardı.
b) Güldüğünde inci dişleri dikkati çekiyordu.
c) Takvim yapraklarını atmaz, biriktirirdi.
d) Bu deri ceketi yeni almış galiba.
e) Karşı tarafa bu asma köPage Rankingüden geçiliyor.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düşmüş ad tamlaması kullanılmamıştır?
a) Çocuğu iki yıl önce kızamıktan ölmüştü.
b) Düşünceleri herkesin ilgisini çekmişti.
c) Arkadaşların önce bu oteldeydi.
d) Dertlerin bittiği biteceği yoktu burada.
e) Kitabı bir ay sonra piyasaya çıkacak.

9. “Biçimce çoğullanmamış, yani – ler, - lar eki almamış cins adların çoğul anlamlı kullanıldıkları da olur.
Aşağıdakilerin hangisinde bu durum örneklenmez?
a) Dedem koynunda yattıkça benimsin ey güzel vatan.
b) Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur.
c) Vapur, kayalık sahilimize uğramaya cesaret edemedi.
d) Çağımızın en kolay, en rahat taşıtı uçaktır.
e) Gülü seven, dikenine katlanır.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük “topluluk” adı olarak kullanılmamıştır?
a) Takım, bu maçta da dağıldı.
b) Ordu, fındıklarıyla ekonomik etkinliğe sahiptir.
c) Sınıf, bu söze kahkahayla güldü.
d) Kafile, iki gün hiç durmadan yürüdü.
e) Sürü, akşama doğru kente indi.





CEVAPLAR: 1.b 2.b 3.d 4.b 5.b 6.a 7.d 8.d 9.a 10.b

Konu SERDEM tarafından (13.08.08 Saat 02:44 ) değiştirilmiştir..
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 13.08.08, 02:44   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.685
Konular: 6909
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart İsİmler Ve İsİm Tamlamalari İle İlgİlİ Test Sorulari 2

İSİMLER VE İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 2

11. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi, yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir?
a) Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi.
b) Bu, Tepebaşı civarında görülmüş.
c) Bu yine külbastı yemek olacakmış.
d) Bu gecekondu yine yıkılacakmış.
e) Bu, Güneydoğu’ya yolda rastlamış.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmıştır?
a) Kardeşimin böyle bir şey yapacağını sanmıyordum.
b) Okulun ne zaman açılacağını bile bilmiyordu.
c) Arkadaşının kitabını bulamayınca üzüldü.
d) Evinin düzenli olmasına özen gösterirdi.
e) Sarsıntının önce nerede duyulduğu öğrenilmeli.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması sıfat almamıştır?
a) Kırmızı çocuk gömleği aldık.
b) Kırık kapı kilidi onarıldı.
c) Evde büyük çiçek vazosu vardı.
d) Suyun yüzünü çürük meyveler sarmıştı.
e) Okulda eski yazı masaları değiştirildi.

14. Cins adlar özel nitelik kazanırlarsa özel adlar gibi değerlendirilir. Kişi adları genellikle bu yolla elde edilir.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?
a) Bize bugün Kaya kitap getirecekti.
b) Bu olay Şahin’i iyice sarstı.
c) Kiraz henüz bu konuda bir şey söylemedi.
d) Olay henüz Mehmet’e aktarılmadı.
e) Bize Çiçek bir demet gül getirdi.

15. Takısız ad tamlamalarında, tamlayan tamlananın neye benzediğini mecazlı olarak gösterir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?
a) O dev adam burada ne arıyor.
b) Gül hatırın için bu çileye katlanırım.
c) Ona kiraz dudak diye ad taktılar.
d) Demir bilek yine gücünü gösterdi.
e) Bakır çivi eğiliyor, bükülüyor tahtaya girmiyordu.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “e” farklı görevde kullanılmıştır?
a) Saate bakmayı unutmuşum.
b) Kente inene kadar konuşmadım.
c) Ele dedi ama, eleyemedi.
d) Bahçeden çıkıp okula gittim.
e) Seninle işe gitmeye karar verdim.

17. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “Seni bir türlü anlayamadım.” Cümlesindeki “seni” sözcüğünün “i” eki görevce örneklenmez?
a) Bu konuyu sana anlatırdı.
b) Bu yazı bana ait değildi.
c) Bu camı camcı takmadı.
d) Bu sözü hiç unutmadı.
e) Bu düşünceyi pek tutmadı.

18. Aşağıdakilerin hangisinde soyut bir kavram kullanılmamıştır?
a) Sevgi, ruhun açan çiçeğidir.
b) O da bu iyimserlikten çekiyor.
c) Çocuk, böyle nereye gidiyor.
d) Gel anlaş, inadı bırak artık.
e) Mutluluk, yaşadığını anlayabilmektir.

19. Bazı ad tamlamalarında tamlayan, tamlananın neden yapıldığını göstermektedir.
Aşağıdakilerden hangisi bu özellikte bir ad tamlaması değildir?
a) Meyve suyu
b) Mantar çorbası
c) Bal arısı
d) Gül kokusu

20. Aşağıdaki bileşik sözcüklerden hangisi, isim tamlaması biçiminde yapılmıştır?
a) mirasyedi
b) vatansever
c) çöpçatan
d) ayakkabı




CEVAPLAR: 11.b 12.c 13.d 14.d 15.e 16.c 17.b 18.c 19.c 20.d
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 13.08.08, 02:45   #3 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.685
Konular: 6909
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart İsİmler Ve İsİm Tamlamalari İle İlgİlİ Test Sorulari 3

İSİMLER VE İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 3

21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hal eki almış sözcük yoktur?
a) Güneş dağlardan kımızı camlara vurur.
b) O güzelim yüzü kolay kolay unutmam.
c) İnsanların özü sözü bir olmalı.
d) Sağda solda dolaşma da ders çalış.

22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük iyelik eki almıştır?
a) Bir deniz biliyorum, ucu bucağı yok.
b) Ben bu şiiri pek severim.
c) Kitabı okuyup arkadaşına verdi.
d) Evi geçen yıl satın almışlar.

23. “-ler” eki, hangi cümlede “anne” kelimesine çoğul anlamı katmamıştır?
a) Anneler, çocuklarının okumasını istiyor.
b) Öğrenciler törene anneleriyle gelmişti.
c) İki kardeş, bahçede annelerini bekliyordu.
d) Cennet, annelerin ayakları altındadır.

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ce” eki, eklendiği kelimeye “göre” anlamı katmıştır?
a) Bence onun söylediklerini de yabana atmayalım.
b) Düşüncemiz arkadaşlarca kabul edilir mi?
c) Onun sessizce içeri girdiğini görmedim.
d) Önemli işlere ailece karar verilmeli.

25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan doğan sözcük yoktur?
a) Sobada kuru odunlar çıtırdayarak yanıyor.
b) Kulağıma bir sivrisinek vızıltısı geldi.
c) Bütün mobilyaları temizleyip cilaladım.
d) Bebek mışıl mışıl uyuyor.

26.
1. Kitaplarını masanın üstüne koymuştu.
2. Amcaları gelmekten vazgeçmişler.
3. Eşyaları hafta sonunda gelecekmiş.
4. Çiçeklerine su vermeyi unutma.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde, altı çizili sözcüklerin aldığı ekler, sözcüklere hem ikinci hem de üçüncü tekil kişiye ait olma anlamı katmıştır?
a) 1, 2
b) 1, 4
c) 2, 3
d) 3, 4

27. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün aldığı ekin işlevi diğerlerinden farklıdır?
a) Sözcük yapımında ekin işlek olması gerekir.
b) Gülün dikenleri kıskanç arılara benziyordu.
c) Anayasa basın özgürlünün güvencesidir.
d) Seçimde her oyun büyük önemi vardır.

28. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük belirtme durum eki almıştır?
a) İçindeki sızı bir türlü dinmiyordu.
b) Bugünlerde gözü bir şey görmüyordu.
c) Anzer balı hem pahalı, hem de bulunmuyor.
d) Tek isteğimiz onu mutlu görmekti.

29. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde zincirleme ad tamlaması vardır?
a) Misafir, ev sahibinin kuzusudur.
b) Borçlunun duacısı alacaklıdır.
c) Beş parmağın hangisini kessen, acımaz?
d) Kör kuşun yuvasını Allah yapar.
e) Yırtıcı kuşun ömrü az olur.






CEVAPLAR: 21.c 22.a 23.c 24.a 25.c 26.b 27.c 28.d 29.a
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
isimler ve isim tamlamaları ile ilgili test soruları, sorulari, tamlamalari, test, ve, İle, İlgili, İsim, İsimler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Ses Bilgisiyle İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 13.08.08 02:52
Zarflarla İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 3 13.08.08 02:48
Zamirlerle İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 13.08.08 02:04
Sıfatlarla İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 13.08.08 02:04
Isimler-İsmin Halleri-İsim Tamlamaları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 05.08.08 06:48


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:19 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2