tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi
amp;markreadhash=guest" rel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul etrel="nofollow">Bütün Forumları okunmuş kabul et
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Bütün Forumları okunmuş kabul et

Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi Türkçe ödevleri,Edebiyat ödevleri,Dil Bilgisi ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Sözcüğün Yapısı (ek,kök,gövde) İlgili Test Soruları
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2585

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 13.08.08, 01:35   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.675
Konular: 6907
Puan Grafiği
Rep Puanı:11046
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
461 Mesajına 932 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Sözcüğün Yapısı (ek,kök,gövde) İlgili Test Soruları

SÖZCÜĞÜN YAPISI (EK,KÖK,GÖVDE) İLGİLİ TEST SORULARI 1
1. Aşağıdaki dizelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır?
a) Benim doğduğum köyleri
Geceleri eşkıyalar basardı
b) Kurşunlar sıkılır göklere doğru
Serçe yavruları yuvasında titrer
c) Kediler halıları parçalıyor
Kırmızı bir ışık düşüyor yere
d) Alnından öpmeye gidiyorum
Evleri balkonsuz yapan mimarların
e) Önce çaresizlik çaldı kapıları
Sonra da yoksulluk

2. “Hem ad hem de eylem olarak kullanılan, aralarında anlam ilişkisi olan köklere ortak (kökteş) kök denir.”
Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi kökteş sözcüktür?
a) Her zaman olduğu gibi güreşçimiz birinci oldu.
b) Her toplumun kendine özgü töreleri var.
c) Sonunda dünyadaki duvarlar yıkıldı.
d) Adamın saldırgan bir kişiliği vardı.
e) Aramızdaki iletişim tamamen bitmişti.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-miş” eki, farklı bir görevde kullanılmıştır?
a) Uslanmış gönüllerde ateşler yansın.
b) Şair, değinilmemiş konulara değinmeli.
c) Üşümüş ellerini ovuşturmaya başladı.
d) Bir köşede okunmuş kitap satardı.
e) Ağlamakmış kaderi, ben ne yapayım!

4. Aşağıdaki dizelerin hangisindeki altı çizili sözcük, hem yapım hem de çekim eki almıştır?
a) Belirsiz bir soluk alıp verişin var.
b) Bir sevdiğin vardı, duyardım.
c) Senden kopardım çiçeklerin en solmazını
d) Yarım bırakılmış bir sevgimiz var
e) Sana beğendirmek zorundayım kendimi

5. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, aldığı ekle tür değişikliğine uğramıştır?
a) Ön bahçeye elma fidanları dikilmişti.
b) Sessizlik, sinirlerimizi yıpratmaya başladı.
c) Mahalledeki yangın herkesi telaşlandırdı.
d) Sağlık sorunları nedeniyle işten ayrıldı.
e) Kardeşim giyinmiş, bizi bekliyordu.

6. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, iyelik eki almamıştır?
a) Tenin buğdaysı, gözlerin zümrüt ormanı
b) Uykusu mu ağır bilmem, sabah güneşinin.
c) Yoktu cebinde parası; ama umutları vardı.
d) Gönül yarası bu, kolay kolay iyi olmaz.
e) Denizin dalgası gibi karışıktı saçların

7. Sergi açmak için büyük ve aydınlık bir salon
1 2 3 4
istiyormuş.
5
Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü bakımından ötekilerden farklıdır?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, adın belirtme durumu ekini almıştır?
a) Dünyayı, gönlünce gezip dolaşmak istiyordu.
b) Arabanın camı iki yerden çatlamış.
c) Okulu durağa çok yakındı.
d) Görüşleri son derece isabetliydi.
e) Sorunları her gün biraz daha artıyordu.

9. Bilimsel gelişmelere duyarsız kalan körler vardır.
Yukarıdaki cümlede altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?
a) bilimsel b) gelişmelere c) duyarsız d) kalan e) vardır


10. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde yüklem, sıfattan “-l” ekiyle türetilmiş bir sözcük değildir?
a) İp bu kısımda daha da incelmişti.
b) Bu olaydan sonra da daha doğrulamadı.
c) O da bu dönem yazarları arasında sivrildi.
d) Demir bu yüke dayanamayıp eğrildi.
e) Sabahleyin erkenden yola koyulduk.




CEVAPLAR: 1.b 2.a 3.e 4.c 5.c 6.a 7.d 8.a 9.e 10.b
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
ek, govde, kok, sorulari, sozcugun, test, yapisi, İlgili


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Ses Bilgisiyle İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 13.08.08 02:52
Zarflarla İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 3 13.08.08 02:48
Eylemde Çatı İle İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 13.08.08 02:13
Zamirlerle İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 13.08.08 02:04
Sıfatlarla İlgili Test Soruları SERDEM Türkçe-Edebiyat-Dil Bilgisi 0 13.08.08 02:04


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:57 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 RC 2